MIPE: Contracte cu finanţare nerambursabilă din partea UE de 1,1 miliarde de euro pentru spitalele din România

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a continuat semnarea de contracte de finanţare pentru modernizarea infrastructurii spitaliceşti din România, ultimele 5 fiind pentru spitalele din judeţele Suceava, Dolj, Vâlcea şi Hunedoara, a anunţat marţi instituţia.
Astfel, până în prezent au fost semnate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) un număr de 380 contracte, cu finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene de 1,1 miliarde de euro.
"Domeniul sănătăţii publice, obiectiv de interes social major, este prioritar pentru investiţiile din fonduri nerambursabile. Aşa cum au arătat-o incidentele regretabile din anii trecuţi, culminat cu răspândirea SARS-CoV-2, fie că este pandemie sau nu, infrastructura de sănătate a României şi cadrul de furnizare a serviciilor trebuie să fie adaptate la tehnologiile moderne pentru a satisface nevoile medicale ale populaţiei. În acest sens, pot spune că este o perioadă prolifică, în care semnăm numeroase contracte pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii instalaţiilor electrice, de fluide medicale şi de ventilare şi tratare a aerului, precum şi instalarea de sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare incendii. Trebuie menţionat că separat de aceste fonduri alocate din perioada de programare 2014-2020, dispunem de fonduri importante pentru domeniul medical atât în Programul Operaţional Sănătate, cât şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Potrivit unui comunicat al MIPE, remis AGERPRES, axele Prioritare 9 şi 10 din cadrul POIM au ca obiectiv Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19 şi finanţează în principal achiziţia de consumabile şi echipamente de protecţie şi dispozitive medicale.
Beneficiarii acestui tip de proiecte sunt unităţi spitaliceşti, instituţii publice de învăţământ preuniversitar şi superior, instituţii cu competenţe în domeniul protecţiei sociale şi unităţi administrativ-teritoriale.
"Chiar dacă greul pandemiei a trecut, am continuat zilele acestea să semnăm contracte de finanţare pentru a răspunde nevoii de creştere a siguranţei pacienţilor din unităţile spitaliceşti publice. MIPE a semnat 380 de contracte, în valoare totală de peste 1,1 miliarde de euro, pentru a asigura finanţarea proiectelor depuse. Finanţarea este asigurată prin POIM 2014-2020 în cadrul axelor prioritare AP 9, din FEDR şi AP 10, din REACT-EU, iar termenul limită de eligibilitate a cheltuielilor pentru ambele apeluri (apelul 819 şi 935) este 31.12.2023", a declarat Carmen Moraru, secretar de stat în MIPE.
Astfel, în cadrul Axei Prioritare 9 - Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, au fost încheiate până la acest moment 226 de contracte de finanţare, având o contribuţie a Uniunii Europene de 3.540.059.446 lei.
Bugetul total al acestei axe a fost de peste 228 milioane de euro pentru regiunile mai puţin dezvoltate şi 131 milioane de euro pentru regiuni dezvoltate, iar ulterior a fost suplimentat cu 173 milioane euro, astfel încât proiectele care îndeplinesc criteriile de evaluare şi selecţie să poată fi contractate până la data de 15 octombrie 2022 şi implementate până la sfârşitul anului 2023.
Contractele semnate cuprind următoarele tipuri de acţiuni eligibile: dotarea unităţilor sanitare publice/unităţilor publice de intervenţie integrată cu echipamente medicale (ventilatoare, monitoare medicale, injectomate, infuzomate, paturi suplimentare şi altă infrastructură de terapie intensivă suplimentară faţă de cea existentă în unităţile sanitare, recoltoare, teste extracţie şi diagnostic SARS-Cov-2, substanţe necesare pentru decontaminare, biocide); echipamente de protecţie (combinezon, inclusiv cu glugă şi protecţie încălţăminte, vizieră de protecţie, mănuşi de unică folosinţă, măşti de protecţie, izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă).
Tot în cadrul acestei axe au fost eligibile acţiuni precum crearea unor capabilităţi medicale mobile, formaţiuni medicale mobile de diagnostic şi tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19, spitale modulare rol 1, 2 şi 3, containere de logistică medicală; dotarea centrelor sociale rezidenţiale publice pentru categorii vulnerabile (persoane vârstnice/ persoane cu dizabilităţi/copii, etc), a unităţilor/instituţiilor de învăţământ de stat cu echipamente de protecţie.
În cadrul Axei Prioritare 10 - Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie, cu un buget de peste 700 milioane de euro din REACT-EU, a fost continuată finanţarea spitalelor publice şi centrelor rezidenţiale cu echipamente medicale şi echipamente de protecţie (tip A şi C), fiind încheiate 75 contracte de finanţare, având contribuţia Uniunii Europene de 1.337.855.406 lei.
De asemenea, prin Axa Prioritară 10 au fost finanţate acţiuni care vizează creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice care utilizează fluide medicale, fiind contractate 81 de proiecte pentru care contribuţia Uniunii Europene a fost de 619.315.589 lei. Acţiunile eligibile constau în: achiziţia şi montajul sistemelor de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală şi de detectare semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, inclusiv realizarea schemei/proiectului de execuţie şi montaj; evaluarea deficienţelor infrastructurii existente prin expertize tehnice şi, după caz, studii, audituri, analize de specialitate în raport cu specificul acţiunii finanţabile, precum şi pregătirea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii / proiectare de specialitate etc., după caz.
De asemenea, sunt eligibile şi achiziţiile, montajul, lucrările de intervenţie la infrastructura electrică, de ventilare şi tratare a aerului, precum şi la infrastructura de fluide medicale.
MIPE precizează că o sumă de 6,33 miliarde de euro este pregătită pentru investiţii până în 2027.
"Separat de bugetul alocat prin POIM 2014-2020, prin PNRR şi Politica de Coeziune, România dispune de fonduri importante pentru a asigura accesul românilor la servicii preventive, de urgenţă, curative şi reabilitare de calitate. Până în 2027 vor fi realizate investiţii pentru îmbunătăţirea eficacităţii serviciilor medicale de urgenţă, creşterea accesului la servicii de asistenţă medicală, îmbunătăţirea accesibilităţii şi eficacităţii serviciilor de reabilitare/recuperare serviciilor de îngrijire paliativă, serviciilor de îngrijire pe termen lung, creşterea eficacităţii sectorului medical prin investiţii în infrastructură şi servicii", se arată în comunicat.
În acest sens, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă există un disponibil de 2,45 miliarde de euro pentru sănătate, în vreme ce Programul Operaţional Sănătate din Politica de Coeziune 2021-2027 are o alocare totală de 3,88 miliarde de euro.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministerul Energiei anunță un program de 150 de milioane de euro, destinat eficientizării energetice a industriei românești
Operatorii economici (societăți și regii autonome) din România care desfășoară activități pe teritoriul național în industriile oțelului, cimentului, petrolului și gazelor naturale, producției de energie, dar și în alte industrii intens poluatoare, pot accesa un nou program în valoare de 150 de milioane de euro, din Fondul de Modernizare, dedi
Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc
A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.
INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 4,7%, în 2024
Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în 2024, a fost de 70,802 milioane, în scădere cu 4,7% comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, distanța medie de transport a unui pasager a fost superioară anului 2023 în
ANPC derulează acțiuni de consiliere, prevenire și control la operatorii economici, în perioada premergătoare Paștelui
Echipele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sunt, deja, pe teren în toată țara și desfășoară acțiuni de consiliere, prevenire și control, pentru a se asigura că produsele ce vor ajunge pe masa românilor, de sărbătorile pascale, sunt sigure pentru consum, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de
Bursa de Valori București a închis pe verde ultima ședință de tranzacționare a săptămânii
Bursa de Valori București (BVB) a închis în creștere pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a atins 46,44 milioane lei (9,33 milioane euro). Pe Piața Reglementată, cele mai lichide au fost titlurile BRD - Groupe Societe Generale - 7,09 milioane de lei, urmate de titlurile Banca Transilvania - 7,04 milioane de lei, și
Operatori economici care comercializează preparate și conserve din pește, amendați de ANPC cu 1,31 milioane de lei
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au continuat vineri controalele la operatorii economici care comercializează preparate și conserve din pește și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 1,31 milioane de lei, iar în cazul a opt societăți a fost dispusă oprirea temporară de prestare de servicii din cauza deficiențelor constatate, informează un co
CONAF, dezacord față de eliminarea cotei de gen în conducerile companiilor de stat; solicită reanalizarea modificării legislative
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare și dezacordul față de modificarea recentă a prevederilor art. 5 alin. (5) din OUG privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în condițiile în care noua formulare a textului de lege condiționează aplicarea cotei minime de gen în com
Antreprenorul român Spedition UMB va construi lotul 2 al autostrăzii Pașcani - Suceava
Spedition UMB va construi lotul 2 Roșcani - Suceava, în lungime de 29 de kilometri, al autostrăzii Pașcani - Suceava (A7), a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, într-o postare pe pagina sa de socializare. 'Antreprenorul român (Spedition UMB) are la
Cristea Valentin (IMM România): Autoritățile statului trebuie să pună pe primul loc prevenția și nu sancționarea antreprenorilor
Legea prevenirii trebuie aplicată în cadrul controalelor efectuate de autoritățile statului, acestea trebuind să pună pe primul loc prevenția și nu sancționarea antreprenorilor, susține președintele IMM România Regiunea Sud-Vest Oltenia, Cristea Valentin. Conform unui comunicat remis vineri AGERPRES, IMM România a organizat vineri, împr
Dacă nu vom diminua deficitul bugetar în mod considerabil s-ar putea pierde încrederea în leu (raport)
Dacă România nu va diminua deficitul bugetar în mod considerabil s-ar putea pierde încrederea în leu, am putea asista la ieșiri de capitaluri din țară, s-ar produce mari presiuni către deprecierea monedei naționale, se arată în introducerea Raportului de analiză a convergenței 'România - Zona Euro Monitor', nr. 18 din 2025 'Rel
Chirițoiu: Inițiativele din cadrul IPCEI vor atrage investiții consistente în infrastructura de cercetare și în producția de radioizotopi medicali
Inițiativele ce se vor în cadrul Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI) vor atrage investiții consistente în infrastructura de cercetare, în dezvoltarea lanțului valoric pentru tehnologiile SMR și AMR sau în producția de radioizotopi medicali, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chi
Burduja: Energia nucleară va salva vieți în România
Scrisoarea de sprijin pentru un proiect european în domeniul energiei nucleare, la care participă și România, a fost aprobată săptămâna aceasta în cadrul Forumului la nivel înalt pentru Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI), a anunțat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Buduja. 'Energia nucleară va salva vie
Cosmin Marinescu: Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și riscuri, economice și politice
Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și riscuri, economice și politice, interne și externe, iar pentru România, provocările cheie rămân cele legate de consolidarea finanțelor publice și de sustenabilitatea financiară, a declarat, vineri, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cosmin Marinescu, la cea de-a treia ediție a For
ANSVSA: România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național
București, 11 apr /Agerpres/ - România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Finanțare de aproape 675 milioane de lei pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare în România (AFM)
Un număr de 26 de fabrici de reciclare vor fi construite în România, cu finanțare de 674,75 milioane de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea urmând să devină funcționale până la data de 30 iunie 2026, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.