logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Peste 57,4 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost generate la nivel global, în 2021 (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Consumatorii obişnuiesc să înlocuiască computerele sau telefoanele mobile deţinute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani, context în care, în 2021, peste 57,4 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) au fost generate la nivel mondial, arată o analiză a Asociaţiei Respo DEEE.

"Trăim în era digitalizării când majoritatea dintre noi apelează la PC-uri pentru a comunica cu ceilalţi şi pentru a îndeplini sarcinile de serviciu de zi cu zi. Mulţi dintre noi deţin atât calculatoare cât şi laptopuri, acasă şi la birou. Apar procesoare mai puternice, aplicaţii şi softuri de operare care necesită o putere superioară, astfel că cei mai mulţi dintre noi vor să ţină pasul cu tehnologia şi îşi cumpără produse IT&C noi, în medie, la doi ani de zile. Cererea pentru producţia de noi echipamente creşte în pas cu tehnologia, însă nu toţi consumatorii ştiu ce se ascunde în spatele acestei producţii în masă. Pentru a produce un simplu computer cu monitor se utilizează peste 1,5 tone de apă, peste 20 de kilograme de substanţe chimice şi apoape un sfert de tonă de combustibili fosili. Da, pentru un singur calculator! Şi să ţinem cont că anual se produc peste 300 de milioane de computere noi în întreaga lume! În plus, pentru fiecare calculator sunt necesare componente rare ce implică exploatare minieră, care, la rândul ei, poluează masiv mediul înconjurător", a explicat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei.

Conform datelor centralizate de Global Waste Monitor, în 2021, omenirea a generat o cantitate-record de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), de peste 57,4 milioane de tone.

"Odată ce nu le mai folosim, deşeurile nu trebuie aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător, ci oferite spre centre de reciclare specializate în DEEE-uri. Doar acolo ele sunt dezasamblate corect şi sunt sortate componentele ce pot fi reutilizate la fabricarea de noi astfel de produse, susţinând astfel economia circulară. În caz contrar, calculatoarele şi laptopurile ieşite din uz ajung să fie arse şi să polueze aerul şi solul cu substanţe chimice periculoase. Trebuie să conştientizăm că anual peste 57 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) sunt generate în fiecare an, iar doar 17% dintre acestea ajung în centrele de reciclare", a menţionat Pocol.

Analiza Respo DEEE relevă faptul că, anual, se produc peste 300 de milioane de calculatoare şi laptopuri, respectiv un miliard de telefoane mobile, iar consumatorii obişnuiesc să înlocuiască modelele deţinute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani. "Din păcate, produsele vechi nu sunt oferite altor consumatori pentru a fi utilizate în continuare şi ajung, de multe ori, abandonate în mediul înconjurător ori aruncate la gunoiul menajer, în loc să fie colectate şi oferite spre reciclare (...) dacă am fi mai cumpătaţi în a cumpăra atât de des noi produse IT&C şi dacă le-am oferi spre utilizare ori reciclare pe cele ieşite din uz, am contribui într-un mod semnificativ la diminuarea poluării mediului înconjurător. Asta, deoarece fabricarea de noi astfel de produse necesită milioane de tone de apă, tone de substanţe chimice sau combustibili fosili, precum şi noi resurse de componente rare ce sunt din ce în ce mai greu de găsit şi exploatat", susţin reprezentanţii asociaţiei de profil.

În ceea ce priveşte materialele folosite în fabricarea computerelor şi echipamentelor electronice, acestea sunt mai multe tipuri de plastic, metal, sticlă şi metale preţioase. Astfel, de exemplu, placa de bază este fabricată, în mare măsură, din metale preţioase precum cuprul, argintul şi aurul. De asemenea, cablurile care conectează diferitele componente ale laptopului sau computerului sunt fabricate din materiale conductoare (cupru), un material uşor reciclabil, dar o resursă finită, "ceea ce înseamnă că este esenţial să îl reciclăm cât mai mult posibil".

Totodată, până la 7% din aurul lumii este conţinut, în prezent, în deşeurile electronice, cu o sută de ori mai mult aur într-o tonă de deşeuri electronice decât într-o tonă de minereu de aur. Cu doar 17,4% din deşeurile electronice reciclate în 2021, multe metale preţioase, cum ar fi aurul, argintul, cuprul şi platina, au fost aruncate sau arse în loc să fie colectate şi refolosite.

Statisticile Asociaţiei Respo DEEE arată că mai mult de 50% din amprenta totală de carbon a computerului/laptopului este generată în procesul de fabricaţie.

Pe de altă parte, reciclarea unui milion de laptopuri poate economisi suficientă energie pentru a alimenta 3.500 de case/an şi se pot crea 296 de locuri de muncă în plus/an pentru fiecare 10.000 de tone de deşeuri de computere procesate.

Asociaţia Respo DEEE precizează că, în România, cei care vor să se recicleze computerele şi laptopurile ieşite din uz, le pot preda gratuit spre centrele de reciclare echipamente electrice şi electronice.

Persoanele interesate pot suna la numărul verde 0800 800 219 sau online pe www.respo.ro şi vor fi ghidate spre cel mai apropiat centru de reciclare a DEEE sau un colector va sosi la adresa menţionată pentru a ridica gratuit produsele ce urmează a fi predate spre centrele de reciclare. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 21-01-2025 18:38

Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți

Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți, cu un rulaj de 60,848 milioane de lei (12,227 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Bursei de Valori București, cu schimburi de aproape 7,351 milioane de lei, urmate de acțiunile BRD-Groupe Societe

Economic 21-01-2025 16:20

Peste 1,306 milioane de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în noiembrie 2024 (Ministerul Finanțelor)

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2024, de 1.306.197, cu 5.900 mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dint

Economic 21-01-2025 14:49

Boloș: În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al României

Planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), alături de planurile altor 20 de state membre, a anunțat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. ''Vestea zilei! În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al Rom

Economic 21-01-2025 14:18

Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi de aproape 130 de milioane de lei, în 2024 (raport)

Comisarii de mediu au efectuat, anul trecut, 47.566 de inspecții în domeniul controlului poluării și în cel al biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate, în creștere cu 7,05% față de 2023, iar amenzile aplicate s-au ridicat la valoarea de 129,074 milioane de lei, reiese din raportul de activitate al Gărzii Naționale de Mediu (GNM

Economic 21-01-2025 14:16

Târg de produse agroalimentare românești, de Ziua Unirii Principatelor, în curtea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești, cu ocazia sărbătoririi ''Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie'', informează ministerul. Expozanții prezenți la

Economic 21-01-2025 13:09

Negrescu (consultant economic): Alegerea lui Trump, o oportunitate pentru România; putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani

Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii reprezintă o oportunitate pentru România, fiind un moment T0 de la care putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani, neglijate în ultimii ani, susține consultantul economic Adrian Negrescu. 'Alegerea lui Trump reprezintă o oportunitat

Economic 21-01-2025 13:02

Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

Bursa de Valori București a înregistrat în 2024 cel mai mare număr de tranzacții, respectiv 2,6 milioane, în creștere cu 32% față de anul anterior, a declarat marți președintele BVB, Radu Hanga, la ceremonia de listare pe Bursă a emisiunii de obligațiuni a companiei Autonom. 'Privind înapoi la 2024, capitalizarea de piață a companii

Economic 21-01-2025 11:23

ANOFM: 97 programe de formare profesională vor începe în februarie, la nivel național

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București. Programele de formare profesională cu ce

Economic 21-01-2025 10:53

Evoluție mixtă a indicilor bursieri în deschiderea ședinței de marți

Indicii Bursei de Valori București înregistrau o evoluție mixtă la începutul ședinței de marți, iar rulajul se cifra la 8,022 milioane de lei (1,612 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,01%, iar indicele BET-Plus,

Economic 21-01-2025 10:21

UPDATE Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2024 cu circa 6%

Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de 2023 și cu 12% față de 2019, informează Asociația Aeroporturilor din România (AAR). Potrivit unui comunicat al AAR, transm

Economic 21-01-2025 10:07

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor: CSALB a fost eliminată de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) a fost eliminat de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) din România, iar până la clarificarea situației juridice a acestei instituții consumatorii se pot adresa în continuare cu încredere Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în

Economic 21-01-2025 09:36

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescătorii de animale

Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata a peste 39,7 milioane lei ca ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), anunță instituția într-un comunicat transmis marți AGERPRES. Cererile de plată sunt aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestru

Economic 21-01-2025 08:54

Producția de țiței a României a scăzut cu 4,2% în primele 11 luni din 2024; importurile s-au majorat cu 10,8%

România a produs, în primele 11 luni din 2024, o cantitate de țiței de aproape 2,456 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 106.500 tep mai mică (-4,2%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în perioada menționată,

Economic 21-01-2025 08:21

Ministrul Finanțelor participă marți la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, potrivit reprezentanților ministerului. Conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului European, cu această ocazie, Președinția poloneză își va prezenta programul de lucru în domeniul afacerilor economice și financia

Economic 20-01-2025 21:46

ASFR se străduiește de doi ani să revizuiască un ordin din 1986 pentru sancționarea ceferiștilor care au consumat alcool

Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR) face eforturi pentru a revizui un Ordin din 1986, în vederea sancționării consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive de către ceferiști și personalul de la metrou. Într-o ședință de consultare cu conducerea ASFR, AGIFER, cu reprezentanții Ministerului Transpor