logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

AFR: Solicităm Guvernului României să vină de urgenţă cu soluţii dacă vrem să vorbim în viitor de un sector agroalimentar românesc

Imagine din galeria Agerpres

Asociaţia Fermierilor din România (AFR) avertizează asupra crizei în care se află producătorii români care nu mai fac faţă creşterii "continue şi necontrolate" a tarifelor la energie electrică, gaze naturale şi motorină, toate esenţiale în activitatea unei ferme, existând riscul dispariţiei de pe piaţă a cărnii produse în România.

"În calitate de cea mai veche asociaţie a fermierilor români, privim cu maximă îngrijorare impactul pe care creşterile uriaşe de tarife, anunţate şi operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică îl are asupra sectorului agroalimentar din România. În aceste condiţii vitrege pentru activitatea noastră ne întrebăm ce să facem. Să renunţăm la zootehnie? Aceasta este direcţia de urmat? Vrem să aducem mâncarea doar de peste hotare, fără să luăm în calcul riscul că într-o situaţie de criză, cum de altfel traversăm acum, cu graniţele închise (nu poate fi exclusă această posibilitate), nici măcar această soluţie nu va fi valabilă? Şi mai apare o problemă, la care poate puţini se gândesc acum - hrana adusă din alte părţi va trebui şi plătită, la preţurile cerute, posibil majorate, iar banii pentru astfel de cheltuieli nu există acum", se arată într-un comunicat al Asociaţiei, transmis miercuri AGERPRES.

Reprezentanţii AFR menţionează că în urma analizelor efectuate se vor înregistra scăderi de producţie în toate sectoarele agricole - vegetal, horticultură, zootehnie şi acvacultură, fiind afectată şi industria românească, care "nu o duce deloc bine". În aceste condiţii, AFR solicită măsuri de urgenţă din partea Guvernului României.

"Putem spune că vin vremuri şi mai grele, că va fi extrem de greu pentru toţi, dar mai întâi pentru fermieri. Dacă noi, cei ce producem hrana, dispărem din piaţă, este greu de crezut că ne vom reveni uşor; va fi nevoie de mulţi ani pentru a reocupa locul pe care îl ocupăm acum în lanţul alimentar al României. Ţinând cont de aceste considerente, solicităm Guvernului României să vină de urgenţă cu soluţii dacă vrem să mai vorbim şi în viitor de un sector agroalimentar românesc. Avem nevoie de rezolvări, şi avem nevoie acum, nu peste un an; susţinem că nu există nici o justificare, de nici un fel, pentru majorarea de la o lună la alta a tarifului pentru un produs sau serviciu furnizat", se mai arată în comunicat.

Totodată, AFR atrage atenţia că la ora actuală prognozele privind noua recoltă nu sunt deloc optimiste, în condiţiile în care culturile de toamnă au răsărit târziu, pe fondul lipsei de precipitaţii. Variaţiile mari de temperatură, între noapte şi zi, reprezintă şi ele un factor de scădere a producţiilor.

"Avem secetă în România, aşa că noi, fermierii, avem nevoie mereu de apă, în orice moment al ciclului de producţie. Primele estimări, făcute de adevăraţi specialişti în domeniu şi analişti ai pieţei, arată că anul acesta am putea recolta aproximativ 8 milioane de tone de cereale. Pentru cine nu ştie care sunt datele exacte, media multianuală în România este de 9,6 milioane de tone, ceea ce înseamnă că în 2022 vom înregistra o scădere de 17 procente. Traducând aceste cantităţi în bani, rezultă o diminuare importantă - 500 de milioane de euro. Bani de care agricultura are mare nevoie şi pe care nu îşi permite să îi piardă", menţionează reprezentaţii asociaţiei.

Totodată, Asociaţia susţine că fermierii români vor avea dificultăţi în obţinerea de producţii bune pentru că vor folosi cantităţi mult mai mici de îngrăşăminte sau produse pentru protecţia plantelor, din cauza creşterii preţurilor sau pentru că acestea nu se mai găsesc în piaţă.

"Suntem conştienţi de faptul că schimbările climatice se produc cu sau fără voia noastră. Noi, fermierii, ne desfăşurăm activitatea într-un cadru comercial global, în care, dacă noi nu vom obţinem producţii mari, alţii probabil vor reuşi. Şi ei vor fi cei care vor avea cereale de vândut, iar noi poate că vom fi obligaţi să cumpărăm în condiţiile lor. Deja putem observa evoluţia preţurilor; în cazul grâului, conform bursei Euronext, vorbim de 300 sau chiar 350 de euro pe tonă. Şi problemele nu se opresc aici. Vom avea dificultăţi în obţinerea de producţii bune pentru că fermierii vor folosi cantităţi mult mai mici de îngrăşăminte sau produse pentru protecţia plantelor. Şi asta fie din cauza creşterii preţurilor, fie pentru că pur şi simplu nu mai sunt de găsit în piaţă atunci când fermierul are nevoie de ele. Ţinând cont de toate acestea, putem spune că efectele negative, adică reculul agriculturii româneşti, se vor vedea clar într-un an, cel mult doi", avertizează AFR.

Potrivit sursei citate, România ar trebui să reţină în ţară mai multe materii prime agricole, în special seminţele de floarea-soarelui, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina, doi producători importanţi în bazinul Mării Negre, sunt în război.

"Şi ţinem să mai atragem atenţia asupra unui fapt - dacă vrem în mod real să facem mai multă procesare, avem nevoie de o mai mare retenţie în ţară a materiilor prime agricole. Iar primul produs în acest caz ar fi seminţele de floarea-soarelui. România este un producător important în bazinul Mării Negre, iar celelalte state care contează în producţia de ulei comestibil, adică Rusia şi Ucraina, sunt în război. În plus, în Rusia există o taxă de export pe seminţele de floarea soarelui şi pe uleiul brut de floarea soarelui. La fel, Ucraina are taxă de export pe seminţele de floarea soarelui şi nici nu rambursează TVA la export. Oricum, după cum spuneam, cele două state sunt în stare de conflict acum, iar exporturile lor aproape că nu mai există. În aceste condiţii, statele europene, care depind de astfel de importuri, ar putea cumpăra din România. Avem cea mai mare producţie de floarea soarelui din regiune, mai exact 3,3 milioane de tone. În cifre absolute, o treime din toată producţia Uniunii Europene la această cultură. Iar asta poate însemna o imensă oportunitate pentru agricultura românească; depinde însă de autorităţi dacă această şansă va fi şi fructificată", au transmis reprezentanţii AFR.

În acest context, Asociaţia Fermierilor din România propune câteva soluţii, respectiv utilizarea energiei verzi în sectorul agroalimentar alimentar, compensarea costurilor pentru certificatele verzi, acordarea de subvenţii celor ce procesează materia primă în România, creşterea rezervelor de stat în cazul produselor alimentare, îmbunătăţirea geneticii în toate sectoarele în această perioadă de criză, credite cu dobândă subvenţionată pentru producţie şi investiţii în infrastructură.

De asemenea, fermierii cer măsuri urgente pentru diminuarea efectelor pestei porcine africane şi susţinerea populării fermelor de creştere a porcilor, păsărilor şi avicole. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 16-04-2025 19:45

ANRE a acordat autorizația de înființare pentru Centrala de la Mintia, cu o capacitate totală de peste 1.677 MW

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis autorizația de înființare pentru o centrală electrică cu ciclu combinat la Mintia, cu o capacitate totală de 1.677,12 MW, a anunțat miercuri autoritatea. ''Este cea mai mare autorizație de înființare pentru o singură locație aprobată până &

Economic 16-04-2025 19:17

Bursa de Valori București a închis miercuri în scădere pe majoritatea indicilor

Bursa de Valori București (BVB) a închis miercuri în scădere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,49 milioane de lei (9,14 milioane de euro), din care 37,07 milioane de lei (7,44 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Banca Transilvania, cu t

Economic 16-04-2025 15:34

Metrorex a primit finanțare în valoare de 71,58 milioane de lei pentru îmbunătățirea serviciilor de acces în rețeaua de metrou

Metrorex caută soluții de creștere a atractivității rețelei de metrou prin amplasarea unor sisteme de facilitare a accesului călătorilor în stații, în special pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă. Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, joi a avut loc semnarea contractului de finanțare, în val

Economic 16-04-2025 15:17

ASF: România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE prin reformarea sistemului de pensii private

România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). ''Guv

Economic 16-04-2025 14:29

AFIR: Finanțare nerambursabilă de 84,6 de milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole

Un număr de 76 de proiecte vor primi finanțare nerambursabilă, în valoare de 84,6 de milioane de euro, pentru achiziția de utilaje agricole, în urma finanțării suplimentare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform raportului de selecție suplimentar,

Economic 16-04-2025 14:14

Guvernul a suplimentat cu 50 de milioane de lei bugetul ANSVSA pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, alocarea sumei de 50 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe 2025, se arată într-un comunicat al Autorității. Fondurile sunt destinate achiziției de vaccinuri &i

Economic 16-04-2025 13:21

Consiliul Concurenței are îngrijorări față de intenția Vodafone și Digi de a prelua Telekom

Consiliul Concurenței are o serie de îngrijorări cu privire la tranzacțiile prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom România Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. anumite active ale aceleiași companii. 'Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor

Economic 16-04-2025 12:24

APCE îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele prin siguranța dedicată acestui echipament și pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic național. Conform unui comunicat al APCE, același apel este adre

Economic 16-04-2025 12:03

ANSVSA: Peste o tonă de carne de miel, fără acte, oprită la intrarea în București

Inspectorii sanitari-veterinari au oprit, miercuri, intrarea în Capitală a unei cantități de peste o tonă de carne de miel, pentru care nu existau acte, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'În dimineața zilei de 16.04.2026, inspectorii ANSVSA, împreună cu reprezentanți ai Poliției

Economic 16-04-2025 11:46

Hyundai Inster a fost desemnată cea mai bună mașină electrică urbană din România, în 2025

Modelul auto electric Hyundai Inster a fost desemnat, miercuri, ce mai bună mașină electrică urbană în România, la prima ediție a competiției 'Best Electric City Car 2025', organizată de Grupul de presă BestAuto, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe o

Economic 16-04-2025 10:48

Pistol: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București

Circulația de la Curtea de Argeș la București se va putea face pe autostradă, din luna mai, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. 'Autostrada Sibiu - Pitești (A1): din ce în ce mai aproape de deschiderea circulației pe întreaga secțiune Pitești - Curtea de Argeș (30,35 km)! Antreprenorul italian (Webuild SPA) execută ultimele

Economic 16-04-2025 10:01

#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături

Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabankin

Economic 15-04-2025 21:41

ANPC: Amendă de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care comercializa produse de origine animală

Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care funcționează și comercializează pe persoană fizică produse de origine animală, unde au fost găsite o serie de nereguli privind normele de protecție a mediului și sănătății publice.

Economic 15-04-2025 19:43

Bursa de Valori București a închis pe verde ședința de marți

Bursa de Valori București (BVB) a închis marți în creștere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,48 milioane de lei (9,13 milioane de euro), din care 36,69 milioane de lei (7,37 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacț

Economic 15-04-2025 17:59

ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false

Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că 'au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor'. 'Pentru siguranța dumneavoastră, vă