Ministerul Finanţelor actualizează Codul Fiscal pentru a transpune legislaţia europeană în domeniu

Guvernul a aprobat luni propunerea de modificare şi completare a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal prin care actualizează Codul Fiscal pentru a transpune legislaţia europeană în domeniu, a anunţat, luni, Ministerul Finanţelor.
"Executivul a aprobat astăzi, 30 august 2021, propunerea de modificare şi completare a Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, la capitolele impozitul pe profit, impozitul pe venit pentru rezidenţi şi nerezidenţi, contribuţii sociale obligatorii, precum şi o serie de clarificări necesare în domeniul taxei pe valoarea adaugată referitoare la comerţul electronic", se precizează în comunicat.
Conform MF, măsurile legate de impozitul pe profit vizează: regimul fiscal al dividendelor primite de persoane juridice române din statele membre ale UE prin transpunerea Directivei 2011/96/UE privind regimul fiscal comun care se aplica societăţilor-mama şi filialelor acestora din diferite state membre; modificarea regimului fiscal aplicabil ajustărilor pentru deprecierea creanţelor, în sensul majorării limitei de deducere de la 30% la 50%, de la 1 ianuarie 2022; reformularea prevederilor actuale ale art. 403 din Codul Fiscal în ceea ce priveşte transpunerea unor prevederi referitoare la "impozitarea la ieşire" din Directiva 2016/1164/UE; modificarea prevederilor referitoare la impozitarea dividendelor distribuite şi neplătite până la sfârşitul anului respectiv în care s-a aprobat distribuirea acestora.
În domeniul impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii au fost adoptate următoarele modificări: includerea în veniturile din activităţi agricole stabilite pe baza normelor de venit a unor soiuri de plante necesare pentru furajarea animalelor; reglementarea posibilităţii angajatorului rezident fiscal român sau a angajatorului care nu este rezident fiscal român şi care intra sub incidenţa legislaţiei europene în domeniul securităţii sociale de a opta pentru calculul, reţinerea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale obligatorii în cazul persoanelor fizice care obţin venituri de natură salarială reprezentând avantaje în bani şi/sau în natură de la terţi care nu sunt rezidenţi fiscali români.
MF precizează că este clarificată situaţia contribuabililor care într-un an fiscal au realizat venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de peste 5 camere, situate în locuinţe proprietate personală, indiferent de numărul de locuinţe în care sunt situate acestea, în sensul în care se propune ca obligaţia de a determina venitul net anual în sistem real şi de a completa Registrul de evidenţă fiscală să fie instituită pentru anul fiscal următor.
De asemenea, au fost adoptate clarificări referitoare la impozitarea dividendelor distribuite persoanelor fizice, care nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora; clarificarea modalităţii de determinare a impozitului datorat în cazul veniturilor din jocuri de noroc, precum cazinouri, cluburi de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 lei; reglementarea la nivelul legislaţiei primare a posibilităţii depunerii de către contribuabil a formularului 230 "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat" la entităţile non-profit/unităţile de cult şi clarificarea modului de utilizare a acestor sume de către beneficiar. Entitatea nonprofit/unitatea de cult are obligaţia de a-i transmite prin mijloace electronice organului fiscal competent un formular prin care centralizează cererile primite de la contribuabili în conformitate cu procedura stabilită prin ordin al preşedintelui ANAF.
În ceea ce priveşte impozitul pe veniturile nerezidenţilor măsurile vizează: reglementări privind dividendele distribuite trimestrial şi neplătite pâna la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea; scutirea de impozit a dividendelor platite unui rezident dintr-un stat UE de către persoana juridică rezidenta în România care nu este supusa impozitului pe profit, ci substitutului sau; scutirea de impozit a dividendelor plătite unei persoane juridice rezidente într-un stat membru al Spaţiului Economic European, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, pentru a se asigura acelaşi tratament fiscal aplicabil dividendelor plătite între persoane juridice române; certificatele de rezidenţa fiscală se pot depune prin Spaţiul Privat Virtual şi se acceptă în copie conformă cu originalul; Declaraţia 207 se depune şi când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit.
În domeniul TVA au fost realizate următoarele modificări: efectuarea anumitor corelări de ordin tehnic în contextul aplicării noilor reguli privind TVA în domeniul comerţului electronic; reglementarea posibilităţii ca anumite persoane impozabile sa nu mai fie excluse de la aplicarea regimului special al ghişeului unic pentru TVA, în contextul scrisorii de punere în întârziere în Cauza 2020/4142; transpunerea în legislaţia naţionala a prevederilor Directivei (UE) 2021/1159 în ceea ce priveşte scutirile temporare aplicate importurilor şi anumitor livrări de bunuri sau prestări de servicii, ca răspuns la pandemia de COVID-19.
Ministerul Finanţelor precizează că în domeniul impozitelor şi taxelor locale au fost introduse următoarele prevederi: clarificări privind acordarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri/teren pentru clădirile folosite ca domiciliu şi terenurile aferente acestora, aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor participante la acţiuni militare, misiuni şi operaţiuni pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestora, familiei acestora şi urmaşilor celui decedat; clarificarea categoriilor de persoane persecutate politic de regimul comunist care beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe clădiri/teren/mijloace de transport; simplificarea modului de calcul al impozitului pe clădiri în cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice.
Totodată, MF precizează că au fost introduse clarificări în ceea ce priveşte creşterea autonomiei locale, în sensul ca autorităţile publice locale hotărăsc acordarea scutirii de la plata impozitului pe mijloacele de transport pentru participanţii la Revoluţia din Decembrie 1989; clarificări privind depunerea în format electronic la organul fiscal a actelor de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport, întocmite în forma electronică şi semnate cu semnătura electronică calificata; clarificarea modului de calcul al impozitului pe spectacole, în sensul precizării că în baza de impozitare nu se cuprinde TVA-ul. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Energiei: Nu există risc de black-out în România
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis miercuri că nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale, chiar dacă în prima și a doua zi de Paște vom produce mai multă energie electrică decât necesarul de consum. 'Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: nu există ri
ANRE a acordat autorizația de înființare pentru Centrala de la Mintia, cu o capacitate totală de peste 1.677 MW
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis autorizația de înființare pentru o centrală electrică cu ciclu combinat la Mintia, cu o capacitate totală de 1.677,12 MW, a anunțat miercuri autoritatea. ''Este cea mai mare autorizație de înființare pentru o singură locație aprobată până &
Bursa de Valori București a închis miercuri în scădere pe majoritatea indicilor
Bursa de Valori București (BVB) a închis miercuri în scădere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,49 milioane de lei (9,14 milioane de euro), din care 37,07 milioane de lei (7,44 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Banca Transilvania, cu t
Metrorex a primit finanțare în valoare de 71,58 milioane de lei pentru îmbunătățirea serviciilor de acces în rețeaua de metrou
Metrorex caută soluții de creștere a atractivității rețelei de metrou prin amplasarea unor sisteme de facilitare a accesului călătorilor în stații, în special pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă. Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, joi a avut loc semnarea contractului de finanțare, în val
ASF: România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE prin reformarea sistemului de pensii private
România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). ''Guv
AFIR: Finanțare nerambursabilă de 84,6 de milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole
Un număr de 76 de proiecte vor primi finanțare nerambursabilă, în valoare de 84,6 de milioane de euro, pentru achiziția de utilaje agricole, în urma finanțării suplimentare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform raportului de selecție suplimentar,
Guvernul a suplimentat cu 50 de milioane de lei bugetul ANSVSA pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, alocarea sumei de 50 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe 2025, se arată într-un comunicat al Autorității. Fondurile sunt destinate achiziției de vaccinuri &i
Consiliul Concurenței are îngrijorări față de intenția Vodafone și Digi de a prelua Telekom
Consiliul Concurenței are o serie de îngrijorări cu privire la tranzacțiile prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom România Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. anumite active ale aceleiași companii. 'Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor
APCE îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele prin siguranța dedicată acestui echipament și pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic național. Conform unui comunicat al APCE, același apel este adre
ANSVSA: Peste o tonă de carne de miel, fără acte, oprită la intrarea în București
Inspectorii sanitari-veterinari au oprit, miercuri, intrarea în Capitală a unei cantități de peste o tonă de carne de miel, pentru care nu existau acte, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'În dimineața zilei de 16.04.2026, inspectorii ANSVSA, împreună cu reprezentanți ai Poliției
Hyundai Inster a fost desemnată cea mai bună mașină electrică urbană din România, în 2025
Modelul auto electric Hyundai Inster a fost desemnat, miercuri, ce mai bună mașină electrică urbană în România, la prima ediție a competiției 'Best Electric City Car 2025', organizată de Grupul de presă BestAuto, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe o
Pistol: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București
Circulația de la Curtea de Argeș la București se va putea face pe autostradă, din luna mai, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. 'Autostrada Sibiu - Pitești (A1): din ce în ce mai aproape de deschiderea circulației pe întreaga secțiune Pitești - Curtea de Argeș (30,35 km)! Antreprenorul italian (Webuild SPA) execută ultimele
#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături
Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabankin
ANPC: Amendă de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care comercializa produse de origine animală
Comisarii pentru Protecția Consumatorilor au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei unei unități din comuna Domnești, care funcționează și comercializează pe persoană fizică produse de origine animală, unde au fost găsite o serie de nereguli privind normele de protecție a mediului și sănătății publice.
Bursa de Valori București a închis pe verde ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a închis marți în creștere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,48 milioane de lei (9,13 milioane de euro), din care 36,69 milioane de lei (7,37 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacț