logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Companiile globale au început să cuantifice riscurile ce derivă din atacurile cibernetice (specialişti)

Image

O cultură a siguranţei în mediul online este foarte importantă, ne poate ajuta să ne protejăm de atacurile cibernetice, context în care şase din zece companii globale susţin că au început să cuantifice aceste riscuri.

Aceasta este concluzia ce a rezultat din dezbaterile organizate, joi, în cadrul unuia dintre panelurile evenimentului "Lecţii învăţate de la experţi în securitate cibernetică. Perspective din România şi Statele Unite ale Americii".

 



Conform unui studiu prezentat de către Roxana Prisăcaru, şefa Serviciului de Tehnologie Criminalistică al PwC România, 55% dintre executivi plănuiesc să majoreze bugetele destinate securităţii cibernetice, în timp ce aproape două treimi (64%) susţin că se aşteaptă ca veniturile organizaţiilor din care fac parte să scadă.

Datele centralizate de compania de consultanţă arată că 60% dintre cei chestionaţi au demarat procesul de cuantificare a riscurilor de securitate cibernetică sau au început să implementeze la scară largă soluţii dedicate prevenirii acestui fenomen.

Pe acelaşi subiect al securităţii cibernetice, dar din punct vedere al educaţiei în acest domeniu, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a apreciat că este foarte importantă dezvoltarea unei culturi a siguranţei în mediul online.

 

"Trebuie să legăm securitatea cibernetică de imaginea de ansamblu. Înseamnă să dezvoltăm mai întâi o cultură a siguranţei şi să înţelegem că, fiind în siguranţă, ne putem proteja nu numai pe noi înşine, ci şi pe vecinii noştri, comunităţile noastre şi ţara noastră. Educând cu acest mesaj de bază, putem conecta securitatea cibernetică personală la securitatea naţională şi siguranţa colectivă. Cu 65% din Generaţia Z care doreşte să creeze ceva care să schimbe lumea, ne prezentăm ca o generaţie care are un spirit inventiv. În plus, crescând în era reţelelor de socializare, mai mult ca oricând, folosim aceste platforme pentru a înţelege şi a empatiza cu comunităţile din întreaga lume", a afirmat Nicolae.

În acest context, a fost menţionată contribuţia AGERPRES la promovarea campaniilor de conştientizare a publicului cu privire la pericolele din spaţiul informatic.

 


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


"În 2016, AGERPRES a lansat secţiunea Cybersecurity, care conţine ştiri dedicate problemelor strategice ale spaţiului cibernetic şi securităţii. Pe lângă materialele jurnalistice dedicate, AGERPRES a organizat, împreună cu echipa Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, cursuri de securitate cibernetică pentru jurnalişti, atât pentru cei din AGERPRES, cât şi pentru toţi cei din mass-media naţionale şi locale. Campaniile de conştientizare a publicului cu privire la aceste pericole sunt extrem de importante şi au început să se intensifice inclusiv în România, graţie pe de o parte companiilor specializate în securitate informatică, iar pe de alta instituţiilor cu competenţe pe acest sector, cum ar fi CERT-RO", a punctat Claudia Nicolae.

De asemenea, pentru o mai bună cunoaştere a pericolelor din online, au fost aduse la cunoştinţa publicului, prin intermediul proiectului editorial "#CyberFiles", o serie de atacuri cibernetice cu impact la nivel mondial, acţiuni care au avut repercusiuni asupra unor companii mici şi mijlocii, guverne sau instituţii de interes naţional, precum şi asupra utilizatorilor casnici.

În plus, directorul general al AGERPRES a amintit de parteneriatul prin care agenţia naţională de presă susţine competiţia "Romanian Cyber Security Challenge", ce a avut prima ediţie în toamna anului trecut şi care va avea o nouă etapă şi în 2021.

Competiţia Romanian Cyber Security Challenge - RoCSC a fost organizată, în 2020, de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice - ANSSI, alături de partenerii Orange România, Bit Sentinel, CertSIGN, Cisco şi KPMG. #RoCSC20, competiţie de tip Capture The Flag (CTF) a substituit etapa finală a European Cyber Security Challenge 2020 (ECSC), amânată din cauza pandemiei, şi care urma să aibă loc pe 24 noiembrie 2020, la Viena.

La rândul său, Alexandru Bertea, expert în securitate cibernetică în cadrul Asociaţiei Române pentru Prevenirea şi Combaterera Fraudelor, a adus în discuţie modul de operare al hackerilor (MO - Modus Operandi) în mediul virtual.

"Trebuie să învăţăm împreună cum să ne ferim de atacurile cibernetice. Se întâmplă atacuri de Social Engineering, este un fapt real. După cum am observat deja în evenimente recente, au fost o mulţime de daune provocate de către atacatori, prin monetizarea atacurilor. Uneori, atacurile sunt distructive şi beneficiază de o mână de ajutor şi din partea sistemelor pe care le operăm, care sunt prea expuse. Atacatorii se asigură că acţiunile lor pot fi monetizate. În ceea ce priveşte instrumentele utilizate, acestea au generat o activitate intensă în spaţiul virtual în ultimii 5-6 ani, dar în special în ultimii doi ani. Pentru a preîntâmpina asemenea acţiuni, în primul rând trebuie să ne asigurăm că găsim calea de a înţelege tipologia MO", a spus Bertea.

Asociaţia Română pentru Asigurarea Securităţii Informaţiei (ARASEC) a organizat, joi, în sistem online, conferinţa "Lecţii învăţate de la experţi în securitate cibernetică. Perspective din România şi Statele Unite ale Americii", în cadrul căreia s-a vorbit despre bunele practici, dar şi despre studii de caz relevante pentru domeniul securităţii cibernetice, menite să crească nivelul de cunoştinţe al utilizatorilor.

Evenimentul a beneficiat de sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România şi al Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Partener media al conferinţei a fost Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

Cîmpean (CERT-RO): O colaborare între sectorul public şi cel privat este necesară pentru combaterea criminalităţii cibernetice 

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 17-04-2025 09:14

Patiserii vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producție pleacă la export

Patiserii estimează că vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți. 'Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costuri

Economic 16-04-2025 22:30

FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanță pe card

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță. Astfel, un angajat poate primi voucherele de vacanță pe card dacă semnează o declarație

Economic 16-04-2025 20:21

Ministrul Energiei: Nu există risc de black-out în România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis miercuri că nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale, chiar dacă în prima și a doua zi de Paște vom produce mai multă energie electrică decât necesarul de consum. 'Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: nu există ri

Economic 16-04-2025 19:45

ANRE a acordat autorizația de înființare pentru Centrala de la Mintia, cu o capacitate totală de peste 1.677 MW

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis autorizația de înființare pentru o centrală electrică cu ciclu combinat la Mintia, cu o capacitate totală de 1.677,12 MW, a anunțat miercuri autoritatea. ''Este cea mai mare autorizație de înființare pentru o singură locație aprobată până &

Economic 16-04-2025 19:17

Bursa de Valori București a închis miercuri în scădere pe majoritatea indicilor

Bursa de Valori București (BVB) a închis miercuri în scădere pe aproape toți indicii, iar rulajul a fost de 45,49 milioane de lei (9,14 milioane de euro), din care 37,07 milioane de lei (7,44 milioane de euro) au reprezentat tranzacțiile cu acțiuni. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Banca Transilvania, cu t

Economic 16-04-2025 15:34

Metrorex a primit finanțare în valoare de 71,58 milioane de lei pentru îmbunătățirea serviciilor de acces în rețeaua de metrou

Metrorex caută soluții de creștere a atractivității rețelei de metrou prin amplasarea unor sisteme de facilitare a accesului călătorilor în stații, în special pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă. Potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES, joi a avut loc semnarea contractului de finanțare, în val

Economic 16-04-2025 15:17

ASF: România face un pas decisiv spre aderarea la OCDE prin reformarea sistemului de pensii private

România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). ''Guv

Economic 16-04-2025 14:29

AFIR: Finanțare nerambursabilă de 84,6 de milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole

Un număr de 76 de proiecte vor primi finanțare nerambursabilă, în valoare de 84,6 de milioane de euro, pentru achiziția de utilaje agricole, în urma finanțării suplimentare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Conform raportului de selecție suplimentar,

Economic 16-04-2025 14:14

Guvernul a suplimentat cu 50 de milioane de lei bugetul ANSVSA pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, alocarea sumei de 50 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pe 2025, se arată într-un comunicat al Autorității. Fondurile sunt destinate achiziției de vaccinuri &i

Economic 16-04-2025 13:21

Consiliul Concurenței are îngrijorări față de intenția Vodafone și Digi de a prelua Telekom

Consiliul Concurenței are o serie de îngrijorări cu privire la tranzacțiile prin care Vodafone România S.A. intenționează să preia Telekom România Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. anumite active ale aceleiași companii. 'Este esențial ca, în urma acestor tranzacții, calitatea serviciilor oferite consumatorilor

Economic 16-04-2025 12:24

APCE îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paște, să oprească invertoarele prin siguranța dedicată acestui echipament și pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic național. Conform unui comunicat al APCE, același apel este adre

Economic 16-04-2025 12:03

ANSVSA: Peste o tonă de carne de miel, fără acte, oprită la intrarea în București

Inspectorii sanitari-veterinari au oprit, miercuri, intrarea în Capitală a unei cantități de peste o tonă de carne de miel, pentru care nu existau acte, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'În dimineața zilei de 16.04.2026, inspectorii ANSVSA, împreună cu reprezentanți ai Poliției

Economic 16-04-2025 11:46

Hyundai Inster a fost desemnată cea mai bună mașină electrică urbană din România, în 2025

Modelul auto electric Hyundai Inster a fost desemnat, miercuri, ce mai bună mașină electrică urbană în România, la prima ediție a competiției 'Best Electric City Car 2025', organizată de Grupul de presă BestAuto, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe o

Economic 16-04-2025 10:48

Pistol: Din luna mai, se va putea circula pe autostradă de la Curtea de Argeș la București

Circulația de la Curtea de Argeș la București se va putea face pe autostradă, din luna mai, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. 'Autostrada Sibiu - Pitești (A1): din ce în ce mai aproape de deschiderea circulației pe întreaga secțiune Pitești - Curtea de Argeș (30,35 km)! Antreprenorul italian (Webuild SPA) execută ultimele

Economic 16-04-2025 10:01

#DreptulLaBanking: Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături

Consumatorii trebuie să verifice autenticitatea site-urilor pe care le folosesc pentru cumpărături, pentru a evita capcanele online, în condițiile în care, în perioada sărbătorilor, volumul tranzacțiilor online și activitatea infractorilor digitali cresc semnificativ, potrivit platformei dreptullabankin