logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Nicu Rădulescu (OPTBR): Din 5 milioane de pensionari, doar 40.000 vor primi bilete de tratament balnear în 2021

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismul Balnear din România, Nicu Rădulescu, a declarat, pentru AGERPRES, că din cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România, în 2021 doar 40.000 vor primi tichete din partea statului pentru tratamente balneare.

"Românii sunt interesaţi mai mult decât oricând de turismul balnear, pentru că turismul balnear prin excelenţă înseamnă tratarea unor afecţiuni, a unor boli, a unor probleme de sănătate pe care le au, folosind resursele naturale pe care Dumnezeu ni le-a lăsat. Apele naturale, apele termale, apele sărate, iodurate, nămolul, turba şi alţi factori de cură, sunt mult mai la îndemâna omului pentru că sunt mult mai ieftine, iar tratamentul acesta este mult mai eficient. Din păcate, anul acesta bugetul de asigurări sociale unde este inclus şi bugetul pentru pensionarii care vin în staţiunile balneare prin sistem subvenţionat oarecum, adică pensionarul plăteşte doar 50%, este foarte mic. Dacă în anii trecuţi am avut 300.000 de pensionari, 200.000, în 2019 am avut 125.000 de pensionari, anul acesta au acordat bani doar pentru 40.000 de pensionari. Deci numărul a scăzut drastic, de la 125.000 în 2019, la 40.000. Bugetul este infim, oameni nu au toţi bani să îşi permită să meargă în staţiunile balneare şi era un balon de oxigen pentru ei. Noi am intervenit la ceva parlamentari, să facă un amendament, să mărească un pic bugetele pentru pensionari, pentru că au probleme complicate, iar tratamentele balneare sunt indicate în foarte multe afecţiuni. Cu toate acestea nu am găsit înţelegere şi anul acesta avem cel mai mic buget pentru staţiunile balneare pentru pensionari. Din 5 milioane de pensionari, România emite bilete de tratament doar pentru 40.000. Este înjositor. Noi nu trăim din activitatea cu pensionarii în mod neapărat, marja de profit este foarte mică, dar nu este fair-play faţă de bunicii, de părinţii noştri", a declarat Rădulescu.

El a precizat că România a fost prima ţară din Europa care a reuşit să alcătuiască un protocol medical pentru tratamentele balneare în contextul pandemiei, dar agenţii economici nu au reuşit să-l aplice foarte mult timp din cauza restricţiilor impuse de autorităţi.

"Acum este nevoie mai mult decât oricând de sănătate, staţiunile sunt dispuse în zone de arii protejate, zone montane sau în zona litoralului. Deci, oamenii ar veni în staţiunile balneare, numai că nenorocirea aceasta care s-a abătut asupra planetei, COVID-ul, a produs şi o teamă a oamenilor de a veni. În această perioadă s-a vorbit foarte mult despre persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, care în decursul anului 2020, unul foarte chinuit pentru turismul balnear, aceşti oameni venerabili fiind, nu vulnerabili, au respectat cu sfinţenie tot ceea ce li s-a spus: să poarte mască, să păstreze distanţarea, să respecte rigorile de curăţenie pe care le-am impus. România a fost prima ţară care a realizat un protocol medical de către comisia medicală a OPTBR, pe care l-am trimis şi colegilor din Europa. Din păcate însă, l-au folosit mai mult ei decât noi, pentru că noi din luna iunie suntem închişi", a spus Nicu Rădulescu.

Reprezentantul OPTBR a afirmat că România este singura ţară din Europa care a închis bazele de tratament balnear, în condiţiile în care există state care subvenţionează această terapie post-COVID.

"Suntem singura ţară din Europa care am închis totalmente bazele de tratament, pentru că celelalte ţări le-au deschis, au limitat funcţionarea, în funcţie de gradul de infectare, şi atunci bineînţeles că au fost perioade în care ei au avut piscinele interioare deschise, au avut perioade în care au funcţionat sută la sută. La noi au fost închise în totalitate şi nu s-a ţinut cont de rata de infectare. Şi mai este încă o chestiune, noi nu am folosit staţiunile balneare ca un scut de luptă împotriva COVID, pe când colegii noştri din alte ţări au folosit treaba aceasta. Şi asta pentru că s-a descoperit ştiinţific că în staţiunile balneare creşte imunitatea. Şi ce face de fapt acest virus? El intervine acolo unde imunitatea este scăzută, şi atunci, dacă noi putem să facem profilaxie, putem să facem tratamente post-COVID, de ce să nu le facem? În staţiunile balneare din toată Europa au fost lansate programe de recuperare post COVID, sunt unele ţări precum Croaţia care finanţează prin intermediul Guvernului astfel de programe de tratament, adică ajută oamenii să îşi întreţină sănătatea şi să îşi crească imunitatea prin turismul balnear. Probabil că va veni o vreme în care oamenii din Ministerul Sănătăţii vor începe să se gândească la acest lucru, că resursele naturale pot lupta împotriva COVID şi noi ar trebui să folosim aparatul nostru medical şi ştiinţific ca să utilizăm aceste resurse pe care le avem din abundenţă pentru a putea să ne întărim imunitatea şi să luptăm cu această nebunie mediatică pentru că şi asta duce la frică", a completat Nicu Rădulescu.

Acesta susţine că, în ciuda potenţialului natural pe care îl are, România a rămas la sectorul balnear în urma unor state precum Bulgaria, mult mai preocupată de această ramură a turismului.

"Noi avem o ţară cu un potenţial balneoclimateric fantastic, asta este cunoscut peste tot încă din era romană, şi care la ora actuală înseamnă o zestre fantastică, dar din păcate nu a fost pusă în valoare decât în perioada anilor 30, când România se află între primele trei ţări, alături de Germania şi Franţa în eşalonul superior al turismului balnear. Din păcate, despre acest potenţial discutăm mai mult noi, organizaţia patronală care încearcă să îl scoată în evidenţă. România are o şansă prin turismul balnear, din păcate este nevoie de investiţii care ne depăşesc. Eu am mai vorbit despre cifra de 1 miliard de euro care ar trebui investită în turismul balnear, şi dacă am face acest lucru în România am fi o ţară prosperă, pentru că bani din turism s-ar scoate, oamenii dau bani pentru sănătate. La European Spas Association se vorbeşte despre România cu foarte mult respect. Pentru că România are un potenţial uriaş, are o valoare istorică a staţiunilor balneare şi are cele mai diversificate resurse naturale din Europa. Nicio ţară din Europa nu are spre exemplu mofete. Mai sunt pe undeva prin Columbia şi Japonia aceste emanaţii de dioxid de carbon care se folosesc pentru cei care au probleme cu circulaţia periferică, deci noi avem resurse şi putem face minuni. Aşadar, avem posibilitatea să dezvoltăm acest sector, aşa cum au făcut-o alţii. Bulgarii sunt în faţa noastră, deşi au început după noi cu mult, ungurii, la fel, sunt în faţa noastră, dar nici nu mai spun ce se întâmplă acolo unde sunt investiţii de ani de zile. În Bulgaria, prim-viceprim-ministru al guvernului este ministrul Turismului. Acolo există Ministerul Turismului încă din 1990 şi au luat turismul balnear de la zero. Nu au atâtea staţiuni câte avem noi, dar au găsit fonduri, au găsit posibilităţi, au deschis piaţa investiţiilor, au creat facilităţii", a afirmat Rădulescu.

Industria turismului balnear ajunsese la pierderi de aproximativ 1 milion de euro pe zi în perioada în care sectorul a fost închis în totalitate, oficialul OPTBR afirmând că agenţii economici au nevoie de subvenţii pentru a se păstra "pe linia de plutire".

"Situaţia este dezastruoasă şi din punctul de vedere al agenţilor economici. Cât am fost închişi, am pierdut un milion de euro pe zi la nivelul staţiunilor balneare, pentru că e vorba de întreprinderi mari, cu un număr mare de salariaţi, apoi personalul medical a fost în şomaj tehnic, unii au plecat în străinătate... Au fost foarte multe greşeli care s-au făcut, nimeni nu a ţinut cont de propunerile noastre. Cred că încet- încet lucrurile se vor îndrepta dacă prin această ordonanţă 224 acele subvenţii vor fi acordate. Va fi un balon de oxigen, altfel nu vom putea face mare lucru pe 2021. Nu mai putem menţine personalul şi nu mai putem să ne menţinem pe linia de plutire. Dacă sumele vor fi mai mici vor fi din ce în ce mai multe falimente şi se vor distruge foarte multe staţiuni, pentru că trebuie înţeles că aceste mici staţiuni trăiesc doar din turismul balnear, nu au alte industrii. Turismul balnear nici nu a fost inclusă în planul de redresare şi rezilienţă, a trebuit să facem lobby pentru a fi introdusă în PNRR. În 2019 ne-au pus pot să facem proiecte pentru a fi investite câteva miliarde de euro în staţiunile balneare. Am dat către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, dar a fost desfiinţată în 2020. Nici nu mai ştim unde sunt proiectele noastre, nici nu mai ştim unde este această comisie, la Ministerul Economiei sau în altă parte", a mai spus preşedintele OPTB. AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 14:49

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo

Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2

Economic 30-04-2025 14:41

Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027

Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Economic 30-04-2025 14:35

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%

Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR

Economic 30-04-2025 14:33

MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape

Economic 30-04-2025 14:00

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î

Economic 30-04-2025 12:32

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su

Economic 30-04-2025 11:17

AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR

Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată

Economic 30-04-2025 11:02

ANAF: Nou program de conformare pentru persoanele care realizează venituri din activității de asistență medicală

Agenția Națională de Administrare Fiscală va desfășura, până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare, ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală ori special

Economic 30-04-2025 11:01

Romgaz a plătit anul trecut către Guvern 3,8 miliarde lei

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a plătit în 2024 către Guvernul României o sumă totală de 3,88 miliarde lei, conform unui raport remis, miercuri, Bursei de Valori București. Potrivit sursei citate, impozitele percepute asupra venitului, producției sau profiturilor societăților comerciale, cu excepția impozitelor percepute asupra consum

Economic 30-04-2025 10:52

Incendiile, printre printre principalele amenințări la adresa locuințelor; 67 milioane de lei, despăgubiri plătite de asigurători în 2024

Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, membrii UNSAR achitând anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de foc locuințelor asigurate prin polițe facultative, aproape triplu decât în 2021. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Soci

Economic 30-04-2025 10:12

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor (analiză)

Ratele creditelor ipotecare scad ca pondere în veniturile unui debitor pe termen lung, în ciuda variației dobânzilor, care pot ajunge și la câteva puncte procentuale, potrivit unei analize realizate de brokerul online Ipotecare.ro. Datele companiei arată că durata medie de rambursare a u

Economic 30-04-2025 10:07

Angajatorii mici și foarte mici din România au scos la concurs 28.000 de joburi, în primele patru luni (platformă)

Companiile mici și foarte mici din România, cu maximum zece angajați, au postat de la începutul acestui an și până în prezent, 28.000 de locuri de muncă, în creștere cu 10% față de primele patru luni din 2024, arată o analiză publicată, miercuri, de o platformă de recrutare online. Datele centralizate de eJobs relevă faptul că, di

Economic 30-04-2025 10:03

ONRC: 21.006 firme au fost radiate la nivel național în primul trimestru din 2025

Un număr de 21.006 firme au fost radiate la nivel național, în primul trimestru din 2025, cu 16,95% mai puține comparativ cu perioada similară din 2024, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 3.480 (număr în scădere cu 9,04

Economic 30-04-2025 08:32

OMV Petrom a înregistrat un profit net de un miliard de lei, în primul semestru, în scădere cu 24%

OMV Petrom a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 1,07 miliarde lei, în scădere cu 24% față de cel obținut în perioada similară din 2024, conform datelor transmise, miercuri, Bursei de Valori București. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elemente speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mic cu 29%, reflect&ac

Economic 29-04-2025 21:00

ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a crescut la 75%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită precipitațiilor recente, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina de Facebook. ''La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în princi