logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Colegiul Medicilor Veterinari: Legea care reglementează comercializarea medicamentelor pentru animale asigură şi protecţia sănătăţii populaţiei

Imagine din galeria Agerpres

Noua legislaţie care reglementează comercializarea medicamentelor administrate animalelor are rolul de a asigura protecţia sănătăţii populaţiei şi de a contribui la reducerea rezistenţei la antibiotice, în condiţiile în care acest aspect este unul dramatic în România, susţin reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV).

Parlamentul României a adoptat recent cu o largă majoritate de voturi, acoperind tot spectrul politic, legea de modificare a Legii 160/1998 privind exercitarea profesiunii de medic veterinar, care transpune în legislaţia naţională prevederi ale legislaţiei europene în materie, dar care corectează şi unele măsuri cu impact negativ şi major asupra sănătăţii publice.

"Parte din prevederile legii corectează unele măsuri cu impact negativ şi major asupra sănătăţii publice, introduse prin OUG 70/2017, act normativ emis fără avizul de legalitate din partea Ministerului Justiţiei, care a dat posibilitatea înfiinţării unei farmacii veterinare de către orice persoană, indiferent de calificarea sa profesională, punând interesul financiar al agenţilor economici pe primul plan, în detrimentul protecţiei sănătăţii populaţiei. Mai mult decât atât, acest act normativ, a dat posibilitatea vânzării medicamentelor veterinare, în cadrul farmaciilor veterinare, de către orice persoană, indiferent de pregătirea profesională şi a eliminat prevederea privind desfăşurarea activităţii farmaciei veterinare doar în prezenţa unui medic veterinari", precizează CMV într-un comunicat transmis AGERPRES.

Medicii veterinari susţin că OUG 70/2017 a dat posibilitatea comercializării de către farmaciile veterinare a produselor biologice şi a unor produse interzise prin legislaţia europeană, cum ar fi hormonii, direct către proprietarii de animale, pentru a le administra singuri. "Aceste prevederi încalcă legislaţia europeană având în vedere că tratamentele respective nu sunt menţionate în registrul de tratamente special conceput pentru evidenţierea timpilor de aşteptare necesari pentru eliminarea reziduurilor medicamentoase din produsele obţinute, astfel încât acestea să nu fie periculoase pentru sănătatea publică", explică reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari.

În acest context, noua lege vine cu prevederi clare, care asigură o protecţie mai bună a sănătăţii publice, întrucât înfiinţarea şi funcţionarea farmaciilor veterinare se face astfel încât circulaţia medicamentelor veterinare să se realizeze doar prin intermediul medicilor veterinari, care cunosc modul corect de utilizare a acestor produse, astfel încât să nu afecteze sănătatea animalului şi sănătatea omului. Legislaţia prevede sancţionări drastice în cazul încălcării legislaţiei privind comercializarea şi utilizarea produselor medicinale veterinare, aceste prevederi fiind în conformitate cu Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 1 martie 2018, care stipulează expres că legislaţia în domeniu trebuie să aibă drept obiectiv prioritar protecţia sănătăţii publice.

De asemenea, comercializarea şi utilizarea medicamentelor veterinare se va face strict în prezenţa, sub supravegherea şi pe responsabilitatea medicului veterinar, măsură conformă cu Decizia CCR nr. 511/2017 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 1 martie 2018.

"Se permite comercializarea doar a medicamentelor care nu sunt interzise prin legislaţia naţională sau europeană, astfel încât anumite produse să nu mai ajungă a fi utilizate direct de către proprietarii animalelor (produse hormonale, biologice cu efecte biohazard); proprietarii animalelor pot achiziţiona de la farmaciile veterinare, medicamente veterinare cu impact şi asupra sănătăţii omului, doar pe bază de reţetă", mai prevede noua legislaţie.

Potrivit sursei citate, proprietarii animalelor pot administra anumite categorii de produse care au fost prescrise de către un medic veterinar şi care nu necesită administrarea exclusivă de către acesta sau de către personalul de specialitate.

Astfel, exploataţiile comerciale pot achiziţiona medicamente de uz veterinar de la depozitele farmaceutice doar pe bază de notă de comandă vizată de medicul veterinar care asigură asistenţa. De asemenea, toate tratamentele efectuate animalelor trebuie înscrise de către medicul veterinar în registrul de tratamente şi consultaţii, iar proprietarii animalelor trebuie să respecte timpii de aşteptare impuşi prin prospectul produsului medicinal veterinar utilizat, atunci când comercializează produsele obţinute de la animalele tratate.

Nu în ultimul rând, noua legislaţie stabileşte atribuţiile şi competenţele personalului de specialitate cu studii medii (tehnicieni şi asistenţi veterinari) în cadrul actului medical veterinar; dă posibilitatea exploataţiilor comerciale să angajeze personal de specialitate cu studii medii (tehnicieni şi asistenţi veterinari) care să efectueze activităţile veterinare de bază (vaccinari, tratamente zilnice, etc.) sub responsabilitatea sau supraveghere medicului veterinar cu care are contract; permite comercializarea online doar a produselor care se eliberează fără reţetă şi doar de către farmaciile veterinare autorizate, punând astfel " stavilă unui comerţ haotic, fără reguli, care pune în pericol sănătatea animalelor, a oamenilor şi a mediului". CMV precizează că astfel sunt stabilite sancţiuni mari, graduale, pentru nerespectarea legii, întrucât, în acest moment, ele lipsesc pentru unele încălcări ale prevederilor legale.

CMV precizează că legea nu are drept consecinţă închiderea farmaciilor veterinare în funcţiune, pentru că nu se aplică retroactiv, ci produce efecte pentru viitor, iar din cele 1817 autorizate, 200 aparţin altor persoane decât medici veterinari, ceea ce reprezintă un procent de 11%.

Potrivit sursei citate, în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeana nu există farmacii veterinare, aceste fiind prezente doar în statele din est, iar numărul total al farmaciilor veterinare deţinute de toate statele din UE este mult mai mic decât numărul de farmacii veterinare pe care le deţine România.

De asemenea, legea nu afectează negativ fermieri, ci dimpotrivă vine în sprijinul lor şi asigură trasabilitatea medicamentului veterinar, dându-le posibilitatea să facă dovada certă a modului de utilizare a medicamentelor veterinare şi să garanteze vânzarea de produse alimentare sigure către populaţie, arată CMV în comunicat.

"Populaţia trebuie să fie informată corect şi să ştie că în acest moment viaţa a milioane de oameni este pusă în pericol pentru că proprietarii animalelor cumpără din farmaciile veterinare, fără reţetă, antibiotice, hormoni, antiinflamatorii, etc., aceste medicamente sunt administrate de persoane necalificate, după bunul lor plac, iar apoi carnea, laptele ,ouăle, sunt comercializate fără a se respecta timpii de aşteptare pentru a fi eliminate reziduurile de medicamente. Legea are rolul de a asigura protecţia sănătăţii populaţiei şi va contribui la reducerea rezistenţei la antibiotice, în condiţiile în care acest aspect este unul dramatic în România", mai spun reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 27-01-2025 11:32

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 5,95% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 5,95% pe an, de la 5,96% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

Economic 27-01-2025 11:22

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 2,9% în decembrie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2024 cu 2,9% față de luna anterioară, până la nivelul de 632,591 miliarde lei, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 10,5% (5,1% în termeni reali), informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Depoz

Economic 27-01-2025 11:08

BNR: Soldul creditului neguvernamental a crescut în decembrie cu 0,8%

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna decembrie 2024 cu 0,8% față de noiembrie 2024 (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 421,475 miliarde lei, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României. Creditul în lei, cu o pondere de 70,1% în volumul

Economic 27-01-2025 10:47

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de luni

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de luni, iar rulajul se cifra la 10,5 milioane de lei (2,1 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,98%, ia

Economic 27-01-2025 10:05

București și județul Ilfov dețin aproape 39% din totalul ipotecilor intabulate în România în 2024 (analiză)

Municipiul București și județul Ilfov dețin o pondere de aproape 39% din totalul ipotecilor intabulate la nivel național în 2024, însă cea mai mare creștere anuală a numărului de ipoteci intabulate, de 107%, a fost înregistrată în Iași, relevă o analiză imobiliară publicată luni. Conform datelor analizate de către broke

Economic 27-01-2025 10:01

APAPR: Pilonul 3 de pensii a atras peste 133.000 de clienți în 2024

Peste 133.000 de români au început în 2024 să economisească pentru vârsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul 3), cu 40% mai mulți decât în 2023, reprezentând un record istoric pentru numărul de clienți nou-atrași în sistem într-un singur an, se arată într-un comunicat al Asociaț

Economic 26-01-2025 17:30

Ministrul Energiei afirmă că nu va semna bugetele companiilor din subordine dacă acestea nu respectă principiile de eficientizare

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că nu va semna bugetele de venituri și cheltuieli ale companiilor din subordinea ministerului dacă acestea nu vor respecta principiile de eficientizare precum reducerea posturilor de conducere sau a cheltuielilor cu salariile. 'De două săptămâni am transmis o adresă tuturor companiilor

Economic 26-01-2025 12:48

Bursa de Valori București a câștigat peste patru miliarde de lei la capitalizare în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat peste patru miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 24,7 milioane de lei în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, în săptămâna 20 - 24 ianuarie, capitaliza

Economic 26-01-2025 11:52

Rata șomajului BIM, estimată la 5,3% în 2025 (CNSP)

Rata șomajului BIM este estimată pentru 2025 la 5,3%, iar numărul șomerilor la 445.000 persoane, în scădere cu 1,1% față de 2024, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Populația activă în vârstă de muncă (15-64 de ani) este estimată la 8,247 milioane persoane, iar popu

Economic 26-01-2025 10:04

Report la Loto 6/49 la categoria I de peste 2,26 milioane de euro, la tragerea de duminică

Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc vor avea loc duminică, 26 ianuarie, după ce joi Loteria Română a acordat peste 15.800 de câștiguri în valoare totală de peste 1,93 milioane de lei. La Loto 6/49 se înregistrează, la categoria I, un report care depășește 11,28 milioane de lei (pest

Economic 25-01-2025 17:04

Raport: Cuvee de Jercălăi - un nou sortiment de vin obținut anul trecut în Arhiepiscopia Bucureștilor

Un nou sortiment de vin, Cuvee de Jercălăi, rezultatul unui cupaj din soiurile Cabernet sauvignon, Fetească neagră și Merlot, a fost obținut la Secția de vinificație Urlați, se arată într-un raport general privind activitățile Arhiepiscopiei în anul 2024, prezentat, sâmbătă, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cadrul Adunării Epa

Economic 25-01-2025 16:23

Pistol (CNAIR): Au început lucrările pe șantierul sectorului de autostradă Suplacu de Barcău - Chiribiș, parte a Autostrăzii Transilvania

Antreprenorul Construcții Erbașu a început pe 20 ianuarie lucrările pe sectorul de autostradă Suplacu de Barcău - Chiribiș, parte a Autostrăzii Transilvania (A3), iar acestea trebuie finalizate în termen de 18 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a fazei de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrast

Economic 25-01-2025 15:15

ANPIS: 154.389 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în decembrie 2024

Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna decembrie 2024, de 154.389, în scădere cu 198 de beneficiari față de luna precedentă, când 154.587 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Indemnizați

Economic 25-01-2025 12:51

Volumul lucrărilor de construcții estimat în creștere cu 5% în 2025 (CNSP)

Volumul lucrărilor de construcții ar urma să crească în 2025 cu 5%, după o scădere de 3,5% estimată pentru 2024, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Potrivit sursei citate, lucrările de construcții noi se vor majora cu 5,8%, cele de reparații capitale cu 1,9% și lucrările de întreținere și

Economic 25-01-2025 12:27

Burduja: Obiectivul nostru este de a proteja românii și companiile românești prin prețuri cât mai mici la facturi

Decizia de plafonare a prețurilor la energie a permis menținerea costurilor sub control pentru milioane de români, iar obiectivul nostru este, în continuare, de a proteja românii și companiile românești prin prețuri cât mai mici la facturi, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Știți minciuna extremiștilor cum că Rom