logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Jumătate dintre români nu au auzit de liberalizarea pieţei gazelor; doar 1 din 5 crede că are informaţii suficiente

Imagine din galeria Agerpres

Mai bine de jumătate dintre români nu au auzit de procesul de liberalizare a pieţei gazelor, care va avea loc peste doar o săptămână, la 1 iulie, şi doar unul din cinci crede că are informaţii suficiente despre ceea ce trebuie să facă începând cu această dată, se arată într-un sondaj INSCOP Research, dat miercuri publicităţii.

Sondajul face parte din cea de-a doua ediţie a "Barometrului Securităţii Energetice" din România, eveniment organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române (ISPRI), prin Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS).

La momentul efectuării sondajului (sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie), mai puţin de jumătate dintre români (48,8%) declarau că au auzit de faptul că piaţa de gaze naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50,2% nu au auzit, iar 1% nu au răspuns.

Respondenţii cu vârsta de peste 45 de ani, cei cu educaţie mai ridicată, locuitorii din Bucureşti şi urbanul mare, din regiunile Nord-Vest şi Bucureşti Ilfov declarau că au auzit de liberalizarea pieţei de gaze naturale într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii.

Doar 21,5% dintre români consideră că au informaţii suficiente cu privire la ce înseamnă şi care sunt efectele liberalizării pieţei de gaze, în timp ce 77,6% apreciază că nu au informaţii suficiente. 0,9% nu ştiu sau nu răspund.

Cei care se consideră mai informaţi cu privire la liberalizarea pieţei de gaze naturale sunt cu precădere bărbaţi, persoane cu vârsta peste 45 de ani, cu educaţie medie sau superioară, cu venit peste 3.000 de lei, locuitori din Bucureşti şi mediul urban.

Totodată, 38% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-şi schimba actualul furnizor de gaze naturale dacă vor primi o ofertă mai bună din partea altui furnizor, în timp ce 27,9% resping această posibilitate. 30,8% declară că nu sunt conectaţi la reţea. Nu ştiu sau nu răspund 3,3%.

În acelaşi timp, 39,7% dintre respondenţi declară că au auzit de faptul că piaţa de energie electrică va fi liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, iar 59,5% că nu au auzit. Procentul non-răspunsurilor este de 0,8%.

Cu o majoritate covârşitoare, 91,8% dintre români sunt de acord ca statul să susţină financiar extinderea reţelei de gaze naturale, astfel încât mai multe locuinţe să aibă acces la această resursă naturală. 6% se opun, iar 2,2% nu ştiu sau nu răspund.

La capitolul consumatori vulnerabili, autorii sondajului au măsurat vulnerabilitatea consumatorilor în funcţie de două criterii: dificultatea în achitarea facturilor la energie şi lipsa de informaţii şi cunoştinţe cu privire la modul în care funcţionează piaţa de energie. Astfel, 21,5% dintre români apreciază că ei înşişi sunt consumatori vulnerabili de energie, deoarece au dificultăţi în achitarea facturilor la energie electrică, termică sau gaze. 78,4% răspund negativ, iar 0,1% nu ştiu sau nu răspund.

Cei care apreciază că ei înşişi sunt consumatori vulnerabili de energie deoarece au dificultăţi în achitarea facturilor la energie sunt cu precădere persoane cu educaţie scăzută, cu un venit redus, inactivi, potenţial activi, locuitori din urbanul mic sau mediul rural.

De asemenea, 61,1% dintre participanţii la sondaj apreciază că ei înşişi sunt consumatori vulnerabili de energie deoarece nu au informaţii şi cunoştinţe suficiente despre modul în care funcţionează piaţa de energie, în timp ce 37,6% răspund negativ.

62,3% dintre respondenţi consideră că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici (în uşoară creştere faţă de 58% în septembrie 2019). 34% (un procentaj similar celui din septembrie 2019) sunt de părere că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume mici toţi consumatorii, indiferent de veniturile pe care le câştigă. 3,7% este procentajul non-răspunsurilor.

În contextul consecinţelor economice ale epidemiei de coronavirus, 73,6% dintre respondenţi sunt de părere că proiectele mari de investiţii ale companiilor private din energie ar trebui încurajate de statul român,19,8% consideră că proiectele mari de investiţii ale companiilor private din energie ar trebui amânate de statul român, iar 6,6% nu ştiu sau nu răspund.

În altă ordine de idei, peste trei sferturi dintre români (78,9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din ţărmul românesc al Mării Negre (în uşoară creştere faţă de 75,6% în septembrie 2019), 16,7% îşi exprimă dezacordul şi 4,4% nu ştiu sau nu răspund.

Deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor de la Marea Neagră pentru a ajuta la relansarea economiei româneşti afectate de epidemia de coronavirus este apreciată de 88,4% dintre respondenţi ca fiind foarte importantă (57,3%) şi importantă (31,1%). Doar 6,5% dintre cei chestionaţi consideră deblocarea proiectelor offshore neimportantă, iar 2,4% deloc importantă. Nu ştiu sau nu răspund 2,6%.

La întrebarea "Statul român deţine zăcămintele de gaz de mare adâncime în largul Mării Negre, dar nu are resurse financiare suficiente şi nici tehnologia pentru a exploata singur aceste resurse. În lumina acestor informaţii, vă rog să indicaţi cu care dintre următoarele afirmaţii sunteţi mai degrabă de acord ?", aproape jumătate dintre cei chestionaţi (48,7%) au ales aserţiunea "Pentru a încuraja companiile private să investească în exploatarea gazelor de la Marea Neagră, statul român ar trebui să adopte un nivel al taxelor similar cu media europeană".

Pe de altă parte, aproape o treime dintre respondenţi (32,6%) au ales aserţiunea "Statul român ar trebui să păstreze actualul nivel al taxelor, chiar dacă în acest fel companiile private nu vor mai investi în exploatarea gazelor de la Marea Neagră".

Întrebaţi cine cred că va avea de câştigat dacă gazele descoperite în Marea Neagră NU vor fi exploatate în următorii ani, 35,5% dintre respondenţi menţionează Rusia (în scădere faţă de 50,1% în septembrie 2019), 19% România (nivel similar cu septembrie 2019), 10,7% Europa (nivel similar cu septembrie 2019), 7,8% SUA (în uşoară creştere faţă de 5,4% în septembrie 2029). Puţin peste un sfert (26,9%) nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, 91,7% dintre respondenţi (în creştere uşoară faţă de 86.4% în septembrie 2019) apreciază că este important (26,5%) şi foarte important (65,2%) ca ţara noastră să utilizeze gazul natural de la Marea Neagră pentru extinderea alimentării cu gaz a populaţiei.

În acelaşi timp, 77,6% dintre români (în scădere faţă de 85,8% în septembrie 2019) sunt de părere că este important (26,7%) şi foarte important (50,9%) ca ţara noastră să nu mai importe gaz natural din Rusia.

Puţin peste jumătate dintre respondenţi (52,2%) sunt de acord cu afirmaţia "Rusia foloseşte livrările de gaz către UE ca să îşi impună voinţa în politica externă", în timp ce 26,6% îşi exprimă dezacordul. Procentul non-răspunsurilor este 17,8%.

De asemenea, 95,9% dintre participanţii la sondaj îşi exprimă acordul cu afirmaţia "La conducerea companiilor din energie cu acţionar majoritar de stat ar trebui numiţi doar specialişti din domeniu", în timp ce 2,9% îşi exprimă dezacordul.

Datele au fost culese în perioada 25 mai - 5 iunie 2020, pe un eşantion de 1.050 subiecţi reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-02-2025 21:11

Service-urile clandestine afectează siguranța rutieră și economia locală (patronat)

Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) trage un semnal de alarmă asupra fenomenului îngrijorător al service-urilor auto care operează nefiscalizat în Iași cât și în alte județe din țară, menționând că această practică afectează grav economia, siguranța rutieră și pune în pericol atât consumatorii, cât și operato

Economic 07-02-2025 20:12

Gripa aviară: Piețele și târgurile de păsări de curte, interzise în Anglia

Guvernul britanic a anunțat vineri interzicerea în Anglia a piețelor și târgurilor de păsări de curte, precum și a tuturor evenimentelor unde aceste păsări sunt adunate în număr mare, pentru a combate răspândirea cazurilor de gripă aviară, relatează AFP. Până în prezent, în Regatul Unit au fost raporta

Economic 07-02-2025 19:15

Bursa de la București a închis pe roșu ultima ședință de tranzacționare a săptămânii

Bursa de la București a închis în scădere ședința de vineri pe aproape toți indicii, iar valoarea totală a tranzacțiilor s-a cifrat la 42,86 milioane de lei (8,61 milioane de euro), mai mult de jumătate fiind tranzacții cu acțiuni, respectiv 26,023 milioane de lei (5,22 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori Bucu

Economic 07-02-2025 16:28

Burduja: Nu există riscul unor pene de gaz sau disfuncționalități în alimentarea populației; trimit Corpul de Control la Depogaz

Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 43,4%, respectiv 1,35 miliarde metri cubi și nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a precizat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri

Economic 07-02-2025 16:07

Anastasiu: Sunt mulți tineri care văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți; este fals

Foarte mulți tineri văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți, însă acest lucru este fals, iar rolul celor care predau educația antreprenorială este să îi învețe pe copii despre valori precum a servi, a sluji, a acoperi necesități ale societății, a afirmat, vineri, Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilier onorific

Economic 07-02-2025 14:37

Chiriac (CONAF): Sunt 15.000 de elevi implicați în ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială; premii de 75.000 euro

Ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se va desfășura în 27 de județe, vor fi implicați 15.000 de elevi, iar valoarea premiilor se ridică la 75.000 de euro, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristina Chiriac, președinte-fondator al Confederației.

Economic 07-02-2025 14:27

Invest Moldova pune România în capul listei pentru investiții bilaterale, în 2025

Strategia Agenției de Investiții Invest Moldova pentru 2025 este ca România să fie prima pe lista țărilor pe care ne vom focusa, a declarat, vineri, Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții Invest Moldova. ''Indiscutabil, pentru Guvernul Republicii Moldova, România este partenerul comercial numărul unu. Cele mai mu

Economic 07-02-2025 13:29

Contracte pentru proiectarea a 4 poduri noi peste Prut, în valoare de 4,4 milioane lei, semnate la Chișinău

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au semnat, vineri, la Chișinău, contractele pentru proiectarea a încă patru poduri noi peste râul Prut, în valoare totală de 4,4 milioane de lei (fără TVA), a anunțat directorul general Cristian Pistol. ''Am semnat astăzi la Chișinău

Economic 07-02-2025 12:57

Sume suplimentare de aproape 54 milioane lei datorate bugetului, stabilite în baza analizei datelor din Sistemul RO e-Transport

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a aplicat, în ianuarie 2025, sancțiuni contravenționale totale de 1,488 milioane de lei în urma unor acțiuni de control efectuate în proximitatea punctelor de acces în/din România asupra unor vehicule de transport marfă și, totodată, au stabilit sume suplimentare datorate bugetului de stat în val

Economic 07-02-2025 12:09

BCE extinde aranjamentul cadru privind furnizarea de lichiditate în euro BNR printr-o linie repo

Banca Centrală Europeană (BCE) extinde aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale Române (BNR) printr-o linie repo până la 31 ianuarie 2027. 'Banca Centrală Europeană (BCE) a agreat să reînnoiască aranjamentul-cadru privind furnizarea de lichiditate în euro Băncii Naționale a

Economic 07-02-2025 11:31

Cea mai mare parte a companiilor imobiliare din sectorul comercial mizează pe creșterea veniturilor, în 2025(studiu)

Aproape 90% dintre companiile imobiliare din sectorul comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) se așteaptă ca veniturile lor să se majoreze în 2025, dar rămân prudente cu privire la evoluția condițiilor de piață, relevă studiul global Deloitte 2025 Commercial Real Estate Outlook, dat publicității vineri. Î

Economic 07-02-2025 11:25

Republica Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic dur din partea Rusiei (ambasador)

Republica Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic destul de dur din partea Federației Ruse, dar împreună cu România, care ne-a oferit gaze naturale la preț plafonat, am reușit să asigurăm cu energie electrică și cu căldură malul drept al Nistrului, a declarat, vineri, ambasadorul Victor Chirilă. Acesta a participat la u

Economic 07-02-2025 11:19

Cristian Popa: Ritmul de absorbție și implementare a PNRR este extrem de lent; fără reforme miliardele nu vor mai veni

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este cea mai ambițioasă inițiativă de reforme și investiții pe care România a avut-o vreodată la dispoziție, însă ritmul de absorbție și implementare este extrem de lent, iar fără reforme, respectiv jaloane îndeplinite, miliardele nu vor mai veni, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de A

Economic 07-02-2025 10:43

Bursa de la București a început în scădere ședința de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 3,07 milioane de lei (618.108 euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,02%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichi

Economic 07-02-2025 09:50

Centrul Național de Coordonare Cybersecurity sprijină implementarea Cyber Resilience Act, la nivelul UE

Centrul Național de Coordonare Cybersecurity (NCC România) va colabora cu partenerii europeni și cu celelalte Centrele Naționale de Coordonare pentru Securitate Cibernetică din Uniunea Europeană pentru a sprijini implementarea CRA (Cyber Resilience Act) printr-o platformă online ce va integra documentația tehnică, proceduri de evaluare a riscurilor și resurse pentru pr