Ministrul Muncii: Sunt oameni care aşteaptă 5 luni pensia; angajaţii din Casele de Pensii nu vor să îmbunătăţească situaţia

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, consideră că pensionarii sunt trataţi cu aroganţă şi cu lipsă de respect de angajaţii Caselor de Pensii şi dă asigurări că va încerca să găsească în cel mai scurt timp soluţii pentru a li se asigura servicii de calitate şi pentru a se reduce termenul de procesare a dosarelor de pensii cât mai aproape de cel prevăzut de lege, respectiv 45 de zile.
Ministrul Muncii a făcut aceste declaraţii la scurt timp după finalizarea unui vizite efectuate la Casa de Pensii a Sectorului 6 Bucureşti, după ce a primit mai multe sesizări de la pensionari privind întârzieri în calculul pensiilor.
"Am primit semnale că sunt întârzieri în calculul pensiilor. Legea prevede foarte clar un termen de 45 de zile de la înregistrarea dosarului până la emiterea deciziei şi până la efectuarea plăţii, dar aceste 45 de zile sunt cu mult depăşite. Problema este că pensionarului nu i se explică de ce apar aceste întârzieri şi nici nu are o siguranţă cu privire la termenul maxim în care i se va răspunde şi i se va procesa dosarul respectiv şi i se va calcula şi efectua plata pensiei respective. Oamenilor nu li se explică de ce există aceste întârzieri, în multe situaţii sunt trataţi cu aroganţă, în sensul în care oamenii nu primesc alt răspuns decât 'Dacă nu vă convine să ne daţi în judecată!', ceea ce denotă o atitudine arogantă şi implicit o lipsă de respect faţă de om", a declarat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a acuzat că modul de lucru în Casele de Pensii este orientat spre proceduri şi nu pe eficienţă.
"Angajaţii de la Casa de Pensii s-au încurcat în tot felul de explicaţii, o parte din explicaţii se confirmă, şi anume că avem în sistem o problemă de capacitate redusă, de personal insuficient în zona de procesare a acestor dosare, dar e foarte clar că a intervenit un mod de lucru care nu e axat pe eficienţă, ci pe formalism, pe proceduri, să respectăm procedura. Avem nenumărate structuri care se verifică între ele şi, în final, la Casa de Pensii Naţională există cineva care mai verifică o dată şi care bagă datele în sistem. (...) Sunt oameni care stau 3-4-5 luni şi care nu primesc nu numai răspuns, dar care nu primesc efectiv pensia la care au dreptul. Sunt oameni care au dreptul la pensie de handicap şi stau fără venit, urmează iarna, au facturi, cheltuieli de întreţinere de plătit şi nu au un orizont cu privire la când se termină totuşi acest proces", a subliniat Violeta Alexandru.
Aceasta s-a declarat dezamăgită de atitudinea angajaţilor din sistemul de pensii şi s-a angajat să simplifice procedurile.
"În primul rând, vreau să simplific aceste proceduri. Ele sunt în acest moment alambicate şi parcă sunt gândite să se ocupe şapte oameni şi să nu răspundă niciunul. (...) Aş vrea să simplific procesul fără să pun în pericol procedura de verificare. (...) Încă mai avem maşini care duc documente în arhivă, când suntem în era tehnologiei în care poţi să le scanezi, fără să vină o maşină care să încarce hârtii şi care le ducă în arhivă şi acolo să se aşeze pe un raft. Eu sunt dezamăgită de atitudinea oamenilor din sistem, adică ei par să nu vrea să îmbunătăţească lucrurile. (...) Problema mea e de atitudine şi de a nu vrea să îmbunătăţeşti starea de fapt", a susţinut ministrul.
Şeful de la Muncă a arătat că va încerca să găsească soluţii în interiorul sistemului pentru a reduce perioada de procesare a dosarelor cât mai aproape de termenul prevăzut de lege.
"Voi urmări săptămânal ca aşteptarea să descrească de la săptămână la săptămână numărul dosarelor procesate între 3-4-5 luni de zile (...) astfel încât să ajungem cât mai aproape de cele 45 de zile specificate în lege. În momentul în care, urmărind aceste lucruri, nu văd în anumite zone nicio îmbunătăţire mă voi concentra pe acele zone şi voi căuta să găsesc soluţii în interiorul sistemului, pentru a putea reloca oamenii să se îndrepte acolo unde este imperios necesar. Nu avem nevoie de şapte paliere şi şapte feluri de filtre, avem nevoie de unul, maxim două filtre şi alea să fie funcţionale", a explicat ea.
În plus, ministrul Muncii a susţinut că se va concentra pe eficientizarea activităţii directe a angajaţilor Caselor de Pensii în relaţia cu pensionarii.
"(Oamenii din sistem - n. r.) sunt incapabili să-mi spună care sunt problemele sistemului. Le este frică, nu sunt obişnuiţi să gândească în termeni de identificat problema şi găsit soluţie de rezolvare. Pensionarii trebuie să ştie că mă preocupă aceste probleme şi că nu este normal ca de la ministru la ministru să ne scuzăm că nu se poate. (...) Mandatul meu se va concentra pe eficientizarea activităţii din directă relaţie cu pensionarii, cu salariaţii, şi mai puţin pe explicaţiile şefilor. În acest moment, mă preocupă să găsesc în cel mai scurt timp soluţii pentru a le putea oferi acestor oameni servicii de calitate, iar dacă avem o problemă în sistem trebuie să avem curajul să o remediem", a precizat Violeta Alexandru.
Ea a acuzat angajaţii din Casele de Pensii că întârzie prelucrarea cererilor pensionarilor până în ultima zi permisă de lege.
"Mă frapează atitudinea oamenilor care lucrează în sistem, pot să înţeleg că avem probleme de subdimensionare a personalului, vreau să mă ocup să le rezolv, dar dincolo de subdimensionarea personalului şi dincolo de sistemul informatic care e destul de slab faţă de nevoile pe care le avem în sistem, sancţionez atitudinea oamenilor din sistem, faptul că îi tratează cu aroganţă pe oameni şi că nu fac eforturi să-şi îmbunătăţească prestaţia. În momentul în care un pensionar depune actele, nu se apucă de procesarea lor imediat, ci aşteaptă până în ultima zi, până aproape de termenul-limită pentru a se apuca de treabă, sub pretextul că au o încărcătură, dar care de fapt ascunde o atitudine de blazare şi de lipsă de respect faţă de contribuabil. E vorba de oameni disperaţi, care nu au bani să-şi plătească întreţinerea şi să-şi cumpere de mâncare cu lunile, nu au un orizont cu privire la finalizare a perioadei de verificare a actelor", a încheiat ministrul Muncii. AGERPRES/(A - autor: George Coman, editor: Oana Tilică)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte
Autostrada A8 prinde contur, marți fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă. 'Suntem la al cincilea contract de pe A8. Un A8 care încet, încet p
Buzău: Ambasadorul Argentinei consideră România o putere agricolă în UE care poate crește prin sistemul No-till
Ambasadorul Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo, a declarat, cu ocazia unui eveniment de promovare a tehnologiei No-till în agricultură, faptul că România este una dintre marile puteri agricole ale Uniunii Europene (UE) și are un potențial remarcabil pentru a-și extinde producția prin sistemul respectiv. DAJ Buzău a organizat
Ministerul Finanțelor lansează, din 9 mai, a patra ediție FIDELIS din 2025, cu dobânzi de până la 7,80%
Ministerul Finanțelor lansează a patra ediție FIDELIS din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai și care vine cu dobânzi de până la 7,80% la emisiunile în lei și de până la 6,25% la cele în euro, informează MF printr-un comunicat. Cei care vor să-și investească economiile în Programul FIDELIS, ediț
Producția de hidrocarburi a Romgaz a crescut în primul trimestru din 2025 cu 0,04%
Romgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an o producție totală de hidrocarburi de 8,36 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 0,04% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform unui raport remis, marți, Bursei de Valori București. Cantitatea de gaze naturale extrase, brut, a fost de 8,26 milio
Amenzi de 2,8 milioane lei aplicate de inspectorii ANSVSA, în perioada 17-28 aprilie
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, în perioada 17 - 28 aprilie 2025, la nivel național, acțiuni de control, prevenție și consiliere, vizând unitățile din industria alimentară, în urma cărora au fost aplicate amenzi de peste 2,84 milioane lei, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES.
RetuRo: Numărul ambalajelor SGR returnate de către consumatori a ajuns la 1,06 miliarde, de la începutul anului
Numărul ambalajelor returnate de către consumatori prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR), de la începutul anului și până în prezent, a fost de 1,06 miliarde, arată datele administratorului SGR, RetuRo, publicate marți. 'De la începutul anului, 1,06 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori, iar Re
BNR lansează un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 29 aprilie 2025, un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale, conform unui comunicat de presă. Setul de monetărie conține monedele rom&aci
INS: Peste 223.000 de persoane inactive doreau să lucreze în 2024
Un număr de 223.700 de persoane inactive doreau să lucreze în anul 2024, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate marți. Ponderea persoanelor subocupate în totalul populației active a fost în anul 2024 de 1,1%, cu 0,1 puncte
AMOFM București: Rata șomajului în Capitală a fost de 0,63% în martie 2025
Un număr de 7.924 de șomeri, din care 4.531 femei, se aflau în evidențele Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București la finele lunii martie, rata șomajului fiind de 0,63%, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES. Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 0,64%, în această martie, in
Bursa de Valori București a închis în scădere ședința de tranzacționare de luni
Bursa de Valori București (BVB) a închis luni în scădere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 43,4 milioane de lei (8,72 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a deprecia
DNSC nu confirmă un atac cibernetic sau a un incident cibernetic transfrontalier, referitor la cazul penei de curent
Directoratul Național de Securitate Cibernetică nu confirmă existența unui atac cibernetic sau a unui incident cibernetic transfrontalier, precizează reprezentanții DNSC în legătură cu pana de curent ce a afectat Spania
Banca Națională a României lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică
Banca Națională a României (BNR) lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare și analiză pe teme economice relevante pentru România, inclusiv din perspectiva obiectivelor asumate la nivel național privind dezvoltarea educației economice și financiare, conform unui comunicat de presă. Scopul inițiativei este acela de a facilita comunica
Trei din patru români planifică să-și renoveze locuința în 2025, bugetul mediu depășește 9.000 de lei (studiu)
Trei din patru români planifică renovarea casei în 2025, mai mult de jumătate dintre ei pentru îmbunătățirea confortului sau modernizarea locuinței, iar alți 36% vor face doar reparații necesare, arată cel mai recent studiu realizat de Raiffeisen Bank, în parteneriat cu compania globală de cercetare de piață Appinio. În același ti
Corina Martin: Peste 50.000 de turiști sunt așteptați la malul mării, în weekendul prelungit de 1 Mai
Peste 50.000 de turiști sunt așteptați de 1 Mai, pe Litoralul românesc, dată la care debutează și sezonul estival la malul mării, a declarat Corina Martin, președinta Asociației patronale Resto Constanța și secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR). 'Așteptăm peste 50.000 de turiști în sta
CNIR preia contractul de construire a lotului Chiribiș - Biharia de pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania
Contractul pentru construirea lotului Chiribiș - Biharia, în valoare de 785 milioane de lei, aflat pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania, a fost preluat de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis luni AGERPRES, preluarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului Chiribiș - Bihari