Cuc: Nu ştiu cum vreţi să număraţi kilometri de autostradă,când nu puteţi să număraţi câteva mandate de ministru

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, le-a transmis din plen deputaţilor din Opoziţie că se află la al doilea mandat în fruntea ministerului, nu la al treilea aşa cum sugerează titlul moţiunii depuse împotriva sa, arătând că, dacă titlul documentului se vrea un "fake news" atunci şi conţinutul este pe măsură.
"Nu ştiu cum vreţi dumneavoastră să număraţi kilometri de autostradă, când nu sunteţi în stare să număraţi câteva mandate ale unui ministru. Sunt la al doilea mandat de ministru, nu la la treilea. Dacă titlul acestei moţiuni este un fake news, vă daţi seama că şi conţinutul este pe măsură. Speram ca înainte de a redacta acest penibil text al moţiunii să îi întrebaţi pe liderii dumneavoastră de partid - şi ei au fost miniştri la Transporturi - cum se construiesc autostrăzile, şi aici mă refer la domnul Orban şi la domnul Băsescu. Ştiţi de ce nu i-aţi întrebat? Niciunul nu a construit vreo autostradă", a spus Răzvan Cuc, după citirea moţiunii simple pe Transporturi intitulată "Mandatul ministrului Cuc cu numărul 3 este unul de nota 3".
Moţiunea simplă pe Transporturi, iniţiată de PNL şi PMP, a fost dezbătută luni de plenul Camerei Deputaţilor şi va primi votul final miercuri. Deputatul liberal Lucian Bode a anunţat săptămâna trecută, în plen, depunerea moţiunii simple ''Mandatul ministrului Cuc cu numărul 3 este unul de nota 3'', iniţiată de PNL şi PMP.
"Poate sunteţi surprinşi că, la o lună de la preluarea mandatului de ministru al Transporturilor de către dl Răzvan Cuc, Opoziţia a decis să sancţioneze cu o moţiune simplă activitatea ministrului Transporturilor. (...) Într-o lună de mandat, două domenii strategice pentru economia României, mă refer la sectorul feroviar şi sectorul aerian, se află într-o criză fără precedent din cauza unor decizii iresponsabile în ceea ce priveşte managementul acestor sectoare. În cele câteva săptămâni de mandat, domnul ministru Cuc a girat o serie de modificări legislative care aruncă în derivă transportul public de persoane, intrajudeţean, interjudeţean şi transportul în regim de taxi. Pentru aceste motive, deputaţii PNL şi PMP depun moţiunea simplă", a precizat Bode.
"De ce trebuie să plece Răzvan Cuc acasă? Pentru că este cel mai slab ministru al celui mai slab Guvern din istoria României. Faptul că acesta a fost instalat pentru a treia oară pe fotoliul de ministru al Transporturilor arată clar că liderilor PSD nu le pasă de România. Un simplu calcul demonstrează că, de când PSD, în epoca Dragnea, a intrat la guvernare, acest om a fost cel care a deţinut această funcţie pentru 11 luni. În concluzie, dezastrul de la Transporturi, marcat de eşecul construirii autostrăzilor, i se datorează în mare măsură dumnealui. Răzvan Cuc va intra în istorie ca ministrul care a inaugurat cei mai puţini kilometri de autostradă şi ca omul care a tratat cu aroganţă o ţară întreagă! (...) Răzvan Cuc este exponentul dezastrului din transporturi. După ani de zile de promisiuni, după ce niciun ministru al Transporturilor instalat de PSD nu a făcut absolut nimic pentru a ajuta la dezvoltarea reală a reţelei de transporturi şi a reduce implicit şi decalajul de dezvoltare dintre regiuni, menţinerea lui Răzvan Cuc pe acest post nu înseamnă decât un singur lucru: confirmarea că autostrăzile visate de zeci de ani se vor face la Sfântu' Aşteaptă!", spun semnatarii moţiunii intitulate "Mandatul ministrului Cuc cu numărul trei este unul de nota 3".
Aceştia arată că guvernele PSD-ALDE, prin programele de guvernare, şi-au asumat construirea a 350 de km de autostradă până în 2020 şi că actualul Executiv, după aproape un an şi 3 luni, se poate lăuda cu 58 de kilometri de autostradă.
De asemenea, semnatarii moţiunii simple precizează că, potrivit datelor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), gropile din drumurile naţionale şi autostrăzile din România se întind, însumate, pe o distanţă de 88 de kilometri.
PNL şi PMP menţionează că, deşi există fonduri europene alocate pentru cele mai mari proiecte de infrastructură, în aproape cinci ani nu s-au depus decât patru cereri de finanţare.
"Refuzul sistematic al PSD de a solicita bani de la Comisia Europeană arată faptul că, în mod intenţionat, nu se doreşte dezvoltarea României. În paralel, PSD se ascunde în spatele parteneriatelor public-private, promovând proiecte prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză menită să servească doar intereselor de partid. De la preluarea mandatului său, ministrul Cuc nu a avut nici cea mai mică intenţie de a corecta această rea-voinţă practicată de PSD cu religiozitate. Nici măcar la nivel declarativ, actualul ministru nu a anunţat că România va depune o cerere de finanţare pentru marile proiecte de investiţii, deşi Comisia Europeană şi-a declarat constant sprijinul şi disponibilitatea", se precizează în moţiunea simplă.
Iniţiatorii acestui demers consideră că din 2018 până în prezent nu a fost realizat niciun metru de drum expres, iar variantele ocolitoare asumate de Guvern în program nu s-au realizat.
În opinia semnatarilor moţiunii simple, Căile Ferate Române sunt o "bombă cu ceas".
"România a ajuns la performanţa de a înregistra câte două deraieri pe zi! Singura decizie concretă luată de actualul ministru al Transporturilor a fost de a da afară directorul greşit. În lipsa unor investiţii masive în infrastructură şi în achiziţia de vagoane noi, zilnic, românii sunt expuşi unei iminente tragedii pe calea ferată", arată PNL şi PMP.
Despre Tarom, cele două formaţiuni susţin că se află în pragul dezastrului.
"Fără pic de responsabilitate, a supus compania unui risc fără precedent - certificatul de operator aerian fiind suspendat în lipsa unui manager general, toate aeronavele acestui operator aerian ar fi rămas la sol. Consecinţele ar fi fost dezastruoase, dacă în al doisprezecelea ceas nu ar fi acţionat de urgenţă pentru a evita blocajul total", se arată în moţiune. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca
Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr
Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)
România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț
Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației
Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î
Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei
Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc
Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta
Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței
Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire
Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație
Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer
Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul
Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre
Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo
ASF: Finanțarea cu peste 96 milioane lei a proiectului de transformare digitală a instituției cu fonduri europene a fost aprobată
Finanțarea proiectului de transformare digitală a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), a fost aprobată, a anunțat marți instituția. 'Digitalizarea ASF constituie una dintre
Bende Sandor: Repornirea industriei nu se poate face fără energie
O repornire a industriei românești nu se poate face fără energie, iar relansarea economică a României și energia merg oarecum 'mână în mână', a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende
Curtea de Conturi a României găzduiește cea de-a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței al INTOSAI
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 1-2 aprilie 2025, la București, a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței (PAS ) al INTOSAI, conform unui comunicat de presă al instituției. Întâlnirea reunește reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (SAI) membre PAS din întreaga lume
Șeful ANRE: Luăm în considerare eliminarea Avizului Tehnic de Racordare pentru o reducere a birocrației
Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. 'Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivel
Burduja: Lucrăm la o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil și direcționarea sprijinului către acei consumatori după 1 iulie
România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând
Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească (analiză)
Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special sectoarele care colaborează strâns cu piața americană, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, într-o analiză. 'În contextul actual al relațiilor comerciale