STB: Pensionarii pot depune oricând documentele pentru eliberarea cardului de călătorie; nu există un termen limită

Pensionarii bucureşteni vor circula în continuare gratuit pe toate mijloacele de transport în comun de suprafaţă din Capitală, dar numai în baza unui card de călătorie pe care îl va emite Societatea de Transport Bucureşti (STB), procedura de eliberare a acestor carduri fiind demarată marţi, 12 februarie 2019.
Pensionarii vor avea, însă, obligaţia de a valida acest card la fiecare călătorie pe care o vor efectua pe orice rută cu tramvaiele, troleibuzele sau autobuzele societăţii de transport. Cardul va fi valabil un an (12 luni), după care pensionarii vor trebui să se prezinte din nou la un centru al STB, dar numai ca să îl reîncarce, fără niciun cost, pentru o nouă perioadă de 12 luni.
Deşi reprezentaţii STB au anunţat că pentru depunerea documentelor necesare eliberării cardului de gratuitate cuvenit pensionarilor nu a fost stabilit un termen limită - se poate face oricând până la finele anului şi la oricare dintre centrele de vânzare, zilnic, între orele 10:00 - 14:00 - pensionarii s-au grăbit să depună documentele cerute, ceea ce a creat aglomeraţie şi cozi interminabile la unele centre din Bucureşti.
De reţinut că pensionarii pot circula în continuare gratuit pe toate mijloacele STB cu ultimul talon de pensie şi cu actul de identitate, până când vor primi cardul de călătorie din partea societăţii.
Reprezentanţii STB susţin că aceste carduri trebuie validate pentru ca societatea să poată obţine informaţii necesare îmbunătăţirii calităţii transportului public.
"Validarea fiecărei călătorii este necesară pentru a îmbunătăţi calitatea transportului public. Noi trebuie să ştim cine sunt călătorii şi care este numărul de călătorii pe anumite linii. Dacă pensionarii îşi validează cardul, noi o să ştim câţi sunt, pe ce linii şi la ce oră circulă", a declarat pentru AGERPRES Brânduşa Raeceanu, purtător de cuvânt al STB.
În cazul în care pensionarii nu vor valida cardul de călătorie ei riscă să fie amendaţi conform reglementărilor în vigoare. În Regulamentul serviciului comunitar de transport public local de călători în regiunea Bucureşti - Ilfov (http://stbsa.ro/mobile/contraventii.php) sunt prevăzute amenzi între 50 şi 5.000 de lei.
* Documentele necesare pentru eliberarea cardului gratuit pentru pensionari
Pensionarii bucureşteni trebuie să depună la oricare din ghişeele STB în primul rând un formular, care poate fi descărcat de pe site-ul STB (http://stbsa.ro/docpdf/Formular%20Gratuitate%20Pensionari.pdf), sau poate fi cerut la centrele de vânzare. Acest formular trebuie completat cu datele cerute, iar informaţiile furnizate sunt transmise către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) pentru verificare şi validare.
Formularul trebuie însoţit de copia celui mai recent talon de pensie şi de o copie a actului de identitate, iar după depunerea acestora pensionarul va primi un număr de înregistrare.
Din păcate, documentele necesare pentru obţinerea cardului de călătorie (formularul, copiile după talon pensie şi act de identitate) nu pot fi depuse online, din motive de securitate a datelor personale, susţin reprezentanţii STB.
După validarea datelor de către CNPP, acestea vor fi procesate în scopul emiterii cardului de călătorie, iar ulterior cardul va fi transmis pensionarului, prin poştă, la adresa indicată de acesta pe formular.
Cât durează toate aceste demersuri? Conform unor informaţii, nu mai puţin de o lună, o lună şi jumătate.
* Categoriile de pensionari care beneficiază de carduri gratuite de călătorie
În această primă etapă, vor obţine carduri gratuite doar persoanele pensionate la limită de vârstă, cu stagiul complet, urmând ca şi celelalte categorii de pensionari să fie anunţate public de către STB în legătura cu procedura utilizată, dar într-o etapă ulterioară. Nici pensionari sectoriali, respectiv foşti angajaţi ai SRI, MAI, MApN, etc, nu pot depune documentele necesare pentru obţinerea cardului de gratuitate, întrucât nu există, deocamdată, protocoale cu aceste case de pensii.
În prezent, STB SA face demersuri în vederea extinderii colaborării cu toate casele de pensii.
Pensionarii ITB/ RATB/ STB care au deja carduri de transport cu gratuitate nu mai trebuie să facă demersuri pentru obţinerea altui card.
* Condiţii pentru transportul gratuit al însoţitorilor pensionarilor
Trebuie menţionat şi faptul că pensionarii care au împlinit vârsta de 63 de ani, în cazul femeilor, şi 65 de ani, în cazul bărbaţilor, pot opta, tot prin completarea formularului menţionat, pentru emiterea unui card de călătorie destinat călătoriilor cu însoţitor.
Pensionarul nu trebuie decât să bifeze, fie căsuţa în caz de opţiune de emitere de card destinat călătoriilor cu însoţitor, fie pe cea în care nu are nevoie de însoţitor.
Astfel, persoanele care însoţesc pensionarii cu domiciliul stabil în Municipiul Bucureşti pot circula gratuit pe mijloacele de transport public de suprafaţă numai pe durata călătoriilor în care însoţesc pensionarii deţinători ai unor astfel de carduri.
Pentru fiecare călătorie efectuată împreună cu un însoţitor - nu trebuie să fie aceeaşi persoană - pensionarii care deţin carduri destinate călătoriilor cu însoţitor sunt obligaţi să valideze şi pentru însoţitor titlurile electronice de călătorie emise în acest scop, respectiv două validări pentru o călătorie. De asemenea, pensionarul trebuie să îl indice pe însoţitor în mijlocul de transport în timpul controlului.
* Informaţii despre datele confidenţiale transmise către STB
Site-ul STB precizează că datele trimise de pensionarii bucureşteni sunt necesare pentru stabilirea persoanei care beneficiază de gratuitate în relaţia cu Casa Naţională de Pensii şi este reglementat printr-o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti 839/2018.
STB SA este operator de date cu caracter personal şi respectă prevederile legale româneşti în acest sens, precum şi Regulamentul UE nr.679/2016.
De asemenea, angajaţii STB SA au semnat, la rândul lor, un contract de confidenţialitate şi răspund de păstrarea secretului acestor date, sub sancţiunea reglementărilor în vigoare.
Informaţiile înregistrate sunt destinate utilizării de către operator şi sunt comunicate numai Casei Naţionale de Pensii Publice sau Caselor de Pensii teritoriale. Conform Regulamentului U.E. nr. 679/2016, pensionarii beneficiază de dreptul de acces, dreptul de intervenţie asupra datelor şi de dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale.
* Transport gratuit şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar circulă gratuit
Şi elevilor din învăţământul preuniversitar, care învaţă în Bucureşti la o instituţie acreditată, fie de stat fie privată, li s-a acordat gratuitate pe toate mijloacele de transport ale STB.
"Aceştia se pot prezenta la oricare dintre centrele STB cu carnetul de elev avizat pe anul în curs şi cu certificatul de naştere, dacă are sub 14 ani, sau cu actul de identitate, dacă e mai mare de 14 ani, doar pentru consultarea documentului fără a fi scanat. Este important să ştim numărul elevilor care circulă în Bucureşti cu mijloacele de transport în comun pentru a le asigura condiţii optime transport. Elevii trebuie să conştientizeze importanţa validării cardurilor, pentru că numai în aceste condiţii putem creşte calitatea transportului public în Bucureşti", a spus Raeceanu.
Abonamentele gratuite trebuie reîncărcate lunar în cazul elevilor.
Cardurile pe care elevii le deţin deja vor fi reîncărcate, iar pentru cei care nu au li se vor emite carduri noi. Cardul activ nominal este gratuit la prima emitere, dar la o a doua emitere cardul se plăteşte şi costă 4,7 lei.
De asemenea, ca şi în cazul pensionarilor, elevii au obligaţia să valideze cardul la fiecare călătorie pentru a evita riscul unei amenzi.
În prezent, în trafic circulă în jur de 280 tramvaie, 181 de troleibuze şi 865 de autobuze. Zilnic, în Bucureşti, sunt efectuate 1,18 milioane de călătorii, din care 520.000 cu tramvaiele, 120.000 cu troleibuzele şi 540.000 de călătorii cu autobuzele. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca
Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr
Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)
România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț
Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației
Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î
Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei
Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc
Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta
Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței
Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire
Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație
Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer
Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul
Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre
Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo
ASF: Finanțarea cu peste 96 milioane lei a proiectului de transformare digitală a instituției cu fonduri europene a fost aprobată
Finanțarea proiectului de transformare digitală a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), a fost aprobată, a anunțat marți instituția. 'Digitalizarea ASF constituie una dintre
Bende Sandor: Repornirea industriei nu se poate face fără energie
O repornire a industriei românești nu se poate face fără energie, iar relansarea economică a României și energia merg oarecum 'mână în mână', a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende
Curtea de Conturi a României găzduiește cea de-a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței al INTOSAI
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 1-2 aprilie 2025, la București, a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței (PAS ) al INTOSAI, conform unui comunicat de presă al instituției. Întâlnirea reunește reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (SAI) membre PAS din întreaga lume
Șeful ANRE: Luăm în considerare eliminarea Avizului Tehnic de Racordare pentru o reducere a birocrației
Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. 'Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivel
Burduja: Lucrăm la o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil și direcționarea sprijinului către acei consumatori după 1 iulie
România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând
Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească (analiză)
Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special sectoarele care colaborează strâns cu piața americană, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, într-o analiză. 'În contextul actual al relațiilor comerciale