Eugen Teodorovici: Anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei

Anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei, iar Primăria Capitalei beneficiază de o alocare de 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul acesteia, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, sumele rămase după asigurarea bugetului de funcţionare se repartizează la primăriile de sector proporţional cu impozitul pe venit estimat a fi încasat în anul 2019 la nivelul fiecărui sector.
"La Primăria Municipiului Bucureşti, alocarea este de 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Capitalei. Sumele rămase după asigurarea bugetului de funcţionare se repartizează la primăriile de sector proporţional cu impozitul pe venit estimat a fi încasat în anul 2019 la nivelul fiecărui sector, iar la sectoarele municipiului Bucureşti avem şi aici un plafon minim de 1.250 de lei pe locuitor", a menţionat Teodorovici, după aprobarea de către Guvern a proiectului Legii bugetului de stat pe 2019.
La nivel local, pentru consiliile judeţene există o creştere de la 250 de lei, cât a fost în 2018 pe locuitor, la 450 de lei, iar plafonul maxim este de 275 de milioane de lei pe fiecare consiliu judeţean.
"Pentru primăriile de municipii, cu excepţia Capitalei, alocarea directă este de 60%. Alocarea directă pentru judeţe este de 15%, pentru partea de municipii şi oraşe este de 60% din impozitul pe venit, cu un plafon minim de 12 milioane de lei pentru municipii şi de 6 milioane de lei pentru oraşe. La primăriile de oraşe, avem 60% din impozitul de venit cu plafon minim de 6 milioane lei, ceea ce înseamnă cu 3 milioane de lei mai mult faţă de 2018. La primăriile de comune avem un plafon de 1.000 de lei pe locuitor comparativ cu 750 de lei pe locuitor în anul 2018, dar aici avem şi un plafon minim la nivelul de 2 milioane de lei, cu 1 milion mai mult faţă de 2018. Cu alte cuvinte, avem plafon să zicem pe locuitor la nivel de judeţ - 450 de lei şi la nivel de comună 1.000 de lei pe locuitor", a menţionat acesta.
Potrivit ministrului, prin echilibrarea bugetelor locale se repartizează astfel 7,5% din impozitul pe venit în mod egal la consiliile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale.
"Acest plafon de 7,5% în acest an se împarte în mod egal la numărul de judeţe şi se alocă suma rezultată egal pentru fiecare judeţ în parte, suma fiind de aproximativ 28,4 milioane de lei, deci pe judeţ la dispoziţia consiliului judeţean pentru acest tip de finanţare a bugetelor UAT-urilor", a arătat şeful de la Finanţe.
În cazul în care nu sunt sume suficiente, se alocă sume defalcate din TVA pentru echilibrare, a adăugat el.
"Cheltuielile pe care Guvernul a decis să le descentralizeze, dar pentru care asigură şi sumele necesare, este foarte important de menţionat, sunt cele legate de centrele pentru persoanele cu handicap, centrele pentru protecţia copilului, indemnizaţii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Chiar dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare, totalul fiind de 6,1 miliarde de lei pentru acoperirea acestui tip de cheltuieli, repet, care se asigură de la bugetul de stat către nivelul local. Practic, s-a descentralizat o atribuţie, dar şi cu suma aferentă. Totalul acestor cheltuieli este de 6,3 miliarde de lei, iar pentru acoperirea acestor sume se alocă din TVA 11,4 miliarde de lei", a explicat ministrul.
Şeful de la Finanţe a menţionat că finanţarea serviciilor sociale destinate protecţiei copiilor şi persoanelor cu handicap din centrele publice, precum şi indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap, se asigură încă de la începutul anilor 2000 din bugetele autorităţilor publice locale şi judeţene cărora li se adaugă, după caz, sume provenite din cotele defalcate de TVA de la bugetul de stat.
"Potrivit proiectului bugetului de stat pe 2019, aceste sume provenite din cotele defalcate de TVA nu se mai regăsesc în vechile anexe, ci se asigură din sumele de echilibrare care se acordă tot de la bugetul de stat prin cedarea a 100% din impozitul pe venit către autorităţile locale şi judeţene. Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, conform mecanismului prezentat, sunt de aproximativ 11,4 miliarde de lei", a subliniat el.
Potrivit lui Eugen Teodorovici, Ministerul Muncii, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile judeţene, va asigura în continuare plata indemnizaţiilor şi prestaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap, fie ele adulte sau minore, plata alocaţiilor de plasament, a alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor de creştere a copilului, a stimulentului de reinserţie, a indemnizaţiilor şi alocaţiilor pentru persoanele cu HIV.
"Şi aş vrea să vă spun, pentru că am avut mai multe întâlniri cu părinţii copiilor cu dizabilităţi - şi nu numai - şi au fost două elemente care au fost cerute pentru a fi foarte, foarte clare. Pe de o parte, sumele pe care bugetul de stat le asigură la nivel local, pentru ca aceste finanţări să continue fără niciun fel de sincopă, iar a doua prevedere - aceea de a fi siguri că primăriile, că UAT-urile plătesc aceste sume cu prioritate sau le asigură lunar. Şi, atunci, în proiectul de lege o să regăsiţi un articol, dacă nu mă înşel art. 6, alin. 20 - şi sigur nu mă înşel: 'autorităţile administraţiei publice locale asigură cu prioritate plata cheltuielilor prevăzute la art. 5, alin. 7 în anul 2019 începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi prin derogare de la prevederile art. 2 alin 2 din OUG 163/2001 privind reglementarea unor măsuri financiare, cu modificările şi completările ulterioare'", a explicat ministrul Finanţelor.
El a spus că obligaţia este prevăzută în mod clar în proiectul de lege tocmai pentru ca aceste primării să asigure cu prioritate cheltuielile legate de asistenţa socială pentru ca "nimeni să nu aibă niciun fel de sincopă în modul în care se finanţează".
"Au fost din păcate situaţii în anii trecuţi, şi anul trecut poate, atunci când părinţii nu primeau sumele la timp şi erau tot felul de motive, că nu sunt bani sau altele. Tocmai pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai întâmplă există o prevedere în mod clar în Legea bugetului", a reiterat el.
Ministrul a adăugat că anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei.
"Anul acesta avem o creştere substanţială către nivelul local undeva la 47,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă... În fine, se compune suma aceasta de 47 de miliarde de lei din 22,2 miliarde lei impozitul pe venit, care este 100% la nivel local, 11,4 miliarde de lei TVA pentru echilibrare, 3,3 miliarde lei TVA pentru alte cheltuieli descentralizate, 10,3 miliarde lei subvenţii de la alte ministere, deci în total 47,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o sumă substanţială. Şi în cazul în care, repet, sunt nevoi suplimentare, atunci bugetul de stat va interveni prin mecanisme legale pe care le are la dispoziţie", a dat asigurări ministrul Finanţelor. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, imagine: Cătălin Soci, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Ioana Matei, editor online: Ady Ivaşcu)
Citiți și:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii a participat la Reuniunea Anuală a Federației Sindicatelor
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea Anuala a Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii, unde a discutat despre problemele din sistem și măsurile aplicate până în prezent. Potrivit unei postări pe pagina de
ONRC: 44.867 de persoane fizice și juridice, înmatriculate în primele patru luni din 2025, în scădere cu 8,83%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în primele patru luni din 2025, cu 8,83%, comparativ cu perioada similară din 2024, totalizând 44.867 de înmatriculări, din care 67,4% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai
Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii
Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N
DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România
Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o
Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)
Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un
Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea
Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr
Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile
Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i
Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile
Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &
MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ
Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)
Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir
Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%
Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL
Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &
UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie
Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR
Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)
Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici