logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Eugen Teodorovici: Anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei

Imagine din galeria Agerpres

Anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei, iar Primăria Capitalei beneficiază de o alocare de 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul acesteia, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, sumele rămase după asigurarea bugetului de funcţionare se repartizează la primăriile de sector proporţional cu impozitul pe venit estimat a fi încasat în anul 2019 la nivelul fiecărui sector.

"La Primăria Municipiului Bucureşti, alocarea este de 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Capitalei. Sumele rămase după asigurarea bugetului de funcţionare se repartizează la primăriile de sector proporţional cu impozitul pe venit estimat a fi încasat în anul 2019 la nivelul fiecărui sector, iar la sectoarele municipiului Bucureşti avem şi aici un plafon minim de 1.250 de lei pe locuitor", a menţionat Teodorovici, după aprobarea de către Guvern a proiectului Legii bugetului de stat pe 2019.

 


La nivel local, pentru consiliile judeţene există o creştere de la 250 de lei, cât a fost în 2018 pe locuitor, la 450 de lei, iar plafonul maxim este de 275 de milioane de lei pe fiecare consiliu judeţean.

"Pentru primăriile de municipii, cu excepţia Capitalei, alocarea directă este de 60%. Alocarea directă pentru judeţe este de 15%, pentru partea de municipii şi oraşe este de 60% din impozitul pe venit, cu un plafon minim de 12 milioane de lei pentru municipii şi de 6 milioane de lei pentru oraşe. La primăriile de oraşe, avem 60% din impozitul de venit cu plafon minim de 6 milioane lei, ceea ce înseamnă cu 3 milioane de lei mai mult faţă de 2018. La primăriile de comune avem un plafon de 1.000 de lei pe locuitor comparativ cu 750 de lei pe locuitor în anul 2018, dar aici avem şi un plafon minim la nivelul de 2 milioane de lei, cu 1 milion mai mult faţă de 2018. Cu alte cuvinte, avem plafon să zicem pe locuitor la nivel de judeţ - 450 de lei şi la nivel de comună 1.000 de lei pe locuitor", a menţionat acesta.

Potrivit ministrului, prin echilibrarea bugetelor locale se repartizează astfel 7,5% din impozitul pe venit în mod egal la consiliile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale.

"Acest plafon de 7,5% în acest an se împarte în mod egal la numărul de judeţe şi se alocă suma rezultată egal pentru fiecare judeţ în parte, suma fiind de aproximativ 28,4 milioane de lei, deci pe judeţ la dispoziţia consiliului judeţean pentru acest tip de finanţare a bugetelor UAT-urilor", a arătat şeful de la Finanţe.

În cazul în care nu sunt sume suficiente, se alocă sume defalcate din TVA pentru echilibrare, a adăugat el.

"Cheltuielile pe care Guvernul a decis să le descentralizeze, dar pentru care asigură şi sumele necesare, este foarte important de menţionat, sunt cele legate de centrele pentru persoanele cu handicap, centrele pentru protecţia copilului, indemnizaţii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Chiar dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare, totalul fiind de 6,1 miliarde de lei pentru acoperirea acestui tip de cheltuieli, repet, care se asigură de la bugetul de stat către nivelul local. Practic, s-a descentralizat o atribuţie, dar şi cu suma aferentă. Totalul acestor cheltuieli este de 6,3 miliarde de lei, iar pentru acoperirea acestor sume se alocă din TVA 11,4 miliarde de lei", a explicat ministrul.

Şeful de la Finanţe a menţionat că finanţarea serviciilor sociale destinate protecţiei copiilor şi persoanelor cu handicap din centrele publice, precum şi indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap, se asigură încă de la începutul anilor 2000 din bugetele autorităţilor publice locale şi judeţene cărora li se adaugă, după caz, sume provenite din cotele defalcate de TVA de la bugetul de stat.

"Potrivit proiectului bugetului de stat pe 2019, aceste sume provenite din cotele defalcate de TVA nu se mai regăsesc în vechile anexe, ci se asigură din sumele de echilibrare care se acordă tot de la bugetul de stat prin cedarea a 100% din impozitul pe venit către autorităţile locale şi judeţene. Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, conform mecanismului prezentat, sunt de aproximativ 11,4 miliarde de lei", a subliniat el.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, Ministerul Muncii, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile judeţene, va asigura în continuare plata indemnizaţiilor şi prestaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap, fie ele adulte sau minore, plata alocaţiilor de plasament, a alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor de creştere a copilului, a stimulentului de reinserţie, a indemnizaţiilor şi alocaţiilor pentru persoanele cu HIV.

"Şi aş vrea să vă spun, pentru că am avut mai multe întâlniri cu părinţii copiilor cu dizabilităţi - şi nu numai - şi au fost două elemente care au fost cerute pentru a fi foarte, foarte clare. Pe de o parte, sumele pe care bugetul de stat le asigură la nivel local, pentru ca aceste finanţări să continue fără niciun fel de sincopă, iar a doua prevedere - aceea de a fi siguri că primăriile, că UAT-urile plătesc aceste sume cu prioritate sau le asigură lunar. Şi, atunci, în proiectul de lege o să regăsiţi un articol, dacă nu mă înşel art. 6, alin. 20 - şi sigur nu mă înşel: 'autorităţile administraţiei publice locale asigură cu prioritate plata cheltuielilor prevăzute la art. 5, alin. 7 în anul 2019 începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi prin derogare de la prevederile art. 2 alin 2 din OUG 163/2001 privind reglementarea unor măsuri financiare, cu modificările şi completările ulterioare'", a explicat ministrul Finanţelor.

El a spus că obligaţia este prevăzută în mod clar în proiectul de lege tocmai pentru ca aceste primării să asigure cu prioritate cheltuielile legate de asistenţa socială pentru ca "nimeni să nu aibă niciun fel de sincopă în modul în care se finanţează".

"Au fost din păcate situaţii în anii trecuţi, şi anul trecut poate, atunci când părinţii nu primeau sumele la timp şi erau tot felul de motive, că nu sunt bani sau altele. Tocmai pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai întâmplă există o prevedere în mod clar în Legea bugetului", a reiterat el.

Ministrul a adăugat că anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei.

"Anul acesta avem o creştere substanţială către nivelul local undeva la 47,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă... În fine, se compune suma aceasta de 47 de miliarde de lei din 22,2 miliarde lei impozitul pe venit, care este 100% la nivel local, 11,4 miliarde de lei TVA pentru echilibrare, 3,3 miliarde lei TVA pentru alte cheltuieli descentralizate, 10,3 miliarde lei subvenţii de la alte ministere, deci în total 47,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o sumă substanţială. Şi în cazul în care, repet, sunt nevoi suplimentare, atunci bugetul de stat va interveni prin mecanisme legale pe care le are la dispoziţie", a dat asigurări ministrul Finanţelor. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, imagine: Cătălin Soci, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Ioana Matei, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citiți și:

 

Guvernul a aprobat proiectele Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 20-04-2025 14:10

ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025

Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde

Economic 20-04-2025 12:38

Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%

România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20

Economic 20-04-2025 10:37

Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar

Economic 18-04-2025 13:46

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente

Economic 18-04-2025 12:22

ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif

Economic 18-04-2025 10:50

CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă

Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi

Economic 18-04-2025 10:38

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto

Economic 18-04-2025 09:31

Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import

Economic 17-04-2025 20:39

Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi

Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin

Economic 17-04-2025 19:32

CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători

Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit

Economic 17-04-2025 16:14

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț

Economic 17-04-2025 16:00

ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto

Economic 17-04-2025 15:29

Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin

Economic 17-04-2025 14:48

Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre

Economic 17-04-2025 14:40

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e