Tarifele extinse anunțate de Donald Trump vor afecta economiile a 17 țări din Africa Subsahariană

Tarifele extinse ale SUA, care intră în vigoare miercuri pentru țările pe care președintele Donald Trump le consideră 'cei mai răi infractori' ca urmare a barierelor lor în calea produselor americane, vizează inclusiv 17 țări din Africa Subsahariană, ale căror economii, foarte dependente de comerțul american, vor fi pedepsite și forțate să caute o diversificare mai mare, transmite marți EFE.
Tarifele anunțate miercurea trecută de președintele american vor afecta în special țările din sudul Africii, precum Lesotho, care se va confrunta cu tarife de 50%, cele mai mari, urmată de Madagascar (47%), Botswana (37%) și Angola (32%).
Cele două mari economii ale Africii Subsahariane vor fi, de asemenea, puternic lovite: Africa de Sud și Nigeria, care se vor confrunta cu tarife de 31%, respectiv 14%.
În plus, noile tarife americane vor afecta Namibia (21%), Coasta de Fildeș (21%), Liberia (21%), Malawi (18%), Zimbabwe (18%), Zambia (17%), Mozambic (16%), Nigeria (14%), Ciad (13%), Guineea Ecuatorială (13%), Republica Democrată Congo (11%) și Camerun (11%).
Se așteaptă ca tarifele să aibă un impact semnificativ asupra economiilor africane, în special asupra celor mai dependente de comerțul cu SUA, deoarece vor elimina beneficiile programului African Growth and Opportunity Act (AGOA), care oferă acces preferențial pe piața americană și de care beneficiază aproximativ 30 de țări de pe continentul african.
Programul AGOA, care urmează să expire în septembrie, acordă acces fără tarife la peste 1.800 de produse din țările din Africa Subsahariană și a fost piatra de temelie a relațiilor comerciale dintre cele două regiuni în ultimii 25 de ani.
Promulgată de fostul președinte american Bill Clinton (1993-2001) și reînnoită pentru o perioadă de zece ani în 2015, această inițiativă urmărește să stimuleze dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă pe continentul african.
Multe din statele cărora li s-au impus cele mai mari tarife sunt țările cu cele mai mici venituri din lume, precum Madagascar și Lesotho, care vor fi nevoite să își diversifice piețele, deși vor putea cu greu să compenseze pierderile care se așteaptă să fie înregistrare ca urmare a restricționării accesului pe piața americană.
Madagascar, una dintre cele mai sărace țări din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 506 dolari, se va confrunta cu un tarif de 47% la 733 de milioane de dolari de exporturi de vanilie, metale și îmbrăcăminte către SUA anul trecut, potrivit datelor Casei Albe.
Lesotho, la rândul său, cu un PIB pe cap de locuitor de 916 de dolari, este țara cel mai greu afectată de măsura anunțată de președintele american Donald Trump.
Acest stat de mici dimensiuni din sudul Africii exportă în SUA diamante și produse textile, precum blugi de la marile mărci americane Levi's și Wrangler, care au fabrici pe teritoriul său și contribuie la deficitul comercial considerabil dintre cele două țări.
În 2024, importurile SUA din Lesotho s-au ridicat la 237,3 milioane de dolari, în timp ce exporturile abia au ajuns la 2,8 milioane de dolari.
Tarifele vor afecta, de asemenea, cei doi principali parteneri comerciali ai SUA de pe continent: Africa de Sud și Nigeria.
Africa de Sud exportă în principal pietre prețioase, produse din oțel și automobile și importă petrol, produse electrice și avioane, în timp ce Nigeria exportă țiței și alte produse petroliere și importă în principal vehicule și utilaje.
Multe țări rămân precaute și nu au răspuns încă la tarifele anunțate de Casa Albă, în timp ce altele, precum Zimbabwe, au adoptat o atitudine conciliantă prin eliminarea tuturor tarifelor la produsele americane, urmărind să construiască o relație 'reciproc benefică'.
Printre cei mai vocali critici se numără Africa de Sud, țară a cărei președinție a descris tarifele drept 'punitive', considerându-le un obstacol în calea comerțului și a prosperității comune.
Deși guvernul sud-african nu a anunțat încă un răspuns concret, președintele Cyril Ramaphosa a declarat că evaluează potențialul impact asupra economiei și a subliniat că nu vor acționa 'din resentiment' sau motivați de 'emoții'.
Chiar și așa, Ramaphosa a anunțat deja că Africa de Sud își va diversifica destinațiile de export către noi piețe, cu un accent special pe Zona Africană Continentală de Liber Schimb (AfCFTA), pentru a promova o mai bună integrare și cooperare economică regională.
Tarifele reciproce intră în vigoare după implementarea sâmbăta trecută a tarifului universal de 10%, care a avut impact asupra produselor importate din țări africane precum Kenya, Etiopia, Ghana, Senegal, Tanzania, Uganda, Gabon, Rwanda și Sierra Leone, printre altele. AGERPRES/(AS - redactor: Raluca-Elena Anghel, editor: Ionuț Mareș, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
OMC: Tarifele lui Trump ar putea provoca o contracție cuprinsă între 0,2 și 1,5% a comerțului mondial în 2025
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a revizuit, miercuri, în mod dramatic estimările privind evoluția comerțului mondial în 2025, de la o creștere solidă până la o contracție, avertizând că noile tarife americane și efectele secundare ar putea duce la cea mai gravă prăbușire de după pandemie, transmite Reuters. &
Rusia vrea să-și utilizeze activele înghețate pentru a cumpăra avioane Boeing
Rusia a cerut SUA să îi permită să cumpere avioane produse de Boeing prin utilizarea activelor înghețate ale statului rus, în valoare de miliarde de dolari, după ce se va ajunge la un acord de încetare a focului în Ucraina, a declarat pentru Bloomberg o sursă din apropierea autorităților de la Moscova. Parlamentar
UE investește 140 de milioane euro pentru implementarea de tehnologii digitale esențiale
Comisia Europeană a lansat, miercuri, patru noi cereri de propuneri în valoare de 140 de milioane de euro, în cadrul Programului ''Europa digitală'', informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Acestea vizează stimularea implementării inteligenței artificiale (IA), promovarea competențelor digitale a
UNCTAD: Avansul economiei mondiale ar putea încetini până la 2,3% în acest an din cauza tensiunilor comerciale
Ritmul de creștere al economiei mondiale ar putea încetini până la 2,3% în acest an, deoarece tensiunile comerciale și incertitudinea favorizează o tendință de recesiune, a anunțat miercuri UNCTAD, organism al Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, transmite Reuters. ''Creșterea globală este preconizată să &ici
China răspunde Washingtonului că SUA au declanșat războiul comercial și îi cere să pună capăt amenințărilor
China a declarat miercuri că Statele Unite au fost 'cele care au început' războiul comercial și că dacă Washingtonul dorește să dialogheze trebuie să 'înceteze să mai folosească amenințările și șantajul', ca răspuns poziția exprimată marți de Casa Albă, conform căreia depinde de China să 'facă primul pas pentru a ajunge la un acord tarifar'
Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înșelătoare, în 2024 (raport)
Google a eliminat peste 5,1 miliarde de reclame înșelătoare și a blocat difuzarea sau a restricționat difuzarea de reclame pe mai mult de 1,3 miliarde de pagini, în decursul anului trecut, conform Google Ads Safety Report 2024, document dat publicității miercuri. 'În 2023, tendința principală a fost adopția inteligenței artificiale genera
România a redevenit țara cu cea mai mare inflație din UE, în martie
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în luna martie, până la 2,5%, de la un nivel de 2,7% în februarie, însă România a redevenit țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 5,1%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat. Luna trecută, țările membre UE cu cele mai sc
Centralele nucleare din Europa sunt date la o parte de avansul energiei verzi
Ziua abia a început să se lungească și producția de energie regenerabilă este atât de puternică încât forțează reactoarele nucleare din Europa să facă ajustări costisitoare, informează Bloomberg. Energia fotovoltaică urmează să inunde rețelele și să ducă la prăbușirea prețurilor la electricitate în lunile următoare, forțând
Planul eminenței cenușii a președintelui Trump pentru o reformă financiară globală (AFP)
O reformă globală majoră menită să deprecieze dolarul în avantajul Statelor Unite, cu pistolul la tâmpla partenerilor Washingtonului, este planul unuia din principalii consilieri ai președintelui Donald Trump și ar putea fi sursa politicii liderului de la Casa Albă, transmite miercuri AFP într-o analiză. Doctrina, detaliată într-un text
Economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru
În primele trei luni ale anului, economia chineză a înregistrat o creștere peste așteptări, grație unui consum solid și producției industriale, însă analiștii se tem că situația ar putea să se schimbe după noile tarife vamale exorbitante impuse de Donald Trump, care reprezintă cel mai mare pericol din ultimele decenii pentru gigantul asiatic, transmite Reut
Apple a transportat cu avionul, din India în SUA, telefoane iPhone în valoare de două miliarde de dolari, în martie
Foxconn și Tata, principalii furnizori din India ai gigantul american Apple, au transportat cu avionul, din India spre SUA, telefoane iPhone cu o valoare record de aproape două miliarde de dolari în luna martie, în condițiile în care Apple a încercat să ocolească tarifele vamale suplimentare anunțate de președintele Donald Trump, transmite Reuters.
Agenția europeană de rating Scope avertizează SUA că ar putea să o retrogradeze
Agenția europeană de evaluare financiară Scope a avertizat că ar putea să retrogradeze SUA dacă un război comercial prelungit va afecta încrederea pe termen lung în dolarul american sau dacă președintele Donald Trump va implementa și alte măsuri extreme, precum controale asupra capitalului, transmite Reuters. Printre consecințele tarifelor comercia
VIDEO Taxe vamale: Casa Albă pasează 'mingea' în terenul Chinei
Mingea este în terenul Chinei' dacă vrea să scadă tarifele impuse de Donald Trump, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, asigurând că Washingtonul 'nu are nevoie de un acord' cu Beijingul, notează AFP. 'China vrea ceea ce avem noi, ceea ce vrea fiecare țară și ceea ce avem noi:
BTA: Bulgaria acordă o importanță strategică legăturilor cu România, spune ministrul Economiei, Peter Dilov
Ministrul bulgar al Economiei și Industriei, Peter Dilov, a avut marți o întâlnire cu președintele Camerei de Comerț Bulgaro - Române, Victor Gugushev, la care cei doi au discutat despre relațiile economice bilaterale și oportunitățile pentru îmbunătățirea conectivității între Bulgaria și România, de pe urma căreia ar beneficia afa
FMI avertizează că politicile migratorii restrictive pot limita productivitatea
Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat marți că, deși afluxurile mari și neașteptate de migranți legali și refugiați ar putea agrava tensiunile sociale, implementarea unor politici restrictive poate limita productivitatea țărilor, transmite EFE. 'Implementarea politicilor restrictive privind migranții și refugiații poate, în