logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Poate UE să câștige cursa metalelor rare? (articol European Newsroom)

Image

Scandiu, beriliu, galiu: metale rare precum acestea au devenit titluri de știri și amenințări vizând preluarea unor teritorii de către Trump. Dar cum anume aceste materiale pe care cu greu le poate numi cineva au devenit atât de importante pentru economia mondială? Și ce face UE pentru a-și asigura aprovizionarea?, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat miercuri.

Metalele rare și materiile prime vitale: Uniunea Europeană are nevoie de acestea pentru a-și promova agenda economică strategică. Totuși, blocul comunitar este puternic dependent de țări precum China pentru importuri.

În primul rând: Despre ce gen de materii vorbim?

Uniunea Europeană a identificat 34 de materii prime critice. Dintre aceste 34 de materii prime, 17 sunt clasificate drept materii prime strategice. Lista include materii precum cobalt, cupru, tungsten, litiu și nichel.

Materiile prime vitale sunt extrem de importante pentru economia UE. Pentru ele, există un risc crescut de perturbări pe partea de aprovizionare: sursele lor sunt extrem de concentrate și nu există înlocuitori adecvați. 'Unele din aceste elemente sunt mai mult sau mai puțin de neînlocuit, sau la costuri ridicate', spune John Seaman, cercetător la Institutul francez de relații internaționale (Ifri).

Materiile prime strategice nu trebuie confundate cu metalele rare. Acestea sunt un grup de 17 elemente chimice. Este vorba, în principal, de metale iar unele dintre ele nici nu sunt rare. Grupul conține elemente precum ceriu, europiu, erbiu și ytriu. Toate metalele rare fac parte din lista UE de materii prime critice.

'Cu cât crește cererea pentru aceste materiale rare, cu atât oamenii le caută și cu atât mai mult le vor găsi. Problema constă mai mult în relația dintre costurile de extracție și prețurile de pe piață', spune Seaman.

De ce are nevoie UE de ele?

În luna mai 2024, a intrat în vigoare Actul european privind materiile prime critice. Prin acest act, UE își propune să își întărească autonomia strategică prin creșterea și diversificarea aprovizionării.

Actul stabilește anumiți parametrii pentru capacitățile interne de-a lungul lanțului de aprovizionare cu materii prime strategice care trebuie atinși până în 2030: 10% din nevoile anuale ale UE pentru extracție; 40% pentru procesare și 25% pentru reciclare. Maximum 65% din nevoile anuale ale UE pentru fiecare material strategic, în orice etapă relevantă a procesării, ar trebui să vină dintr-o singură țară terță.

Cererea este așteptată să crească brusc în următorii ani, pe măsură ce materiile prime critice și metalele rare sunt esențiale pentru planurile UE de a se îndepărta de combustibili fosili. Componentele esențiale ale tranziției verzi a UE, precum bateriile sau panourile fotovoltaice au nevoie de aceste materii prime. Similar, ele sunt parte a lanțurilor industriale de aprovizionare și sunt utilizate pentru a fabrica produse precum telefoane mobile. De ele este nevoie, de asemenea, pentru a dezvolta tehnologii strategice în sectoare precum apărarea.

Un exemplu: Comisia se așteaptă ca cererea UE pentru baterii din litiu, care echipează automobilele electrice, să crească de 12 ori până în 2030 și de 21 de ori până în 2050, comparativ cu cifrele actuale.

Cererea UE pentru metale rare, utilizate în turbine eoliene și vehicule electrice, este așteptată să crească de cinci până la șase ori până în 2030 și de șase până la șapte ori până în 2050.

Comisia intenționează să sprijine un set de aproape 50 de proiecte și companii în statele membre pentru a-și atinge obiectivele pentru aprovizionare, procesare și reciclarea materiilor prime critice.

Marți, Comisia Europeană a publicat o listă cu de 47 de 'proiecte strategice' care include deschiderea de mine de litiu și tungsten, în cadrul eforturilor sale de a-și reduce dependența crescută de China.

 


Sursa: europeannewsroom.com


Există surse de aprovizionare în interiorul blocului comunitar?

Uniunea Europeană se poate baza pe statele membre doar pentru o parte din nevoile sale pentru unele dintre materiile prime critice. În prezent, nu există extracție de metale rare în Europa, chiar dacă se știe că există unele depozite.

Portugalia are cele mai mari rezerve de litiu din Europa, se plasează pe locul optulea la nivel mondial și este singurul producător semnificativ din UE. Extracția litiului a fost contestată de comunitățile locale din Portugalia.

Confederația spaniolă a industriilor materiilor prime (Primigea) crede că Europa are nevoie să deruleze, urgent și rapid, studii geologice complete pentru a-și redobândi autonomia pe care a pierdut-o după 40 de ani de dependență de resursele străine. Potrivit acestei confederații, Spania se numără printre țările cu cel mai mare potențial pentru mineritul de materii prime rare.

Este al doilea mare producător de cupru și mangan din UE.Ca urmare a presiunilor venite de la Bruxelles, care vrea să își consolideze autonomia industrială, Guvernul spaniol tocmai a prezentat un plan de accelera explorarea subsolului. 'Spania are un subsol foarte bogat', în special în termeni de 'minerale strategice', subliniază Ester Boixereu, geolog la Institutul Spaniol de Geologie și Mine (IGME).

Din nou însă extracția se lovește de opoziția populațiilor locale, îngrijorate de deranjamentele și impactul asupra mediului al acestor proiecte, în special cu privire la consumul lor mare de apă și utilizarea substanțelor chimice pentru a recupera metalele din subsol.

Relansarea acestui sector va crește 'riscul de accidente' și va înrăutăți 'impactul social și asupra mediului asociat cu activitatea extractivă', a criticat recent ONG-ul de mediu Prietenii Pământului, denunțând 'lipsa de transparență' a autorităților.

De unde importă UE materii prime?

În prezent UE își asigură cea mai mare parte din materiile prime critice din afara blocului comunitar. De exemplu, în 20024 Turcia a furnizat 98% din borul importat de UE iar China este responsabilă pentru 100% din necesarul UE de metale rare precum europiu, terbiu sau ytriu.

La rândul său, Africa de Sud este responsabilă pentru 71% din necesarul de platină al UE.

Un alt furnizor important este Republica Democratică Congo: 63% din cobaltul mondial, utilizat în baterii și aliaje pentru industria de apărare și aerospațială, provine din această țară sfâșiată de război.

UE a încercat din greu să își diversifice sursele de aprovizionare, dar cu rezultate mixte.

În 2024, Comisia a semnat un memorandum de înțelegere cu Ruanda pentru materii prime vitale. Speranța Bruxelles-ului era de a-și reduce dependența de China pentru materii precum litiu, cositor sau aur. Ruanda ar urma să obțină finanțare pentru dezvoltarea operațiunilor minere.

Cu toate acestea, au apărut controverse încă de la început deoarece luptătorii din Ruanda au fost implicați în conflicte într-o regiune de graniță cu Republica Democratică Congo. Din cauza escaladării militare din regiunea Nord-Kivu, în luna februarie Parlamentul European a cerut suspendarea memorandumului de înțelegere.

Belgia a făcut un lobby intens pentru a impune sancțiuni Ruandei pentru sprijinul oferit grupării de rebeli M23 din Republica Democratică Congo și suspendarea memorandumului de înțelegere. Totuși, Comisia susține că o suspendare ar fi contraproductivă. Între timp, Ruanda a decis săptămâna trecută să întrerupă relațiile diplomatice cu Belgia.

Sunt Groenlanda și Ucraina răspunsul?

Resursele Groenlandei sunt în centrul dorințelor SUA. Declarațiile președintelui Donald Trump referitoare la preluarea acestui teritoriu danez autonom a declanșat alarma la Copenhaga și Bruxelles.

Subsolul Groenlandei conține litiu și grafit pentru baterii și elemente din metale rare. Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) estimează că rezervele de metale rare ale Groenlandei se situează la 36,1 miliarde de tone.

În pofida interesului crescut în mineralele și materiile rare din munții și golfurile Groenlandei, numărul proiectelor de minerit este destul de limitat, potrivit lui Jakob Klove Keiding, consultant șef la GEUS.

'Toate companiile au ambiția de a deschide o mină, dar nu sunt multe proiecte care sunt pe pragul de a fi concretizate', spune Jakob Klove Keiding. Industria minieră este responsabilă doar pentru aproximativ un procent din economia Groenlandei. În continuare Groenlanda rămâne aproape neexploatată și mineralele sunt văzute ca o potențială trambulină spre independență, un obiectiv sprijinit de majoritatea celor 57.000 de locuitori ai insulei.

În realitate este un drum lung de la o licență de exploatare până la producție profitabilă. Provocările administrative, condițiile arctice dificile și infrastructura limitată din Groenlanda, printre altele, fac dificilă realizarea de profit din extragerea de materiale rare.

Mai departe în est, Comisia a descris Ucraina drept 'o sursă potențială pentru mai mult de 20 de materii prime critice'.

Țara produce, în special, trei minerale critice: mangan, titan și grafit, esențiale pentru bateriile electrice. În cazul grafitului, Ucraina este responsabilă pentru '20% din resursele globale estimate', subliniază Biroul francez de studii geologice și miniere (BRGM).

În subsolul Ucrainei s-ar afla o rezervă de mai multe miliarde de tone de metale rare dar și alte materiale strategice precum grafit sau litiu. Totuși, multe dintre aceste depozite sunt amplasate în regiunile estice ale Ucrainei controlate de Rusia.

Ucraina este aproape de semnarea unui acord cu privire la minerale cu SUA. 'Unul din lucrurile pe care le facem este să semnăm un acord în foarte scurt timp cu privire la metalele rare cu Ucraina, care au valoare imensă și apreciem acest lucru', a spus Trump în urmă cu câteva zile. El l-a presat pe președintele Volodimir Zelenski să semneze acorduri economice pentru a despăgubi SUA pentru sprijinul oferit Ucrainei pentru a rezista la invazia Rusiei.

UE a încercat să intre în jocul privind mineralele rare cu Ucraina încă din 2021, când a lansat un parteneriat strategic cu privire la materiile prime. Invazia rusească din 2022 a stopat punerea în practică a planurilor. Ulterior, nu a reușit să pună la punct un cadru reciproc, așa că acum blocul comunitar este ultimul venit.

Franța a anunțat și ea, la finele lunii februarie, că poartă discuții cu Ucraina privind accesul la bogățiile sale minerale, inclusiv pentru uz militar. Discuțiile dintre Franța și Ucraina au început în octombrie și au fost conduse de miniștrii apărării din ambele țări, a spus ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

Spre deosebire de Trump, Franța nu încearcă să obțină nicio despăgubire sub formă de minerale din partea Ucrainei pentru ajutorul acordat Kievului în războiul cu Rusia, a spus Lecornu.

N. red.: Conținutul articolului este bazat pe știri ale agențiilor AFP, ANSA, Belga, dpa, EFE, LUSA și Ritzau, participante în proiectul enr. AGERPRES/(AS - redactor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 435

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 25-04-2025 20:10

FMI estimează că taxele vamale vor afecta mai acut țările din estul Europei (EFE)

Fondul Monetar Internațional estimează că impactul taxelor vamale asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, dar mai acut în țările din estul regiunii, mai expuse la războiul comercial din cauza puternicei dependențe de producție, relatează agenția EFE. Directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kam

Economic Extern 25-04-2025 19:55

Taxele vamale americane vor afecta în Europa mai puternic țările din Est, avertizează FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că impactul taxelor vamale americane asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, iar țările est-europene vor fi mai puternic afectate ca urmare a dependenței lor majore față de industria prelucrătoare, relatează agenția EFE. Directorul departamentului european al FMI, Alfred Kammer, a i

Economic Extern 25-04-2025 16:15

Președintele Băncii Naționale a Elveției respinge bitcoin ca activ de rezervă

Președintele Băncii Naționale a Elveției (SNB) a declarat vineri că criptomonedele nu îndeplinesc standardele instituției de monedă de rezervă, respingând solicitările promotorilor cripto de a deține bitcoin ca instrument de acoperire împotriva riscurilor în creștere cu care se confruntă economia mondială, transmite Reuters. Promotorii

Economic Extern 25-04-2025 14:29

Germania: Așteptările privind exporturile s-au prăbușit, în urma războiului comercial

Așteptările privind afacerile în rândul exportatorilor germani au scăzut la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008, în urma noilor taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump, potrivit unui studiu al Institutului Ifo publicat vineri, transmite DPA. Indicele Ifo privind așteptările legate de exporturi s-a deteriorat

Economic Extern 25-04-2025 12:47

Apple vrea să producă în India majoritatea iPhone-urilor pe care le vinde în SUA

Apple Inc intenționează, până la finalul anului viitor, să importe cea mai mare parte a iPhone-urilor pe care le vinde în SUA din India, accelerând reducerea dependenței de China, pentru a atenua riscurile legate de taxele vamale și tensiunile geopolitice, transmite Bloomberg. Obiectivul înseamnă că Apple va trebui să-și dubleze producț

Economic Extern 25-04-2025 11:29

Banco BPM respinge oficial oferta de preluare din partea UniCredit

Al treilea mare grup bancar italian, Banco BPM, a respins oficial oferta de preluare a rivalei mai mari UniCredit SpA, spunând că prețul este prea scăzut și acționarii săi vor fi penalizați în entitatea combinată, transmite Reuters. Oferta UniCredit de 13 miliarde euro (14,8 miliarde de dolari) începe luni și se desfășoară p&

Economic Extern 25-04-2025 09:25

Carrefour isi menține obiectivele pentru 2025, pe fondul majorării vânzărilor trimestriale

Carrefour, cel ai mare retailer european, a raportat vânzări trimestriale mai ridicate, care reflectă rezultatele foarte bune înregistrate pe piața din Brazilia și îmbunătățirea performanței pieței franceze, unde compania a redus prețurile pentru a atrage consumatorii afectați de inflația ridicată, transmite Reuters. Compania

Economic Extern 24-04-2025 20:33

Comisarul european pentru industrie declară că nu înțelege planurile Arcelor Mittal de reorganizare

Vicepreședintele pentru Industrie al Comisiei Europene, Stephane Sejourne, și-a exprimat, joi 'neînțelegerea' față de recentele anunțuri ale companiei multinaționale din domeniul siderurgiei Arcelor Mittal, care intenționează să elimine 600 de locuri de muncă în Franța și are în vedere relocarea altora din Europa, relatează agenția EFE.

Economic Extern 24-04-2025 18:28

Comisia Europeană va prezenta în mai o foaie de parcurs pentru eliminarea completă în UE a importurilor de combustibili fosili rusești

Comisia Europeană va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile de combustibili fosili din Rusia în statele membre ale UE, a anunțat joi la Londra la un eveniment pe teme energetice președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters. Uniunea Europeană și-a

Economic Extern 24-04-2025 17:58

SUA califică drept 'extorcare' amenzile impuse de Comisia Europeană companiilor Apple și Meta

Statele Unite 'nu vor tolera' amenzile grele impuse de Comisia Europeană companiilor americane Apple și Meta, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a calificat aceste amenzi drept 'o nouă formă de extorcare economică', transmite AFP. 'Reglementările extrateritoriale care țintesc în mod precis

Economic Extern 24-04-2025 17:32

Kristalina Georgieva (FMI) cere acțiuni rapide pentru rezolvarea tensiunilor comerciale care amenință creșterea

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a cerut țărilor să acționeze 'rapid' pentru rezolvarea disputelor comerciale care amenință creșterea economiei mondiale, transmit AP și Reuters. Impredictibilitatea provocată de campania agresivă a președintelui Donald Trump de a taxa importurile străine determină companiile să

Economic Extern 24-04-2025 16:22

BTA: Bulgaria și Romania lansează proceduri de achiziții publice comune pentru îmbunătățirea navigației pe Dunăre

În ședința care are loc în mod regulat miercuri, Consiliul de Miniștri a aprobat un acord între Agenția Executivă pentru Explorarea și Întreținerea Fluviului Dunărea și Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați din România privind lansarea în comun a procedurilor de achiziții publice în cadrul proiectului FAST Dunărea 2, care vi

Economic Extern 24-04-2025 15:24

Germania: Guvernul a înrăutățit previziunile economice din 2025, în urma incertitudinilor din comerțul mondial

Guvernul de la Berlin a înrăutățit previziunile privind evoluția economiei germane, estimând acum o stagnare în 2025, după ce anterior previziona un avans de 0,3%, deoarece incertitudinile din comerțul mondial ar urma să afecteze creșterea economică și investițiile, transmite Reuters. Germania, cea mai mare economie europeană, a fost singura

Economic Extern 24-04-2025 14:29

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, pierderi de 40 miliarde dolari, în urma declinului acțiunilor din domeniul tehnologiei

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a raportat joi pierderi trimestriale de 415 miliarde de coroane norvegiene (39,72 miliarde de dolari), în urma declinului acțiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, transmite Reuters. 'Rezultatele din primul trimestru au fost afectate de fluctuațiile semnif

Economic Extern 24-04-2025 13:38

Comisia Europeană anunță o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor

Comisia Europeană (CE) propune o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și calitatea aerului în întreaga UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Noile norme vor ține seama de prezența tot mai mare a vehic