logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Poate UE să câștige cursa metalelor rare? (articol European Newsroom)

Image

Scandiu, beriliu, galiu: metale rare precum acestea au devenit titluri de știri și amenințări vizând preluarea unor teritorii de către Trump. Dar cum anume aceste materiale pe care cu greu le poate numi cineva au devenit atât de importante pentru economia mondială? Și ce face UE pentru a-și asigura aprovizionarea?, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat miercuri.

Metalele rare și materiile prime vitale: Uniunea Europeană are nevoie de acestea pentru a-și promova agenda economică strategică. Totuși, blocul comunitar este puternic dependent de țări precum China pentru importuri.

În primul rând: Despre ce gen de materii vorbim?

Uniunea Europeană a identificat 34 de materii prime critice. Dintre aceste 34 de materii prime, 17 sunt clasificate drept materii prime strategice. Lista include materii precum cobalt, cupru, tungsten, litiu și nichel.

Materiile prime vitale sunt extrem de importante pentru economia UE. Pentru ele, există un risc crescut de perturbări pe partea de aprovizionare: sursele lor sunt extrem de concentrate și nu există înlocuitori adecvați. 'Unele din aceste elemente sunt mai mult sau mai puțin de neînlocuit, sau la costuri ridicate', spune John Seaman, cercetător la Institutul francez de relații internaționale (Ifri).

Materiile prime strategice nu trebuie confundate cu metalele rare. Acestea sunt un grup de 17 elemente chimice. Este vorba, în principal, de metale iar unele dintre ele nici nu sunt rare. Grupul conține elemente precum ceriu, europiu, erbiu și ytriu. Toate metalele rare fac parte din lista UE de materii prime critice.

'Cu cât crește cererea pentru aceste materiale rare, cu atât oamenii le caută și cu atât mai mult le vor găsi. Problema constă mai mult în relația dintre costurile de extracție și prețurile de pe piață', spune Seaman.

De ce are nevoie UE de ele?

În luna mai 2024, a intrat în vigoare Actul european privind materiile prime critice. Prin acest act, UE își propune să își întărească autonomia strategică prin creșterea și diversificarea aprovizionării.

Actul stabilește anumiți parametrii pentru capacitățile interne de-a lungul lanțului de aprovizionare cu materii prime strategice care trebuie atinși până în 2030: 10% din nevoile anuale ale UE pentru extracție; 40% pentru procesare și 25% pentru reciclare. Maximum 65% din nevoile anuale ale UE pentru fiecare material strategic, în orice etapă relevantă a procesării, ar trebui să vină dintr-o singură țară terță.

Cererea este așteptată să crească brusc în următorii ani, pe măsură ce materiile prime critice și metalele rare sunt esențiale pentru planurile UE de a se îndepărta de combustibili fosili. Componentele esențiale ale tranziției verzi a UE, precum bateriile sau panourile fotovoltaice au nevoie de aceste materii prime. Similar, ele sunt parte a lanțurilor industriale de aprovizionare și sunt utilizate pentru a fabrica produse precum telefoane mobile. De ele este nevoie, de asemenea, pentru a dezvolta tehnologii strategice în sectoare precum apărarea.

Un exemplu: Comisia se așteaptă ca cererea UE pentru baterii din litiu, care echipează automobilele electrice, să crească de 12 ori până în 2030 și de 21 de ori până în 2050, comparativ cu cifrele actuale.

Cererea UE pentru metale rare, utilizate în turbine eoliene și vehicule electrice, este așteptată să crească de cinci până la șase ori până în 2030 și de șase până la șapte ori până în 2050.

Comisia intenționează să sprijine un set de aproape 50 de proiecte și companii în statele membre pentru a-și atinge obiectivele pentru aprovizionare, procesare și reciclarea materiilor prime critice.

Marți, Comisia Europeană a publicat o listă cu de 47 de 'proiecte strategice' care include deschiderea de mine de litiu și tungsten, în cadrul eforturilor sale de a-și reduce dependența crescută de China.

 


Sursa: europeannewsroom.com


Există surse de aprovizionare în interiorul blocului comunitar?

Uniunea Europeană se poate baza pe statele membre doar pentru o parte din nevoile sale pentru unele dintre materiile prime critice. În prezent, nu există extracție de metale rare în Europa, chiar dacă se știe că există unele depozite.

Portugalia are cele mai mari rezerve de litiu din Europa, se plasează pe locul optulea la nivel mondial și este singurul producător semnificativ din UE. Extracția litiului a fost contestată de comunitățile locale din Portugalia.

Confederația spaniolă a industriilor materiilor prime (Primigea) crede că Europa are nevoie să deruleze, urgent și rapid, studii geologice complete pentru a-și redobândi autonomia pe care a pierdut-o după 40 de ani de dependență de resursele străine. Potrivit acestei confederații, Spania se numără printre țările cu cel mai mare potențial pentru mineritul de materii prime rare.

Este al doilea mare producător de cupru și mangan din UE.Ca urmare a presiunilor venite de la Bruxelles, care vrea să își consolideze autonomia industrială, Guvernul spaniol tocmai a prezentat un plan de accelera explorarea subsolului. 'Spania are un subsol foarte bogat', în special în termeni de 'minerale strategice', subliniază Ester Boixereu, geolog la Institutul Spaniol de Geologie și Mine (IGME).

Din nou însă extracția se lovește de opoziția populațiilor locale, îngrijorate de deranjamentele și impactul asupra mediului al acestor proiecte, în special cu privire la consumul lor mare de apă și utilizarea substanțelor chimice pentru a recupera metalele din subsol.

Relansarea acestui sector va crește 'riscul de accidente' și va înrăutăți 'impactul social și asupra mediului asociat cu activitatea extractivă', a criticat recent ONG-ul de mediu Prietenii Pământului, denunțând 'lipsa de transparență' a autorităților.

De unde importă UE materii prime?

În prezent UE își asigură cea mai mare parte din materiile prime critice din afara blocului comunitar. De exemplu, în 20024 Turcia a furnizat 98% din borul importat de UE iar China este responsabilă pentru 100% din necesarul UE de metale rare precum europiu, terbiu sau ytriu.

La rândul său, Africa de Sud este responsabilă pentru 71% din necesarul de platină al UE.

Un alt furnizor important este Republica Democratică Congo: 63% din cobaltul mondial, utilizat în baterii și aliaje pentru industria de apărare și aerospațială, provine din această țară sfâșiată de război.

UE a încercat din greu să își diversifice sursele de aprovizionare, dar cu rezultate mixte.

În 2024, Comisia a semnat un memorandum de înțelegere cu Ruanda pentru materii prime vitale. Speranța Bruxelles-ului era de a-și reduce dependența de China pentru materii precum litiu, cositor sau aur. Ruanda ar urma să obțină finanțare pentru dezvoltarea operațiunilor minere.

Cu toate acestea, au apărut controverse încă de la început deoarece luptătorii din Ruanda au fost implicați în conflicte într-o regiune de graniță cu Republica Democratică Congo. Din cauza escaladării militare din regiunea Nord-Kivu, în luna februarie Parlamentul European a cerut suspendarea memorandumului de înțelegere.

Belgia a făcut un lobby intens pentru a impune sancțiuni Ruandei pentru sprijinul oferit grupării de rebeli M23 din Republica Democratică Congo și suspendarea memorandumului de înțelegere. Totuși, Comisia susține că o suspendare ar fi contraproductivă. Între timp, Ruanda a decis săptămâna trecută să întrerupă relațiile diplomatice cu Belgia.

Sunt Groenlanda și Ucraina răspunsul?

Resursele Groenlandei sunt în centrul dorințelor SUA. Declarațiile președintelui Donald Trump referitoare la preluarea acestui teritoriu danez autonom a declanșat alarma la Copenhaga și Bruxelles.

Subsolul Groenlandei conține litiu și grafit pentru baterii și elemente din metale rare. Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) estimează că rezervele de metale rare ale Groenlandei se situează la 36,1 miliarde de tone.

În pofida interesului crescut în mineralele și materiile rare din munții și golfurile Groenlandei, numărul proiectelor de minerit este destul de limitat, potrivit lui Jakob Klove Keiding, consultant șef la GEUS.

'Toate companiile au ambiția de a deschide o mină, dar nu sunt multe proiecte care sunt pe pragul de a fi concretizate', spune Jakob Klove Keiding. Industria minieră este responsabilă doar pentru aproximativ un procent din economia Groenlandei. În continuare Groenlanda rămâne aproape neexploatată și mineralele sunt văzute ca o potențială trambulină spre independență, un obiectiv sprijinit de majoritatea celor 57.000 de locuitori ai insulei.

În realitate este un drum lung de la o licență de exploatare până la producție profitabilă. Provocările administrative, condițiile arctice dificile și infrastructura limitată din Groenlanda, printre altele, fac dificilă realizarea de profit din extragerea de materiale rare.

Mai departe în est, Comisia a descris Ucraina drept 'o sursă potențială pentru mai mult de 20 de materii prime critice'.

Țara produce, în special, trei minerale critice: mangan, titan și grafit, esențiale pentru bateriile electrice. În cazul grafitului, Ucraina este responsabilă pentru '20% din resursele globale estimate', subliniază Biroul francez de studii geologice și miniere (BRGM).

În subsolul Ucrainei s-ar afla o rezervă de mai multe miliarde de tone de metale rare dar și alte materiale strategice precum grafit sau litiu. Totuși, multe dintre aceste depozite sunt amplasate în regiunile estice ale Ucrainei controlate de Rusia.

Ucraina este aproape de semnarea unui acord cu privire la minerale cu SUA. 'Unul din lucrurile pe care le facem este să semnăm un acord în foarte scurt timp cu privire la metalele rare cu Ucraina, care au valoare imensă și apreciem acest lucru', a spus Trump în urmă cu câteva zile. El l-a presat pe președintele Volodimir Zelenski să semneze acorduri economice pentru a despăgubi SUA pentru sprijinul oferit Ucrainei pentru a rezista la invazia Rusiei.

UE a încercat să intre în jocul privind mineralele rare cu Ucraina încă din 2021, când a lansat un parteneriat strategic cu privire la materiile prime. Invazia rusească din 2022 a stopat punerea în practică a planurilor. Ulterior, nu a reușit să pună la punct un cadru reciproc, așa că acum blocul comunitar este ultimul venit.

Franța a anunțat și ea, la finele lunii februarie, că poartă discuții cu Ucraina privind accesul la bogățiile sale minerale, inclusiv pentru uz militar. Discuțiile dintre Franța și Ucraina au început în octombrie și au fost conduse de miniștrii apărării din ambele țări, a spus ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

Spre deosebire de Trump, Franța nu încearcă să obțină nicio despăgubire sub formă de minerale din partea Ucrainei pentru ajutorul acordat Kievului în războiul cu Rusia, a spus Lecornu.

N. red.: Conținutul articolului este bazat pe știri ale agențiilor AFP, ANSA, Belga, dpa, EFE, LUSA și Ritzau, participante în proiectul enr. AGERPRES/(AS - redactor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 445

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 09-05-2025 02:57

VIDEO Metz și Trump doresc să pună capăt 'rapid' diferendelor comerciale

Președintele american, Donald Trump, și noul cancelar german, Friedrich Merz, au 'convenit' joi, în timpul unei discuții telefonice, să pună capăt 'rapid diferendelor comerciale' dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) privind taxele vamale, a indicat guvernul german, citat de AFP. Datorită importanței exporturilor

Economic Extern 09-05-2025 01:23

SUA: UE și alții vor fi afectați 'probabil' de taxe vamale mai mari de 10% (secretarul pentru Comerț)

Partenerii comerciali care exportă mult către Statele Unite se vor confrunta 'probabil' cu taxe vamale mai mari decât pragul de 10% aplicat tuturor începând cu aprilie, a declarat joi secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de AFP. 'Pragul de 10% se aplică tuturor celor care au un comerț echilibra

Economic Extern 08-05-2025 20:02

Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian

Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune

Economic Extern 08-05-2025 17:53

UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC

Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă

Economic Extern 08-05-2025 16:42

SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa

Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti

Economic Extern 08-05-2025 14:22

BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro

Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim

Economic Extern 08-05-2025 13:24

Eurostat: Producția de servicii a scăzut în UE, dar a crescut în România, în februarie

Producția de servicii a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în februarie, comparativ cu luna precedentă, însă România se numără printre statele membre unde s-au înregistrat creșteri, conform datelor publicate joi

Economic Extern 08-05-2025 12:40

Germania: Exporturile și producția industrială au crescut în martie, înaintea taxelor vamale americane

Exporturile Germaniei au crescut peste așteptări în martie, pe fondul majorării cererii din China și SUA, în anticiparea taxelor vamale, iar producția industrială a depășit de asemenea previziunile, indicând o redresare a sectorului, transmit DPA și Reuters. Conform

Economic Extern 08-05-2025 11:42

Maersk avertizează asupra declinului comerțului maritim, pe fondul războiului comercial

Compania daneză A.P. Moller Maersk A/S a avertizat joi că un război comercial global și incertitudinile geopolitice ar putea duce anul acesta la scăderea transportului maritim de containere pe plan mondial, deși nu și-am modificat previziunile de profit, transmite Reuters. Taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au determinat compa

Economic Extern 08-05-2025 11:01

Rusia: Veniturile din exporturile de petrol și gaze au scăzut cu 12% în aprilie

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au înregistrat un declin anual de aproximativ 12% în aprilie, a anunțat Ministerul de Finanțe, dând vina pe scăderea cotațiilor la țiței, transmite Reuters. Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproxima

Economic Extern 08-05-2025 09:29

Livrările Airbus au scăzut cu 8% în aprilie, din cauza problemelor în aprovizionarea cu motoare

Livrările grupului aeronautic european Airbus au scăzut în ritm anual cu 8% în aprilie, la 56 de aeronave, transmite Reuters. În primele patru luni din 2025, livrările au înregistrat un declin de 5%, la 192 de avioane, comparativ cu perioada similară din 2024. Anul trecut Airbus a livrat 766 aeronave. Com

Economic Extern 08-05-2025 09:12

SUA: Rezerva Federală menține nemodificată dobânda, sfidând solicitările președintelui Donald Trump de reducere a costurilor de împrumut

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință la un interval cuprins între 4,25% și 4,50%, în linie cu estimările, sfidând solicitările președintelui Donald Trump de relaxare a politicii monetare, în timp ce a avertizat asupra sporirii incertitudinilor economice, transmit Reuters și

Economic Extern 07-05-2025 15:20

Renault a primit 850 de comenzi pentru versiunea electrică a R5 Turbo chiar dacă costă 155.000 de euro

Grupul auto francez Renault a informat miercuri că ediția limitată a versiunii electrice a celebrului hatchback R5 Turbo a înregistrat 850 de comenzi în prima săptămână, chiar dacă prețurile încep de la 155.000 de euro, transmite Reuters. Modelul original R5 Turbo din 1980, conceput pentru a participa la cursele de raliu, a fost reinven

Economic Extern 07-05-2025 14:15

UE se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii

Uniunea Europeană intenționează să propună statelor membre introducerea de tarife vamale pentru avioanele produse de constructorul american Boeing, într-un moment în care se pregătește să reacționeze dacă discuțiile comerciale cu Washingtonul vor eșua, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Financial Times. Comisia Europeană, c

Economic Extern 07-05-2025 12:49

Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană, în martie

Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel stabil în UE și o creștere de 0,2% în zona euro, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Eurostat p