logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Miniștrii de Finanțe din zona euro, îngrijorați de efectele deciziei SUA de a accepta criptomonedele

Image

Miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrup) sunt îngrijorați că deciziile anunțate de noua administrație SUA de a accepta criptomonedele ar putea afecta stabilitatea financiară și suveranitatea monetară a zonei euro, au declarat luni oficiali de vârf, transmite Reuters.

Donald Trump, care în campanie s-a angajat să fie 'un președinte cripto', a semnat săptămâna trecută un ordin executiv privind înființarea unei rezerve strategice de criptomonede, o schimbare fundamentală față de politica precedentei administrații a SUA.

'Evoluțiile politice din alte jurisdicții poate avea consecințe importante pentru noi, aici, în Europa. Aceste discuții sunt în mod fundamental legate de propria noastră autonomie și de reziliența monedei noastre', a declarat președintele Eurogrup, Paschal Donohoe, după discuțiile privind evoluțiile din SUA pe segmentul criptomonedelor.

Crearea unui euro digital de către Banca Centrală Europeană este acum critică pentru ca zona euro să nu rămână în urmă, a adăugat oficialul.

BCE lucrează din 2020 la crearea unui euro digital, după ce Facebook anunțase în 2021 că vrea să lanseze propria sa monedă digitală numită Libra. Planurile Facebook au sporit îngrijorările în rândul autorităților de reglementare din SUA și din Europa.

Proiectul Libra nu s-a concretizat, dar Pierre Gramegna, șeful Mecanismului European de Stabilitate (MES), le-a spus jurnaliștilor că decizia SUA de accepta criptomonedele ar putea determina marile companii tehnologice să lanseze propriile sisteme de plăți.

'Discuția a arătat că ceea ce este în joc aici este suveranitatea europeană. Abordarea administrației SUA în acest domeniu s-a modificat față de trecut: administrația SUA are o atitudine favorabilă față de criptomonede și în special monedele digitale stabile (stablecoins). Aceste evoluții ar putea spori temerile în Europa că ar putea fi relansate planurile giganților din domeniul tehnologiei de a lansa sisteme de plăți bazate pe stablecoins, un tip de monedă ancorat mai ales de dolarul SUA', a explicat Gramegna.

Acesta a avertizat că 'dacă aceste planuri au succes, ar putea afecta stabilitatea financiară și suveranitatea monetară a zonei euro'.

Conform unui studiu publicat luna trecută, aproape o treime din băncile centrale și-au revizuit planurile de lansare a monedelor digitale bancare centrale (CBDC).

Rezultatele studiului arată că 67% nu și-au schimbat abordarea în ultimul an, iar trei sferturi intenționează să emită o monedă digitală, în timp ce 19% nu intenționează să facă asta.

'Există clar o ezitare în privința acestui subiect. Foarte puține bănci centrale au luat până acum decizia de a emite o monedă digitală, în pofida activității intense din acest domeniu', se arată în studiul realizat de Institutul de cercetări OMFIF din Londra și firma germană Giesecke+Devrient.

Conform studiului, 31% dintre instituții au amânat calendarul pentru CBDC, inclusiv aproape jumătate din cele care sperau să emită o monedă digitală în următorii trei-cinci ani.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele. De asemenea, monedele digitale bancare centrale, care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanție din partea băncii centrale, oferind siguranță utlizatorilor, deoarece nu vor fi afectate de situația financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăți.

Oponenții CBDC spun că progresele în domeniul plăților pot fi realizate cu ajutorul sistemelor existente. O parte a opiniei publice împărtășește opinia lui Trump, dezmințită de bancherii centrali, că guvernele ar putea folosi monedele digitale bancare centrale pentru a spiona.

Studiul a arătat că 'prezervarea suveranității politicii monetare a băncii centrale' rămâne principala motivare pentru introducerea CBDC, în special în economiile majore, cum ar fi zona euro.

Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde eforturilor președintelui Donald Trump de a promova monedele digitale stabile (stablecoins), un tip de monedă ancorat mai ales de dolarul SUA, afirma recent Piero Cipollone, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene.

Trump a declarat că 'va promova dezvoltarea și creșterea pe plan global a monedelor digitale stabile legale și legitime, susținute de dolar', ca parte a unei strategii cripto mai ample prezentată într-un ordin executiv emis luna trecută. Ordinul executiv al lui Trump interzice Rezervei Federale a SUA (Fed) să emită o monedă digitală a băncii centrale (CBDC).

Cipollone a explicat că decizia SUA va ajuta la ademenirea unui număr mai mare de clienți departe de bănci și va consolida decizia BCE de a lansa ca răspuns propria monedă digitală.

'Cred că aici cuvântul cheie este pe plan global (în ordinul executiv a lui Trump). Această soluție, știm toți, va dezintermedia și mai mult băncile, ele vor pierde comisioane, clienți...De aceea avem nevoie de un euro digital', a declarat Cipollone la o conferință în Frankfurt.

Monedele digitale stabile funcționează în mod similar cu fondurile de pe piața monetară, oferind expunere la ratele dobânzilor pe termen scurt în orice monedă oficială - aproape întotdeauna dolarul SUA. În contrast, un euro digital va fi în mod esențial un portofel online garantat de BCE, dar operat de firme, cum ar fi băncile, și ar permite cetățenilor, chiar și celor care nu au un cont bancar, să facă plăți. Deținerile vor fi limitate probabil la câteva mii de euro și nu vor fi recompensate.

Nigeria, Jamaica și Bahamas au lansat deja monede digitale și încă 44 de țări, inclusiv Rusia, China, Australia și Brazilia derulează proiecte pilot, conform think tank-ul Atlantic Council. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Dicu, editor: editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 245

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 15-05-2025 16:02

BCE speră ca până la începutul anului viitor să existe un acord politic privind euro digital

Banca Centrală Europeană (BCE) speră ca până la începutul anului viitor să dispună de toate deciziile politice pentru a emite euro digital și apoi va avea nevoie de doi-trei ani pentru lansarea monedei, a declarat joi Piero Cipollone, membru în boardul executiv al BCE, în cadrul unei conferințe, transmite Reuters. BCE l

Economic Extern 15-05-2025 14:20

Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au crescut cu 2,2% în trimestrul patru din 2024

Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul patru din 2024 la 897 milioane tone echivalent CO2, o creștere de 2,2% față de perioada similară din 2023 (878 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Economic Extern 15-05-2025 13:19

Eurostat: Bulgaria, România și Danemarca, cel mai sever declin din UE al producției industriale, în martie

Producția industrială a crescut cu 3,6% în zona euro și cu 2,7% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar Bulgaria, România și Danemarca sunt țările care au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În r&acir

Economic Extern 15-05-2025 12:34

Eurostat: Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru

Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2% în zona euro și de 0,4% în UE, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În r&acir

Economic Extern 15-05-2025 11:47

Investițiile străine directe în Europa, la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani

Investițiile străine directe (FDI) în Europa au scăzut în 2024 pentru al doilea an consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, arată un studiul al EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, transmite Reuters. Anul trecut, investițiile străine directe în Europa au s

Economic Extern 15-05-2025 09:39

Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri contra comisioanelor percepute de Visa și Mastercard (retailerii europeni)

Cei mai mari retaileri europeni, inclusiv online, au solicitat Comisiei Europene (CE) să țină sub control comisioanele percepute de Visa și Mastercard, considerate ridicate, spunând că afectează competitivitatea blocului comunitar și limitează activitatea firmelor rivale, transmite Reuters. Sistemele de plăți străine Visa și Mastercard d

Economic Extern 14-05-2025 17:46

SUA: Livrările de smartphone-uri au crescut cu 30% în martie, pe fondul temerilor legate de taxele vamale

Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30% în martie, producători ca Apple, Samsung și Motorola grăbindu-se să aducă mai multe dispozitive în țară, în anticiparea unor taxe vamale semnificative, arată datele publicate miercuri de compania de cercetare a pieței Counterpoint Research, transmite Reuters. În

Economic Extern 14-05-2025 17:07

BTA: În 2024,Bulgaria a avut al doilea cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână din UE

În 2024, Bulgaria a avut al doilea cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână din Uniunea Europeană, cu o medie de 39, după Grecia (39,8 ore), a anunțat miercuri Eurostat. Pe locurile trei și patru se află Polonia (38,9 ore) și România (38,8 ore). În Bulgaria, numărul de ore lucrate în

Economic Extern 14-05-2025 16:33

OPEC se așteaptă în 2025 la o creștere mai lentă a furnizării de petrol din partea rivalilor

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a înrăutățit estimările privind creșterea furnizării de petrol din SUA și alți producători din afara OPEC+ în acest an, și a anunțat că se așteaptă la cheltuieli de capital mai scăzute în urma declinului cotațiilor țițeiului, transmite Reuters. Livrările din țările din afar

Economic Extern 14-05-2025 15:21

Baidu vrea să-și extindă serviciile de robotaxi în Europa

Baidu Inc intenționează să testeze și în cele din urmă să lanseze Apollo Go, un serviciu autonom de ride-hailing (de împărțire a călătoriilor) în Europa și Turcia, alăturându-se unui număr în creștere de companii chineze din domeniul tehnologiei de conducere autonomă care se extins pe plan global, transmite Bloomberg.

Economic Extern 14-05-2025 14:40

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii și a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea în aplicare, răspunsul în situații de criză și nevoile de investiții ale sectorului, pentru a simplifica politica agricolă comună (PAC) și a stimula competitivitatea fermierilor, se arată într-un comunicat al Executivului comu

Economic Extern 14-05-2025 14:27

Acționarii Holcim au aprobat scindarea diviziei din America de Nord

Acționarii producătorului elvețian de ciment Holcim au aprobat miercuri separarea și scindarea diviziei care regrupează afacerile Holcim din America de Nord, într-o tranzacție menită să profite de pe urma majorării cheltuielilor cu construcțiile în SUA, transmite Reuters. Aproape toți acționarii (99,75%) au votat pentru separare, u

Economic Extern 14-05-2025 12:50

Eurostat: Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal

Durata obișnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 de ore, anul trecut, în scădere de la 37 de ore în 2014, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Sunt incluse atât persoanele c

Economic Extern 14-05-2025 10:57

Rho Motion: Vânzările globale de vehicule electrice și hibride plug-in au crescut în aprilie, în pofida tensiunilor comerciale

Vânzările globale de vehicule electrice (EV) și hibride plug-in au înregistrat un avans anual de 29% în aprilie, cu o creștere stabilă în China și Europa, în pofida tensiunilor comerciale, în timp ce în America de Nord, afectată de politicile președintelui SUA, a fost raportat primul declin începând din septembrie 2024, a

Economic Extern 14-05-2025 09:27

Germania: Angajații Ford au declanșat pentru prima dată o mișcare de protest, din cauza planificatelor concedieri

Angajații Ford de la fabricile din Koln, Germania, au început miercuri prima grevă de la înființarea unităților, în 1930, sindicatul IG Metall rispostând față de planurile de reducere a costurilor și a concedierilor, transmite DPA. Angajații au înființat pichete în fața porților uzinelor, unde greviștii primesc coduri pentru