logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Băncile se grăbesc să țină pasul cu noile obiective ale UE în domeniul apărării

Image

Directori din industria de apărare, politicieni dar și bancheri cer o revizuire urgentă a reglementărilor și procedurilor interne, pentru ca băncile să poată direcționa mai ușor fonduri către producătorii de armament și antreprenorii din sectorul apărării, transmite Bloomberg.

'Multe firme din domeniul apărării au avut probleme cu lucruri simple precum obținerea unui cont bancar. În cursul întâlnirilor cu personalul băncilor ni se spune 'desigur că ar trebui să finanțăm acest proiect din domeniul apărării. Dar apoi tranzacția este blocată pentru că încalcă nu știu ce prevedere internă', spune Florian Seibel, cofondatorul firmei Quantum Systems, un producător de drone de supraveghere care operează în Ucraina.

Aceasta este o plângere frecventă care vine de la start-up-urile europene din domeniul apărării, care lucrează la o gamă largă de noi echipamente. Experiența lor le-a arătat că modul în care băncile fac afaceri în unele din cele mai mari piețe din Europa nu corespunde cu noile evoluții politice de pe continent.

Liderii europeni au promis că vor direcționa sute de miliarde de euro pentru creșterea cheltuielilor militare ale Europei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat că acesta este 'un moment de cotitură'.

Evoluția rapidă a evenimentului a luat băncile europene prin surprindere. Industria financiară era obișnuită să-i trateze pe producătorii de armament ca un risc la adresa reputației, grație regulilor destinate eliminării clienților cu grad mare de risc și descurajării creditării în sectoare care contravin cu indicatorii ESG (mediu, social, guvernanță).

'Dacă nu vor fi apăsate niște butoane concrete', Europa va avea dificultăți în a finanța noul val de cheltuieli cu apărarea, a declarat recent Fabrizio Campelli, unul dintre directorii de la Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania. Europa ar trebui să 'simplifice și să armonizeze' o parte din definițiile referitoare la finanțarea sustenabilă pentru a face apărarea 'un sector mai bancabil', a adăugat Campelli.

Patrick Schneider-Sikorsky, partener la Fondul NATO de inovare, spune că a văzut multe exemple care sugerează că voința politică nu s-a răspândit încă și în rândurile băncilor. Într-un raport recent, Fondul NATO de inovare a descoperit că firmele din apărare se confruntă în continuare cu 'bariere semnificative' atunci când caută finanțare din partea sectorului privat, iar atât managerii de active cât și băncile menționează restricțiile ESG care fac ca producătorii de armament să fie tratați ca 'acțiuni păcătoase'.

Pe măsură ce Europa se chinuie să pună la punct condițiile financiare necesare pentru o industrie de apărare înfloritoare, situația este diferită în SUA. De la debutul invaziei rusești în Ucraina, cei mai mari furnizori de obligațiuni și credite sindicalizate pentru industria de apărare sunt băncile americane, arată datele Bloomberg. În frunte este JPMorgan Chase & Co., care în perioada menționată a pus la dispoziția industriei de apărare peste 28 de miliarde de dolari. Pe locurile următoare se situează Bank of America Corp., Citigroup Inc., Wells Fargo & Co., Goldman Sachs Group Inc. și Morgan Stanley. Cea mai bine clasată bancă europeană este grupul francez BNP Paribas SA, care se situează abia pe locul nouă.

Cu toate acestea, purtătorii de cuvânt de la Deutsche Bank și Commerzbank AG spun că aceste date nu reflectă finanțările mari care se fac în Europa, unde creditele tind să fie alocate în mod direct firmelor mici și mijlocii. În plus, companii renumite din industria apărării, precum Rheinmetall AG, ale căror relații cu băncile datează din perioada anterioară introducerii regulilor ESG, nu au probleme în a accesa finanțare de la bănci.

În schimb, pentru micile companii continuă să fie o luptă disperată. Este 'o problemă importantă în Europa, cu care văd că start-up-urile din America nu se confruntă', spune Jan-Hendrik Boelens, fost coleg cu Seibel la Quantum Systems, dar care recent și-a început propria sa companie, Alpine Eagle, care utilizează avioane și tehnologie pentru a intercepta drone. 'Noi încă ne luptăm cu băncile', spune Jan-Hendrik Boelens. Acesta a dezvăluit că primește în continuare chestionare de la băncile europene în care i se cere să confirme că nu lucrează într-un domeniu care nu respectă normele ESG, o categorie în care sunt incluse atât firmele care lucrează în domeniul apărării cât și cele din domeniul pornografiei. 'Pentru bănci este același lucru', spune Boelens.

La rândul său, Balazs Nagy, cofondatorul și directorul general de la CEO of Tytan Technologies, firmă care dezvoltă tehnologii anti-drone, spune că firma a avut nevoie de 'peste 12 luni pentru a deschide un cont bancar'. Tytan Technologies era refuzată de bănci chiar dacă obținuse un grant din partea landului Bavaria.

Banca Europeană de Investiții analizează acum o extindere a mandatului său pentru a avea mai multă libertate când vine vorba de finanțarea proiectelor militare. La rândul său, banca de dezvoltare a statului german, KFW, ar urma să joace un rol important în majorarea cheltuielilor cu apărare. În paralel, Guvernul francez spune că a venit timpul să fie puse în discuție regulile care îi penalizează pe producătorii de armament. La finele acestei luni, ministrul francez al Finanțelor și colegul său de la Apărare, ar urma să găzduiască o reuniune la care vor participa bancheri, directori de companii de asigurări și mai mulți reprezentanți din sectorul apărării pentru a discuta despre finanțare. AGERPRES/(AS-redactor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 560

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 15-05-2025 16:02

BCE speră ca până la începutul anului viitor să existe un acord politic privind euro digital

Banca Centrală Europeană (BCE) speră ca până la începutul anului viitor să dispună de toate deciziile politice pentru a emite euro digital și apoi va avea nevoie de doi-trei ani pentru lansarea monedei, a declarat joi Piero Cipollone, membru în boardul executiv al BCE, în cadrul unei conferințe, transmite Reuters. BCE l

Economic Extern 15-05-2025 14:20

Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au crescut cu 2,2% în trimestrul patru din 2024

Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul patru din 2024 la 897 milioane tone echivalent CO2, o creștere de 2,2% față de perioada similară din 2023 (878 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Economic Extern 15-05-2025 13:19

Eurostat: Bulgaria, România și Danemarca, cel mai sever declin din UE al producției industriale, în martie

Producția industrială a crescut cu 3,6% în zona euro și cu 2,7% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar Bulgaria, România și Danemarca sunt țările care au înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În r&acir

Economic Extern 15-05-2025 12:34

Eurostat: Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru

Economia zonei euro și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2% în zona euro și de 0,4% în UE, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În r&acir

Economic Extern 15-05-2025 11:47

Investițiile străine directe în Europa, la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani

Investițiile străine directe (FDI) în Europa au scăzut în 2024 pentru al doilea an consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, arată un studiul al EY, una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, transmite Reuters. Anul trecut, investițiile străine directe în Europa au s

Economic Extern 15-05-2025 09:39

Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri contra comisioanelor percepute de Visa și Mastercard (retailerii europeni)

Cei mai mari retaileri europeni, inclusiv online, au solicitat Comisiei Europene (CE) să țină sub control comisioanele percepute de Visa și Mastercard, considerate ridicate, spunând că afectează competitivitatea blocului comunitar și limitează activitatea firmelor rivale, transmite Reuters. Sistemele de plăți străine Visa și Mastercard d

Economic Extern 14-05-2025 17:46

SUA: Livrările de smartphone-uri au crescut cu 30% în martie, pe fondul temerilor legate de taxele vamale

Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30% în martie, producători ca Apple, Samsung și Motorola grăbindu-se să aducă mai multe dispozitive în țară, în anticiparea unor taxe vamale semnificative, arată datele publicate miercuri de compania de cercetare a pieței Counterpoint Research, transmite Reuters. În

Economic Extern 14-05-2025 17:07

BTA: În 2024,Bulgaria a avut al doilea cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână din UE

În 2024, Bulgaria a avut al doilea cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână din Uniunea Europeană, cu o medie de 39, după Grecia (39,8 ore), a anunțat miercuri Eurostat. Pe locurile trei și patru se află Polonia (38,9 ore) și România (38,8 ore). În Bulgaria, numărul de ore lucrate în

Economic Extern 14-05-2025 16:33

OPEC se așteaptă în 2025 la o creștere mai lentă a furnizării de petrol din partea rivalilor

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a înrăutățit estimările privind creșterea furnizării de petrol din SUA și alți producători din afara OPEC+ în acest an, și a anunțat că se așteaptă la cheltuieli de capital mai scăzute în urma declinului cotațiilor țițeiului, transmite Reuters. Livrările din țările din afar

Economic Extern 14-05-2025 15:21

Baidu vrea să-și extindă serviciile de robotaxi în Europa

Baidu Inc intenționează să testeze și în cele din urmă să lanseze Apollo Go, un serviciu autonom de ride-hailing (de împărțire a călătoriilor) în Europa și Turcia, alăturându-se unui număr în creștere de companii chineze din domeniul tehnologiei de conducere autonomă care se extins pe plan global, transmite Bloomberg.

Economic Extern 14-05-2025 14:40

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii și a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea în aplicare, răspunsul în situații de criză și nevoile de investiții ale sectorului, pentru a simplifica politica agricolă comună (PAC) și a stimula competitivitatea fermierilor, se arată într-un comunicat al Executivului comu

Economic Extern 14-05-2025 14:27

Acționarii Holcim au aprobat scindarea diviziei din America de Nord

Acționarii producătorului elvețian de ciment Holcim au aprobat miercuri separarea și scindarea diviziei care regrupează afacerile Holcim din America de Nord, într-o tranzacție menită să profite de pe urma majorării cheltuielilor cu construcțiile în SUA, transmite Reuters. Aproape toți acționarii (99,75%) au votat pentru separare, u

Economic Extern 14-05-2025 12:50

Eurostat: Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal

Durata obișnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană a fost în medie de 36 de ore, anul trecut, în scădere de la 37 de ore în 2014, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Sunt incluse atât persoanele c

Economic Extern 14-05-2025 10:57

Rho Motion: Vânzările globale de vehicule electrice și hibride plug-in au crescut în aprilie, în pofida tensiunilor comerciale

Vânzările globale de vehicule electrice (EV) și hibride plug-in au înregistrat un avans anual de 29% în aprilie, cu o creștere stabilă în China și Europa, în pofida tensiunilor comerciale, în timp ce în America de Nord, afectată de politicile președintelui SUA, a fost raportat primul declin începând din septembrie 2024, a

Economic Extern 14-05-2025 09:27

Germania: Angajații Ford au declanșat pentru prima dată o mișcare de protest, din cauza planificatelor concedieri

Angajații Ford de la fabricile din Koln, Germania, au început miercuri prima grevă de la înființarea unităților, în 1930, sindicatul IG Metall rispostând față de planurile de reducere a costurilor și a concedierilor, transmite DPA. Angajații au înființat pichete în fața porților uzinelor, unde greviștii primesc coduri pentru