logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tancuri în loc de autoturisme, cum reorientarea spre apărare ar putea ajuta economia Germaniei (Reuters)

Imagine din galeria Agerpres

Companiile germane din industria de apărare care vor să își crească capacitățile de producție, pe măsură ce Europa se pregătește să își majoreze cheltuielile cu apărarea, se uită spre uzinele nefolosite din industria auto, primul semnal al unei modificări care ar putea ajuta la relansarea celei mai mari economii europene, după doi ani de contracție, arată o analiză Reuters.

Producătorii de tancuri, sisteme radar și arme intenționează să își majoreze producția. În paralel, constructorii auto, care timp de mai multe decenii au fost motorul economiei germane, fac disponibilizări și închid uzine, pe fondul încetinirii cererii și tranziției la vehiculele electrice.

Grupul german Rheinmetall, cel mai mare producător european de muniție, a anunțat săptămâna trecută că va schimba destinația a două uzine care în prezent produc componente auto, pentru a produce echipamente de apărare. La rândul său, grupul Hensoldt, care produce sistemele radar TRML-4D folosite în Ucraina, poartă discuții pentru a prelua aproximativ 200 de angajați de la producătorii de componente auto Bosch și Continental.
'Profităm de pe urma problemelor din industria auto', a declarat directorul general de la Hensoldt, Oliver Doerre, adăugând că noile investiții ar putea dubla producția anuală de sisteme radar TRML-4D, până la 25-30 de sisteme pe an.

Liderii UE urmează să se întâlnească joi pentru a discuta o serie de propuneri vizând mobilizarea a până la 800 de miliarde de euro pentru reînarmare, inclusiv 150 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi comune.

Centrul de reflexie Bruegel estimează că Europa ar putea avea nevoie de 300.000 de soldați suplimentari și o majorare a cheltuielilor cu apărarea de cel puțin 250 de miliarde de euro pe an pentru a descuraja agresiunea rusească.

O pivotare spre producția de apărare ar putea da un impuls economiei germane, care a fost devansată de alte economii europene, pe măsură ce firmele germane se confruntă cu prețurile mari la energie, birocrație și concurența agresivă de peste hotare.

Institutul de economie de la Kiel (IfW) a calculat că PIB-ul UE ar putea crește cu 0,9%-1,5% pe an dacă țările UE ar crește cheltuielile militare până la 3,5% din PIB, de la ținta actuală a NATO de 2% din PIB, și se vor baza pe tehnologia locală. 'Pe termene mediu, istoria economică americană arată că cheltuielile militare pot duce la câștiguri de productivitate, efecte conexe și progrese tehnologice' susține economistul IfW, Johannes Binder. Potrivit acestuia, în cazul Germaniei, cu actuala infrastructură industrială, creșterea economică ar putea fi una superioară intervalului prognozat de IfW.

Creșterea cheltuielilor militare până la 3% din PIB ar dubla investițiile anuale ale Germaniei, până la 25,5 miliarde euro, ar crea 245.000 de locuri de muncă directe și indirecte și ar declanșa o activitate în producție și servicii de aproape 42 miliarde euro pe an, estimează analiștii de la EY.

Cele mai recente cifre arată că industria de apărare a Germaniei avea 387.000 de angajați în 2022, adică jumătate dintre angajații din sectorul auto din Germania în acel an. Vânzările industriei de apărare s-au ridicat la 47 miliarde euro în 2022, comparativ cu 506 miliarde euro pentru sectorul auto.

'Trebuie să luăm în considerare industria de apărare ca un motor economic pentru Germania. Sectorul va juca un rol mai important decât în trecut', a spus Oliver Doerre. Potrivit acestuia, utilizarea capacităților neutilizate din sectorul auto ar ajuta la păstrarea infrastructurii manufacturiere din Germania și, totodată, ar crește producția de echipamente militare.

Cu toate acestea, într-un raport publicat luna trecută, analiștii de la Deutsche Bank au avertizat că creșterea cheltuielilor cu apărarea în UE nu va aduce, în mod automat, beneficii semnificative pentru industria locală, care este mult mai fragmentată decât cea din SUA.

La rândul său, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, într-un recent raport cu privire la competitivitatea Europei, a informat că între mijlocul anului 2022 și mijlocul anului 2023, aproape patru cincimi din achizițiile de armament ale UE au mers către furnizori din afara UE. AGERPRES/(AS-redactor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 370

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 05-04-2025 00:36

VIDEO SUA: California cere să fie scutită de ripostele la taxele vamale anunțate de președintele Trump

California, a cincea economie din lume, va căuta acorduri cu restul lumii pentru a fi scutită de viitoare riposte vamale împotriva Statelor Unite, a anunțat vineri guvernatorul acestui stat Gavin Newsom, relatează AFP. 'Taxele vamale anunțate de Donald Trump nu-i reprezintă pe toți americanii', a asigurat democratul în

Economic Extern 04-04-2025 19:34

Președintele Fed, Jerome Powell, a dat asigurări că își va exercita complet mandatul

Președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a reiterat vineri că nu își va părăsi mai devreme conducerea instituției, transmite Reuters. 'Intenționez să-mi exercit complet mandatul', le-a spus jurnaliștilor Powell, în condițiile în care finalul mandatului său este în 2026. De asemen

Economic Extern 04-04-2025 18:01

China contestă la OMC noile taxe vamale americane

China a anunțat vineri că a inițiat o acțiune în instanță, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), împotriva impunerii de către SUA de taxe vamale suplimentare, spunând că măsură încalcă reglementările OMC și necesită consultări, transmite Reuters. 'China a depus o plângere la OMC în legătură cu măsu

Economic Extern 04-04-2025 15:05

S&P va revizui toate previziunile globale, după taxele vamale anunțate de SUA

Agenția de evaluare financiară S&P Global a anunțat vineri că revizuiește toate previziunile sale macroeconomice, pe fondul taxelor vamale anunțate miercuri de președintele Donald Trump, o decizie care va alimenta probabil temerile unui nou val de retrogradări ale ratingurilor de credit, transmite Reuters. Dimensiunea și amploarea noilor t

Economic Extern 04-04-2025 14:49

Azerbaidjan poate să majoreze extracția de gaze naturale dacă va crește cererea din partea UE

Azerbaidjan este pregătită să majoreze extracția de gaze naturale dacă va crește cererea din partea Uniunii Europene, a declarat, vineri, președintele azer, Ilham Aliev, la o reuniune ministerială, relatează agenția EFE. 'Trebuie să ne asigurăm că vom avea cerere din Europa pentru gazul nostru, adică trebuie să fim siguri că pe piața europ

Economic Extern 04-04-2025 14:07

Prețurile mondiale la alimente au crescut ușor în martie

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut ușor în martie, cotațiile mai mari la uleiuri vegetale compensând declinul la cereale și zahăr, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modific

Economic Extern 04-04-2025 14:01

China va impune taxe de 34% pentru importurile din SUA, începând din 10 aprilie

Guvernul chinez a anunțat vineri că va impune taxe de 34% pentru toate bunurile importate din Statele Unite ale Americii, începând din 10 aprilie, anunțul venind la o zi după ce Washingtonul a impus taxe adiționale de 34% Chinei, relatează agenția EFE. Taxele de 34% pentru mărfurile americane fac parte dintr-o serie de măsuri &icir

Economic Extern 04-04-2025 13:55

UE anunță, la Samarkand, o investiție de 12 miliarde de euro în Asia Centrală

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat vineri o investiție de 12 miliarde de euro în cadrul summitului Uniunea Europeană - Asia Centrală, care a început vineri în istoricul oraș Samarkand din Uzbekistan, informează EFE și AFP. Investiția face parte din proiectul european 'Global Gateway' pentru infrastructu

Economic Extern 04-04-2025 13:50

Taxele lui Trump vor provoca o încetinire a economiei japoneze, potrivit BoJ

Măsurile privind taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump 'vor exercita o presiune spre scădere' asupra economiei japoneze și mondiale, a anunțat, vineri guvernatorul Băncii Japoniei (BoJ), Kazuo Ueda, relatează agenția EFE. 'Când există o schimbare semnificativă a contextului în jurul nostru, este probabil ca perspe

Economic Extern 04-04-2025 12:53

Eurostat: România, cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul patru din 2024

Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 113,2 miliarde de euro (2,5% din PIB) în trimestrul patru din 2024, după un plus de 107,5 miliarde de euro (2,4% din PIB) în precedentele trei luni și un surplus de 103,4 miliarde de euro (2,4% din PIB) în trimestrul patru din 2023, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Stati

Economic Extern 04-04-2025 12:06

Franța ar putea renunța la obiectivele privind reducerea deficitului, pe fondul incertitudinilor comerciale globale

Ministrul francez de Finanțe, Eric Lombard, a deschis calea renunțării la obiectivele privind reducerea deficitului în 2025, excluzând orice ale reduceri suplimentare de cheltuieli și majorări de taxe, pentru a compensa potențiala creștere economică sub estimări, transmite Reuters. Vorbind la postul de televiziune BFM, Lombard a explicat că situați

Economic Extern 04-04-2025 11:48

Acțiunile băncilor europene, afectate de turbulențele de pe piețele financiare globale

Acțiunile creditorilor europeni și-au continuat declinul vineri, pe fondul prăbușirii piețelor bursiere globale, după noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump, transmite Reuters. Indicele bancar european a scăzut vineri dimineața cu 3,3%, ajungând la cel mai redus nivel de la începutul lui februarie, după un declin de 5,5% joi. Pierd

Economic Extern 04-04-2025 11:27

Japonia analizează un răspuns 'fără precedent' la tarifele anunțate de președintele american Donald Trump

Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat vineri că impunerea noilor tarife de către administrația americană, care afectează Japonia, anunță 'o criză națională iminentă' și necesită un răspuns 'fără precedent' din partea țării, informează EFE. 'Această situație poate fi descrisă ca o criză națională', a afirmat premierul Ishiba &

Economic Extern 04-04-2025 10:48

OPEC+ majorează neașteptat producția, prețurile petrolului scad semnificativ

Opt state membre OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) au convenit în mod neașteptat să continue cu planurile lor de a majora producția cu 411.000 barili pe zi (bpd) în mai, o decizie care a dus la un declin sever al prețurilor petrolului, transmite Reuters. Joi, cotațiile țițeiului, care deja înregistraseră un declin

Economic Extern 04-04-2025 09:35

Bloomberg: Miliardarii au pierdut într-o singură zi 208 miliarde de dolari, în urma impunerii taxelor vamale

Cei mai bogați 500 de oameni au pierdut joi, în mod colectiv, 208 miliarde de dolari din averea lor, după ce noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la turbulențe severe pe piețele financiare mondiale, conform unui raport Bloomberg Este a patra cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria de 13 ani a indicelui miliardar