logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Programul de lucru al Comisiei în 2025 stimulează competitivitatea și consolidează reziliența economică în UE

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a adoptat miercuri programul de lucru pentru 2025, care subliniază ambiția sa de a stimula competitivitatea, de a spori securitatea și de a consolida reziliența economică în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Acest program se bazează pe angajamentele prevăzute în orientările politice și în scrisorile de misiune trimise de președintele CE, Ursula von der Leyen.

Programul de lucru se axează pe inițiativele emblematice pe care Comisia urmează să le adopte în primul an al mandatului său pentru a oferi soluții la problemele care contează cel mai mult pentru cetățenii europeni. Acesta reflectă nevoia de a crea mai multe oportunități și nevoia de inovare și de creștere economică pentru cetățenii și întreprinderile noastre, promovând, în cele din urmă, o UE mai sigură și mai prosperă. Noile inițiative sunt prezentate într-o anexă specifică, alături de evaluările și verificările adecvării anunțate astăzi.

Programul de lucru este însoțit de o comunicare privind punerea în aplicare și simplificarea. Acesta stabilește modul în care Comisia intenționează, în următorii cinci ani, să faciliteze punerea în practică a normelor UE, să reducă sarcinile administrative și să simplifice normele UE. Programul conține obiective și instrumente menite să contribuie la reducerea sarcinii de reglementare, să stimuleze competitivitatea și reziliența și să aducă îmbunătățiri rapide și semnificative pentru cetățeni și întreprinderi.

Programul de lucru pentru 2025 se axează în mare măsură pe simplificare. Acesta include o primă serie de pachete de măsuri omnibus și propuneri menite să îmbunătățească și să accelereze funcționarea politicilor și a legislației UE pentru a consolida competitivitatea UE.

Primul pachet omnibus va prezenta o simplificare cuprinzătoare care va viza în special domenii precum raportarea privind finanțarea durabilă, obligația de diligență a întreprinderilor în materie de durabilitate și taxonomia. Alte inițiative, cum ar fi actul legislativ privind accelerarea decarbonizării industriale, vor simplifica cerințele de acordare a autorizațiilor, de autorizare și de raportare. O nouă definiție a întreprinderilor mici cu capitalizare medie va reduce sarcina de reglementare, astfel încât IMM-urile să se confrunte cu mai puține obstacole atunci când se dezvoltă.

Măsurile de simplificare privind politica agricolă comună și alte domenii de politică care îi afectează pe agricultori vor aborda în continuare sursele de complexitate și de sarcină administrativă excesivă pentru administrațiile naționale și agricultori. Vor fi analizate noi propuneri de simplificare, inclusiv un posibil pachet de măsuri omnibus în domeniul apărării, care să contribuie la atingerea obiectivelor de investiții care vor fi stabilite în Cartea albă și pentru a favoriza dezvoltarea întreprinderilor inovatoare.

Principalele rezultate ale programului de lucru al Comisiei pentru 2025: prosperitatea și competitivitatea sustenabile, apărarea și securitatea, sprijinirea cetățenilor, consolidarea societăților și a modelului social, menținerea calității vieții, protejarea democrației și apărarea valorilor, punerea în valoare a forței și a parteneriatelor UE, atingerea obiectivelor împreună și pregătirea UE pentru viitor.

În privința prosperității și competitivității sustenabile, noua Busolă pentru competitivitate va orienta eforturile de creștere durabilă, strategia UE privind întreprinderile nou-înființate și cele aflate în faza de extindere, oferindu-le antreprenorilor mijloacele necesare pentru un acces mai bun la capital. În centrul planului de colaborare pentru decarbonizare și competitivitate se află Pactul pentru o industrie curată, care va deschide calea către îndeplinirea unui obiectiv propus de reducere cu 90% a emisiilor până în 2040.

În contextul tensiunilor din peisajul geopolitic, UE își intensifică eforturile de protejare a securității și de garantare a păcii, prezentând planuri privind construcția unui viitor solid pentru apărarea europeană. Investind colectiv și strategic în cooperarea NATO, UE urmărește să își consolideze industria de apărare și să își reducă dependențele. Strategia privind o Uniune a pregătirii pentru situații de criză va îmbunătăți anticiparea crizelor și reziliența, consolidată prin inițiative precum Strategia UE de constituire de stocuri și Actul legislativ privind medicamentele critice pentru a asigura resursele-cheie.

Pentru a consolida modelul social unic și extrem de valoros al Europei și pentru a consolida echitatea socială, Comisia va fi vârful de lance al eforturilor de modernizare a politicilor sociale prin intermediul noului Plan de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. În vederea adaptării la transformările tehnologice, demografice și sectoriale, Comisia va prezenta Uniunea competențelor pentru a se asigura că toți lucrătorii au educația și formarea de care au nevoie.

Pentru menținerea calității vieții, Executivul comunitar va lansa o viziune pentru agricultură și alimentație pentru a asigura un cadru stabil pentru agricultori și va prezenta o foaie de parcurs pentru principalele propuneri. Pactul privind oceanele va crea un cadru unificat pentru politicile privind oceanele, cu scopul de a menține sănătatea oceanelor și de a stimula economia albastră a UE. În plus, Strategia europeană pentru reziliența în domeniul apei va adopta o abordare de la sursă la mare pentru a gestiona în mod eficace resursele de apă, abordând impactul schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile și seceta. Un pachet de măsuri de simplificare a politicii agricole comune va aborda sursele de complexitate și sarcina administrativă pentru agricultori și pentru administrațiile naționale.

În vederea protejării democrației și apărarea valorilor, vor exista inițiative precum scutul pentru democrație vor permite combaterea amenințărilor precum intensificarea extremismului și a dezinformării. Comisia intenționează, de asemenea, să consolideze strategiile de combatere a discriminării pe criterii de gen, handicap, orientare sexuală sau rasă, inclusiv o strategie reînnoită privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ și o nouă strategie de combatere a rasismului.

Executivul comunitar anunță punerea în valoare a forței și a parteneriatelor. Deși eforturile în favoarea libertății Ucrainei rămân o prioritate, UE se angajează să asigure o pace justă, cuprinzătoare și durabilă, întemeiată pe soluția bazată pe coexistența a două state în Orientul Mijlociu. Pactul mediteraneean și Strategia pentru Marea Neagră vor viza în special cooperarea regională, investițiile economice și securitatea, iar o nouă agendă strategică UE-India va oferi o abordare cuprinzătoare pentru identificarea domeniilor de interes strategic comun.

De asemenea, Executivul comunitar intenționează să prezinte un nou cadru financiar multianual axat pe simplificarea accesului la finanțarea UE și pe sporirea impactului financiar pentru a sprijini finanțarea națională, privată și instituțională. În plus, accentul pus pe revizuirea politicilor înainte de extindere va evalua în continuare consecințele și impactul extinderii asupra tuturor politicilor UE, garantând că politicile noastre pot funcționa în mod eficace într-o Uniune lărgită.

În fiecare an, Comisia adoptă un program de lucru care prezintă lista acțiunilor pe care le va întreprinde în următorul an. Întrucât noul colegiu și-a început activitatea la 1 decembrie 2024, programul de lucru al Comisiei pentru primul an al noului mandat a fost adoptat la 11 februarie 2025. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 265

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 30-04-2025 00:56

SUA: Trump reduce temporar taxele la producătorii de automobile

Președintele american Donald Trump a semnat marți un decret prin care relaxează temporar taxele vamale pentru producătorii de automobile care fabrică în Statele Unite cu piese importate, în special prin evitarea unui cumul al acestor taxe în vigoare de la începutul lunii aprilie, relatează AFP. Acest anunț survine &icir

Economic Extern 29-04-2025 20:34

SUA: Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în martie, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie

Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump înrăutățind perspectivele economice, transmite AP. Conform datelor publicate de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS), numărul locurilor de muncă vacante, un indicator al cererii de fo

Economic Extern 29-04-2025 19:33

Activitatea fabricilor Renault și Stellantis din Spania s-a reluat

În Spania a fost reluată gradual producția la cele două fabrici ale Renault și la cele trei uzine ale Stellantis, după pana masivă de curent care a afectat luni Peninsula Iberică, transmite Reuters. Un purtător de cuvânt al Renault a precizat că activitatea la cele două fabrici a fost oprită luni la ora locală 12:30 PM.

Economic Extern 29-04-2025 18:54

Banca Mondială estimează un declin semnificativ al prețurilor materiilor prime

Banca Mondială (BM) a previzionat marți că reducerea creșterii economiei mondiale, parțial în urma turbulențelor comerciale, va duce la scăderea prețurilor materiilor prime pe plan global cu 12% în 2025 și încă 5% în 2026, la cele mai reduse niveluri de după 2020 în termeni reali, transmite Reuters. Ajustate &icir

Economic Extern 29-04-2025 17:36

BCE: Creditarea companiilor din zona euro se redresează

Acordarea de împrumuturi bancare companiilor și gospodăriilor din zona euro a continuat să accelereze în martie, ceea ce indică că reducerea dobânzilor a impulsionat activitatea înainte ca SUA să lanseze un război comercial global, arată datele unui studiu publicat marți de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Economic Extern 29-04-2025 16:52

BTA: Bulgaria va deveni prima țară europeană cu un reactor operațional AP1000

Bulgaria va fi prima țară din Europa care va avea un reactor operațional de tip AP1000, a declarat ministrul Energiei, Zhecho Stankov, în cadrul unui forum organizat de Westinghouse la Sofia. El a adăugat că țara are deja un teren aprobat și o evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiect, iar în prezent se lucrează la finanțare și coordonare

Economic Extern 29-04-2025 15:34

Guvernul spaniol a creat o comisie pentru investigarea penei de curent, care include și experți în securitate cibernetică

Guvernul spaniol a creat o comisie pentru investigarea penei de curent de luni, care este condusă de Ministerul Tranziției Ecologice și va beneficia de sprijinul organismelor specializate în atacuri cibernetice, a anunțat, marți, premierul Pedro Sanchez, relatează agenția EFE. Consiliul de Securitate Națională a stabilit, de asemenea, să

Economic Extern 29-04-2025 15:32

Interconexiunea electrică între Franța și Spania, motiv de dispută din cauza faptului că este insuficentă (EFE)

Interconexiunea electrică între Spania și Franța, care a fost un subiect abordat în știrile recente ca urmare a penei de curent de luni, este de mai mulți ani motiv de dispută între cele două țări din cauza lipsei de voință a Parisului de a rezolva problema insuficienței sale, pentru a atinge obiectivele europene, relatează agenția EFE.

Economic Extern 29-04-2025 15:20

Eurostat: România și Bulgaria, cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană (UE) decedate în accidente rutiere a scăzut cu 1,3% în 2023, comparativ cu 2022, iar cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România și Bulgaria (ambele cu 81 de victime la un milion de locuitori), arată datele publicate marți de Oficiul European de

Economic Extern 29-04-2025 14:14

Pana de curent a provocat Spaniei pierderi de 1,6 miliarde euro, conform oamenilor de afaceri

Marea pană de curent care a afectat luni teritoriul peninsular al Spaniei a provocat pierderi economice de 1,6 miliarde euro, echivalentul a 0,1% din Produsul Intern Brut, conform calculelor principalei confederații a oamenilor de afaceri CEOE, relatează agenția EFE. La rândul său, asociația ATA, care reprezintă 850.000 de lucrători inde

Economic Extern 29-04-2025 13:04

Operatorul spaniol Red Electrica exclude ca un atac cibernetic să fi fost motivul penei de curent

Operatorul spaniol Red Electrica a respins ideea că pana de curent care a lăsat luni fără electricitate o bună parte a Spaniei ar fi fost provocată de un incident de securitate cibernetică în instalațiile sale, relatează agenția EFE. După ce a analizat întreruperea de curent care a avut loc luni în Peninsula Iberică și, confo

Economic Extern 29-04-2025 12:06

Programul maltez de dobândire a cetățeniei prin investiții contravine dreptului UE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis marți că Malta trebuie să pună capăt programului de tip pașaport de aur, prin care acordă cetățenia în schimbul direct al unor investiții sau al unor plăți prestabilite printr-o procedură de tranzacție, deoarece acest program încalcă în mod vădit legislația UE, transmite Reuters.

Economic Extern 29-04-2025 11:45

Europa Centrală trebuie să își diversifice economia pentru a atenua impactul tarifelor, susține Moody's Analytics

Europa Centrală are un spațiu fiscal limitat pentru a contracara lovitura economică dată de taxe, având în vedere nivelul ridicat al deficitelor în această regiune dependentă de exporturi, și trebuie să găsească noi motoare de creștere pe fondul restructurării economiei mondiale, estimează Moody's Analytics, o divizie de analiză a Moody's se

Economic Extern 29-04-2025 10:42

Grecia va cere Bruxelles-ului un spațiu de manevră fiscală mai mare pentru cheltuielile militare

Grecia va cere Comisiei Europene să îi excludă cheltuielile militare din 2026 de la regulile bugetare ale UE, în cadrul așa-numitei clauze de derogare fiscală, a anunțat marți ministrul grec al Finanțelor, Kyriakos Pierrakakis, transmite Reuters. În cursul zilei de marți, Grecia va trimite o scrisoare de solicitare în c

Economic Extern 29-04-2025 09:49

Furnizarea de electricitate a fost reluată pentru 99% din suprafața Spaniei continentale

Aprovizionarea cu electricitate a fost restabilită pentru mai mult de 99% din Spania continentală după pana masivă care a lovit Peninsula Iberică, a anunțat marți firma spaniolă REE (operatorul de sistem Rețele Electrice), relatează AFP. În jurul orei locale 06:00 (04:00 GMT), aprovizionarea cu energie electrică era asigurată în pr