logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un ''război hibrid'' al Rusiei împotriva Republicii Moldova

Imagine din galeria Agerpres

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război hibrid" în Republica Moldova, unde regiunea separatistă prorusă Transnistria nu mai este aprovizionată cu gaze ruseşti de la începutul lunii ianuarie, relatează France Presse.

"Rusia continuă să utilizeze gazul ca armă, iar Republica Moldova este din nou ţinta războiului său hibrid", a denunţat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Kaja Kallas a precizat că, în cursul unei discuţii telefonice cu premierul moldovean Dorin Recean, a "reafirmat solidaritatea de neclintit" a Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

"Datorită sprijinului UE, Republica Moldova rămâne rezilientă şi bine conectată la reţelele energetice europene", a asigurat Kallas.

Gigantul rus Gazprom a anunţat în decembrie suspendarea livrărilor sale de gaze către Republica Moldova în contextul unui diferend financiar cu această republică ex-sovietică cu aspiraţii europene.

Astfel, de la 1 ianuarie, Gazprom a închis robinetul la gaze, pretinzând o datorie de peste 700 milioane de dolari, estimată de Chişinău la numai circa nouă milioane.

Teritoriul Republicii Moldova controlat de Chişinău este ferit pentru moment de întreruperi de curent, dar depinde în mare parte pentru nevoile sale de electricitate de centrala termică Cuciurgan, situată în Transnistria.

Această importantă infrastructură, care asigură până la 80% din producţia electrică a Republicii Moldova, nu aprovizionează decât Transnistria de la 1 ianuarie şi funcţionează în prezent pe bază de cărbune, rezervele urmând să se epuizeze la sfârşitul lunii ianuarie sau cel târziu la mijlocul lunii februarie.

"Rusia are un singur scop: să provoace instabilitate în regiune şi mai ales să influenţeze rezultatele alegerilor legislative preconizate să aibă loc în toamnă", a denunţat premierul moldovean Dorin Recean în faţa presei străine.

Închiderea robinetului la 1 ianuarie corespunde încheierii livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina, decizie luată de Kiev din cauza războiului.

Însă după încheierea tranzitului ucrainean, Moscova ar putea "livra gaze prin gazoductul TurkStrem, dar refuză să o facă", a atras atenţia prim-ministrul moldovean, al cărui guvern proeuropean a acuzat Moscova că doreşte să provoace o criză umanitară în regiunea transnistreană.

În declaraţii făcute, în format online, pentru peste 30 de jurnalişti din SUA, Asia şi Europa, interesaţi de situaţia din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Dorin Recean a afirmat că Kremlinul îşi doreşte un guvern prorus la Chişinău în viitor, ceea ce i-ar permite să-şi consolideze prezenţa militară în regiunea transnistreană. Federaţia Rusă deţine un contingent de aproximativ 1.500 de soldaţi pe teritoriul din stânga Nistrului, dintre care o parte acţionează ca "pacificatori", potrivit portalului NewsMaker.

Obiectivul nostru este ca "Rusia să-şi retragă trupele şi să permită Chişinăului să administreze corespunzător regiunea şi să ofere serviciile publice de care oamenii au nevoie", a menţionat şeful guvernului moldovean.

Gazul rusesc care tranzita Ucraina era livrat inclusiv către compania Moldovagaz, toate volumele fiind direcţionate spre Transnistria. În noiembrie, autorităţile de la Chişinău au discutat cu conducerea concernului rus Gazprom despre continuarea livrărilor pe ruta transbalcanică, însă compania nu a dat curs propunerii. Astfel, în prima zi a anului 2025, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a încetat să mai furnizeze gaz pentru Transnistria, invocând neachitarea unei datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internaţional, notează NewsMaker.

Din volumele de gaz rusesc erau asigurate necesităţile de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană şi se producea energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Deficitul de energie electrică din Republica Moldova, mai puţin Transnistria, este asigurat din importuri, preponderent din România.

În Transnistria, conform aşa-ziselor autorităţi locale, 72.000 de gospodării au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri de locuit nu au încălzire şi apă caldă din cauza încetării livrărilor de la Gazprom. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producţia de curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie au loc zilnic deconectări "în evantai" din cauză că producţia este depăşită de consumul de energie electrică.

Chişinăul a propus ajutor Tiraspolului, inclusiv modalităţi de cooperare pentru gestionarea situaţiei, dar administraţia nerecunoscută a regiunii transnistrene respinge oferta, făcând jocul Moscovei şi condamnând locuitorii la suferinţă în plină iarnă.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)

Afisari: 424

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 12-05-2025 15:04

CTK: Comisia Europeană a cerut Cehiei să amâne semnarea contractului cu grupul sud-coreean KHNP

Comisia Europeană a cerut Cehiei să amâne semnarea contractului cu grupul sud-coreean KHNP privind construcția de noi reactoare nucleare, a anunțat luni agenția cehă de presă CTK, citând o scrisoare către Ministerul Industriei de la Praga, transmite Reuters. Amânarea ar prelungi perioada în care Executivul comunitar poa

Economic Extern 12-05-2025 14:00

Experții previzionează perspective sumbre de viitor pentru Ford în Europa

Producătorul auto american Ford se confruntă cu un viitor sumbru în Europa, avertizează Ferdinand Dudenhöffer, directorul Centrului de cercetări auto din Bochum, Germania, transmite DPA. 'Situația este proastă și perspectivele sunt chiar mai sumbre. Ford este o companie prea mică pe segmentul vehiculelor de pasageri pentru a fi

Economic Extern 12-05-2025 11:38

Investițiile străine în Germania au scăzut, în 2024, pentru al treilea an consecutiv

Numărul investițiilor străine în Germania a scăzut, în 2024, pentru al treilea an consecutiv, conform unei analize publicate, luni, de Agenția de Dezvoltare Economică Germany Trade & Invest (GTAI), transmite Reuters. În 2024, numărul proiectelor înființate și extinse s-a situat la 1.724, în scădere de la 1.759

Economic Extern 12-05-2025 09:21

Toyota, cel mai expus producător auto mondial la taxele vamale americane

Toyota Motor Corp este cel mai mare producător auto mondial și, de asemenea, cel mai mare perdant din industria auto în privința pierderilor estimate de pe urma războiului comercial declanșat de către președintele Donald Trump, transmite Bloomberg. Taxele vamale impuse mașinilor și componentelor auto importate au forțat General Motors Co să-și reducă est

Economic Extern 11-05-2025 21:16

SUA vorbesc de 'progrese substanțiale' în negocierile comerciale cu China

SUA au raportat 'progrese substanțiale' la finalul a două zile de negocieri cu China la Geneva, pentru a reduce tensiunile comerciale între cele două economii, cele mai mari din lume, relatează AFP. Duminică, secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat că discuțiile au dus la 'progrese substanțiale', &ici

Economic Extern 11-05-2025 11:27

Stellantis este aproape de o decizie cu privire la noul director general, favorit fiind șeful diviziei americane

Producătorul auto Stellantis NV se apropie de finalul procesului de selecție a unui nou director general iar responsabilul pentru operațiunile din America de Nord, Antonio Filosa este cel mai bine cotat candidat, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar. Fostul CEO Carlos Tavares și-a anunțat plecarea surprinză

Economic Extern 11-05-2025 10:33

Tinerii germani și-au pierdut apetitul pentru sparanghel, leguma favorită a țării

Tinerii germani strâmbă din ce în ce mai mult din nas față de una din cele mai iubite delicatese sezoniere: sparanghelul, transmite DPA. Un sondaj de opinie efectuat de institutul de cercetări YouGov pentru agenția de presă DPA arată că 42% din tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani nu le place deloc sau au o opinie ma

Economic Extern 10-05-2025 05:53

China: Prețurile de consum în scădere pentru a treia lună consecutiv

Prețurile de consum au scăzut în aprilie în China, o diminuare observată pentru a treia lună consecutiv, conform statisticilor oficiale publicate sâmbătă, într-un moment în care Beijingul încearcă să își relanseze economia afectată de consumul lent, relatează AFP. Indicele prețurilor de consum, o măsur

Economic Extern 09-05-2025 15:07

Trump evocă o reducere a tarifelor vamale impuse Chinei până la 80%

Președintele SUA, Donald Trump, a spus vineri că tarife de 80% la produsele importate din China 'par corecte', într-un moment în care reprezentanți ai SUA și China se pregătesc pentru discuții având drept obiectiv limitarea unui război comercial între primele două economii ale lumii, transmite Reuters. Secretaru

Economic Extern 09-05-2025 13:31

Noul ministru german al Economiei vrea noi centrale pe gaze, dar exclude revenirea la energia nucleară

Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat vineri un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, transmite DPA. 'Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid', a spus Katha

Economic Extern 09-05-2025 12:30

Criza politică ar putea afecta sursele de finanțare externă ale României, avertizează S&P

Criza politică din România și posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbușirii guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanțare externă, apreciază analiștii agenției de evaluare S&P Global, potrivit Reuters.

Economic Extern 09-05-2025 11:54

Bancnotele pierdute de elvețieni înseamnă un plus de aproape 900 de milioane de franci pentru guvern

Bancnotele pierdute de elvețieni începând din 1970, și care nu au mai fost schimbate cu unele noi, vor crea un beneficiu semnificativ pentru cantoanele și guvernul federal, transmite Bloomberg. La un sfert de secol după ce Banca Națională a Elveției a încetat să mai tipărească cea de a șase serie de bancnote, care a circulat

Economic Extern 09-05-2025 10:30

Impactul războiului comercial asupra Chinei a fost unul sub așteptări în luna aprilie

Autoritățile chineze au anunțat vineri o creștere peste așteptări a exporturilor în luna aprilie, în condițiile în care SUA și China, primele două economii ale lumii, sunt implicate într-un război comercial declanșat de Donald Trump, informează AFP. Potrivit datelor oficiale publicate vineri de Administrația vamală chin

Economic Extern 09-05-2025 02:57

VIDEO Metz și Trump doresc să pună capăt 'rapid' diferendelor comerciale

Președintele american, Donald Trump, și noul cancelar german, Friedrich Merz, au 'convenit' joi, în timpul unei discuții telefonice, să pună capăt 'rapid diferendelor comerciale' dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) privind taxele vamale, a indicat guvernul german, citat de AFP. Datorită importanței exporturilor

Economic Extern 09-05-2025 01:23

SUA: UE și alții vor fi afectați 'probabil' de taxe vamale mai mari de 10% (secretarul pentru Comerț)

Partenerii comerciali care exportă mult către Statele Unite se vor confrunta 'probabil' cu taxe vamale mai mari decât pragul de 10% aplicat tuturor începând cu aprilie, a declarat joi secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de AFP. 'Pragul de 10% se aplică tuturor celor care au un comerț echilibra