logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2024/Un an marcat de criza din China şi Germania şi avansul protecţionismului, potrivit experţilor

Image

Dificultăţile economiei chineze şi stagnarea celei germane au fost două dintre focarele de îngrijorare în domeniul economic în 2024, un an marcat de avansul tendinţelor protecţioniste, care se preconizează să crească în 2025, şi de decalajul dintre naraţiunea macro şi experienţa micro, scrie EFE într-o analiză în care citează experţi în domeniu.

Potrivit FMI, economia mondială va creşte în 2024 cu 3,2%, cu o zecime mai puţin decât în 2023, într-un context de inflaţie ţinută sub control în principalele economii dezvoltate ce a permis Băncii Centrale Europene (BCE) şi Rezervei Federale, printre alte bănci centrale, să înceapă să scadă ratele dobânzilor.

Stagnarea economiei germane

În faţa prognozei unei anumite redresări, Germania a fost într-o stare de paralizie pe tot parcursul anului, iar Bundesbank tocmai a revizuit în jos previziunile economice şi prezice acum că PIB-ul său se va contracta cu 0,2% în 2024, faţă de avansul de 0,3% care era aşteptat in iunie.

"Recesiunea din Germania a fost principala îngrijorare" şi reflectă faptul "că modelul industrial german este foarte afectat", a declarat pentru EFE directorul think tank-ului Funcas, Raymond Torres.

"Germania a fost regina hardware-ului şi a lumii analogice, dar a rămas în urmă la software şi digitalizare", este de acord cercetătoarea principală de la Institutul regal Elcano, Judith Arnal.

La aceasta se adaugă "o serie de pariuri geopolitice care au mers prost", precum energia ieftină din Rusia, tehnologia din China şi dependenţa de această ţară pentru exporturile sale, precum şi investiţiile insuficiente în infrastructură, în special cea digitală, adaugă ea.

Experţii avertizează şi în legătură cu situaţia din Franţa, a doua economie din zona euro, afectată de o instabilitate politică puternică şi cu deficitul public estimat să depăşească 6% în 2024.

În faţa acestei perspective, foştii premieri italieni Mario Draghi şi Enrico Letta au prezentat rapoarte separate cu reţete care să ducă la îmbunătăţirea competitivităţii UE. Primul sfătuieşte crearea unui fond care să mobilizeze 800 de miliarde pe an în investiţii, în timp ce al doilea propune să se avanseze cu integrarea europeană.

"Există un deficit de investiţii acumulat absolut periculos în zona euro şi acest lucru explică de ce avem o productivitate mai scăzută, de ce venitul pe cap de locuitor creşte mai puţin, de ce decalajul faţă de SUA se măreşte şi este, probabil, şi în spatele acestei stări de rău economice percepute. Există un decalaj între naraţiunea macro şi experienţa micro", explică economistul Daniel Fuentes.

Economia spaniolă, considerată cea mai bună din OCDE de către "The Economist", cu o prognoză de creştere pentru 2024 de aproximativ 3%, este un exemplu: cele mai bune date despre PIB şi IPC (indicele preţurilor de consum) coexistă cu probleme de acces la locuinţe şi salarii foarte corecte, indică Fuentes.

În SUA, în pofida unei "aterizări" blânde a economiei, creşterea costului vieţii a fost un factor determinant în victoria în alegeri a lui Donald Trump, în opinia tuturor experţilor. "Percepţia cetăţenilor are de-a face cu pierderea puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei", este de acord cu Torres.

China şi problema sa cu cererea agregată

China, celălalt focar de îngrijorare, se confruntă cu o problemă de "cerere agregată insuficientă" care, într-un context de protecţionism în creştere, investiţii scăzute şi criză a creditelor pentru administraţiile locale, este greu de combătut, explică Angel Gallego, expert la compania de consultanţă în comunicaţii strategice globale, Kreab Spania. Cererea agregată este formată din: cererea pentru consumul personal, achiziţiile guvernamentale, cererea pentru investiţii şi cererea externă formată din exportul net (n.r).

Pentru a salva guvernele locale şi a stimula economia şi consumul intern, China a aprobat un pachet de stimulente de aproape 1,3 trilioane de euro şi tocmai a anunţat o relaxare monetară.

O altă strategie a fost încercarea de a-şi creşte exporturile, ceea ce, subliniază Torres, "agravează oarecum" situaţia din Europa, care trebuie să concureze cu maşini chinezeşti "mult mai ieftine".

Avansul protecţionismului

Anul acesta, Uniunea Europeană a aprobat tarife de până la 35,3% la importul de vehicule electrice din China, cu un vot împărţit în care cinci ţări (inclusiv Germania) au votat împotrivă, zece pentru, iar 12, precum Spania, s-au abţinut.

Acesta este un alt exemplu de avans al protecţionismului ale cărui începuturi experţii le plasează în momentul sosirii lui Donald Trump la Casa Albă în 2017.

"A existat deja o ruptură cu modelul multilateralismului", care a continuat cu Joe Biden şi Legea sa de reducere a inflaţiei, "care pune sub semnul întrebării politica de reciprocitate şi de deschidere", oferind stimulente exportatorilor, stimulente pentru companiile care se stabilesc în SUA şi ajutoare pentru achiziţionarea de producţie locală, subliniază Torres.

Acesta este cadrul în care liderul republican va reveni la Biroul Oval pe 20 ianuarie, dispus să impună tarife de 25% la produsele din Canada şi Mexic, dacă aceste ţări nu opresc traficul de droguri şi imigraţia ilegală, şi de până la 60% Chinei.

"Dacă cineva ia de bune cuvintele lui Trump sută la sută, ne îndreptăm spre un război comercial. Dar vreau să cred că Trump este un om de afaceri mai mult decât un politician şi că foloseşte asta mai presus de toate ca o poziţie pentru a începe negocierile", consideră Arnal.

Experta consideră că Donald Trump nu este interesat să declanşeze un război comercial cu UE, o piaţă cheie pentru SUA şi pe care va prefera să o aibă ca aliat în războiul său tehnologic cu China, fără a uita că aceste măsuri sunt în mod clar inflaţioniste, iar creşterea preţurilor în SUA a fost una din cheile care au dus la victoria candidatului republican. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 294

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 19-04-2025 10:07

BTA: Bulgaria ocupă locul opt în topul țărilor UE exportatoare de produse aerospațiale

Uniunea Europeană (UE) a exportat anul trecut produse aerospațiale, inclusiv sateliți, vehicule suborbitale și de lansare a navelor spațiale în valoare de 1,217 miliarde de euro, arată datele publicate de Eurostat, transmite BTA. Exporturile de produse aerospațiale ale Bulgariei s-au cifrat la 5,6 milioane de euro în 2024, în creștere semnifi

Economic Extern 19-04-2025 09:03

Numărul vizitatorilor străini în SUA a scăzut cu 12% în martie față de aceeași perioadă a anului trecut

Washington, 19 apr /Agerpres/ - În luna martie au fost cu aproape 12% mai puțini vizitatori din străinătate în Statele Unite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a raportat vineri Washington Post, informează sâmbătă dpa. Numărul vizitatorilor din Germania a scăzut și mai semnificativ în luna martie, cu 28%, se arată în

Economic Extern 19-04-2025 04:49

Volkswagen vorbește despre mutarea producției Audi în SUA pentru a evita taxele vamale

Concernul Volkswagen ar putea muta o parte din producția mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu publicat vineri în care a făcut cunoscut că este în discuții cu administrația Trump, notează AFP. Volkswagen dorește să facă 'to

Economic Extern 18-04-2025 15:11

Raiffeisen Bank neagă că a oprit procedurile pentru vânzarea subsidiarei din Rusia

Raiffeisen Bank International, cea mai mare bancă occidentală care continuă să opereze în Rusia, a transmis vineri că procedurile pentru vânzarea subsidiarei sale rusești continuă, dezmințind un articol apărut în presă conform căruia grupul bancar austriac a oprit demersurile de vânzare a subsidiarei rusești, transmite Reuters. Raiffeis

Economic Extern 18-04-2025 11:56

O treime din breșele de securitate au implicat ransomware, în 2024 (raport)

O treime dintre toate breșele de securitate descoperite la nivel mondial, în 2024, au implicat atacuri de tip ransomware sau alte metode de extorcare, relevă un raport Verizon, citat într-un articol de specialitate, publicat recent pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, Eset. Conform aceluiași document, în perioad

Economic Extern 18-04-2025 11:00

BTA: Stațiunea Pamporovo a raportat unul dintre cele mai de succes sezoane de schi

Una dintre cele mai renumite stațiuni de schi din Bulgaria a înregistrat unul dintre cele mai de succes sezoane în cursul iernii trecute. Fluxul de turiști la Pamporovo, în Munții Rodopi, a crescut cu 25% prin comparație cu anul anul anterior, conform managerului pentru relații publice al stațiunii, Alexandra Țankova. Această creștere

Economic Extern 18-04-2025 10:10

Avioanele Boeing se întorc din China în SUA în contextul războiului tarifelor

Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puțin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump, transmite Reuters.

Economic Extern 17-04-2025 19:54

Ungaria a detectat al cincilea focar de febră aftoasă și sacrifică tot mai multe bovine

Autoritățile ungare au detectat un nou focar de febră aftoasă la o fermă din localitatea Rabapordany, în apropierea granițelor cu Austria și Slovacia, unde vor fi sacrificate 600 de bovine, a anunțat joi ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, relatează agenția EFE. ''Autoritățile au prelevat probe de îndată ce a apăr

Economic Extern 17-04-2025 17:55

FMI se așteaptă la o 'revizuire semnificativă' a perspectivelor de creștere, dar nu la o recesiune globală

Intensificarea tensiunilor comerciale și modificările de amploare în sistemul comercial mondial vor declanșa o înrăutățire a previziunilor economice ale Fondului Monetar Internațional (FMI), dar cu toate acestea nu se preconizează o recesiune globală, a declarat joi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Economic Extern 17-04-2025 17:45

Trump amenință că va încerca să îl demită pe șeful Rezervei Federale

Președintele SUA, Donald Trump a spus joi că încetarea mandatului șefului Rezervei Federale, Jerome Powell 'nu poate veni suficient de repede', și în paralel a cerut Băncii Centrale a SUA să reducă dobânda de referință, transmite Reuters. Într-o postare pe platforma de social media Truth Social, Trump și-a reite

Economic Extern 17-04-2025 15:58

BCE a decis o nouă reducere a dobânzii, pentru a ajuta economia să facă față politicii comerciale haotice a SUA

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, cea de a șaptea reducere a dobânzilor adoptată de BCE începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine o economie a zonei euro care se confruntă deja cu probleme și care va avea de suferit de pe urma tarifelor americane, tr

Economic Extern 17-04-2025 15:36

Hyundai suspendă, din nou, producția automobilelor electrice în Coreea de Sud din cauza cererii slabe

Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motor Co. va suspenda, temporar, producția anumitor modele electrice la principala sa uzină din Coreea de Sud, din cauza încetinirii cererii pe piețele externe precum și a tarifelor americane, a anunțat joi agenția de presă Yonhap citând surse din industria auto. Potrivit Yonhap, producătorul

Economic Extern 17-04-2025 14:41

BTA: O nouă organizație își propune să conecteze companiile din Balcani

Fondatorul Balkan eCommerce Summit, Nikola Ilchev, a anunțat în mod oficial înființarea Balkan Business Club, o organizație care își propune să conecteze companiile din Balcani, apărută din nevoia unor parteneriate mai extinse, transmite BTA. Potrivit lui Nikola Ilchev, noua organizație este o prelungire naturală a Balkan eCo

Economic Extern 17-04-2025 12:22

Prețul ouălor a crescut ușor în UE în ultimele 12 luni

Prețul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 6,7% mai mare în luna martie 2025 decât în luna martie 2024, arată datele publicate joi de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai mare creșteri ale prețurilor la ouă au fost înregistrate în Cehia, creștere de 46% în luna martie 2025 comparati

Economic Extern 17-04-2025 12:10

Cehia a devenit complet independentă de petrolul rusesc

Cehia a devenit complet independentă de livrările de petrol rusesc, pentru prima dată în istorie, au anunțat joi oficialii guvernamentali de la Praga, după finalizarea lucrărilor de creștere a capacității oleoductului TAL care vine din Vest, transmite Reuters. Grație lucrărilor de modernizare, oleoductul Transalpine Pipeline (TAL), care începe &ici