Comisia Europeană stimulează producţia de celule de baterii pentru vehiculele electrice

Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că lansează două noi cereri de propuneri, cu un buget de 3,4 miliarde de euro, pentru a accelera implementarea tehnologiilor inovatoare de decarbonizare în Europa, inclusiv a bateriilor pentru vehiculele electrice (EV), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Propunerile vin pe fondul intensificării eforturilor CE de stimulare a tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete, care sunt esenţiale pentru a asigura competitivitatea industriei europene, îndeplinind în acelaşi timp obiectivele climatice convenite.
De asemenea, Comisia lansează cea de a doua licitaţie a Băncii Europene pentru Hidrogen pentru a accelera producţia de hidrogen din surse regenerabile în Spaţiul Economic European (SEE), cu un buget de 1,2 miliarde de euro din fonduri UE, plus peste 700 de milioane de euro din trei state membre. Atât cererile de propuneri, cât şi licitaţia sunt finanţate de Fondul pentru inovare, utilizând veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
Toate cele trei cereri de propuneri includ noi criterii de rezilienţă pentru a stimula industria europeană. Licitaţia pentru baterii şi licitaţia băncii de hidrogen vor include, de asemenea, criterii specifice de rezilienţă pentru a proteja Europa împotriva dependenţei de un singur furnizor.
Cele două cereri de propuneri subliniază angajamentul UE de a consolida poziţia de lider a Europei şi capacitatea sa de producţie în domeniul tehnologiilor inovatoare, de vârf şi cu zero emisii nete, urmărind în acelaşi timp calea către neutralitatea climatică până în 2050.
Cererea generală de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, în valoare de 2,4 miliarde de euro (cererea IF24), sprijină proiecte de decarbonizare de diferite dimensiuni, precum şi proiecte axate pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, stocarea energiei, pompele de căldură şi producţia de hidrogen.
Proiectele care se aplică cererii de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete vor fi evaluate pe baza potenţialului lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, a gradului de inovare, a maturităţii proiectului, a reproductibilităţii şi a eficienţei din punctul de vedere al costurilor. În plus, pentru prima dată în cadrul cererii de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, statele membre vor avea posibilitatea de a completa cererea de propuneri din cadrul FI 24 "zero net" cu scheme naţionale de finanţare. Această nouă opţiune, denumită "Grants-as-a-service", permite statelor membre să profite de procesul de evaluare al Fondului pentru inovare şi să simplifice procesul de aprobare a ajutoarelor de stat.
Pentru prima dată, o cerere de propuneri în valoare de 1 miliard de euro pentru fabricarea de celule de baterii pentru vehicule electrice (bateriaIF24)va sprijini proiecte care pot produce celule de baterii inovatoare pentru vehicule electrice sau pot implementa tehnici, procese şi tehnologii de fabricaţie inovatoare. Apelul de astăzi este doar o măsură dintr-o abordare mai largă de mobilizare a investiţiilor într-un domeniu care este esenţial pentru succesul Europei în tranziţia către o energie curată şi pentru competitivitatea acesteia. Acesta sprijină întreprinderile să îşi direcţioneze investiţiile în Europa către noi tehnologii, în cazul cărora se înregistrează în continuare progrese. Sunt necesare mai multe instrumente pentru a depăşi unele dintre barierele economice cu care se confruntă în prezent lanţul valoric al bateriilor din Europa, inclusiv gigafabricile sale. Comisia va continua să utilizeze instrumentele disponibile şi să se angajeze pe noi căi, inclusiv pe termen scurt, pentru eliminarea barierelor din calea extinderii industriale la scară largă.
Tot marţi, Comisia şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au iniţiat un nou parteneriat pentru a sprijini investiţiile în sectorul producţiei de baterii din UE. Acest parteneriat va beneficia de o suplimentare cu 200 de milioane EUR (garanţie de împrumut) a programului InvestEU din Fondul pentru inovare. Banii vor fi direcţionaţi pentru a sprijini proiecte inovatoare de-a lungul lanţului valoric european de fabricare a bateriilor, pentru a aborda provocările de finanţare, permiţând operaţiuni suplimentare de împrumut de risc ale BEI în următorii trei ani.
În plus, Comisia lansează a doua licitaţie în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen, prin intermediul Fondului pentru inovare (licitaţie IF24). Acesta va aloca 1,2 miliarde de euro din veniturile sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru a sprijini producătorii de hidrogen clasificat drept combustibil din surse regenerabile de origine nebiologică (RFNBO) situaţi în Spaţiul Economic European (SEE).
Cu un buget majorat cu 400 de milioane de euro faţă de prima licitaţie IF23, noua licitaţie IF24 va sprijini proiecte pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile, indiferent de sectorul în care va fi consumat, cu un buget dedicat de 1 miliard de euro; precum şi producţia de hidrogen în proiecte cu achizitori din sectorul maritim, cu un buget specific de 200 de milioane de euro.
Comisia oferă, de asemenea, un mecanism de "licitaţii ca serviciu", care permite statelor membre să finanţeze proiecte care au licitat în cadrul licitaţiei, dar care nu au fost selectate pentru sprijin din partea Fondului pentru inovare din cauza limitărilor bugetare. Acest lucru permite statelor membre să utilizeze fondurile naţionale pentru a sprijini proiecte pe teritoriul lor, fără a fi nevoie să organizeze o licitaţie separată la nivel naţional, reducând sarcina administrativă şi costurile pentru toate părţile. Spania, Lituania şi Austria şi-au anunţat recent participarea la licitaţii ca serviciu în acest an, angajând fonduri naţionale în valoare de până la 836 de milioane de euro pentru a sprijini proiectele de producţie a hidrogenului din surse regenerabile situate în ţările lor.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l
Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația
BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate
Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,
Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)
Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la
Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare
Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate
Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u
Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)
Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit
SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor
Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul
Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor
Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA
Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru
Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20
Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială
Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată
Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025
Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA
Energia regenerabilă ar urma să acopere joi 99% din necesarul de electricitate al Germaniei
Rețeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condițiile pentru ca prețurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică și cea eoliană transformă cea mai mare piață din Europa, transmite Bloomberg. Scă
Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa
Comisia Europeană a anunțat miercuri că, în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA), va investi 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste investiții vizează eliminarea principalelor lacune în materie de ca
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters. Blocul comunitar a &i