Gazprom s-ar putea confrunta cu mai multe plângeri, după ce OMV a oprit plăţile (Bloomberg)

Decizia companiei energetice austriece OMV AG de a opri plăţile pentru livrările de gaze naturale de la Gazprom ar putea stabili un precedent pentru ca alte firme să urmeze exemplul, în condiţiile în care Europa caută să-şi reducă dependenţa de compania rusă de stat, transmite Bloomberg.
La data de 13 noiembrie, OMV a anunţat că a obţinut câştigat de cauză într-un dosar de arbitraj împotriva Gazprom. Un tribunal german a cerut Gazprom să plătească 230 milioane de euro către OMV, pentru nereguli în livrările de gaze. Grupul austriac preciza atunci că va lua, imediat, măsuri pentru a pune în aplicare decizia tribunalului prin acţiuni faţă de propriile sale facturi către Gazprom. Trei zile mai târziu, Gazprom a suspendat livrările de gaze către OMV.
Sursele citate de Reuters susţin că OMV a pus sub sechestru livrări de gaze pentru luna octombrie cu o valoare de 230 milioane de euro. A fost pentru prima dată când un client din Uniunea Europeană nu a plătit pentru gazele Gazprom, a precizat o sursă din apropierea gigantului rusesc.
Avocaţii spun că acest precedent ar putea deschide o avalanşă de acţiuni similare din partea altor firme, cazurile fiind judecate tribunalele internaţionale.
Companii de la Eni SpA (italia) la RWE AG (Germania) spun că sunt îndreptăţite la compensaţii pentru costul înlocuirii livrărilor când Gazprom a oprit o parte din aprovizionarea cu gaze, în 2022.
"Unele cazuri sunt pe rol, multe decizii fiind aşteptate în următoarele luni. Dacă mai mulţi importatori europeni primesc dreptul la despăgubiri, şi acesta va fi probabil rezultatul proceselor, va fi o presiune imensă pe situaţia financiară a Gazprom", a apreciat Agnieszka Ason, avocat specializat pe probleme de energie şi cercetător invitat la Institutul Oxford pentru studii energetice.
Posibilitatea unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze reprezintă un alt motiv pentru care traderii au dubii că fluxurile ruseşti vor continua să ajungă în Europa, pe fondul incertitudinilor legate de încheierea acordului de tranzit via Ucraina, la 31 decembrie 2024. De asemenea, Gazprombank, folosită de firmele europene pentru plata gazelor, este supusă sancţiunilor SUA.
Companiile care caută compensaţii de la Gazprom nu vor obţine probabil plăţi în numerar de la gigantul rus şi, ca în cazul OMV, ar putea nevoie de o alternativă pentru a-şi recupera banii.
OMV a oprit plata gazelor primite din Rusia prin Ucraina, ceea ce a determinat Gazprom să oprească aproape imediat livrările. Ţinând cont de acest exemplu, alte companii care ar putea decide să nu plătească ar trebui să se asigure că au livrări alternative, pentru a supravieţui fără Gazprom.
După invadarea Ucrainei compania rusă a pierdut mulţi clienţi în Europa.
Gazul este unul din cele mai valoroase active pe care Gazprom încă le are în Europa. Activele internaţionale ale companiei s-au redus după naţionalizarea activelor diviziei Gazprom din Germania, în perioada de vârf a crizei energiei.
Uniper SE, unul din foştii parteneri ai Gazprom sever afectat de întreruperea livrărilor, a obţinut în instanţă plata pentru pagube de 13 miliarde de euro pentru volumele de gaze ruseşti care nu au fost livrate din 2022.
Germania nu mai primeşte gaze de la Gazprom.
Unele ţări care nu au ieşire la mare din Europa Centrală şi de Est pot avea acces la surse alternative, cum sunt gazele naturale lichefiate (GNL), dar acestea sunt mai scumpe.
În rând cazurilor importante de arbitraj se află cel al companiei italiene Eni, care s-a confruntat cu reducerea livrărilor de gaze în 2022. Eni este unul din cei mai mari şi mai vechi clienţi ai Gazprom iar Italia îşi procura din Rusia aproximativ 40% din gaze, înainte de invadarea Ucrainei. Chiar dacă firma nu mai cumpără gaze direct de la Gazprom, impactul unei decizii de arbitraj se va simţi probabil pe piaţa gazelor din Europa.
Reprezentanţii Gazprom nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia. Oficialii Eni au refuzat să facă comentarii iar cei ai RWE au spus că procesul este încă în derulare.
Oprirea bruscă a relaţiei dintre Gazprom şi OMV i-a luat prin suprindere pe mulţi observatori şi este o lovitură asupra îndelungatei influenţe politice şi economice a Gazprom în Europa Centrală. Austria a fost unul din cei mai loiali clienţi ai Gazprom, fiind aproape în întregime dependentă de gazele ruseşti chiar dacă alte state UE au făcut trecerea la importurile din Norvegia, SUA şi Qatar.
Contractele dintre OMV şi Gazprom includ o clauză de tip "take-or-pay", care stipulează că OMV trebuie să plătească pentru gazele furnizate de Gazprom, chiar dacă nu are nevoie de toată cantitatea de gaze prevăzută în contract. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l
Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația
BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate
Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,
Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)
Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la
Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare
Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate
Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u
Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)
Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit
SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor
Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul
Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor
Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA
Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru
Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20
Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială
Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată
Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025
Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA
Energia regenerabilă ar urma să acopere joi 99% din necesarul de electricitate al Germaniei
Rețeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condițiile pentru ca prețurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică și cea eoliană transformă cea mai mare piață din Europa, transmite Bloomberg. Scă
Comisia Europeană investește 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa
Comisia Europeană a anunțat miercuri că, în cadrul ediției din 2024 a Fondului european de apărare (FEA), va investi 910 milioane de euro pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovatoare în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Aceste investiții vizează eliminarea principalelor lacune în materie de ca
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru
Economia zonei euro a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru, începând anul 2025 pe un ton optimist, înainte ca războiul comercial cu SUA, o apreciere a monedei euro și deteriorarea sentimentului de încredere să o afecteze, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite Reuters. Blocul comunitar a &i