BTA: Preşedintele bulgar Radev şi premierul grec Mitsotakis au deschis Forumul Energiei de la pavilionul Bulgariei la COP29
_and_Greek_Prime_Minister_Kyriakos_Mitsotakis_at_the_Bulgarian_COP29_pavillion.jpg)
Preşedintele bulgar Rumen Radev şi premierul elen Kyriakos Mitsotakis au deschis miercuri un forum pe energie la Pavilionul Bulgariei, în marja COP29, conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Baku (Azerbaidjan).
Evenimentul este organizat de Administraţia Prezidenţială şi Ministerul Energiei. Forumul a fost găzduit de ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov. Forumul de la pavilionul bulgar a urmat unui eveniment la pavilionul grec al COP29, cu participarea preşedintelui Radev şi a prim-ministrului Mitsotakis, cu privire la dezvoltarea iniţiativei Coridorului vertical de gaze, care are ca scop creşterea transportului de gaze naturale pe piaţa europeană, din Grecia către Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi în sens invers. Proiectul şi importanţa sa pentru conectivitatea şi diversificarea energetică a Europei au fost prezentate la Pavilionul Greciei la COP29, într-un eveniment la care a participat şeful statului bulgar.
La evenimentul de la pavilionul bulgar s-a discutat despre conectivitatea energetică între ţările europene şi promovarea producţiei şi stocării de energie regenerabilă. La iniţiativa Bulgariei a fost declarată intenţia comună de a accelera cooperarea în acest domeniu. De asemenea, a fost semnat un document politic neobligatoriu pentru promovarea parteneriatelor şi iniţiativelor regionale în domeniul energiei regenerabile şi al noilor tehnologii energetice. Documentul este susţinut de Bulgaria, Grecia, România, Republica Moldova, Ungaria, Belgia şi Marea Britanie. De asemenea, a fost semnat un memorandum de înţelegere între Ministerele Energiei din Bulgaria şi Republica Moldova.
"Astăzi vorbim despre o declaraţie de intenţie cu privire la electricitate, conectivitate şi transport şi, pentru a înţelege importanţa acestui proiect, trebuie să-l plasăm într-un context european mai larg", a spus preşedintele Rumen Radev la deschiderea forumului.
În opinia sa, este crucial să analizăm semnificaţia acestui proiect pe fondul a ceea ce se întâmplă în Europa în acest moment. "În urmă cu câţiva ani, UE a adoptat cel mai ambiţios proiect de tranziţie către o economie cu emisii reduse de carbon şi decarbonizare. Între timp, Europa a fost afectată de multe crize - COVID-19, războiul din Ucraina, care a perturbat lanţurile de aprovizionare şi a dus la preţuri extrem de mari. Rezultatul este clar, şi s-a subliniat în raportul lui Mario Draghi - Europa îşi pierde competitivitatea în raport cu alţi jucători strategici. Acest lucru este cauzat în principal de preţurile ridicate la energie. Deci, întrebarea este ce să facem?", a spus şeful statului bulgar.
El a amintit cum au reacţionat ţările la începutul crizei. "Am mobilizat toate resursele la acel moment. Îmi amintesc când ne luptam pentru fiecare oportunitate şi cum în fiecare zi îl sunam pe prim-ministrul Greciei şi îl rugam să ne ofere un slot pentru gaz lichefiat. Mai târziu, ne-am dat seama că am putea avea mult mai mult succes dacă am lucra împreună şi am început să accelerăm conectivitatea reţelelor noastre", a spus preşedintele. Acesta a subliniat că documentul privind interconectarea reţelei electrice, care a fost semnat astăzi la Baku, duce la o etapă mult mai matură - cooperarea şi coordonarea regională. "Aceasta este cheia succesului. Conceptul acestei noi abordări oferă mai multe oportunităţi şi libertate de acţiune pentru noi şi partenerii noştri. Acesta este motivul pentru care coridoarele de transport a energiei electrice devin vitale. Împreună cu sursele eoliene, solare şi de hidrogen, ele vor fi un pilon al tranziţiei ecologice", a subliniat Radev.
La deschiderea forumului, prim-ministrul grec Mitsotakis a subliniat necesitatea unei cooperări şi mai puternice pentru a depăşi provocările regionale şi europene. El a subliniat că cea mai mare provocare atât pentru ţările din regiune, cât şi pentru UE este promovarea competitivităţii, extinzând în acelaşi timp tehnologiile verzi. "Am arătat că ţările noastre pot lucra productiv pentru popoarele noastre", a spus prim-ministrul grec. El a amintit că Grecia a fost alături de Bulgaria "într-un moment dificil când Rusia a oprit livrările de gaze, apoi am ajutat Bulgaria".
Ministrul Energiei, Vladimir Malinov, a menţionat că iniţiativa bulgară de promovare a parteneriatelor şi iniţiativelor regionale în domeniul energiei regenerabile şi al noilor tehnologii energetice a fost susţinută de Republica Cehă, Grecia, Italia, Belgia, Republica Moldova, România, Marea Britanie, Ungaria şi se aşteaptă la extinderea reţelei de parteneriat.
Theodoros Skylakakis, ministrul grec al Mediului şi Energiei, a subliniat că dacă nu se stabileşte o bună conectivitate a sistemelor energetice, eforturile majore de transmitere la preţuri mai mici se vor confrunta cu probleme serioase.
Ministrul român al Energiei, Sebastian Ioan Burduja, a remarcat, de asemenea, importanţa conectivităţii şi a iniţiativelor regionale.
Secretarul de stat pentru aprovizionarea cu energie al Ungariei, Peter Staraj, a subliniat că iniţiativa bulgară este semnificativă pentru ţara sa şi a arătat că este un simbol al cooperării în tranziţia verde. "Dacă nu suntem mai bine conectaţi, nu vom supravieţui", a spus el şi a reamintit că problemele cu infrastructura energetică din Europa Centrală şi de Est datează de câteva decenii.
Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a transmis că scopul ţării sale este să devină parte a pieţei energetice europene înainte de aderarea la UE. Acesta a amintit de problemele de alimentare cu energie cauzate de războiul din Ucraina. În prezent ţara trebuie să importe energie electrică în volumul pe care l-a exportat înainte de război, a mai spus Parlicov.
Importanţa infrastructurii pentru securitate nu trebuie subestimată, a adăugat ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten. Ea a salutat iniţiativa bulgară şi ţările care au susţinut-o şi a subliniat că este importantă pentru că va duce la scădea preţurilor. Nu putem produce electricitatea de care avem nevoie şi ne bazăm pe ţările noastre vecine, a subliniat ministrul belgian.
La rândul său, ministrul adjunct al energiei din Azerbaidjan, Orkhan Zeynalov, care a participat şi la forumul de la pavilionul bulgar, a subliniat că viitorul securităţii energetice este fiabilitatea interconectoarelor.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.
Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol
Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.
Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i
Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai
Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom
Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska
Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p
Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)
Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril
Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției
Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21
Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong
Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l