logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Anul 2024 aduce noi recorduri pe piaţa aurului: preţul curent este de aproximativ 2.660 de dolari/uncie (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

Preţul aurului a crescut cu peste 800%, în ultimele două decenii, iar de la începutul acestui an continuă să urce în mod constant, statisticile previzionând ca 2024 să se încheie cu un nou record, potrivit unei analize de specialitate remisă vineri AGERPRES.

România se află pe locul al treilea din Europa de Sud-Est în materie de rezerve de aur, cu 103,6 tone, depăşită de Turcia (588 tone) şi Grecia (115 tone).

"În ultimul an, preţul aurului a stabilit constant noi recorduri. 2024 a început cu cel mai mare preţ din istorie, de 2.050 de dolari pe uncie, iar în fiecare lună a atins un nou maxim. Pieţele au manifestat un interes continuu faţă de investiţiile în acest metal preţios, fapt ce a dus la creşterea constantă a preţului din luna martie până în prezent. Preţul curent pe pieţele mondiale este de aproximativ 2.660 de dolari pe uncie, o creştere de peste 28% în aproape nouă luni. Statisticile prevăd ca anul să se încheie cu un nou record", se spune în analiza realizată de Tavex, comerciant de aur de investiţii din Europa de Nord.

Băncile centrale din întreaga lume cataloghează aurul drept o rezervă stabilă, care este în totalitate sub controlul lor şi nu depinde de factori externi, iar acest model este adoptat de un număr tot mai mare de investitori privaţi.

Printre acestea se numără Banca Naţională a Poloniei, care consideră aurul un scut pe termen lung împotriva inflaţiei şi o rezervă stabilă, având în prezent 391,7 tone din acest metal în trezoreria sa, de asemenea, un record.

În schimb, Banca Naţională a României nu şi-a majorat deţinerile de aur din octombrie 2002, când a achiziţionat aproximativ 20 de kilograme de aur. Instituţia a declarat că decizia de a nu achiziţiona aur constă în procentul ridicat al deţinerilor de aur în rezervele internaţionale ale băncii. În prezent, cele 103,6 tone de aur deţinute de BNR reprezintă 10,5% din totalul de rezerve deţinute de Banca Centrală.

"Aurul înregistrează o creştere constantă a preţului pe termen lung de aproape trei ani, fiind considerat o investiţie sigură. Cererea globală de aur pentru al doilea trimestru al acestui an a fost de 1.258 de tone, o creştere de patru procente comparativ cu anul trecut. Mai mult, Consiliul Mondial al Aurului a declarat că acesta a fost cel mai puternic al doilea trimestru de când au început să ţină evidenţa în anul 2000. De asemenea, achiziţiile de către băncile centrale au crescut cu şase procente în comparaţie cu anul trecut, care a fost un an record. Aşadar, putem observa clar faptul că cererea de aur este la un maxim istoric", a afirmat Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

Analiştii spun că cererea de aur investiţional în America şi Europa este stabilă. În SUA, cererea totală de aur fizic a atins apogeul în 2021 şi în prezent se ridică la aproximativ 250 de tone. O situaţie similară este întâlnită şi în Europa de Vest. Aurul investiţional "străluceşte" cel mai puternic pe pieţele din Est - în principal China, India şi Turcia. Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, achiziţia de aur de investiţii a atins un nou maxim în Orient, iar cererea lor este unul dintre factorii cheie care împinge preţul aurului în sus, spun specialiştii Tavex.

"China este cea mai mare piaţă de aur din lume în ceea ce priveşte cantitatea de aur produsă, dar şi cantitatea de aur pe care o consumă şi se estimează că în fiecare an importă 1.300 de tone de aur sub formă de aur de investiţii şi aur pentru bijuterii. Aurul ca investiţie în China este considerat una dintre cele mai sigure şi mai responsabile achiziţii. Cererea de aur de investiţii în prima jumătate a acestui an a crescut cu 65% în comparaţie cu anul precedent, o creştere absolut uluitoare într-un singur an", a adăugat Victor Dima.

Din 2015 până în prezent, Banca Centrală a Chinei a crescut rezervele de la aproximativ 1.050 de tone la 2.264 de tone şi se află pe locul şase în lume în ceea ce priveşte rezervele de aur, însă, dacă va continua cu astfel de achiziţii, ar putea depăşi primele locuri ocupate, în principal, de ţări Occidentale.

Statele Unite se află pe primul loc cu rezerve de 8.133 tone de aur. Urmează Germania cu 3.352 de tone, Italia - 2.452 de tone, Franţa - 2.437 de tone, Rusia - 2.336 de tone.

Următoarele poziţii sunt deţinute de Ungaria (95 tone), Serbia (42 tone), Bulgaria (41 tone), Cipru (14 tone), Macedonia de Nord (7 tone), Albania (3,4 tone), Slovenia (3,2 tone) şi Bosnia şi Herţegovina (1,5 tone). Croaţia, Muntenegru şi Republica Moldova nu au deţineri de aur în rezervele internaţionale.

În România, valoarea celor mai frecvente tranzacţii se află între 1.000 şi 2.000 de euro, existând şi clienţi care alocă şi 50.000 de euro, şi chiar şi 100.000 de euro aurului. Un semn bun este că aceste valori cresc în fiecare an, ca şi numărul clienţilor, conform analizei.

Un studiu realizat de fondul american Invesco arată că 96% dintre băncile centrale din întreaga lume consideră aurul o investiţie sigură. Motivul este că tot mai mulţi investitori şi bănci centrale observă schimbările din sistemul monetar şi pot face propriile predicţii despre ce s-ar putea întâmpla în viitor la nivel global. Este de aşteptat ca piaţa locală să continue să crească, indiferent de evenimentele globale. Inflaţia, ratele dobânzilor în scădere şi tensiunile geopolitice influenţează actualmente preţul aurului. Având în vedere că trăim într-o nouă eră a războaielor şi a conflictelor globale, orice eveniment de acest gen ar determina investitorii îngrijoraţi să se orienteze către siguranţa pe care o oferă metalul galben.

"Aurul de investiţii are o corelaţie scăzută cu alte instrumente financiare precum acţiunile, obligaţiunile, sau criptomonedele. De exemplu, când piaţa bursieră, valoarea acţiunilor este în scădere, aurul nu are de obicei probleme. Inflaţia a fost cel mai important factor care a împins preţul aurului în ultimii ani. În plus, aurul este recunoscut la nivel mondial şi standardizat peste tot. Nu este legat de o singură ţară, o singură piaţă sau o singură monedă. Poate fi cumpărat şi vândut oriunde în lume la un preţ aproape de cel de pe piaţa internaţională. Acest lucru oferă investitorilor o mare flexibilitate şi face aurul o investiţie extrem de accesibilă", potrivit lui Dima, care adaugă faptul că "un factor important care face aurul atât de atrăgător pentru investitori este oferta sa limitată.

"Acest lucru conferă o stabilitate suplimentară preţului", a punctat acesta.

Cel mai mare comerciant de aur de investiţii din Europa de Nord şi un jucător din ce în ce mai important pe piaţa din România şi Europa de Sud-Est, Tavex este un membru important al Grupului Tavex, înfiinţat în 1991. Tavex şi-a deschis porţile în România în 2019 şi are deja trei birouri în Bucureşti şi unul în Cluj. Compania este specializată în oferirea de aur de investiţii, inclusiv monede de aur şi lingouri de aur, precum şi argint de investiţii, având în acelaşi timp condiţii atractive de schimb pentru cele 60 de valute. AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 180

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 04-05-2025 09:09

Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului

Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l

Economic Extern 02-05-2025 12:28

Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația

Economic Extern 02-05-2025 08:05

BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate

Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,

Economic Extern 02-05-2025 00:36

Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)

Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la

Economic Extern 01-05-2025 12:48

Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Economic Extern 01-05-2025 11:40

BTA: Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro, aproape finalizate

Pregătirile pentru tranziția la plățile cu cardul denominate în euro și integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar, într-u

Economic Extern 01-05-2025 09:59

Board-ul Tesla a început căutările pentru un nou CEO care să îl înlocuiască pe Musk (WSJ)

Consiliul director de la producătorul american de automobile electrice Tesla a început căutările pentru un nou director general, pe măsură ce actualul CEO, Elon Musk, s-a concentrat pe atribuțiile sale guvernamentale, iar acțiunile Tesla au înregistrat o scădere semnificativă, a informat miercuri cotidianul Wall Street Journal. Cit

Economic Extern 30-04-2025 19:37

SUA: Inflația s-a atenuat, pe fondul revenirii cheltuielilor consumatorilor

Un indicator al inflației urmărit cu atenție de Rezerva Federală americană a încetinit luna trecută, înainte ca impactul tarifelor vamale suplimentare să înceapă să se resimtă, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor americani au crescut semnificativ în martie, transmit AP și Reuters. Departamentul

Economic Extern 30-04-2025 17:52

Economia SUA s-a contractat; taxele vamale au dus la majorarea importurilor

Economia SUA s-a contractat în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, primul declin din ultimii trei ani, războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump perturbând afacerile, transmit AP și Reuters. Potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, Produsul Intern Brut al SUA

Economic Extern 30-04-2025 16:35

Europa Centrală: Economia Ungariei a scăzut cu 0,2%, în timp ce PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,5%, în primul trimestru

Economia Ungariei s-a contractat la începutul lui 2025, pentru a patra oară în ultimele șase trimestre, în timp ce consumul gospodăriilor a continuat să sprijine evoluția PIB-ul Cehiei, transmite Reuters. Economiile din Europa Centrală se bazează pe majorarea cheltuielilor gospodăriilor pentru a conduce redresarea în 20

Economic Extern 30-04-2025 15:36

Eurostat: Bulgarii și românii au fost anul trecut europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

Aproximativ 93,3 milioane de persoane din Uniunea Europeană (echivalentul a 21% din populație) erau expuse anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, Bulgaria și România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, arată

Economic Extern 30-04-2025 14:45

Franța: Economia a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025

Economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creștere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (Insee), transmit DPA