logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ucrainenii care au fugit de Putin sunt prinşi acum într-un război economic

Imagine din galeria Agerpres

Lidiia Vasylevska era o contabilă din Kiev în momentul în care forţele ruseşti au invadat Ucraina, când a fugit la Praga unde a găsit un alt loc de muncă şi un mic apartament dintr-un cartier liniştit al capitalei Cehiei. Acum, la doi ani după ce a fugit de bombe, Lidiia Vasylevska este prinsă într-un alt tip de conflict, unul economic între ţara sa natală şi ţara gazdă, transmite Bloomberg.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea ca refugiaţii să se întoarcă acasă pentru a menţine economia ucraineană în funcţiune şi a rezista Rusiei. În schimb, multe state din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu o criză de mână de lucru, iar ţări precum Polonia şi Cehia sunt reticente la ideea de a-i pierde pe muncitorii ucraineni.

Presiunea a crescut după ce, în discursul său de Anul Nou, Zelenski le-a spus ucrainenilor că trebuie să se decidă dacă sunt refugiaţi sau cetăţeni, sau în cuvintele sale, victime sau câştigători.

"Când auzi aşa ceva, te face să te simţi că nu ai plecat doar, ci că ţi-ai abandonat ţara şi că eşti o persoană rea. Nu ar trebui să conteze unde eşti, fiecare dintre noi poate ajuta în această situaţie indiferent de unde se află", spune Vasylevska, 51 de ani, care acum lucrează ca project manager pentru un ONG care îi ajută pe refugiaţi.

Ţările din regiune au primit milioane de refugiaţi după decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, în luna februarie 2022. Guvernele est-europene le-au acordat statut special şi le-au distribuit ajutoare financiare, chiar dacă, aşa cum este cazul Cehiei, au redus între timp valoarea ajutoarelor şi au întârziat să vină cu măsuri pe termen lung precum locuinţe sau acces la credite bancare.

Luna trecută, Polonia a prelungit legislaţia care acordă refugiaţilor acces la piaţa muncii şi prestaţii sociale până în luna septembrie 2025. Această prelungire va conferi ucrainenilor o mai mare stabilitate, a spus adjunctul ministrului polonez de Interne, Maciej Duszczyk. "Economia noastră are nevoie de muncitori", a subliniat Duszczyk.

La începutul războiului, până la 17 milioane de ucraineni, mai mult de o treime din populaţia ţării, şi-au părăsit locuinţele. Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), la finele anului trecut, peste şase milioane de ucraineni erau refugiaţi peste hotare, o cifră care include aproximativ 1,3 milioane care au plecat în Rusia.

Banca Naţională a Ucrainei prognozează că alte 400.000 de persoane vor pleca din ţară în acest an din cauza unor probleme precum întreruperile în furnizarea de energie electrică şi ameninţările la adresa infrastructurii energetice. Eforturile destinate "creşterii integrării" ucrainenilor în ţările gazdă au fost un stimulent pentru aceste plecări, a subliniat Banca Naţională a Ucrainei într-un raport publicat la începutul acestei luni.

Ucrainenii au intrat pe piaţa muncii din Polonia şi Cehia cu mulţi ani înainte de izbucnirea războiului. Atunci când Rusia a atacat, mulţi dintre aceşti ucraineni au revenit în ţara lor natală pentru a se înrola. Absenţa lor se resimte în industrii precum construcţiile şi transportul, susţine Jacek Piechota, preşedintele Camerei de comerţ polono-ucrainene. În multe companii poloneze, ucraineni reprezentau aproape o treime din forţa de muncă.

Zelenski încearcă să îi convingă pe aliaţi să îl ajute să readucă înapoi în Ucraina mai mulţi bărbaţi care pot să lupte pe front. Însă o serie de politicieni din Polonia şi Ungaria au spus că nu îi vor trimite înapoi pe refugiaţii ucraineni atâta timp cât războiul continuă.

Există un motiv economic important pentru păstrarea ucrainenilor, în special în ţările ai căror lideri s-au opus vehement imigraţiei în ultimii ani. De exemplu, companiile sunt obligate să caute muncitori mult mai departe pentru a coperi posturile noi create în uzine care construiesc automobile sau baterii.

Pe lângă ucraineni care erau în Polonia încă dinainte de război, ţara găzduieşte încă aproximativ 950.000 de refugiaţi. Contribuţia lor la Produsul Intern Brut al Poloniei a fost cuprinsă anul trecut între 0,7% şi 1,1%, potrivit unui raport al UNHCR şi firmei de consultanţă Deloitte. Conform acestui raport, gospodăriile refugiaţilor ucraineni din Polonia se întreţin singure, şi 80% din veniturile lor provin din muncă, în condiţiile în care noii sosiţi au intrat pe piaţa muncii mai rapid decât se preconiza.

În Cehia, refugiaţii ucraineni au plătit taxe de două ori mai mari în primul trimestru al acestui an comparativ cu ceea ce au primit sub formă de beneficii sociale, arată datele Ministerului Muncii. Cehia are cea mai redusă rată a şomajului din UE, de 2,7%, ceea ce înseamnă că firmele au probleme în a găsi angajaţi. Majoritatea celor 350.000 de ucraineni din Cehia sunt femei cu copii însă în cazul celor ân vârstă de muncă, 72% sunt angajate, chiar dacă în poziţii mai slab calificate decât cele pe care le aveau în Ucraina.

"Dacă vrem să fim sinceri, multe companii din Cehia depind de competenţele şi munca grea a refugiaţilor ucraineni. De exemplu, industria construcţiilor s-ar opri fără muncitorii ucraineni", spune Tomas Prouza, preşedintele principalului grup de lobby pentru industria de retail şi ospitalităţii din Cehia. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 05-05-2025 12:50

Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai

Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom

Economic Extern 05-05-2025 11:02

Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska

Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p

Economic Extern 05-05-2025 10:47

Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)

Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril

Economic Extern 05-05-2025 09:45

Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției

Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21

Economic Extern 05-05-2025 09:30

Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong

Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial

Economic Extern 04-05-2025 16:32

Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026

Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &

Economic Extern 04-05-2025 15:04

Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026

Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans

Economic Extern 04-05-2025 09:09

Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului

Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr

Economic Extern 03-05-2025 15:56

OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie

Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian

Economic Extern 03-05-2025 15:02

Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe

Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe

Economic Extern 02-05-2025 12:53

Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)

Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l

Economic Extern 02-05-2025 12:28

Tarifele au dus prețurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg. Indicele prețurilor alimentelor, calculat de Organizația

Economic Extern 02-05-2025 08:05

BTA: Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată în timpul forumului de la Universitate

Prima hartă națională a proprietății intelectuale a Bulgariei este prezentată miercuri în cadrul unui forum la Universitatea de Economie Națională și Mondială (UNWE) din Sofia. Harta a fost elaborată de UNWE și Institutul de Proprietate Intelectuală și Transfer Tehnologic, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Oficiul de Brevete,

Economic Extern 02-05-2025 00:36

Taxe vamale: UE sugerează o ofertă de 50 de miliarde de euro pentru Washington (FT)

Uniunea Europeană are în vedere să crească cu 50 de miliarde de euro achizițiile de produse americane pentru a rezolva 'problema' relațiilor sale comerciale cu Washingtonul, a explicat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, într-un interviu acordat Financial Times, citat de AFP. 'Dacă considerăm deficitul la

Economic Extern 01-05-2025 12:48

Comisia Europeană: 12 state solicită activarea clauzei derogatorii naționale pentru stimularea cheltuielilor pentru apărare

Comisia Europeană a anunțat că, până în prezent, 12 state membre au transmis o cerere scrisă de activare a clauzei derogatorii naționale în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere, ca parte a planului ReArm Europe/pachetului Readiness 2030 prezentat în martie 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.