logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pachetele de vacanţă sunt din nou la modă din cauza creşterii costurilor cu hotelurile şi avioanele

Imagine din galeria Agerpres

Amatorii de soare se reorientează din nou spre pachetele de vacanţă în Europa, în condiţiile în care explozia preţurilor la hoteluri şi călătoriile cu avionul au relansat cererea pentru contractele de tip all-inclusive, arată o analiză Reuters.

Combinaţia între criza costului vieţii şi perturbările provocate de greve şi diferite obstacole au creat noi argumente în favoarea pachetelor turistice cu preţ fix.

După mai mulţi ani în care călătorii şi-au făcut propriile lor trasee pe internet, analiştii în turism spun că revenirea la achiziţionarea de pachete de servicii turistice a început anul trecut şi a accelerat în această vară, cel mai aglomerat sezon de după pandemie.

"Este ceva pe care îl credeam mort încă din anii '70. Însă după COVID, din ce în ce mai mulţi oameni îşi rezervă pachete de vacanţă", spune Stuart Hatcher, economist şef la firma de consultanţă IBA.

Potrivit analiştilor de la Euromonitor, cheltuielile cu pachetele de vacanţă în Europa ar urma să ajungă la 117 miliarde de dolari în acest an, în creştere cu 11% comparativ cu situaţia de anul trecut, şi vor atinge un nou vârf de 125,9 miliarde de dolari anul viitor.

Această revenire a pachetelor a ajutat grupul german TUI, cel mai mare touroperator european, să anunţe rezultate trimestriale peste aşteptări.

Costul fix cunoscut dinainte şi valoarea pe care o primeşti pentru banii cheltuiţi sunt argumente atractive, spune Caroline Bremner, analist la Euromonitor. "În perioadele cu vârf de inflaţie, cum a fost în ultimii doi ani, pachetele le permit consumatorilor să îşi eficientizeze bugetele", spune Caroline Bremner.

În medie, britanicii cheltuie aproximativ 450 de dolari per capita pentru aceste pachete de vacanţă, arată datele Euromonitor, în condiţiile în care furnizorul de pachete de vacanţă negociază contracte cu companiile de transport şi alţi jucători pentru a reduce costurile.

Cu toate acestea, firma de consultanţă prognozează că chiar şi aceste pachete de vacanţă se vor scumpi. Potrivit Euromonitor, între 2024 şi 2029 preţurile pachetelor de vacanţă vor înregistra o rată anuală compusă de creştere de 3,5%, mai puternică decât înainte de pandemie când au crescut cu un ritm de 1,3% între 2014 şi 2019.

Cererea de pachete de vacanţă este o veste bună pentru industria călătoriilor, într-un context în care s-au înmulţit îngrijorările că entuziasmul de după pandemie pentru călătoriile cu avionul va dispărea, pe măsură ce călătorii vor refuza preţurile mărite. În special în Europa şi America de Nord, preţurile biletelor de avion au crescut dramatic după pandemie.

Un exemplu este touroperatorul britanic Jet2 care recent a anunţat că rezervările pentru pachetele de vacanţă au crescut cu 7% în această vară şi reprezintă aproximativ 72% din fluxul său total de pasageri. Croaţia, Cipru, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Spania continentală, Insulele Baleare, Canare şi Turcia sunt toate destinaţii populare. Săptămâna trecută compania a decis să sporească frecvenţa zborurilor spre Bodrum (Turcia) până la mijlocul lunii noiembrie, ca urmare a cererii puternice.

De cealaltă parte, pentru Noreen Cannon, o irlandeză de 49 de ani, la alegerea vacanţei estivale pentru familia sa a ţinut cont în primul rând de preţ, facilităţile hotelului şi accesibilitate.

"Am ales acest pachet pentru că a fost un hotel simpatic şi o afacere foarte bună", a spus Noreen Cannon la revenirea din Malaga, sudul Spaniei, una din cele mai populare destinaţii turistice din Europa. Hotelul pe care l-a ales Noreen Cannon avea propria plajă, o piscină şi o zonă de joacă pentru copiii.

Pachetele de vacanţă sunt atractive în special pentru amatorii de vacanţe cu venituri mici spre medii care caută soare şi mare cu opţiuni all-inclusive şi activităţi de tip family-friendly, susţine Caroline Bremner. Grecia, Italia şi Spania sunt printre cele mai populare destinaţii.

În mod normal, pachetele de vacanţă care oferă o flexibilitate redusă erau favorite în rândul celor din generaţia baby boomer, cu vârsta de peste 65 de ani, care îşi reamintesc de primul val de entuziasm pentru aceste pachete. Însă acum şi tinerii par să fie tentaţi de pachetele de vacanţă mai flexibile comparativ cu cele din trecut.

Pentru a se adapta la gusturile tinerilor, directorul general de la TUI, Sebastian Ebel spune că firma a început să ofere mai multă flexibilitate pentru pachetele sale de vacanţă, precum posibilitatea clienţilor de a folosi o altă companie aeriană sau a-şi ajusta perioada vacanţei.

"Oamenii au unele concepţii greşite când vine vorba de pachetele de vacanţă. Acum acestea sunt mult mai flexibile", spune Sean Tipton, purtător de cuvânt la touroperatorul britanic ABTA. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 07-04-2025 19:03

UE va viza importuri din SUA cu o valoare mai mică de 26 miliarde euro, spune comisarul Sefcovic

Represaliile Uniunii Europene la tarifele la oțel și aluminiu introduse de Administrația Trump vor viza importuri americane cu o valoare mai mică 26 de miliarde de euro, după ce au fost luate în calcul dorințele statelor membre, a declarat luni comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, transmite Reuters. 'Cu privire la oțel, aluminiu

Economic Extern 07-04-2025 18:50

Economia germană riscă al treilea an de contracție din cauza tarifelor americane, susțin analiștii

Tarifele anunțate de SUA vor da o lovitură serioasă economiei Germaniei, amânând o revenire și posibil aruncând cea mai mare economie a Europei în al treilea an de recesiune, susțin analiștii intervievați de Reuters. Germania, cel mai mare partener comercial al SUA, a înregistrat în 2024 un surplus record al balanței comerci

Economic Extern 07-04-2025 17:33

BTA: Bulgaria ar trebui să se poziționeze ca o destinație pentru investiții în domeniul AI, spune președintele Radev

Președintele Rumen Radev a declarat luni că Bulgaria ar trebui să se poziționeze pe harta globală ca o destinație pentru investiții în domeniul inteligenței artificiale, transmite BTA. Radev, care a găzduit o masă rotundă cu privire la perspectivele pentru atragerea de investiții high-tech în Bulgaria, a subliniat faptul că țările și companiile sun

Economic Extern 07-04-2025 17:04

BYD și-a lansat marca premium Denza în Europa

Gigantul chinez al automobilelor electrice BYD și-a lansat luni marca premium Denza în Europa, în ideea de a-și susține extinderea în regiune și a concura cu producătorii germani de top precum BMW și Mercedes, transmite Reuters. Anul trecut, BYD a vândut peste 4,2 milioane de vehicule la nivel global, dintre care peste 90% în Chin

Economic Extern 07-04-2025 16:28

Von der Leyen anunță că UE este pregătită să negocieze cu SUA în legătură cu taxele

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni că Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu Statele Unite pentru a ajunge la un acord în privința taxelor, dar, în același timp, pregătește măsuri pentru a-și apăra interesele, relatează agenția EFE. 'Am oferit taxe 'zero pentru zero' pentru bunurile industriale,

Economic Extern 07-04-2025 16:16

Miniștri europeni ai Finanțelor vor discuta, vineri, impactul tarifelor asupra economiei

Miniștrii Finanțelor din țările membre al Uniunii Europene vor discuta, vineri, cum să gestioneze anticipata lovitură provocată creșterii economice a Europei de tarifele impuse de SUA la bunurile din UE, a scris Andrzej Domanski, care va prezida reuniunea Eurogrupului, în scrisoarea de invitație, transmite Reuters. Domanski, ministrul de Finanțe

Economic Extern 07-04-2025 16:07

Audi păstrează automobilele în porturile americane din cauza tarifelor

Constructorul auto german Audi a anunțat luni că a decis să păstreze în porturile americane automobilele sale care au ajuns acolo după data de 2 aprilie, când președintele Donald Trump a anunțat tarife de 25% la toate automobilele importate, transmite Reuters. Audi, o marcă din portofoliul grupului Volkswagen, are aproximativ 37.000 de vehicule, un

Economic Extern 07-04-2025 14:51

După Trump, și UE vrea ca India să introducă tarife zero la importurile de autoturisme

Uniunea Europeană ar dori ca India să elimine tarifele la autoturismele importate, iar Guvernul condus de premierul Narendra Modi este dispus la concesii pentru a finaliza discuțiile cu privire la un acord comercial, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Eliminarea tarifelor ar fi o victorie pentru constructorii europeni de a

Economic Extern 07-04-2025 14:24

Spania vrea extinderea la nivelul UE a sprijinului pentru sectoarele afectate de taxele vamale americane

Ministrul spaniol al Economiei și Comerțului, Carlos Cuerpo, a anunțat luni că va face presiuni în vederea obținerii aprobării ajutorului pentru industriile afectate de taxele vamale anunțate de Administrația Trump la nivelul UE, transmit Reuters și publicația Politico. Miniștrii Comerțului din UE vor discuta luni lista produselor care vor fi incluse &ic

Economic Extern 07-04-2025 13:52

Comisarul european pentru Economie spune că taxele lui Trump vor afecta mai mult SUA

Comisarul european pentru Economie și Productivitate, letonul Valdis Dombrovskis, a declarat luni, într-un interviu pentru televiziunea publică din Letonia, că taxele impuse de președintele american, Donald Trump, vor avea un impact negativ ceva mai mare în Statele Unite decât în Uniunea Europeană, relatează agenția EFE.

Economic Extern 07-04-2025 12:48

Eurostat: România, printre statelele membre UE unde au crescut vânzările cu amănuntul în februarie, comparativ cu aceeași lună din 2024

Volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 2% în Uniunea Europeană și cu 2,3% în zona euro, în februarie, comparativ cu perioada similară din 2024, iar România se află printre statele membre UE cu o creștere semnificativă, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În UE, v&aci

Economic Extern 07-04-2025 12:14

Acțiunile europene, la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni

Acțiunile europene înregistrau luni cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, investitorii fiind îngrijorați de posibilitatea unei recesiuni, pe fondul incertitudinilor geopolitice și după ce președintele Donald Trump nu a arătat niciun semn că ar renunța la războiul comercial agresiv, transmit DPA și Reuters. Indicele pan-europ

Economic Extern 07-04-2025 09:32

Reuters: Prada va anunța săptămâna aceasta preluarea Versace

Gigantul din industria luxului Prada SpA ar urma să anunțe săptămâna aceasta decizia privind potențiala preluare a casei italiene de modă Versace, deținută de compania americană Capri Holdings, după ce a negocierile au intrat în stadiul final, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Tranzacția era

Economic Extern 06-04-2025 18:36

Peste 50 de țări au contactat SUA pentru negocieri după ce Trump le-a impus taxe vamale

Peste 50 de țări au contactat SUA pentru a începe negocieri asupra taxelor vamale, a declarat consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, citat duminică de AFP și Reuters. Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10%, la care pentru zeci de țări se adaugă taxe va

Economic Extern 06-04-2025 10:48

Isabel Schnabel (BCE): Sporirea dramatică a incertitudinilor s-ar putea înrăutăți în urma taxelor vamale americane

Deficiențele structurale de lungă durată ale economiei zonei euro au fost exacerbate de sporirea incertitudinilor, care s-ar putea accentua în urma taxelor vamale americane, a avertizat Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters. Vorbind la un forum economic în nordul Italiei, Schnabel a explicat c