Automobilele electrice chineze Made in Europe, o nouă ameninţare pentru constructorii din regiune

Constructorii chinezi de automobilele electrice se extind în Europa pentru a diminua impactul tarifelor vamale destinate să le reducă avantajul competitiv pe partea de preţ, în raport cu producătorii auto tradiţionali din regiune care se confruntă cu numeroase probleme, transmite Bloomberg.
Barcelona este locul unde, în curând, modelul electric Omoda E5 va fi produs de grupul chinez Chery Automobile Co. În Polonia, producătorul chinez Leapmotor asamblează modelul citadin T03. În paralel gigantul chinez BYD Co. şi-a anunţat planul de a construi propria sa uzină în Ungaria şi posibil o a doua facilitate de producţie în Turcia, iar un alt producător chinez, Zeekr, analizează posibilitatea de produce automobile la uzinele din Europa deţinute de grupul mamă Geely.
Sosirea constructorilor auto chinezi de automobile electrice reprezintă un risc pentru giganţii auto europeni, care nu au altă alegere decât să încheie parteneriat şi să facă loc pentru noii rivalii, în condiţiile în care trebuie să îşi închidă o parte din propriile lor facilităţi de producţie pentru a se ajusta la încetinirea vânzărilor la nivel global.
Până la finele acestui an, constructorul chinez Chery speră să demareze producţia la o fostă uzină Nissan Motor Co din apropiere de Barcelona. De asemenea, Chery caută posibile locaţii pentru a doua facilitate din Europa. "Suntem hotărâţi să mergem înainte cu operaţiunile noastre în Europa, pe termen scurt, mediu şi lung", a declarat preşedintele Chery Europe, Charlie Zhang.
Chery şi partenerul Ebro mizează pe o producţie de 150.000 de autoturisme pe an la uzina de la Barcelona, a spus Charlie Zhang la o zi după ce Comisia Europeană a anunţat tarife vamale suplimentare la importurile de automobile electrice chineze. În plus, Zhang a spus că Chery vrea să pună la punct şi echipe locale de cercetare&dezvoltare, producţie şi distribuţie astfel încât "să devenim o adevărată companie europeană".
Uzina de la Barcelona va asambla automobile pe baza de kit-uri de tip CKD, potrivit Chery. În mod normal, astfel de vehicule sunt făcute în locaţiile ieftine, dezmembrate şi apoi reasamblate mai aproape de locul unde sunt vândute. Procesul, unul obişnuit în industria auto, va permite Chery să evite tarifele UE care se aplică pentru autoturismele finite.
Chiar dacă producătorii chinezi de automobile electrice controlează mai puţin de 10% din piaţa din Europa, regiunea este cea mai lucrativă piaţă pentru firme precum Nio Inc. şi Xpeng Inc., care au trecut rapid de la expansiunea de pe pieţele locale la supracapacităţi.
Firmele chineze trebuie să găsească o soluţie prin care să evite tarifele europene, dacă vor să evite sacrificarea profiturilor sau majorarea preţurilor plătite de clienţi. Potrivit analiştilor de la BloombergNEF, marja de profit a constructorului chinez SAIC pentru un automobil electric de tip MG4 ar putea scădea de la 25% până la 1%. O parte din efectele tarifelor ar putea fi compensate prin majorarea preţurilor, sau dacă preţurile bateriilor vor continua să scadă un alt domeniu unde firmele chineze şi-au devansat competitorii europeni.
Analiştii de la Jefferies estimează că automobilele electrice Leapmotor asamblate în Polonia pe bază de kit-uri vor genera un profit brut de aproximativ 3.200 de euro pentru fiecare automobil. Însă acest profit scade până la aproximativ 1.000 de euro pentru vehiculele importate, pe baza impactului estimat al noilor tarife.
Un beneficiu suplimentar pentru regiune este acela că producţia realizată în Europa "poate atrage producătorii de componente", subliniază Ganyi Zhang, analist la platforma de logistică Upply.
Există şi mai mult loc pentru parteneriate, în contextul presiunilor pe partea de costuri, inclusiv noile tarife europene, susţine analistul Citigroup, Harald Hendrikse. "Toţi europeni vor produce în curând un anumit tip de automobile chinez, fie în China fie în Europa", subliniază Hendrikse.
Unele guverne urmăresc cu atenţie încercările de a aduce automobile chineze în UE. În luna iunie, Autoritatea pentru concurenţă din Italia a amendat firma DR Automobiles cu şase milioane de euro, după ce a descoperit că firma a etichetat în mod ilegal vehicule de la producători chinezi, inclusiv de la Chery, drept produse în Italia. DR Automobiles a anunţat că are de gând să conteste amenda în condiţiile în care vehiculele respective sunt pre-asamblate în China doar în proporţie de 60%-70%.
"Este logic ca ţări precum Italia să fie îngrijorate de păstrarea locurilor de muncă şi monitorizează cu atenţie ce se întâmplă pe pieţele interne", spune Alexandre Marian, partener la AlixPartners. Cu toate acestea, Alexandre Marian se aşteaptă ca firmele chineze să continue să se extindă în Europa, posibil prin achiziţionarea de uzine pe care producătorii locali vor să le vândă sau închidă. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.
Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol
Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.
Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i
Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai
Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom
Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska
Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p
Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)
Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril
Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției
Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21
Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong
Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l