BTA: USTDA acordă 1,5 milioane de dolari pentru studiul de fezabilitate privind coridorul energetic Est-Vest
_signs_an_agreement_with_Bulgarias_Electricity_System_Operator.jpg)
Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA (USTDA) şi operatorul de sistem şi transport din Bulgaria (ESO) au semnat luni, la Sofia, un acord pentru un grant de 1,5 milioane de dolari prin care să fie finanţat studiul de fezabilitate pentru coridorul energetic Est-Vest, transmite BTA.
Acordul a fost semnat în prezenţa premierului bulgar, Dimitar Glavchev, a ministrului Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, şi a ambasadorului SUA, Kenneth Merten.
Acest proiect, iniţiat de ESO, are drept obiectiv conectarea sistemelor de transport al energiei electrice din Turcia, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania şi Muntenegru, cu opţiunea de a include şi Italia.
Extinderea capacităţilor de transport al energiei electrice peste graniţă şi posibilitatea unor schimburi în timp real de energie produsă din surse regenerabile în regiune sunt cruciale pentru utilizarea eficientă a energiei verzi şi atingerea obiectivelor privind decarbonizarea şi transformarea verde, a informat Guvernul bulgar.
Directorul ESO, Angelin Tsachev, şi directorul USTDA, Enoh T. Ebong, au semnat, luni, acordul la sediul Consiliului de miniştri din Sofia.
Dacă studiul va confirma fezabilitatea proiectului, iniţiativa va creşte capacitatea Bulgariei de transport al energiei electrice peste graniţă cu peste 2.000 de MW.
După ceremonia de semnare, ministrul Energiei, Vladimir Malinov, a spus că lucrările de construcţie a unor centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj la barajele de la Dospat şi Batak ar putea dura 4 - 5 ani, cu condiţia ca proiectele să fie structurate în mod corect, şi sunt făcute toate eforturile necesare.
"Lucrăm cu Banca Mondială, cu Banca Europeană de Investiţii, precum şi cu USTDA la implementarea de noi proiecte de stocare a electricităţii. Acestea includ dezvoltarea barajelor Dospat şi Batak, precum şi repornirea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Chaira", a spus Malinov.
Acesta a subliniat că stocarea energiei electrice este esenţială pentru a-i face pe consumatori să resimtă beneficiile costurilor reduse ale energiei fotovoltaice şi eoliene.
"Pe fondul avansului energiei regenerabile în mixul energetic al ţărilor din sud-estul Europei, este foarte important să avem o dezvoltare rapidă a infrastructurii de electricitate pentru ca energia verde produsă în ţările din regiune să poată fi partajată şi utilizată eficient", a spus şi Angelin Tsachev. "Întâlnirile cu operatorii de sistem din Turcia, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania, Muntenegru, Serbia şi România au confirmat punctul nostru de vedere că este nevoie de construirea unui astfel de coridor", a adăugat Tsachev.
Coridorul energetic Est-Vest începe în Turcia, trece prin Bulgaria şi, mai departe, prin Macedonia de Nord, Kosovo, Albania, Muntenegru, până în Italia.
Studiul de fezabilitate, care va fi efectuat de firma de consultanţă Black and Veatch, ar urma să demonstreze viabilitatea şi necesitatea construirii a patru noi linii de transport al energiei electrice, pentru a creşte capacitatea de transport spre România, Grecia, Turcia şi Macedonia de Nord. Ca urmare a acestui lucru, mai multe capacităţi regenerabile vor putea să se conecteze la reţea, a subliniat Enoh T. Ebong.
Potrivit directorului USTDA, tranziţia energetică a Bulgariei înseamnă construirea infrastructurii necesare şi consolidarea cooperării energetice regionale prin extinderea capacităţii de transport al energiei verzi.
De asemenea, USTDA este dispusă să sprijine modernizarea termocentralei de la Sofia şi poartă deja discuţii în acest sens cu Primăria din Sofia, a adăugat Enoh T. Ebong.
Până acum, USTDA a finanţat peste 50 de proiecte de renovare în domeniile energie, transport şi telecomunicaţii din Bulgaria.
Ambasadorul SUA, Kenneth Merten, a spus că acesta va fi un proiect foarte mare, implicând modernizarea sistemului de transport al energiei electrice din Bulgaria. Obiectivul este acela de a avea mai multă energie regenerabilă şi o reţea energetică mai modernă şi mai sigură, a adăugat Merten. De asemenea, studiul de fezabilitate va pregăti terenul pentru a deschide şi mai multe oportunităţi vizând exportul de energie spre Turcia, Macedonia de Nord, Grecia, Kosovo, Muntenegru şi, posibil, Italia.
Ministrul bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, a descris semnarea acordului drept "un nou pas în cooperarea fructuoasă şi dezvoltarea relaţiilor dintre Bulgaria şi SUA".
"În USTDA avem un partener de încredere ale cărui expertiză şi profesionalism sunt active incontestabile pentru dezvoltarea relaţiilor şi proiectelor noastre, precum şi pentru dezvoltarea sectorului energetic bulgar", a spus ministrul Energiei. "După ce acest proiect va fi implementat, vom realiza o creştere a securităţii energetice nu doar pentru Bulgaria, dar şi pentru întreaga regiune. De asemenea, este un nou pas în procesul de transformare a sectorului energetic din Bulgaria. Ne va permite schimbul în timp real de electricitate între ţările din regiune, ceea ce va permite stabilizarea pieţelor de electricitate. Nu în cele din urmă, va permite transportul de energie verde de la mari facilităţi de producţie şi va asigura consumul de electricitate în toată regiunea", a adăugat Malinov.
De exemplu, mari capacităţi de generare ar putea obţine proiecte în regiunea Caspică şi în Nordul Africii, a mai spus oficialul bulgar.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.
Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol
Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.
Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i
Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai
Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom
Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska
Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p
Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)
Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril
Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției
Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21
Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong
Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l