logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Comisia Europeană trebuie să investească mai mult în AI, arată Curtea de Conturi Europeană

Imagine din galeria Agerpres

Uniunea Europeană nu a reuşit, până acum, să dezvolte ecosistemul european de inteligenţă artificială şi nici să accelereze investiţiile în domeniu la acelaşi nivel cu liderii mondiali, arată un raport al Curţii de Conturi Europene publicat miercuri.

Potrivit acestuia, măsurile UE în domeniul Inteligenţei Artificiale nu au fost însă bine coordonate cu cele ale statelor membre, iar monitorizarea investiţiilor nu s-a realizat în mod sistematic. În viitor, pentru a-şi atinge ambiţiile în materie de inteligenţă artificială, UE va trebui neapărat să îşi consolideze guvernanţa şi să atragă investiţii publice şi private mai numeroase şi mai bine direcţionate.

Decalajul global în materie de investiţii în acest domeniu dintre SUA şi UE a crescut, potrivit estimărilor, de peste două ori între 2018 şi 2020 (UE rămânând în urmă cu peste 10 miliarde de euro). Dată fiind situaţia, UE a luat treptat măsuri pentru a dezvolta un cadru de coordonare a inteligenţei artificiale pe întregul său teritoriu, sporind investiţiile şi adaptând reglementările. În 2018 şi 2021, Comisia şi statele membre ale UE au picat de acord asupra unor măsuri de dezvoltare a unui ecosistem de excelenţă şi de încredere în acest domeniu. UE urma astfel să fie plasată pe traiectoria potrivită pentru a deveni lider mondial în inteligenţa artificială de vârf, etică şi sigură.

"Investiţii de proporţii şi bine direcţionate în domeniul inteligenţei artificiale pot schimba regulile jocului - ele decid viteza creşterii economice a UE în anii următori. Această cursă privind inteligenţa artificială poate fi de tipul "totul sau nimic". Pentru ca UE să îşi atingă obiectivele ambiţioase, Comisia Europeană şi statele membre trebuie să îşi unească forţele într-un mod mai eficient, să tureze motoarele şi să valorifice potenţialul UE de a triumfa în actuala revoluţie tehnologică de anvergură", spune Mihails Kozlovs, membrul ECA responsabil de audit, într-un comunicat al instituţiei.

Planurile Comisiei din 2018 şi din 2021 privind inteligenţa artificială sunt cuprinzătoare şi respectă, în linii mari, bunele practici internaţionale. La peste cinci ani de la primul plan însă, încă se mai lucrează la cadrul de coordonare şi reglementare a investiţiilor din UE în acest domeniu. Auditorii critică coordonarea Comisiei cu statele membre, care a avut doar "efecte limitate" pentru că, potrivit acestora, Comisia nu dispunea de instrumentele de guvernanţă şi de informaţiile necesare. Credibilitatea planurilor UE a avut de suferit şi pentru că Comisia nu instituise un sistem adecvat de monitorizare a performanţei investiţiilor în inteligenţa artificială. În plus, nu era clar modul în care statele membre vor contribui la ţintele globale de investiţii ale UE, neexistând, deci, o imagine de ansamblu la nivelul acesteia, se mai arată în raportul Curţii de Conturi Europene.

Potrivit auditorilor, ţintele de investiţii ale UE rămân prea vagi şi nu mai sunt de actualitate, în condiţiile în care au rămas aceleaşi din 2018.

"Lipsa de ambiţie în acest sens nu face casă bună cu aspiraţiile de a construi un ecosistem de inteligenţă artificială competitiv la nivel mondial. Comisia a reuşit în general să majoreze cheltuielile de la bugetul UE pentru proiecte de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale, dar a stimulat ea şi cofinanţarea privată? Nu semnificativ. Şi trebuie totodată să depună mai multe eforturi pentru a se asigura că rezultatele proiectelor de cercetare finanţate de UE în acest domeniu sunt comercializate sau exploatate pe deplin", se precizează în documentul citat.

Comisia a luat măsuri pentru a institui condiţii financiare şi de infrastructură favorabile dezvoltării şi adoptării inteligenţei artificiale. Infrastructura finanţată de UE - cum ar fi unităţile de testare, spaţiile de date sau o platformă de inteligenţă artificială la cerere - a avut însă un start timid. Într-adevăr, până acum, planurile privind inteligenţa artificială nu au declanşat decât un sprijin modest din partea UE sub formă de capital (cum ar fi finanţarea prin capitaluri proprii) pentru inovatori. Măsurile adoptate recent de UE pentru realizarea unei pieţe unice a datelor se află încă în faza iniţială şi nu pot impulsiona imediat investiţii în inteligenţa artificială.

SUA este de mult timp un lider în inteligenţa artificială, iar China şi-a propus să devină numărul 1 la nivel mondial până în 2030. Ambele ţări se bazează pe investiţii private de proporţii din partea giganţilor lor tehnologici. În ceea ce priveşte UE, ţintele pe care şi le-a stabilit aceasta pentru investiţiile publice şi private în domeniul inteligenţei artificiale sunt de 20 de miliarde de euro în perioada 2018-2020 şi 20 de miliarde de euro pe an în următorul deceniu. Iar în ceea ce priveşte finanţarea pe care o acordă UE în acest domeniu, Comisia şi-a propus să o majoreze la 1,5 miliarde de euro în perioada 2018-2020 şi la 1 miliard de euro pe an în perioada 2021-2027. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic Extern 14-04-2025 19:05

UE își suspendă, până la 14 iulie, contramăsurile împotriva taxelor vamale nejustificate anunțate de SUA

Uniunea Europeană și-a suspendat luni, până la 14 iulie, contramăsurile referitoare la taxele vamale nejustificate anunțate de SUA, măsura Bruxellesului fiind motivată de dorința de a oferi timp suficient pentru negocierile cu Washingtonul, indică un comunicat difuzat luni pe website-ul Comisiei Europene. Suspendarea a fost anunțată prim

Economic Extern 14-04-2025 16:05

Exporturile de diamante ale Indiei au coborât la nivelul minim al ultimelor două decenii

Exporturile Indiei de diamante tăiate și șlefuite s-au prăbușit în anul fiscal 2024/25, care s-a încheiat la 31 martie, până la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, pe fondul cererii reduse venite din SUA și China, a anunțat luni un organism reprezentativ, transmite Reuters. India este cel mai important centru mond

Economic Extern 14-04-2025 15:38

UE intenționează să publice, luna viitoare, o strategie referitoare la eliminarea combustibililor rusești

Uniunea Europeană intenționează să anunțe, la începutul lunii mai, care sunt pași necesari pentru eliminarea combustibililor fosili rusești, în ideea de a realiza un echilibru între obiectivul reducerii dependenței de importurile din Rusia și necesitatea de a reduce costurile cu energia pentru sectorul industrial, transmite Bloomberg.

Economic Extern 14-04-2025 15:20

Rusia se așteaptă la exporturi stabile de petrol și afaceri în creștere cu gaze naturale până în 2050

Rusia, al doilea mare exportator mondial de petrol și al doilea mare producător de gaze naturale, se așteaptă la o producție stabilă de petrol și o creștere semnificativă a producției și exporturilor de gaze naturale în următorul sfert de secol, conform noii strategii energetice publicate luni, transmite Reuters. Exporturile de gaze ale

Economic Extern 14-04-2025 14:54

Apple a fost lider pe piața de smartphone în primul trimestru grație lansării iPhone 16e

Grupul american Apple a avut cele mai mari vânzări de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, grație lansării modelului iPhone 16e și a cererii puternice în țări precum Japonia și India, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piață Counterpoint Research, relatează Reuters. 'În conformitate cu

Economic Extern 14-04-2025 13:46

Tensiunile comerciale pot duce la prăbușiri ale burselor, avertizează FMI

Mari evenimente de riscuri geopolitice, inclusiv tensiuni comerciale, pot declanșa ample corecții ale prețului acțiunilor, a apreciat Fondul Monetar Internațional într-un raport publicat luni, transmite Reuters. La rândul lor, aceste corecții ale prețului acțiunilor pot amenința stabilitatea financiară, subliniază FMI într-un capitol publicat

Economic Extern 14-04-2025 11:17

Bursele salută scutirea de taxe a produselor electronice

Piețele bursiere din întreaga lume erau luni pe creștere, salutând anunțul autorităților americane privind scutirea provizorie a produselor electronice de la plata tarifelor vamale suplimentare, în timp ce dolarul continuă să piardă teren, un semn al pierderii încrederii în prima economie mondială, transmite AFP.

Economic Extern 14-04-2025 09:43

Exporturile chineze au crescut puternic tocmai înainte de intrarea în vigoare a tarifelor americane

Exporturile chineze au înregistrat un salt de 12,4% în ritm anual în luna martie, arată datele oficiale publicate luni, care scot în evidență o creștere puternică a livrărilor cu puțin timp înainte de intrarea în vigoare a tarifele vamale astronomice impuse de Washington pentru produsele chineze, relatează AFP. Cifrele ofici

Economic Extern 13-04-2025 15:48

China cere SUA 'să anuleze complet' taxele vamale reciproce

China a cerut duminică Statelor Unite 'să anuleze complet' taxele vamale reciproce, după decizia Washingtonului de vineri de a scuti produsele high-tech, relatează AFP. 'Îndemnăm Statele Unite să facă un pas mare pentru a-și corecta greșelile, să anuleze complet practica proastă a taxelor reciproce și să revină pe calea corec

Economic Extern 13-04-2025 12:30

Fondurile de pensii din Canada sunt interesate să facă investiții în Europa după tarifele introduse de Trump

Marile fonduri de pensii canadiene și-au majorat în ultimii ani investițiile în active americane, însă după măsurile adoptate de președintele SUA, Donald Trump, unele dintre aceste fonduri se uită spre Europa ca o destinație atractivă pentru alocarea capitalului, transmite Bloomberg. Trump a declanșat un război comercial glob

Economic Extern 13-04-2025 08:48

Italia intenționează să vândă active în valoare de 0,8% din PIB până în 2027

Trezoreria Italiei a anunțat, la prezentarea cadrului bugetar multianual, că autoritățile intenționează să vândă active în valoare de 0,8% din PIB până în 2027, pentru a ține sub control finanțele fragile ale statului, transmite Reuters. Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni și-a propus ca până în 2026

Economic Extern 12-04-2025 19:01

SUA: Smartphone-urile și computerele, scutite de suprataxele impuse de administrația Trump

Statele Unite, aflate în plin război comercial cu China, au decis să excepteze smartphone-urile și computerele de la recentele suprataxe vamale impuse de administrația Donald Trump, potrivit unui anunț al serviciului vamal american, relatează AFP. Aceste scutiri se aplică în special produselor electronice importate în Statele

Economic Extern 12-04-2025 11:25

Argentina elimină restricțiile asupra mișcărilor de capital după un acord cu FMI în valoare de 20 de miliarde de dolari

Argentina a încheiat, vineri, un nou acord de tip mecanism de finanțare extinsă (EFF), în valoare de 20 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 48 de luni, cu Fondul Monetar Internațional (FMI), prin care va elimina o parte importantă din restricțiile sale asupra mișcărilor de capital și va relaxa cursul de schimb, transmite Reuters.

Economic Extern 12-04-2025 05:46

Trump susține că dolarul va fi 'întotdeauna' moneda de referință

Donald Trump a declarat vineri că dolarul va rămâne 'moneda de referință', în timp ce biletul verde este în cădere pe piețe, împovărat de politica vamală a președintelui american, notează AFP. 'Suntem moneda de referință. Întotdeauna vom fi... Cred că dolarul este grozav', a declarat republicanul la bordul Air Forc

Economic Extern 11-04-2025 21:22

SUA: Trump rămâne 'optimist' în ceea ce privește un acord comercial cu China (purtătoare de cuvânt)

Președintele american Donald Trump rămâne 'optimist' în ceea ce privește un acord comercial cu China, a declarat vineri Casa Albă, în timp ce între cele două puteri are loc o escaladare a disputei comerciale, care a început odată cu taxele vamale impuse de președintele SUA, relatează AFP. 'Președintele a spus c