SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile

Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state cu cele mai mari randamente la culturile agricole, precum Indiana, Illinois şi Iowa, arată o analiză realizată de Reuters.
Industria energiei fotovoltaice începe să avanseze în zona Midwest din SUA, atrasă de chiriile mici la terenuri, acces la reţelele de transport al energiei electrice şi subvenţiile federale şi locale. De asemenea, zona de câmpie a SUA are ceva ce industria energiei fotovoltaice are nevoie, câmpuri larg deschise.
Un exemplu este parcul fotovoltaic pe care firma Dunns Bridge Solar LLC, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de parcuri fotovoltaice din Midwestul american, l-a construit la Wheatfield, statul Indiana, pe o suprafaţă de 445 de acri (aproximativ 180 de hectare) închiriată în luna aprilie 2019 de la fermierul Dave Duttlinger.
"Nu voi mai putea cultiva nimic pe acel câmp vreodată", spune Dave Duttlinger, după ce macaralele au modificat terenul şi au împrăştiat nisip pe mari porţiuni de sol.
O parte din ferma lui Duttlinger, inclusiv acea parte care acum este acoperită de panouri fotovoltaice, este clasificată de Departamentul american al Agriculturii drept cel mai productiv teren pentru culturi agricole.
Însă, pentru deţinătorii de teren arabil precum Dave Duttlinger, profiturile promise de parcurile fotovoltaice sunt atractive. Datele Reuters arată că închirierea de terenuri pentru amplasarea de instalaţii fotovoltaice aduce chirii anuale de 900 până la 1.500 de dolari pentru fiecare acru de teren. Comparativ, chiriile pentru terenurile arabile din statele Indiana, Illinois şi Iowa, principalele state americane unde se cultivă porumb şi soia boabe, s-au situat la o medie de 251 de dolari per acru în 2023, arată datele USDA.
Trust-ul de investiţii în terenuri arabile Farmland Partners a închiriat la nivel naţional aproximativ 9.000 de acri (aproximativ 3.600 de hectare) către firmele care doresc să construiască parcuri fotovoltaice. O mare parte din acest teren este un pământ cu productivitate ridicată, spune preşedintele Paul Pittman.
"Este acesta cel mai bun scop în care poate fi utilizat acest teren? Probabil că nu, dar investitorii noştri ne-ar omorî dacă nu am profita de această oportunitate", spune Paul Pittman.
Unii dezvoltatori de proiecte regenerabile subliniază că nu toate terenurile închiriate vor deveni proiecte fotovoltaice. Unii fac planuri astfel încât să poată cultiva în continuare plante între panourile fotovoltaice în timp ce alţii, precum Doral Renewables LLC, au de gând să folosească animale care să pască iarba crescută între panouri, pentru un mai bun management al terenurilor.
Însă, unii economişti şi agronomi contracarează acest argument subliniind că folosirea chiar şi a unor mici suprafeţe de teren arabil pentru amplasarea de panouri fotovoltaice riscă să afecteze solul, cu impact asupra potenţialului producţiei agricole a SUA.
În plus, lucrările de construcţie a parcurilor fotovoltaice vin la pachet cu operaţiuni de curăţare a unor suprafeţe mari de teren şi pot duce de asemenea la o eroziune semnificativă şi depunerea de sedimente în râuri, potrivit Agenţiei americane pentru protecţia mediului.
Pentru a atinge ţintele de decarbonizare fixate de administraţia Biden pentru 2050, SUA vor avea nevoie de capacităţi fotovoltaice de 1.570 de Gigawaţi. Chiar dacă nu toate statele vor aloca acelaşi procent din terenurile lor pentru construcţia de parcuri fotovoltaice, analiştii nu se aşteaptă ca acest procent să depăşească 5% din întreaga suprafaţă a unui stat, cu posibila excepţie a micului stat Rhode Island, unde ar putea ajunge la 6,5% până în 2050.
În schimb, cercetătorii de la ONG-ul American Farmland Trust au prognozat anul trecut că 83% din noile facilităţi de energie fotovoltaică vor fi construite în SUA pe terenuri arabile şi aproape jumătate din acestea sunt cele mai bune terenuri care ar putea fi utilizate cel mai bine pentru cultivarea de alimente.
În replică, cinci dezvoltatori de parcuri fotovoltaice intervievaţi de Reuters spun că suprafeţele de teren utilizate de industria regenerabilelor sunt mult prea mici pentru a avea un impact asupra producţiei totale de alimente şi acest impact ar trebui contrabalansat de nevoia de a decarboniza piaţa energetică americană în contextul schimbărilor climatice.
La rândul său, Norm Welker, un fermier din Indiana, spune că a făcut o afacere mai bună atunci când şi-a închiriat 60% din terenul său unui dezvoltator de parcuri fotovoltaice decât ar fi făcut dacă ar fi cultivat porumb, în condiţiile în care preţurile la porumb au atins recent cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.
"Avem grămezi de porumb, suntem la un nivel care nu acoperă costurile de producţie, şi dacă închiriezi teren pentru a cultiva porumb pierzi bani. Din acest punct de vedere, circumstanţele mele economice sunt foarte bune", spune Norm Welker. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Comisia Europeană ia măsuri pentru consolidarea piețelor financiare din UE
Comisia Europeană a anunțat, vineri, că salută votul Parlamentului European de sprijinire a propunerii sale legislative de menținere a normelor actuale privind cerințele de lichiditate pentru anumite tranzacții financiare în temeiul cadrului prudențial bancar al Uniunii Europene (UE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Eurostat: Rata șomajului în UE a atins un nou nivel scăzut record, în 2024
Rata șomajului în Uniunea Europeană (UE), la categoria de vârstă 15-74 ani, a scăzut anul trecut la 5,9% din forța de muncă, cel mai redus nivel de când s-a început publicarea datelor, în 2009. Conform informațiilor prezentate, vineri, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), rata șomajului de lungă durat
Grecia: Veniturile din turism au crescut cu 4,4%, în primul trimestru din 2025
Veniturile statului elen din turism au crescut în ritm anual cu 4,4%, până la un miliard de euro, în primul trimestru din 2025, arată datele publicate, joi, de Banca Centrală a Greciei (BoG), informează Xinhua și publicația elenă To Vima. Statistica sugerează că Grecia este în grafic pentru a înregistra un alt an
Apple se extinde în India, în pofida obiecțiilor lui Donald Trump
Foxconn, furnizorul gigantului tehnologic american Apple, va investi 1,5 miliarde de dolari în India pentru a produce componente de iPhone-uri, în ciuda presiunilor președintelui Donald Trump de a muta producția în SUA, informează publicația indiană The Business Standard. La noua fabrică de lângă Chennai vor fi create 1
BCE avertizează că seceta este un risc major la adresa economiei zonei euro
Lipsa apei este cel mai important risc natural la adresa economiei din zona euro, potrivit Băncii Centrale Europene și cercetătorilor de la Universitatea Oxford, transmite Bloomberg. Lipsa apei de suprafață pune în pericol aproape 15% din producția economică a zonei euro, a declarat joi Frank Elderson, membru al boardului executiv al BCE. Potrivit acestu
Bitcoin a trecut de 111.000 de dolari
Cotația bitcoin a depășit joi, pentru prim dată, pragul de 111.000 de dolari, în condițiile în care traderii sunt din ce în ce mai optimiști cu privire la viitorul acestei criptomonede pe fondul înmulțirii cererii din partea investitorilor instituționali și al sprijinului din partea Administrației Donald Trump, transmite Bloomberg. Bitc
BYD a devansat Tesla în Europa pentru prima dată
Producătorul chinez BYD a vândut luna trecută mai multe automobile electrice în Europa decât Tesla, pentru prima dată în istorie, potrivit unui raport publicat de firma de consultanță JATO Dynamics, în condițiile în care gama de modele învechită și opiniile politice ale directorului general Elon Musk au redus cererea pentru automobil
CE anunță un nou centru digital pentru consolidarea industriei nucleare a Europei
Comisia Europeană a anunțat joi lansarea Centrului Comun de Cercetare (JRC) - un nou centru de modelare menit să furnizeze părților interesate din întreaga Europă modelare și date fiabile în domeniul nuclear. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, scopul acestei modelări digitale este de a descrie și de a prezice comportamentul reactoar
FMI cere Franței măsuri pentru a ține sub control deficitul
Franța trebuie să facă noi eforturi semnificative pentru a ține sub control deficitul bugetar și datoria, se arată într-un raport publicat joi de Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters. Guvernul francez are greutăți în a ține sub control finanțele publice, după majorarea cheltuielilor în 2024, în timp ce
Activitatea economică în zona euro s-a contractat surprinzător în luna mai (S&P Global)
Activitatea economică în zona euro s-a contractat surprinzător în luna mai, pe fondul declinului semnificativ al serviciilor, în timp ce industria dă semne de stabilizare, arată rezultatele unui sondaj S&P Global publicat joi, transmite Reuters. Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P
Italia: Doar 8% dintre companii folosesc AI, pe fondul lipsei de competențe digitale
Numărul companiilor care utilizează inteligența artificială (AI) în Italia, mult timp afectată de creșterea lentă a economiei, este limitat comparativ cu alte state membre UE, conform celor mai recente date publicate de Institutul de Statistică (Istat), transmite Reuters. În raportul său anual, Istat arată că doar opt din 100 de fi
Evoluții financiar-bancare și bursiere
Bursa japoneză a închis ședința de joi în scădere cu 0,84%, pe fondul aprecierii yenului, transmite Kyodo. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 36.985,87 puncte, în scădere cu 313,11 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea ședinței precedente. Seul - Bursa sud-coreeană a înch
Germania: Numărul companiilor închise, la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani
Numărul companiilor din Germania care și-au închis definitiv porțile a crescut cu 16% anul trecut, la 196.100, conform datelor Institutului de Studii Economice ZEW și ale agenției Creditreform, transmite DPA. Este cel mai ridicat nivel din 2011, când încă se resimțeau efectele crizei financiare, fiind afectate atât mari
Croația înregistrează progrese cu planurile privind reactoarele modulare mici
Croația înregistrează progrese cu planurile de a construi reactoare modulare mici (SMR) pentru rezolvarea deficitului de electricitate, a anunțat ministrul Economiei, Ante Susnjar, într-un interviu acordat Radioteleviziunii croate, transmite Xinhua. Susnjar a precizat că un grup de lucru dedicat energiei nucleare, înființat &
Economia Germaniei va stagna anul acesta, anticipează grupul 'înțelepților' care consiliază guvernul german
Consiliul Consultativ al economiștilor care consiliază guvernul german, grup cunoscut sub numele de 'cei cinci înțelepți', și-a revizuit în scădere previziunile pentru cea mai mare economie a Europei și prognozează o stagnare pentru anul în curs, după doi ani consecutivi de recesiune, potrivit raportului acestui grup publicat miercuri, relatează age