logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană mizează pe o redresare întârziată a creşterii în contextul unei scăderi mai rapide a inflaţiei

Image

Comisia Europeană a anunţat joi că a decis să revizuiască, în jos, previziunile de creştere economică pentru UE şi zona euro, până la 0,5% în ambele zone în 2023 (faţă de 0,6% anterior), şi 0,9% în UE (faţă de 1,3%) şi 0,8% în zona euro (faţă de 1,2%) pentru 2024, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Pentru 2025, previziunile de creştere a activităţii economice ale Comisiei se menţin la 1,7% pentru UE şi la 1,5% pentru zona euro.

În schimb, inflaţia ar urma să încetinească mai rapid decât se preconiza în toamnă. Potrivit estimărilor, inflaţia IAPC (indice armonizat al preţurilor de consum) va scădea în UE de la 6,3% în 2023 la 3% în 2024 şi la 2,5% în 2025, iar în zona euro, de la 5,4% în 2023 la 2,7% în 2024 şi la 2,2% în 2025.

"Se estimează că redresarea preconizată din 2024 va fi mai modestă decât s-a prevăzut cu trei luni în urmă, dar se va accelera treptat pe fundalul unor majorări mai lente ale preţurilor, al creşterii salariului real şi al forţei remarcabile a pieţei muncii. Se aşteaptă ca investiţiile să rămână puternice, stimulate de relaxarea condiţiilor de creditare şi de fluxul finanţării din partea MRR. În 2025, creşterea ar urma să se stabilizeze, iar inflaţia să scadă până aproape de obiectivul de 2% al BCE. Tensiunile geopolitice, un climat tot mai instabil şi o serie de alegeri cruciale care vor avea loc anul acesta în întreaga lume reprezintă, toate, factori de creştere a incertitudinii care planează asupra acestor previziuni", a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Potrivit Executivului comunitar, în 2023, creşterea a fost încetinită de eroziunea puterii de cumpărare a gospodăriilor, de o înăsprire monetară accentuată, de retragerea parţială a sprijinului bugetar şi de scăderea cererii externe. După evitarea, la limită, a unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a anului trecut, perspectivele economice ale UE pentru primul trimestru al anului 2024 rămân modeste.

Cu toate acestea, se preconizează că activitatea economică se va accelera totuşi treptat în cursul acestui an. Pe măsură ce inflaţia va continua să scadă, creşterea salariului real şi rezilienţa pieţei forţei de muncă ar trebui să sprijine o redresare a consumului. În pofida scăderii marjelor de profit, se estimează că investiţiile vor beneficia de o relaxare treptată a condiţiilor de creditare şi de implementarea continuă a Mecanismului de redresare şi rezilienţă. În plus, se preconizează o normalizare a schimburilor comerciale cu partenerii străini, după activitatea slabă de anul trecut. Ritmul creşterii ar urma să se stabilizeze începând din a doua jumătate a anului 2024 până la sfârşitul lui 2025.

În ceea ce priveşte inflaţia, în 2023, aceasta a scăzut mai rapid decât se preconizase, în principal sub efectul reducerii preţurilor la energie. În condiţiile unei stagnări a activităţii, scăderea presiunilor asupra preţurilor s-a resimţit şi în cazul altor bunuri şi servicii în a doua jumătate a anului trecut.

Cifrele mai mici decât era de aşteptat ale inflaţiei din ultimele luni, preţurile de bază mai reduse ale energiei şi dinamica economică mai slabă au adus inflaţia pe o traiectorie descendentă mai abruptă decât se anticipase în previziunile din toamnă. Pe termen scurt, însă, expirarea măsurilor de sprijin din sectorul energetic în toate statele membre şi creşterea costurilor de transport ca urmare a perturbărilor comerţului din Marea Roşie ar urma să exercite unele presiuni ascendente asupra preţurilor, fără a întrerupe procesul de scădere a inflaţiei. Se preconizează că, până la finalul perioadei analizate în previziuni, inflaţia totală se va situa puţin deasupra obiectivului BCE în zona euro şi va fi ceva mai ridicată în UE.

Comisia Europeană subliniază că previziunile sunt afectate de incertitudine în contextul unor tensiuni geopolitice prelungite şi al riscului de extindere a conflictului din Orientul Mijlociu. Se preconizează că majorarea costurilor de transport ca urmare a perturbărilor comerţului din Marea Roşie va avea doar un impact marginal asupra inflaţiei. Însă este posibil ca agravarea acestor perturbări să conducă la apariţia unor noi blocaje în cadrul lanţurilor de aprovizionare, care ar putea înăbuşi producţia şi ar putea determina creşterea preţurilor.

Pe plan intern, riscurile asupra proiecţiilor de referinţă privind creşterea şi inflaţia depind de eventualitatea ca marjele de profit, creşterea salariilor şi consumul să se situeze peste sau sub aşteptări, precum şi de cât de ridicat va rămâne nivelul ratelor dobânzii şi pentru cât timp. Riscurile legate de schimbările climatice şi frecvenţa tot mai mare a evenimentelor meteorologice extreme continuă, la rândul lor, să reprezinte ameninţări.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (primăvara şi toamna) şi două seturi de previziuni intermediare (iarna şi vara). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Următoarele previziuni ale Comisiei vor fi previziunile economice din primăvara anului 2024, programate pentru publicare în luna mai. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 08-04-2025 20:44

Noile taxe vamale impuse de președintele Trump împotriva Chinei vor crește miercuri la 104% (Casa Albă)

Noile taxe la importurile chineze în Statele Unite vor crește miercuri la 104%, a anunțat marți Casa Albă, punând în aplicare o amenințare a președintelui Donald Trump, relatează AFP. Președintele SUA a anunțat săptămâna trecută că noile sale taxe vamale, anunțate din ianuarie, vor crește la 54% la produsele chinezești înc

Economic Extern 08-04-2025 19:39

Un oficial BCE pledează pentru 'autonomia' Europei în domeniul plăților digitale

Europa trebuie să avanseze urgent spre o legislație care să fixeze cadrul de reglementare al viitorului euro digital, în ideea de a-și reduce 'dependența crescută' de firmele de plăți străine, a declarat marți un înalt responsabil de la Banca Centrală Europeană, transmite AFP. Într-un discurs în Parlamentul European, Piero Cipol

Economic Extern 08-04-2025 19:08

Santander analizează o posibilă vânzare a subsidiarei sale din Polonia

Banco Santander SA, cea mai mare bancă din Spania, analizează mai multe opțiuni, inclusiv o posibilă vânzare, a participației la subsidiara sa din Polonia, Bank Polska SA, informează Bloomberg News, citând mai multe surse din apropierea acestui dosar. Santander deține 62,2% din acțiunile Santander Bank Polska. Pe baza celor mai recente cotații, ace

Economic Extern 08-04-2025 17:50

Tarifele extinse anunțate de Donald Trump vor afecta economiile a 17 țări din Africa Subsahariană

Tarifele extinse ale SUA, care intră în vigoare miercuri pentru țările pe care președintele Donald Trump le consideră 'cei mai răi infractori' ca urmare a barierelor lor în calea produselor americane, vizează inclusiv 17 țări din Africa Subsahariană, ale căror economii, foarte dependente de comerțul american, vor fi pedepsite și forțate să caute o diversi

Economic Extern 08-04-2025 17:13

Companiile farmaceutice din Europa avertizează că tarifele lui Trump ar putea accelera mutarea în SUA

Companiile farmaceutice din Europa au transmis un avertisment președintei Comisiei Europene, la o reuniune care a avut loc marți, potrivit căruia tarifele vamale americane vor urgenta mutarea industriei dinspre Europa spre SUA, au declarat pentru Reuters două surse din industria pharma. Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), u

Economic Extern 08-04-2025 16:53

Comisia Europeană, dispusă la negocieri cu SUA pentru ca UE să cumpere produse energetice în schimbul scăderii taxelor vamale

Comisia Europeană a transmis marți că este dispusă să negocieze sporirea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, așa cum a sugerat președintele american Donald Trump pentru ca acesta să accepte reducerea taxelor vamale pe care le-a anunțat săptămâna trecută, precizând însă că nu Bruxellesul discută și semnează contractele, ci companiile inte

Economic Extern 08-04-2025 15:30

UE va replica la tarifele americane dar va excepta bourbonul

Uniunea Europeană propune copierea taxelor introduse de SUA la importurile de oțel și aluminiu prin tarife vamale de 25% la diferite mărfuri americane, dar va excepta whisky-ul de tip burbon, în ideea de a evita represaliile Washingtonului la vinurile și băuturile spirtoase europene, arată o listă consultată de AFP. Aceste tarife vamale

Economic Extern 08-04-2025 14:39

Vânzările Porsche au scăzut cu 8% în primul trimestru pe fondul cererii reduse în China și Europa

Constructorul german de automobile sport Porsche a raportat marți o scădere cu 8% a numărului de automobile livrate la nivel global în primele trei luni ale acestui an, afectat de scăderea cererii pe piețele din China și Europa, transmite Reuters. Un număr total de 71.470 de automobile Porsche au fost livrate clienților din întreaga lume în p

Economic Extern 08-04-2025 14:28

Afacerile Pirelli din SUA, afectate de participația deținută de Sinochem (Tronchetti Provera)

Pirelli se confruntă cu dificultăți în încercarea de a investi în Statele Unite deoarece cel mai mare acționar al său este compania chineză de stat Sinochem, a afirmat marți vicepreședintele executiv al producătorului italian de anvelope, Marco Tronchetti, într-un interviu acordat publicației Repubblica, transmite Reuters. Acționarii ch

Economic Extern 08-04-2025 14:24

Exporturile de produse agroalimentare ale UE au atins un nivel record de 235,4 miliarde euro în 2024

Atât exporturile cât și importurile de produse agroalimentare ale blocului comunitar au atins un nivel record în 2024, în pofida provocărilor mondiale care continuă, arată un raport publicat marți de Comisia Europeană. Potrivit executivului comunitar, exporturile cumulate de produse agroalimentare ale UE au crescut anul trecut cu 3% (sa

Economic Extern 08-04-2025 13:48

BTA: Proiectul FAST Danube 2 poate demara imediat după ce îl semnează România, a declarat vicepremierul Zafirov

Statul bulgar are deja o soluție pregătită pentru Proiectul FAST Danube 2 menit să îmbunătățească navigația pe Dunăre, a declarat pentru BTA vicepremierul Atanas Zafirov. Luni, Zafirov a vizitat România și a discutat cu premierul român Marcel Ciolacu la București. Printre subiectele discutate s-a aflat și FAST Danube 2.

Economic Extern 08-04-2025 12:58

Eurostat: Prețurile locuințelor au crescut cu aproape 5% în UE, în trimestrul patru din 2024

Prețurile locuințelor au crescut cu 4,2% în zona euro și cu 4,9% în UE, în trimestrul patru din 2024, comparativ perioada similară din 2023, după ce în trimestrul trei din 2024 au înregistrat un avans de 2,7%% în zona euro și de 3,9% în UE, arată datele colectate prin Indicele prețurilor locuințelor, publicat marți de Oficiul

Economic Extern 08-04-2025 12:01

Scăderea semnificativă a cotațiilor țițeiului reprezintă un risc pentru economia rusă, avertizează guvernatorul Băncii Rusiei

Scăderea semnificativă a cotațiilor țițeiului pe plan mondial, în urma taxelor vamale anunțate de președintele Donald Trump, reprezintă un risc la adresa economiei ruse, a anunțat marți agenția rusă de presă TASS citând declarația guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, transmite Reuters. Banca Centrală a Rusiei

Economic Extern 08-04-2025 10:46

China oprește importurile de gaze naturale lichefiate din SUA (Bloomberg)

China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai îndelungat interval din ultimii cinci ani, după ce înrăutățirea relațiilor dintre Beijing și Washington a determinat cumpărătorii din statul asiatic să redirecționeze livrările, transmite Bloomberg. Niciun transport de GNL din SUA nu se îndr

Economic Extern 08-04-2025 10:41

Bruxelles propune taxe de până la 25 % pentru produsele din SUA, ca prim răspuns

Comisia Europeană a propus luni aplicarea unor taxe vamale cuprinse între 10% și 25% pentru importuri de produse americane în UE, ca răspuns la taxele impuse de Administrația lui Donald Trump pentru oțelul și aluminiul din Uniunea Europeană, conform unui document la care a avut acces EFE. Este prevăzut ca statele membre să se pronu