logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană salută acordul politic de a face producţia de tehnologii curate rezilientă şi competitivă în blocul comunitar

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a salutat acordul politic provizoriu la care au ajuns marţi Parlamentul European şi Consiliul cu privire la Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete (NZIA), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Acest acord va ajuta UE să devină casa tehnologiilor curate şi va face progrese semnificative în direcţia construirii unei capacităţi interne puternice de producţie a acestor tehnologii în UE. NZIA va spori competitivitatea şi rezilienţa industriei europene şi va sprijini crearea de locuri de muncă verzi şi de calitate, pe măsură ce UE urmăreşte să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Ca parte centrală a Planului industrial al Pactului verde, actul va asigura faptul că UE este bine echipată pentru tranziţia către o energie curată, stabilind un criteriu de referinţă pentru capacitatea de producţie a UE de tehnologii cu zero emisii nete care să atingă cel puţin 40% din cererea preconizată a UE până în 2030. Actul convenit va crea condiţiile de reglementare favorabile necesare pentru a atrage şi a sprijini investiţiile în tehnologii şi în proiecte conexe care vor avea o contribuţie semnificativă la decarbonizare.

Dispoziţiile convenite vor contribui în special la construirea mai multor instalaţii de producţie de tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, într-un mod mai rapid. Aceasta va facilita accesul la pieţe pentru produsele care îndeplinesc criteriile europene de durabilitate şi rezilienţă şi care contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare prea concentrate. Aceasta va asigura, de asemenea, disponibilitatea forţei de muncă calificate necesare pentru a sprijini cursa către zero emisii nete.

Mai precis, regulamentul convenit provizoriu identifică o gamă largă de tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete care pot fi sprijinite prin proiecte strategice. Acestea sunt, de exemplu, energia solară fotovoltaică (PV), energia eoliană terestră şi offshore, pilele de combustie, electrolizoarele, bateriile, tehnologiile de reţea şi combustibilii alternativi durabili, printre altele. În urma acordului provizoriu la care s-a ajuns astăzi, industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi oţelul, substanţele chimice sau cimentul, care produc componente care sunt utilizate în aceste tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete şi care investesc în decarbonizare pot fi, de asemenea, sprijinite ca proiecte strategice.

Potrivit sursei citate, acordul va permite, de asemenea, crearea unui mediu de reglementare simplificat şi favorabil pentru tehnologiile curate. Actul convenit va reduce sarcina administrativă şi va simplifica autorizarea tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete. Pentru proiectele strategice care contribuie la obiectivul zero emisii nete, aceasta accelerează şi mai mult procesul de autorizare.

"Acordul la care s-a ajuns introduce conceptul de văi de accelerare cu zero emisii nete, care pot fi instituite de statele membre pentru a facilita crearea de clustere de activităţi industriale care contribuie la obiectivul zero emisii nete şi pentru a simplifica şi mai mult procedurile administrative. Evaluările de mediu ale zonei geografice în temeiul legislaţiei aplicabile vor contribui la raţionalizarea planificării ulterioare a proiectelor individuale", se arată în comunicatul CE.

De asemenea, va fi accelerată captarea şi stocarea de CO2 în UE. Acordul provizoriu stabileşte obiectivul UE de a atinge o capacitate anuală de injectare de 50 milioane de tone în siturile geologicede stocare a CO2 din UE până în 2030. Aceste proiecte strategice de stocare a CO2 care contribuie la obiectivul zero emisii nete vor fi realizate cu contribuţii din partea producătorilor de petrol şi gaze din UE pe baza producţiei lor proporţionale. În conformitate cu obiectivele Comunicării privind gestionarea industrială a carbonului, acordul elimină o barieră majoră în calea dezvoltării captării şi stocării de CO2 ca soluţie climatică viabilă din punct de vedere economic, în special pentru emisiile greu de redus în industriile mari consumatoare de energie.

În plus, se va facilita accesul pe piaţă al produselor care contribuie la obiectivul zero emisii nete. Compromisul la care s-a ajuns impune autorităţilor publice să ia în considerare criterii de durabilitate şi rezilienţă pentru anumite tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete în procesele de achiziţii publice, precum şi în licitaţiile pentru implementarea energiei din surse regenerabile. Pentru procedurile de achiziţii publice, trebuie utilizat cel puţin un criteriu suplimentar în ceea ce priveşte sustenabilitatea socială, securitatea cibernetică şi obligaţia de a obţine rezultate la timp. În ceea ce priveşte licitaţiile pentru implementarea surselor regenerabile de energie, acordul stabileşte criterii obligatorii care nu sunt legate de preţ, şi anume contribuţia licitaţiei la durabilitate şi rezilienţă, securitatea cibernetică, conduita profesională responsabilă şi capacitatea de a realiza proiectele pe deplin şi la timp. Aceste criterii vor trebui să se aplice pentru cel puţin 30% din volumul licitat anual de un stat membru sau 6 gigawaţi.

Totodată, va fi sprijinită dezvoltarea competenţelor şi a inovării care contribuie la obiectivul zero emisii nete. Vor fi înfiinţate academii pentru industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete pentru a sprijini perfecţionarea lucrătorilor necesari pentru extinderea industriilor cu zero emisii nete în UE şi pentru a facilita mobilitatea acestora în cadrul pieţei unice europene. Actul convenit include, de asemenea, stimulente pentru ca industria să investească în educaţia şi formarea forţei de muncă din Europa. Pentru a stimula inovarea, noile norme vor permite statelor membre să creeze spaţii de testare în materie de reglementare pentru testarea tehnologiilor inovatoare care contribuie la obiectivul zero emisii nete în condiţii flexibile.

În final, actul prevede crearea unei platforme "Europa cu zero emisii nete", care să servească drept centru central de coordonare, promovând schimbul de informaţii pentru a facilita punerea în aplicare şi sprijinirea iniţiativelor de investiţii în întreaga UE.

"Acordul politic referitor la Regulamentul privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete reprezintă un pas important către realizarea obiectivelor noastre ambiţioase în materie de climă şi economie. Aceasta demonstrează angajamentul nostru colectiv de a construi un sector industrial mai durabil, mai rezilient şi mai competitiv în Europa. Împreună, facem din UE un lider mondial în tranziţia către o energie curată", a afirmat preşedintele CE, Ursula von der Leyen. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 06-05-2025 19:24

Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026

Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna

Economic Extern 06-05-2025 18:18

IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru

Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot

Economic Extern 06-05-2025 16:56

UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia

Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun

Economic Extern 06-05-2025 16:42

Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie

Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu

Economic Extern 06-05-2025 16:26

Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump

Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii

Economic Extern 06-05-2025 15:40

UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)

Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi

Economic Extern 06-05-2025 14:54

Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci

Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în

Economic Extern 06-05-2025 14:21

Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord

Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.

Economic Extern 06-05-2025 14:16

Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024

Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne

Economic Extern 06-05-2025 14:03

Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE

În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În

Economic Extern 06-05-2025 12:54

Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d

Economic Extern 06-05-2025 10:49

UE propune interzicerea importurilor de gaze rusești până la finalul lui 2027 (Reuters)

Uniunea Europeană va publica marți planurile ce vizează interzicerea până la finalul anului a unor noi acorduri privind gazele rusești și eliminarea contractelor existente până la finele lui 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Marți, Comisia Europeană va publica 'foaia de parcurs' privind modul &i

Economic Extern 06-05-2025 09:49

Evoluții financiar-bancare și bursiere

Bursele din Tokyo și Seul sunt închise marți în urma celebrării unor sărbători publice, transmite Kyodo. Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat ședința de marți în creștere 1,50%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.525,56 puncte, în creștere cu 38,92 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la

Economic Extern 06-05-2025 08:57

Profitul operațional al Ford ar putea scădea cu miliarde de dolari din cauza incertitudinilor privind taxele vamale

Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operațional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari, transmit AP și Reuters. 'Încă este prea devreme să înțelegem deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste taxe vamale. Totuși,

Economic Extern 05-05-2025 18:54

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.