logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO INTERVIU/Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu: Am depăşit valul inflaţionist; ţintim inflaţie de 5% pe termen mediu

Imagine din galeria Agerpres

Republica Moldova a depăşit valul inflaţionist înregistrat pe fondul războiului din Ucraina, al crizei energetice şi alimentare, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, într-un interviu acordat AGERPRES.

El a subliniat că inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la 34% în 2022 la 6,3% la finalul lunii octombrie a acestui an, cu ţintă de apropiere de pragul de 5%, pe termen mediu.

Guvernatorul Băncii Centrale din Republica Moldova susţine, de asemenea, că politica monetară a fost relaxată, astfel încât băncile comerciale să poate credita mai mult atât companiile, cât şi populaţia, în vederea stimulării consumului intern.

 


AGERPRES: Inflaţia reprezintă un indicator important pentru fiecare economie a acestei lumi. Care este pragul de inflaţie pe care vi l-aţi propus dumneavoastră, Republica Moldova, în 2023?

Octavian Armaşu: Prin instrumentele noastre de politică monetară, noi ţintim inflaţia de 5% pe termen mediu, cu un interval de variaţie de +/-1,5%. Noi deja am intrat în acest interval de variaţie la finele lunii octombrie, cu o inflaţie de 6,3%. Astfel, noi am depăşit acel val inflaţionist, care a venit la finele anului 2021, o dată cu criza energetică, cu creşterea preţurilor produselor alimentare şi care a culminat cu războiul din Ucraina. Am avut o perioadă destul de dificilă. Inflaţia a ajuns la un nivel foarte înalt, 34%, din varii motive, având în vedere structura economiei din Republica Moldova, volatilitatea ei şi deschiderea ei, dar şi expunerea la mai multe lanţuri de aprovizionare care erau legate şi conectate de Ucraina. Toate acestea au avut efect.

Prin politicile monetare, destul de aspre, aş zice eu, dar pe care noi le-am calibrat ca timp optim, am reuşit să aducem inflaţia aproape de ţintă, în intervalul de variaţie. Acum, intrăm în altă etapă. Noi ne aşteptăm să avem o inflaţie care va fi în intervalul de variaţie, în perioada următoare, cel puţin 24 de luni, perioada noastră de prognoză, şi pentru asta vom utiliza iarăşi toate instrumentele, dar în acelaşi timp BNM va promova o politică monetară stimulativă pentru a susţine recuperarea economiei după acest lanţ de criză.

AGERPRES: Cum vedeţi revenirea pe creştere economică a Republicii Moldova, după recesiunea din 2022?

Octavian Armaşu: Revenirea are loc în condiţii deloc simple. În primul rând, mă refer la contextul regional, dar şi global. Iarăşi vorbim de acelaşi război din Ucraina, care este în imediata vecinătate şi are un impact asupra economiei din Republica Moldova. Vorbim de o încetinire a creşterii în Uniunea Europeană, în zona euro. Uniunea Europeană este piaţa noastră cea mai importantă de desfacere, respectiv are un impact pentru cererea produselor noastre. În acest context, recuperarea economică trebuie susţinută puternic atât de politica monetară, cât şi de cea fiscală. Deci, pe partea monetară noi chiar recent am mai făcut un pas de relaxare a condiţiilor monetare. Am mai redus şi rata de bază şi am relaxat şi rezervele obligatorii, astfel încât să asigurăm accesul mai uşor şi bani mai ieftini pentru agenţii economici şi pentru populaţie, ca să susţinem consumul. Totodată, ne aşteptăm şi pe partea fiscală la un impuls fiscal pentru economie.

AGERPRES: În ce măsură este importantă independenţa deciziilor Băncii Naţionale în acest proces?

Octavian Armaşu: Eu aş zice că independenţa este crucială, pentru că deciziile de politică monetară întotdeauna sunt dificile, ele întotdeauna sunt dureroase, ele niciodată nu plac. Noi am trecut acest ciclu inflaţionist cu foarte multe critici, dar până la urmă am mers conform agendei pe care ne-am propus-o şi ne-am atins obiectivele, în pofida tuturor criticilor. Dacă nu ar fi fost Banca Centrală independentă, noi nu am fi putut să implementăm aceste instrumente. Totodată, este importantă, pe lângă independenţă, o coordonare strânsă între politica monetară şi politica fiscală, o cooperare între Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor. Atunci când există această coordonare, efectele ambelor politici devin mai pronunţate, apar sinergii între cele două politici şi economia mai bine răspunde la politicile promovate de cele două instituţii.

AGERPRES: Cum explicaţi profitul obţinut de băncile comerciale din Republica Moldova atât anul trecut şi în prima jumătate a acestui an?

Octavian Armaşu: În perioade în care Banca Naţională majorează ratele, e normal ca şi profiturile băncilor să fie în creştere. Lucrul acesta s-a observat şi în Republica Moldova, şi în mai multe ţări din regiune, şi chiar din Uniunea Europeană. Totodată, eu cred că este bine şi pentru sănătatea băncilor. Când băncile acumulează capital prin profituri, acest capital le permite să îşi majoreze şi mai mult portofoliul de credite şi să finanţeze mai mult economia.

AGERPRES: Moldova are 11 bănci comerciale. E mult, e puţin pentru o ţară de dimensiunea Republicii Moldova?

Octavian Armaşu: Noi avem 11 bănci, dar, ca să înţelegeţi, ele sunt foarte diferite. Avem patru bănci sistemice. Avem bănci de dimensiuni medii şi avem şi bănci mai mici. Fiecare are nişa sa în piaţă. Fiecare are locul său în piaţă. Atâta timp cât au un model de business viabil, noi susţinem şi supraveghem aceste instituţii care ele să nu acţioneze în detrimentul deponenţilor, să îşi facă business-ul transparent şi banii deponenţilor să fie în siguranţă.

 


Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO



AGERPRES: Care sunt cele mai solide relaţii pe care le aveţi cu băncile centrale din regiune, cu Banca Naţională a României şi cu alte bănci naţionale din Uniunea Europeană?

Octavian Armaşu: Cu Banca Naţională a României ne leagă o relaţie mai specială. Chiar de la fondarea Băncii Naţionale a Moldovei s-au stabilit aceste relaţii şi Banca Naţională a Moldovei permanent a avut susţinere, şi prin asistenţă tehnică, şi prin consultanţă, de la colegii de la Banca Naţională a României. Şi această cooperare continuă şi până astăzi şi aş zice că ia amploare. Noi am avut mai recent două proiecte twinning cu Banca Naţională a României. Primul a fost în procesul de reformă bancară, când Banca Naţională a Moldovei a reformat sectorul bancar din Moldova. Noi am implementat principiile Basel III, am implementat directivele europene, am transparetizat acţionarii din sectorul bancar, am implementat o guvernanţă sănătoasă în băncile comerciale şi ne-am dezvoltat instrumentele de supraveghere. Sigur că asta fost făcut şi cu colegii din Banca Naţională a României.

Alături de Banca Naţională a României, aş menţiona şi Banca Naţională a Olandei, care şi ea participă în al doilea proiect twinning, Banca Lituaniei şi Banca Belgiei. Avem o cooperare strânsă cu Banca Olandei şi Banca Belgiei, deoarece facem parte din aceeaşi constituentă şi cu toate ţările din constituentă, de fapt, cooperăm destul de strâns. Mai recent, începem a stabili relaţii şi cu Banca Centrală Europeană, din moment ce Moldovei i-a fost acordat statutul de ţară candidată. Au început primele interacţiuni. Sperăm că în viitorul apropiat vor fi iniţiate negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană şi aceasta va crea condiţiile pentru o cooperară mai intensă şi cu Banca Centrală Europeană.AGERPRES (A- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 57

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 06-04-2025 18:36

Peste 50 de țări au contactat SUA pentru negocieri după ce Trump le-a impus taxe vamale

Peste 50 de țări au contactat SUA pentru a începe negocieri asupra taxelor vamale, a declarat consilierul economic al Casei Albe, Kevin Hassett, citat duminică de AFP și Reuters. Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10%, la care pentru zeci de țări se adaugă taxe va

Economic Extern 06-04-2025 10:48

Isabel Schnabel (BCE): Sporirea dramatică a incertitudinilor s-ar putea înrăutăți în urma taxelor vamale americane

Deficiențele structurale de lungă durată ale economiei zonei euro au fost exacerbate de sporirea incertitudinilor, care s-ar putea accentua în urma taxelor vamale americane, a avertizat Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters. Vorbind la un forum economic în nordul Italiei, Schnabel a explicat c

Economic Extern 05-04-2025 19:30

Taxe vamale: Jaguar anunță o 'pauză' a livrărilor în Statele Unite în aprilie

Producătorul de mașini britanic Jaguar Land Rover (JLR) a anunțat sâmbătă că își va suspenda în aprilie livrările de vehicule în Statele Unite din cauza noilor taxe vamale impuse sectorului auto începând cu 3 aprilie de administrația Trump, relatează AFP. 'Statele Unite sunt o piață importantă pentru măr

Economic Extern 05-04-2025 15:52

Bulgaria pregătește înființarea unei poliții turistice

Ministrul bulgar al Turismului, Miroslav Borshosh, a anunțat că lucrează la crearea unei poliții turistice în Bulgaria, informează Novinite. Ministrul Turismului s-a întâlnit la Burgas cu oficiali locali și primari pentru a analiza pregătirile pentru sezonul de vară 2025 de-a lungul coastei de sud a Mării Negre. Început

Economic Extern 05-04-2025 15:03

Nikkei: Nissan vrea să transfere o parte din producția internă în SUA

Producătorul auto nipon Nissan Motor ia în considerarea transferarea unei părți din producția internă în SUA, a anunțat sâmbătă publicația Nikkei, după taxele vamale anunțate de administrația Trump, transmit Reuters și Kyodo. În această vară, Nissan intenționează să reducă producția la fabrica sa din Fukuoka, în v

Economic Extern 05-04-2025 12:32

Fitch confirmă ratingul Ford Otosan la 'BB plus', cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Ford Otomotiv Sanayi A.S. (Ford Otosan) pe termen lung în valută la 'BB plus', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Confirmarea reflectă opinia Fitch conform căreia profilul individual de credit (SCP) al Ford Otosan s-a înrăută

Economic Extern 05-04-2025 09:51

Escaladarea războiului comercial a șters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acțiunilor bursei americane

Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni, reducând valoarea totală a companiilor din acest indice cu 5.400 miliarde de dolari în doar două sesiuni, după ce Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a spus că taxele vamale anunțate de administrația Trump 'ar putea avea un efect

Economic Extern 05-04-2025 00:36

VIDEO SUA: California cere să fie scutită de ripostele la taxele vamale anunțate de președintele Trump

California, a cincea economie din lume, va căuta acorduri cu restul lumii pentru a fi scutită de viitoare riposte vamale împotriva Statelor Unite, a anunțat vineri guvernatorul acestui stat Gavin Newsom, relatează AFP. 'Taxele vamale anunțate de Donald Trump nu-i reprezintă pe toți americanii', a asigurat democratul în

Economic Extern 04-04-2025 19:34

Președintele Fed, Jerome Powell, a dat asigurări că își va exercita complet mandatul

Președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a reiterat vineri că nu își va părăsi mai devreme conducerea instituției, transmite Reuters. 'Intenționez să-mi exercit complet mandatul', le-a spus jurnaliștilor Powell, în condițiile în care finalul mandatului său este în 2026. De asemen

Economic Extern 04-04-2025 18:01

China contestă la OMC noile taxe vamale americane

China a anunțat vineri că a inițiat o acțiune în instanță, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), împotriva impunerii de către SUA de taxe vamale suplimentare, spunând că măsură încalcă reglementările OMC și necesită consultări, transmite Reuters. 'China a depus o plângere la OMC în legătură cu măsu

Economic Extern 04-04-2025 15:05

S&P va revizui toate previziunile globale, după taxele vamale anunțate de SUA

Agenția de evaluare financiară S&P Global a anunțat vineri că revizuiește toate previziunile sale macroeconomice, pe fondul taxelor vamale anunțate miercuri de președintele Donald Trump, o decizie care va alimenta probabil temerile unui nou val de retrogradări ale ratingurilor de credit, transmite Reuters. Dimensiunea și amploarea noilor t

Economic Extern 04-04-2025 14:49

Azerbaidjan poate să majoreze extracția de gaze naturale dacă va crește cererea din partea UE

Azerbaidjan este pregătită să majoreze extracția de gaze naturale dacă va crește cererea din partea Uniunii Europene, a declarat, vineri, președintele azer, Ilham Aliev, la o reuniune ministerială, relatează agenția EFE. 'Trebuie să ne asigurăm că vom avea cerere din Europa pentru gazul nostru, adică trebuie să fim siguri că pe piața europ

Economic Extern 04-04-2025 14:07

Prețurile mondiale la alimente au crescut ușor în martie

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut ușor în martie, cotațiile mai mari la uleiuri vegetale compensând declinul la cereale și zahăr, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modific

Economic Extern 04-04-2025 14:01

China va impune taxe de 34% pentru importurile din SUA, începând din 10 aprilie

Guvernul chinez a anunțat vineri că va impune taxe de 34% pentru toate bunurile importate din Statele Unite ale Americii, începând din 10 aprilie, anunțul venind la o zi după ce Washingtonul a impus taxe adiționale de 34% Chinei, relatează agenția EFE. Taxele de 34% pentru mărfurile americane fac parte dintr-o serie de măsuri &icir

Economic Extern 04-04-2025 13:55

UE anunță, la Samarkand, o investiție de 12 miliarde de euro în Asia Centrală

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat vineri o investiție de 12 miliarde de euro în cadrul summitului Uniunea Europeană - Asia Centrală, care a început vineri în istoricul oraș Samarkand din Uzbekistan, informează EFE și AFP. Investiția face parte din proiectul european 'Global Gateway' pentru infrastructu