Germania: Așteptările privind exporturile s-au prăbușit, în urma războiului comercial

Așteptările privind afacerile în rândul exportatorilor germani au scăzut la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008, în urma noilor taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump, potrivit unui studiu al Institutului Ifo publicat vineri, transmite DPA.
Indicele Ifo privind așteptările legate de exporturi s-a deteriorat cu 7,6 puncte, ajungând la minus 9,8 puncte în aprilie, cel mai redus nivel de la criza financiară, excluzând declinul provocat de pandemie.
'Conflictul legat de taxele vamale cu SUA a întrerupt speranțele unei redresări a exporturilor. Nivelul ridicat de incertitudini privind implementarea taxelor vamale va exacerba probabil și mai mult situația', a apreciat Klaus Wohlrabe, director în cadrul Ifo.
Așteptările privind exporturile au scăzut în toate sectoarele. Speranțele producătorilor auto într-o redresare s-au diminuat drastic, indicele Ifo a scăzut cu 11,8 puncte, ajungând la minus 13,7 puncte în aprilie.
Trump a impus taxe vamale de 25% la vehiculele importate în SUA și sunt așteptate în mai taxe vamale la componentele auto importate. În sectorul ingineriei mecanice, indicele a scăzut la minus 10 puncte. În industria chimică, un alt sector important al economiei germane, așteptările au înregistrat un declin semnificativ.
Singurul sector unde sa înregistrat creștere a fost cel al băuturilor. Conform explicațiilor lui Wohlrabe, producătorii germani de băuturi exportă în principal în UE și, prin urmare, sunt mai puțin afectați de războiul comercial declanșat de Trump.
Economia germană bazată pe export este deja afectată de cererea globală slabă pentru produsele sale, iar companiile străine profită de reducerea competitivității sale.
La anunțarea noilor previziuni, ministrul Economiei, Robert Habeck, a cerut Uniunii Europene și Statelor Unite să găsească o soluție la comerț și a sugerat UE să pregătească măsuri de retorsiune dacă va fi necesar.
'Acum economia germană se confruntă din nou cu dificultăți majore, din cauza impredictibilității politicii comerciale a Statelor Unite. Ținând cont de integrarea strânsă a economiei germane de lanțurile globale de aprovizionare, și de nivelul ridicat al deschiderii noastre față de comerțul exterior, noul protecționism al SUA ar putea avea efecte directe și indirecte majore asupra creșterii economiei noastre', a declarat Habeck.
Pentru 2026, Guvernul de la Berlin se așteaptă la un avans al PIB-ului de 1%, după ce în ianuarie previziona o expansiune de 1,1%.
Anul acesta, exporturile ar urma să scadă cu 2,2%, după un declin de 1,1% în 2024. Anul viitor, exporturile ar urma să crească cu 1,3%.
În data de 10 aprilie, principalele institute economice din Germania și-au revizuit în jos estimările privind evoluția economiei țării în acest an, din cauza războiului comercial inițiat de Donald Trump.
Experții de la institutele DIW, IFO, IFW, IWH și RWI mizează în prezent pe o creștere modestă de 0,1% a primei economii europene în acest an, față de un avans de 0,8% prognozat în luna septembrie, dar își mențin estimările referitoare la un avans de 1,3% pentru anul următor.
'Pe termen scurt, noua politică vamală americană și incertitudinea economică afectează economia germană', au apreciat institutele într-un comunicat de presă.
Numai tarifele vamale americane la importurile de aluminiu, oțel și automobile ar urma să aibă un impact de 0,1 puncte procentuale asupra creșterii economice a Germaniei în 2025, subliniază institutele. Cu privire la tarifele vamale reciproce, anunțate pe 2 aprilie de Donald Trump, acestea 'ar putea dubla efectele negative'.
Aproximativ 10,4% din exporturile Germaniei au mers spre SUA în 2024, adică exporturi cu o valoare de 161,3 miliarde de euro, sau 183,3 miliarde de dolari, ceea ce face din SUA cea mai importantă destinație pentru exporturile germane, a anunțat recent Oficiul federal de statistică (Destatis). SUA au fost, de asemenea, cel mai mare partener comercial al Germaniei, atât pentru exporturi cât și pentru importuri, luând acest titlu înapoi de la China, care l-a deținut între 2016 și 2023.
Germania este mai expusă la tarife față de multe state comparabile din UE, apreciază analiștii, din cauza importanței sectorului industriei și a dependenței sale de vânzările peste hotare. Parlamentarii germani au reacționat la nevoia de a stimula economia printr-un fond, în valoare de mai multe sute de miliarde de euro, destinat investițiilor în noi infrastructuri precum și investițiilor în apărare. AGERPRES/(AS - redactor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FMI estimează că taxele vamale vor afecta mai acut țările din estul Europei (EFE)
Fondul Monetar Internațional estimează că impactul taxelor vamale asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, dar mai acut în țările din estul regiunii, mai expuse la războiul comercial din cauza puternicei dependențe de producție, relatează agenția EFE. Directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kam
Taxele vamale americane vor afecta în Europa mai puternic țările din Est, avertizează FMI
Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că impactul taxelor vamale americane asupra creșterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană, iar țările est-europene vor fi mai puternic afectate ca urmare a dependenței lor majore față de industria prelucrătoare, relatează agenția EFE. Directorul departamentului european al FMI, Alfred Kammer, a i
Președintele Băncii Naționale a Elveției respinge bitcoin ca activ de rezervă
Președintele Băncii Naționale a Elveției (SNB) a declarat vineri că criptomonedele nu îndeplinesc standardele instituției de monedă de rezervă, respingând solicitările promotorilor cripto de a deține bitcoin ca instrument de acoperire împotriva riscurilor în creștere cu care se confruntă economia mondială, transmite Reuters. Promotorii
Apple vrea să producă în India majoritatea iPhone-urilor pe care le vinde în SUA
Apple Inc intenționează, până la finalul anului viitor, să importe cea mai mare parte a iPhone-urilor pe care le vinde în SUA din India, accelerând reducerea dependenței de China, pentru a atenua riscurile legate de taxele vamale și tensiunile geopolitice, transmite Bloomberg. Obiectivul înseamnă că Apple va trebui să-și dubleze producț
Banco BPM respinge oficial oferta de preluare din partea UniCredit
Al treilea mare grup bancar italian, Banco BPM, a respins oficial oferta de preluare a rivalei mai mari UniCredit SpA, spunând că prețul este prea scăzut și acționarii săi vor fi penalizați în entitatea combinată, transmite Reuters. Oferta UniCredit de 13 miliarde euro (14,8 miliarde de dolari) începe luni și se desfășoară p&
Carrefour isi menține obiectivele pentru 2025, pe fondul majorării vânzărilor trimestriale
Carrefour, cel ai mare retailer european, a raportat vânzări trimestriale mai ridicate, care reflectă rezultatele foarte bune înregistrate pe piața din Brazilia și îmbunătățirea performanței pieței franceze, unde compania a redus prețurile pentru a atrage consumatorii afectați de inflația ridicată, transmite Reuters. Compania
Comisarul european pentru industrie declară că nu înțelege planurile Arcelor Mittal de reorganizare
Vicepreședintele pentru Industrie al Comisiei Europene, Stephane Sejourne, și-a exprimat, joi 'neînțelegerea' față de recentele anunțuri ale companiei multinaționale din domeniul siderurgiei Arcelor Mittal, care intenționează să elimine 600 de locuri de muncă în Franța și are în vedere relocarea altora din Europa, relatează agenția EFE.
Comisia Europeană va prezenta în mai o foaie de parcurs pentru eliminarea completă în UE a importurilor de combustibili fosili rusești
Comisia Europeană va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile de combustibili fosili din Rusia în statele membre ale UE, a anunțat joi la Londra la un eveniment pe teme energetice președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters. Uniunea Europeană și-a
SUA califică drept 'extorcare' amenzile impuse de Comisia Europeană companiilor Apple și Meta
Statele Unite 'nu vor tolera' amenzile grele impuse de Comisia Europeană companiilor americane Apple și Meta, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a calificat aceste amenzi drept 'o nouă formă de extorcare economică', transmite AFP. 'Reglementările extrateritoriale care țintesc în mod precis
Kristalina Georgieva (FMI) cere acțiuni rapide pentru rezolvarea tensiunilor comerciale care amenință creșterea
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a cerut țărilor să acționeze 'rapid' pentru rezolvarea disputelor comerciale care amenință creșterea economiei mondiale, transmit AP și Reuters. Impredictibilitatea provocată de campania agresivă a președintelui Donald Trump de a taxa importurile străine determină companiile să
BTA: Bulgaria și Romania lansează proceduri de achiziții publice comune pentru îmbunătățirea navigației pe Dunăre
În ședința care are loc în mod regulat miercuri, Consiliul de Miniștri a aprobat un acord între Agenția Executivă pentru Explorarea și Întreținerea Fluviului Dunărea și Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați din România privind lansarea în comun a procedurilor de achiziții publice în cadrul proiectului FAST Dunărea 2, care vi
Germania: Guvernul a înrăutățit previziunile economice din 2025, în urma incertitudinilor din comerțul mondial
Guvernul de la Berlin a înrăutățit previziunile privind evoluția economiei germane, estimând acum o stagnare în 2025, după ce anterior previziona un avans de 0,3%, deoarece incertitudinile din comerțul mondial ar urma să afecteze creșterea economică și investițiile, transmite Reuters. Germania, cea mai mare economie europeană, a fost singura
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, pierderi de 40 miliarde dolari, în urma declinului acțiunilor din domeniul tehnologiei
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a raportat joi pierderi trimestriale de 415 miliarde de coroane norvegiene (39,72 miliarde de dolari), în urma declinului acțiunilor companiilor din domeniul tehnologiei, transmite Reuters. 'Rezultatele din primul trimestru au fost afectate de fluctuațiile semnif
Comisia Europeană anunță o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor
Comisia Europeană (CE) propune o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și calitatea aerului în întreaga UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Noile norme vor ține seama de prezența tot mai mare a vehic