Reforma pieţei de energie electrică a UE în impas, din cauza conflictului privind energia nucleară (articol EuropeanNewsrom)

Parlamentul European a dat undă verde pentru începerea negocierilor cu Consiliul UE pentru reformarea pieţei de electricitate a Uniunii. Cu toate acestea, activitatea Consiliului este în prezent blocată, din cauza dezacordurilor, în principal dintre Germania şi Franţa, cu privire la finanţarea energiei nucleare, relatează platforma media European Newsroom (enr) în articolul de fond publicat vineri.
Odată cu o reformă a pieţei europene de electricitate, eurodeputaţii doresc să protejeze mai mult consumatorii împotriva fluctuaţiilor preţurilor. Cetăţenii ar trebui să aibă dreptul la contracte cu preţ fix, precum şi la contracte cu preţuri dinamice, potrivit poziţiei de negociere a Parlamentului European, adoptată joi, la Strasbourg. Consumatorii ar trebui să primească, de asemenea, mai multe informaţii cu privire la opţiunile disponibile.
La baza poziţiei parlamentare a fost o propunere legislativă a Comisiei Europene din martie. La mijlocul lunii iulie, Comisia pentru Industrie şi Energie a Parlamentului European a modificat propunerea - prin limitarea puternică a subvenţiilor pentru industria nucleară - în pregătirea discuţiilor cu statele membre pentru finalizarea textului. Acest mandat a fost aprobat joi de eurodeputaţi (366 de voturi pentru, 186 împotrivă, 18 abţineri). Această poziţie în comisia parlamentară ar fi putut fi aprobată fără vot în plen, cu excepţia cazului în care s-ar fi opus în mod expres cel puţin 71 de membri aleşi. Exact asta s-a întâmplat, totuşi, rezultând un vot oficial fără posibilitate de amendamente.
Protestul a fost condus de membrii delegaţiilor PPE (Franţa) şi Renew, care au considerat că textul este prea restrictiv cu privire la accesul centralelor nucleare la mecanismele de preţ garantate de guvern şi risca să pună în pericol "revizuirea majoră" a "flotei nucleare" franceze. Deputaţii liberali sloveni, români şi cehi de la Renew şi-au unit forţele cu conservatorii şi reformiştii europeni de centru-dreapta (ECR) şi europarlamentarii de la stânga radicală. Ei nu au putut împiedica adoptarea textului, care a rămas neschimbat.
Odată cu reforma pieţei de electricitate, Comisia Europeană vrea să evite o explozie a preţurilor pentru consumatori şi să promoveze extinderea energiilor regenerabile. Conform propunerii, trebuie promovate în special contractele pe termen lung pentru producerea de energie electrică din energii regenerabile şi energie nucleară.
Cu toate acestea, nu există încă o poziţie comună în rândul ţărilor UE. Potrivit diplomaţilor UE, în trecut au existat temeri că industria nucleară franceză ar putea fi favorizată în mod disproporţionat. Până acum, Germania şi Franţa au fost în dezacord între ele.
Disputa Consiliului privind energia nucleară continuă
Reforma pieţei de energie electrică a fost blocată în Consiliu, deoarece Franţa cere ca subvenţiile pentru dezvoltarea contractelor pentru diferenţă public-privat (CfD) să se poată aplica şi activităţilor nucleare existente. Statul ajunge la un acord cu un producător pentru un preţ fix pentru cumpărarea şi vânzarea energiei electrice pe o anumită perioadă, iar apoi rambursează diferenţa în funcţie de nivelul preţului real, dacă a fost mai mare sau mai mic decât preţul fix. Germania, Austria, Luxemburg şi Italia sunt împotriva extinderii acestora la activele nucleare.
Austria şi Luxemburg nu sunt de acord din cauza opoziţiei lor istorice faţă de energia nucleară, Germania şi Italia din cauza particularităţii mixului de electricitate din Franţa, aproape 80% din electricitate fiind produsă prin intermediul energiei nucleare. O astfel de măsură ar aduce beneficii companiilor franceze faţă de cele din restul continentului, deoarece ar avea ca rezultat o subvenţie publică automată pentru producătorii interni de energie în caz de criză, ferind permanent companiile franceze de fluctuaţiile preţurilor.
Slovenia, ca şi alţi membri ai UE reuniţi în jurul Franţei, nu va fi de acord să "nu privilegieze energia nucleară, care este cheia decarbonizării şi tranziţiei ecologice", a declarat ministrul sloven pentru Mediu, Climă şi Energie, Bojan Kumer. În acelaşi timp, acest lucru ar pune şi presiune în creştere asupra preţurilor, a adăugat el.
Kumer a salutat contribuţia preşedinţiei spaniole la convergenţa poziţiilor cu privire la reforma pieţei de energie electrică. El a subliniat că cheia este găsirea unui numitor comun şi că atât blocul german, cât şi cel francez, trebuie să lucreze la acest lucru. În ceea ce priveşte utilizarea CfD, Slovenia este în favoarea flexibilităţii maxime.
"Vrem ca acest lucru să ajungă la consumatorul obişnuit, nu doar la afaceri şi industrie", a afirmat Kumer, care a susţinut şi un control eficient la nivel european, asupra redistribuirii veniturilor şi a subvenţiilor.
Săptămâna trecută, preşedinţia spaniolă a Consiliului UE a distribuit prima sa propunere oficială pentru a deschide calea negocierilor privind reforma pieţei UE de electricitate. Proiectul include concesii către Franţa, introducând în acelaşi timp controale pentru a evita denaturarea pieţei, ceea ce preocupă în special Germania.
Noua propunere a preşedinţiei spaniole se concentrează pe acele aspecte în care există dezacorduri şi, în special, urmăreşte să rezolve poziţiile Parisului şi Berlinului cu privire la CfD.
Al treilea vicepreşedinte al Guvernului spaniol şi ministru pentru Tranziţie Ecologică, Teresa Ribera, a declarat săptămâna trecută presei de la Bruxelles că este încrezătoare că statele membre vor putea ajunge la un acord "în câteva săptămâni", care să permită începerea negocierilor finale cu Parlamentul European.
Punerea consumatorilor pe primul loc?
Propunerea preşedinţiei spaniole defineşte caracteristicile de proiectare ale instrumentelor pentru a asigura viabilitatea economică pe durata de viaţă a centralelor nucleare. De asemenea, cere ca veniturile din CfD să fie distribuite clienţilor finali.
În plus, aceste contracte pentru diferenţă trebuie să fie concepute astfel încât să se asigure că nu există o compensaţie insuficientă sau supracompensare, să determine cuantumul remuneraţiilor printr-un proces de licitaţie transparent şi nediscriminatoriu şi să evite denaturarea concurenţei şi a comerţului pe piaţa internă, care decurg din distribuirea veniturilor către companii.
De asemenea, se stabileşte o schemă de remunerare pentru consumatori, în special companii, care ar primi bani în funcţie de consumul lor total, fără a modifica stimulentele de reducere a consumului sau subminarea concurenţei dintre furnizori. Sistemul ar urma să fie supravegheat de Comisia Europeană, care ar putea impune limite privind redistribuirea veniturilor companiilor.
Noile investiţii se vor îndrepta către noi instalaţii de producere a energiei electrice sau investiţii care vizează prelungirea substanţială a duratei de viaţă a acestora.
Mai multă energie regenerabilă
Proiectele de definiţii ale preşedinţiei spaniole pentru viabilitatea economică a instalaţiilor şi modul în care veniturile sunt distribuite consumatorilor după ajustarea CfD nu se referă doar la energia nucleară. Acestea se referă, de asemenea, la energia eoliană, energia solară, energia geotermală şi energia hidroelectrică fără rezervoare. Cu toate acestea, statele membre pot excepta instalaţiile de energie regenerabilă la scară mică.
Marţi, Parlamentul European a susţinut o extindere semnificativă a generării de energie regenerabilă, solicitând ca sursele regenerabile să reprezinte cel puţin 42,5% din energia utilizată în Uniunea Europeană până în 2030. Multe ţări europene ar trebui să-şi majoreze semnificativ producţia de energie din surse regenerabile pentru a îndeplini obiectivul. În Germania, de exemplu, ponderea energiilor regenerabile a fost de 20,4% în 2022, conform cifrelor guvernamentale.
Miercuri, la Strasbourg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat şi o serie de măsuri viitoare pentru promovarea energiei eoliene, subliniind necesitatea de a accelera eliberarea autorizaţiilor.
Înainte ca reforma pieţei de electricitate să intre în vigoare, ţările UE mai trebuie să ajungă la un acord cu Parlamentul European.
Obiectivul este ca versiunea finală a reformei să poată fi convenită cu Parlamentul European înainte de sfârşitul anului sau începutul lui 2024. De atunci, centrul de putere al UE va intra într-o fază pre-electorală, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2024.
N. red.: Conţinutul articolului este bazat pe ştiri ale agenţiilor AFP, ANSA, dpa, EFE, Europa Press, STA, participante în proiectul enr. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.
Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol
Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.
Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i
Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai
Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom
Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska
Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p
Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)
Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril
Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției
Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21
Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong
Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l