Energia fotovoltaică a depăşit cărbunele în Europa, dar sistemul energetic nu este încă pregătit pentru asta

Tranziţia Uniunii Europene la energia verde a atins un punct de cotitură în luna mai, când, pentru prima dată în istorie, panourile fotovoltaice au generat mai multă electricitate decât toate centralele pe cărbune din blocul comunitar, şi asta încă înainte de venirea verii când producţia de energie fotovoltaică va creşte şi mai mult, transmite Bloomberg.
Chiar dacă această expansiune furibundă a capacităţilor de producţie a energiei fotovoltaice este un semn de bun augur pentru eforturile vizând înlocuirea combustibil fosili, momentul istoric scoate în evidenţă şi deficienţele din sistemul energetic. Preţurile la electricitate au trecut în teritoriul negativ în unele zile însorite din luna mai deoarece operatorii de reţea au avut probleme în a gestiona producţia crescută de energie fotovoltaică.
"Vara aceasta va fi ca o vedere trimisă din viitor. Principalul mesaj va fi: nu suntem gata încă", susţine Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la BloombergNEF.
Boom-ul energie fotovoltaice, precum şi riscurile de ajustare, nu este nicăieri mai evident decât în Ţările de Jos. Aici sunt instalate peste 100 de Megawaţi de panouri fotovoltaice la fiecare 100.000 de rezidenţi, adică dublu faţă de însorita Spanie şi de trei ori mai mult decât în China, care este de departe lider mondial când vine vorba de capacitatea fotovoltaică totală instalată.
Ţările de Jos susţin că au cea mai densă reţea de panouri fotovoltaice din lume graţie programelor guvernamentale de susţinere. Aceste programe recompensează gospodăriile care şi-au instalat panouri fotovoltaice, fiecare kilowat de electricitate produs ducând la reducerea facturilor la curent.
"Guvernul olandez a făcut asta pentru a stimula instalarea de panouri fotovoltaice dar programul a înregistrat un succes mult prea mare", spune Jorrit de Jong, purtător de cuvânt la TenneT, operatorul de reţea din Ţările de Jos, care are şi el instalate pe acoperişul casei şapte panouri fotovoltaice care îi produc cel puţin 80% din consumul anual de electricitate al gospodăriei. "Dacă spăl rufe sau îmi încarc maşina în momentele când nu este soare, asta nu are importanţă pentru mine, pentru că sunt plătit de către furnizorul meu de electricitate", precizează Jorrit de Jong.
În întreaga Europă, oamenii urmează exemplul din Ţările de Jos. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, instalarea de panouri fotovoltaice în UE a crescut în ritm accelerat. În luna mai producţia de energie fotovoltaică a crescut cu 10% comparativ cu situaţia din anul anterior, până la un nivel record de 27 Terawaţi-oră.
Spre deosebire de energia eoliană,hidro sau geotermală, energia fotovoltaică are avantajul crucial că este rapid de instalat. Tot ceea ce este nevoie este un stimulent pentru proprietarii de case şi dezvoltatorii imobiliari să îşi transforme acoperişurile în mini parcuri eoliene. Însă reţelele energetice naţionale au fost puse la punct având în centru mari capacităţi de generare care să funcţioneze în tandem cu operatorii de reţea pentru a menţine sistemul în echilibru. Un sistem mai distribuit este mai greu de gestionat şi va fi pus serios la încercare în vara acestui an.
Există deja semnale ale unui decalaj între oferta şi cererea de electricitate. Săptămâna trecută, preţurile la electricitate au ajuns în teritoriul negativ în momentele în care producţia de energie fotovoltaică a atins un nivel record în Germania, cel mai mare producător european de electricitate. Existenţa unor preţuri negative la electricitate nu este o noutate şi această situaţie este frecventă în momentele în care se produce o cantitate mare de energie eoliană, fie în timpul nopţii, fie în week-end când cererea de electricitate este mai redusă.
Atunci când are loc o creştere explozivă a producţiei de electricitate, furnizorii trebuie să îi plătească pe consumatori să utilizeze electricitate. Nu înseamnă că toată electricitatea provine din surse regenerabile. Unele centrale convenţionale pot fi pornite sau oprite, pentru a menţine stabilitatea reţelelor.
Fluctuaţiile de preţuri din ce în ce mai mari şi tarifele persistent de mici sau chiar negative în perioadele în care producţia din surse regenerabile atinge un nivel de vârf ar putea pune în pericol noile investiţii, avertizează Axel Thiemann, director general la Sonnedix, unul din cei mai mari dezvoltatori de parcuri fotovoltaice din Europa. De la finele lui 2021, Sonnedix şi-a dublat portofoliul de proiecte europene însă Thiemann avertizează că dezvoltarea de noi proiecte fotovoltaice va deveni mai dificilă dacă nu se va schimba modul în care energia produsă este gestionată.
"Pe măsură ce noi investiţii sunt finalizate, reţeaua va deveni din ce în ce mai saturată în anumite momente ale zilelor de vară. Chiar dacă ai un număr nelimitat de proiecte fotovoltaice autorizate, ele nu vor fi construite dacă nu există o rută clară spre piaţă", spune Axel Thiemann.
O mai bună acomodare cu afluxul de energie regenerabilă va necesita un nou gen de flexibilitate în sistemul energetic, care nu exista atunci când toată electricitatea provenea de la câţiva mari producători de energie pe bază de combustibili fosili sau de la câteva centrale nucleare care puteau fi pornite şi oprite în funcţie de evoluţia cererii.
Sunt mai multe modalităţi de adaptare. Bateriile conectate la reţea ar putea utiliza energie în momentele însorite sau cu vânt ale zilei, pentru a o revinde când sursele regenerabile nu mai produc la fel de multă electricitate. De asemenea, consumatorii ar putea fi stimulaţi să utilizeze energie în perioadele când producţia din surse regenerabile atinge nivelul de vârf. Acest lucru ar putea fi deosebit de important pe măsură ce din ce în ce mai multe vehicule electrice ajung pe şosele şi gospodăriile fac trecerea de la boilerele tradiţionale la pompele de căldură. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.
Rețelele electrice din UE au nevoie de investiții de mii de miliarde pentru a evita un blackout spaniol
Rețelele electrice învechite din Europa nu au capacități de stocare a energiei și au nevoie de investiții în valoare de mii de miliarde de dolari pentru a face față creșterii producției de energie regenerabilă, cererii din ce în ce mai mari de electricitate și pentru a evita un blackout precum cel din Spania, transmite Reuters. 'Blackout-
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Europa se confruntă cu 'cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului', prin urmare sunt necesare 'măsuri urgente' pentru diagnosticarea și prevenirea timpurie a acesteia, precum și pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), potrivit agenției EFE.
Spania: Record de vizitatori străini în primul trimestru din 2025
Numărul vizitatorilor străini în Spania a crescut în ritm anual cu 5,7% în primul trimestru din 2025, la 17,1 milioane, înregistrându-se un nou record al sosirilor, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INE), transmit EFE și site-ul theolivepress.es. De asemenea, cheltuielile vizitatorilor străini &i
Încrederea în economia zonei euro s-a redresat în mai
Încrederea investitorilor în zona euro s-a redresat mai mult decât se estima în mai, după ce taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la un declin semnificativ al încrederii luna trecută, arată indicatorii publicați luni, transmite Reuters. Indicele Sentix privind încrederea în econom
Erste plătește 6,8 miliarde de euro pentru 49% din Santander Bank Polska
Santander, cel mai mare creditor din zona euro, a anunțat luni vânzarea unei participații de 49% în subsidiara sa din Polonia - Santander Bank Polska - grupului austriac Erste Group Bank, pentru aproximativ 6,8 miliarde de euro (7,70 miliarde de dolari), transmite Reuters. De asemenea, banca spaniolă Santander a ajuns la un acord p
Creșterea economiei Ungariei ar putea fi mai redusă decât previzionează Guvernul (președintele Consiliului Fiscal)
Planurile bugetare ale Guvernului ungar pentru 2026 sunt expuse riscurilor dacă previziunile privind creșterea economiei se dovedesc a fi prea optimiste, a afirmat pentru Reuters președintele Consiliului Fiscal, Gabor Horvath. Guvernul premierului Viktor Orban previzionează pentru anul viitor un avans al economiei de 4,1%, mult peste estimăril
Cotațiile la țiței scad cu doi dolari pe baril, după anunțul OPEC+ privind majorarea producției
Cotațiile la țiței înregistrau luni dimineață scăderi de peste doi dolari pe baril, după ce OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), a anunțat că intenționează să majoreze producția, transmite AP. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a scăzut cu 2,21
Grupul chinez Ant intenționează să-și listeze divizia externă la Bursa din Hong Kong
Ant Group, o filială a gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group, intenționează să-și listeze divizia externă - Ant International - la Bursa din Hong Kong, a anunțat presa din China, transmite Reuters. Alibaba deține platforma de comerț online AliExpress și a lansat cu succes o nouă versiune a modelului său de inteligență artificial
Donald Trump dă asigurări că nu-l va demite pe șeful Fed, Jerome Powell, înainte de încheierea mandatului, în 2026
Președintele Donald Trump a anunțat că nu-l va demite pe Jerome Powell din funcția de președinte Rezervei Federale a SUA (Fed) înainte de încheierea mandatului său, în mai 2026, în timp ce l-a descris pe șeful Fed ca fiind 'total rigid' și a repetat solicitările de reducere a dobânzii, transmite Reuters. &
Banca Mondială a înrăutățit prognoza de creștere a economiei Bulgariei în 2025 și în 2026
Banca Mondială (BM) a înrăutățit previziunile privind creșterea economiei Bulgariei în 2025 și în 2026, citând încetinirea mai amplă a PIB-ului global, informează Novinite. Anul acesta, PIB-ul Bulgariei ar urma să înregistreze o expansiune de 1,6%, după ce în ianuarie Banca Mondială previziona un avans
Warren Buffett șochează acționarii anunțând că vrea să se retragă la finalul anului
Celebrul miliardar american Warren Buffett a șocat sâmbătă sala plină de acționari anunțând că vrea să se retragă la finalul anului, și a informat că îl va recomanda Board-ului Berkshire Hathaway pe Greg Abel pentru a deveni noul director general al conglomeratului, transmite AP. 'Cred că a sosit momentul în care Gr
OPEC+ a decis majorarea cu 411.000 barili pe zi a ofertei de petrol, din iunie
Alianța OPEC+, condusă de Arabia Saudită și Rusia, a decis sâmbătă majorarea cu 411.000 barili pe zi (bz) a ofertei sale de petrol, începând cu 1 iunie, după ce, în luna mai, au urcat deja producția cu același volum, transmite agenția EFE. Creșterea, care este implementată de opt dintre cele 22 de state membre ale alian
Japonia anunță că nu va accepta niciun acord cu SUA, dacă nu se vor revizui toate noile taxe
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a dat asigurări sâmbătă că Japonia nu are intenția de a ajunge la vreun acord cu Guvernul președintelui american Donald Trump, dacă administrația acestuia nu va revizui toate noile taxe vamale pe care le-a impus, relatează agenția EFE. 'Am presat Statele Unite să reconsidere seria de taxe
Inflația și rata șomajului stagnează în zona euro (Eurostat)
Rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în luna aprilie, în pofida unei scăderi accelerate a prețurilor la energie, care a fost contracarată de explozia prețurilor la servicii, transmite AFP. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a stagnat în l