logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CE îmbunătăţeşte previziunile privind creşterea economiei UE, în contextul unor provocări persistente

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a îmbunătăţit luni estimările privind creşterea PIB-ului UE şi în zona euro în acest an şi anul viitor, conform previziunilor economice de primăvară.

Economia europeană continuă să dea dovadă de rezilienţă într-un context global dificil. Scăderea preţurilor la energie, reducerea constrângerilor legate de ofertă şi o piaţă puternică a forţei de muncă au susţinut o creştere moderată în primul trimestru al anului 2023, eliminând temerile legate de o recesiune. Acest început, mai bun decât se preconizase, ridică perspectivele de creştere pentru economia UE la 1% în 2023 (comparativ cu 0,8% în previziunile intermediare din iarnă) şi la 1,7% în 2024 (comparativ cu 1,6% în previziunile din iarnă), arată forul european.

Revizuirile în sens ascendent pentru zona euro sunt de o amploare similară, creşterea PIB-ului fiind estimată în prezent la 1,1% în 2023, respectiv la 1,6% în 2024. Pe fondul presiunilor persistente asupra preţurilor de bază, inflaţia a fost, de asemenea, revizuită în sens ascendent comparativ cu scenariul din iarnă, ajungând la 5,8% în 2023 şi la 2,8% în 2024 în zona euro.

Conform estimării-semnal preliminare a Eurostat, PIB-ul a crescut cu 0,3% în UE şi cu 0,1% în zona euro în primul trimestru al anului 2023. Potrivit principalilor indicatori, această creştere ar urma să continue fără întreruperi în trimestrul al doilea.

Economia europeană a reuşit să limiteze impactul negativ al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, făcând faţă crizei energetice prin diversificarea rapidă a aprovizionării şi prin scăderea considerabilă a consumului de gaze. Reducerea semnificativă a preţurilor la energie se repercutează asupra întregii economii, conducând la scăderea costurilor de producţie ale întreprinderilor. La rândul lor, consumatorii constată o scădere a facturilor la energie, deşi consumul privat ar urma să se menţină la un nivel scăzut, întrucât ritmul de creştere a salariilor rămâne sub nivelul inflaţiei.

Dat fiind că inflaţia rămâne ridicată, condiţiile de finanţare ar urma să se înăsprească şi mai mult, avertizează CE. Deşi se aşteaptă ca BCE şi alte bănci centrale din UE să se apropie de sfârşitul ciclului de creştere a ratelor dobânzii, este probabil că turbulenţele recente din sectorul financiar vor spori presiunea asupra costurilor legate de credite şi asupra accesului la acestea, încetinind ritmul de creştere a investiţiilor, în special a celor din sectorul rezidenţial.

După ce a atins un nivel maxim în 2022, inflaţia totală a continuat să scadă în primul trimestru al anului 2023, pe fondul unei reduceri bruşte a preţurilor la energie. Inflaţia de bază (adică inflaţia totală, fără sectorul energetic şi cel al alimentele neprelucrate) se dovedeşte a fi însă mai persistentă. În luna martie, aceasta a atins un nivel record de 7,6%, dar se preconizează că va scădea treptat în cursul perioadei previzionate, pe măsură ce marjele de profit vor absorbi presiunile salariale mai mari şi se vor înăspri condiţiile de finanţare. Estimarea-semnal din luna aprilie privind indicele armonizat al preţurilor de consum din zona euro, publicată după data-limită a previziunilor de primăvară, indică o scădere marginală a ratei inflaţiei de bază, ceea ce sugerează posibilitatea ca acesta să fi atins un nivel maxim în primul trimestru, conform previziunilor. Pe o bază anuală, în 2023, inflaţia de bază din zona euro ar urma să atingă o valoare medie de 6,1%, după care ar urma să scadă la 3,2% în 2024, rămânând peste nivelul inflaţiei totale în ambii ani previzionaţi.

Rezilienţa economiei UE este consolidată în prezent de o piaţă a forţei de muncă mai puternică decât oricând. Rata şomajului din UE a atins un nou record de 6% în martie 2023, iar ratele de participare şi de ocupare a forţei de muncă au atins niveluri fără precedent.

Se aşteaptă ca piaţa forţei de muncă din UE să aibă doar o reacţie moderată la ritmul mai lent al expansiunii economice. Creşterea ocupării forţei de muncă este estimată la 0,5% în acest an, după care ar urma să scadă la 0,4% în 2024. Se preconizează că rata şomajului va rămâne cu puţin peste 6%. Ritmul de creştere a salariilor s-a accelerat de la începutul anului 2022, dar a rămas, până în prezent, cu mult sub nivelul inflaţiei. Se preconizează creşteri salariale mai susţinute, pe fondul etanşeităţii persistente a pieţelor forţei de muncă, al creşterilor puternice ale salariilor minime în mai multe ţări şi, în general, pe fondul presiunilor exercitate de lucrători pentru a-şi redobândi puterea de cumpărare.

În pofida introducerii unor măsuri de sprijin pentru atenuarea impactului preţurilor ridicate la energie, creşterea nominală puternică şi eliminarea ultimelor măsuri rămase din vremea pandemiei au determinat reducerea în continuare a deficitului public agregat al UE până la 3,4% din PIB în 2022. În 2023 şi, mai pregnant, în 2024, scăderea preţurilor la energie ar trebui să le permită guvernelor să elimine treptat măsurile de sprijin în domeniul energiei, ceea ce va determina noi reduceri ale deficitului, până la 3,1% şi, respectiv, 2,4% din PIB. Se estimează că ponderea datoriei în PIB la nivelul întregii UE va scădea constant până sub 83% în 2024 (90% în zona euro), dar va rămâne peste nivelurile anterioare pandemiei. Se constată o mare eterogenitate a traiectoriilor bugetare din statele membre.

Deşi inflaţia poate sprijini îmbunătăţirea finanţelor publice pe termen scurt, acest efect se va disipa în timp, pe măsură ce vor creşte costurile de rambursare a datoriei şi cheltuielile publice vor fi ajustate progresiv la nivelul mai ridicat al preţurilor.

Potrivit Executivului european, o inflaţie de bază mai persistentă ar putea limita în continuare puterea de cumpărare a gospodăriilor şi ar putea impune un răspuns mai puternic în materie de politică monetară, cu ramificaţii macrofinanciare ample. Mai mult decât atât, noi episoade de criză financiară ar putea conduce iarăşi la creşterea aversiunii faţă de risc, ceea ce va determina o înăsprire mai pronunţată a standardelor de creditare decât se estimează în aceste previziuni. O orientare fiscală expansionistă ar alimenta şi mai mult inflaţia, contracarând efectele măsurilor de politică monetară. În plus, pot apărea noi provocări pentru economia mondială ca urmare a turbulenţelor din sectorul bancar sau a tensiunilor geopolitice mai ample. În ceea ce priveşte aspectele pozitive, evoluţiile mai favorabile ale preţurilor la energie ar conduce la o scădere mai rapidă a inflaţiei totale, cu efecte de propagare pozitive asupra cererii interne. În fine, există o incertitudine persistentă, determinată de invadarea în curs a Ucrainei de către Rusia.

Publicarea previziunilor include, pentru prima dată, o prezentare generală a caracteristicilor economice structurale, a performanţelor recente şi a perspectivelor pentru Ucraina, Moldova şi Bosnia şi Herţegovina, cărora Consiliul le-a acordat, în iunie şi decembrie 2022, statutul de ţări candidate la aderarea la UE.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 07-05-2025 15:20

Renault a primit 850 de comenzi pentru versiunea electrică a R5 Turbo chiar dacă costă 155.000 de euro

Grupul auto francez Renault a informat miercuri că ediția limitată a versiunii electrice a celebrului hatchback R5 Turbo a înregistrat 850 de comenzi în prima săptămână, chiar dacă prețurile încep de la 155.000 de euro, transmite Reuters. Modelul original R5 Turbo din 1980, conceput pentru a participa la cursele de raliu, a fost reinven

Economic Extern 07-05-2025 14:15

UE se gândește să impună tarife la avioanele Boeing ca măsură de represalii

Uniunea Europeană intenționează să propună statelor membre introducerea de tarife vamale pentru avioanele produse de constructorul american Boeing, într-un moment în care se pregătește să reacționeze dacă discuțiile comerciale cu Washingtonul vor eșua, informează un articol publicat miercuri în cotidianul Financial Times. Comisia Europeană, c

Economic Extern 07-05-2025 12:49

Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană, în martie

Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel stabil în UE și o creștere de 0,2% în zona euro, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Eurostat p

Economic Extern 07-05-2025 09:12

Cotațiile la țiței cresc, după anunțarea discuțiilor comerciale dintre SUA și China

Cotațiile la țiței au crescut miercuri, investitorii concentrându-se pe indiciile privind scăderea producției în Statele Unite și pe discuțiile comerciale dintre SUA și China, transmite Reuters. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' a urcat cu 0,50 dolari, la 59,59 do

Economic Extern 06-05-2025 19:24

Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026

Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna

Economic Extern 06-05-2025 18:18

IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru

Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot

Economic Extern 06-05-2025 16:56

UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia

Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun

Economic Extern 06-05-2025 16:42

Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie

Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu

Economic Extern 06-05-2025 16:26

Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump

Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii

Economic Extern 06-05-2025 15:40

UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)

Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi

Economic Extern 06-05-2025 14:54

Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci

Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în

Economic Extern 06-05-2025 14:21

Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord

Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.

Economic Extern 06-05-2025 14:16

Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024

Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne

Economic Extern 06-05-2025 14:03

Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE

În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În

Economic Extern 06-05-2025 12:54

Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d