Nukem, compania rusească din domeniul energiei nucleare de care Occidentul nu se poate lipsi

Tăierea miezului unei centrale nucleare este ''o procedură chirurgicală'' pe care doar câteva companii specializate sunt capabile să o execute, printre acestea fiind şi firma germană Nukem Technologies Engineering Services GmbH, problema fiind că această companie este deţinută în totalitate de Rosatom Corp., gigantul nuclear controlat de Kremlin, ceea ce creează un impas dificil, transmite Bloomberg.
De peste două decenii Nukem şi-a oferit serviciile sale unice în Asia, Africa şi Europa. Inginerii acestei companii au ajutat la controlul radiaţiei de la reactoarele distruse de la Cernobâl şi Fukushima, la curăţarea unei fabrici care produce combustibil nuclear în Belgia şi, de asemenea, au pus la punct o modalitate pentru a trata deşeurile de la cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume, International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), amplasat în Franţa.
În condiţiile în care analiştii prognozează că procedurile de curăţare a vechilor centrale nucleare vor deveni în viitorul apropiat o afacere mondială în valoare de 125 de miliarde de dolari, Nukem ar trebui să fie într-o poziţie ideală pentru a profita de acest elan. Problema este că este deţinută de Rosatom.
Chiar dacă Germania a fost foarte vocală când a îndemnat ţările UE să înceteze să mai importe combustibil nuclear de la Rosatom, autorităţile de la Berlin nu vor să împiedice Nukem să facă afaceri în Germania, susţin mai mulţi oficiali guvernamentali consultaţi de Bloomberg. În condiţiile în care nu au fost implementate încă sancţiuni împotriva Nukem, o decizie contrară ar viola legislaţia UE în domeniul concurenţei, susţin oficialii care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Cu sediul central în apropiere de Frankfurt, Nukem este un jucător de nişă din imperiul global al Rosatom. În acelaşi timp, această firmă scoate în evidenţă deficienţele care există în abordarea UE în domeniul energiei nucleare. Spre deosebire de Rusia, care şi-a pus la punct o expertiză de-a lungul întregului proces industrial necesar pentru a converti atomi de uraniu îmbogăţit într-un format care poate fi utilizat pentru a produce energie electrică, abordarea fragmentată a Europei în domeniul tehnologiilor nucleare lasă statele membre dependente de furnizorii dinafară pentru a acoperi golurile existente în producţie şi servicii. Experţii estimează că va dura cel puţin cinci ani până când UE va putea să concureze cu capacitatea Rosatom de producţie a combustibilului pentru centralele nucleare dar, chiar dacă procesul ar fi accelerat, va avea nevoie de mai mult timp pentru a copia oferta sa globală de servicii.
Presiunile vizând eliminarea Rosatom din lanţurile de aprovizionare europene s-au înmulţit după ce armata rusă a preluat cea mai mare centrală nucleară din Europa, amplasată la în apropiere de oraşul ucrainean Zaporojie şi au fost trimişi ingineri de la Rosatom pentru a gestiona această centrală.
Faptul că nici Rosatom nici Nukem, o subsidiară a gigantului rus, nu au fost sancţionate "ar trebui să ridice semne serioase de întrebare", susţine Darya Dolzikova, cercetător Royal United Services Institute. La mai mult de un an de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, este în continuare la latitudinea fiecărei companii să decidă dacă face în continuare afaceri cu Rosatom. Până acum, multe companii au decis să continue ca şi până acum, astfel că exporturile Rosatom au înregistrat o creştere de peste 20% în anul care a trecut de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina.
O problemă este că, spre deosebire de decizia Germaniei de a prelua activele ruseşti de stocare şi rafinare a petrolului, Nukem nu are prea multă infrastructură fixă care ar putea fi vizată. Dacă ar fi impuse sancţiuni, Rosatom ar putea decide pur şi simplu să închidă sau să mute cartierul general al Nukem în ţări cu o jurisdicţie mai prietenoasă.
Această situaţie a creat o stare de impas pentru Nukem în condiţiile în care clienţii care ar fi interesaţi să profite de expertiza firmei trebuie să decidă acum dacă vor lucra cu o companie controlată de Kremlin. Pe de altă parte, expertiza Nukem este deosebit de valoroasă, iar cei aproximativ 120 de ingineri ai săi, majoritatea germani, pot să lucreze de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare a unei centrale nucleare, un avantaj important având în vedere că există mai mulţi tineri ingineri care studiază cum să construiască noi centrale nucleare decât cei care studiază cum să le dărâme pe cele care se închid. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a avertizat că există o lipsă acută de muncitori specializaţi în lichidarea centralelor nucleare.
Însă, chiar şi fără sancţiuni, pieţele tradiţionale precum Lituania şi Finlanda au încetat să mai lucreze cu Nukem şi Rosatom. Alte părţi, precum Cehia, Slovacia şi Bulgaria au început să îşi diversifice furnizorii pentru a-i înlocui pe ruşi. La nivelul operaţiunilor de zi cu zi a devenit mai dificil să faci afaceri după invazia rusească din Ucraina, spune directorul general de la Nukem, Thomas Seipolt. Potrivit acestuia, transferurile de fonduri durează mai mult timp şi la fel este cazul pentru obţinerea autorizaţiilor necesare pentru transferul de tehnologie peste graniţă. În plus, unii clienţi ezită să semneze noi contracte.
Pentru a evita un declin continuu, "proprietarul încearcă să vândă Nukem unui investitor strategic până la mijlocul anului", spune Seipolt. "Discutăm deja cu o serie de părţi interesate", a adăugat Seipolt, fără a oferi detalii cu privire la modul în care un potenţial cumpărător ar putea evita sancţiunile financiare impuse de UE pentru a prelua o participaţie la firma Nukem.
Dacă această variantă nu se va materializa, viitorul companiei Nukem ar putea să fie în afara Europei. Dacă sancţiunile impuse Rosatom şi Nukem ar putea bloca aprovizionarea imediată cu combustibil şi servicii în blocul comunitar, ar fi mai greu ca aceste sancţiuni să fie puse în aplicare pe cele mai mari pieţe de creştere ale companiei ruseşti. Rosatom construieşte deja noi centrale nucleare în Bangladesh, "China, Egipt şi Turcia şi alte câteva zeci de contracte de aprovizionare sunt în faza de negociere. Aceste contracte ar putea genera flux de numerar şi influenţă politică timp de mai multe decenii. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: www.nukemtechnologies.de
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026
Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna
IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru
Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot
UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia
Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun
Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie
Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu
Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump
Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii
UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)
Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci
Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în
Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord
Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.
Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024
Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne
Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE
În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În
Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d
UE propune interzicerea importurilor de gaze rusești până la finalul lui 2027 (Reuters)
Uniunea Europeană va publica marți planurile ce vizează interzicerea până la finalul anului a unor noi acorduri privind gazele rusești și eliminarea contractelor existente până la finele lui 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Marți, Comisia Europeană va publica 'foaia de parcurs' privind modul &i
Evoluții financiar-bancare și bursiere
Bursele din Tokyo și Seul sunt închise marți în urma celebrării unor sărbători publice, transmite Kyodo. Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat ședința de marți în creștere 1,50%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.525,56 puncte, în creștere cu 38,92 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la
Profitul operațional al Ford ar putea scădea cu miliarde de dolari din cauza incertitudinilor privind taxele vamale
Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operațional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari, transmit AP și Reuters. 'Încă este prea devreme să înțelegem deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste taxe vamale. Totuși,
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate
Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.