logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Producătorii de grâu din Europa de Est se confruntă cu furtuna perfectă (Reuters)

Imagine din galeria Agerpres

Când preţurile la cereale pe plan global au început să scadă anul trecut, după creşterea semnificativă înregistrată în primele luni ale războiului din Ucraina, ministrul Agriculturii de atunci din Polonia a cerut fermierilor să-şi păstreze recoltele, în speranţa obţinerii unor profituri ridicate, dar acest pariu a fost un eşec pentru unii, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

După aproape un an, fermierul polonez Artur Konarski încă are depozitate aproximativ 150 tone de cereale şi spune că unii din concurenţii săi din Polonia, al treilea mare producător de grâu din UE, au chiar stocuri mai mari în silozuri.

Fermierii din Polonia şi alte ţări din Europa de Est care au păstrat recoltele pentru a obţine preţuri mai mari sunt loviţi de furtuna perfectă.

O creştere a exporturilor din Brazilia şi Rusia a dus la scăderea preţurilor la cereale pe plan global, în timp ce UE şi-a deschis graniţele pentru importuri scutite de taxe vamale de cereale ucrainene, pentru a-şi arăta solidaritatea, după ce Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră. Deşi obiectivul UE este să dea posibilitatea fermierilor din Ucraina să-şi exporte cerealele şi seminţele oleaginoase către pieţele lor tradiţionale din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia - şi a ajuta la atenuarea crizei alimentare globale - o cantitate mare de cereale a rămas în Europa de Est.

În lipsa cerealelor produse local, morarii şi crescătorii de animale din Polonia au apelat la importurile de cereale ucrainene, care au ajuns în UE transportate cu trenuri şi camioane, susţin traderii şi fermierii.

Guvernele din Europa de Est au dat vina pe fermieri dar Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al Sindicatului polonez al fermierilor susţine că unele probleme din regiune sunt auto-provocate deoarece fermierii, încurajaţi de politicieni, au păstrat recoltele.

"Aceste evoluţii au dus la vânzările mai scăzute în timpul perioadei de recoltare şi depozitare a cerealelor de către fermieri, iar consecinţele le resimţim acum prin reducerea veniturilor de pe urma vânzării de cereale", a explicat Wawrzyniak.

Cumpărării locali au la dispoziţie multe alternative pentru aprovizionare.

După deschiderea frontierelor pentru cerealele ucrainene, Polonia a importat anul trecut 2,08 milioane tone de porumb şi 579.315 tone de grâu, în creştere de la 6.269 tone de porumb şi 3.033 tone de grâu în 2021.

"Deoarece fermierii nu au mai vândut, morarii şi crescătorii de animale au cumpărat cereale ucrainene, susţine un trader polonez.

Chiar dacă s-a dovedit un aliat devotat al Ucrainei, Polonia a interzis în aprilie importurile de cereale ucrainene, în urma plângerilor fermierilor din zona rurală, care sprijină semnificativ partidul aflat la guvernare (PiS).

Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au urmat rapid exemplul Poloniei, intrând într-o dispută cu Bruxelles-ul privind politica comercială şi cerând compensaţii din fondurile UE pentru fermierii furioşi.

Importul unilateral a fost ridicat săptămâna trecută, doar după ce Comisia Europeană a acceptat blocarea vânzărilor de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui din Ucraina către Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, în perioada 2 mai - 5 iunie.

Dar este puţin probabil ca problema să dispară.

Negocierile cu Rusia privind extinderea acordului care permite unele exporturile de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, pentru atenuarea crizei alimentare globale, este incert. Dacă acordul privind coridorul de cereale, care urmează să expire luna aceasta, nu va fi prelungit, fermierii ucraineni vor avea puţine opţiuni şi vor trimite toate exporturile de cereale prin Europa de Est.

Traderii de cereale spun că preţul plătit pentru cerealele din Ucraina este în linie cu nivelul de pe piaţa europeană, dar sub nivelul cerut de mulţi fermieri din Europa de Est.

Preţul grâului în Europa a urcat în octombrie la peste 350 de euro pe tonă dar de atunci a scăzut, ajungând la nivelul de dinaintea invaziei, de aproximativ 235 de euro pe tonă.

"Fermierii dau vina pe guverne pentru preţurile scăzute din cauza importurilor din Ucraina, ceea ce nu este chiar adevărat", susţine traderul polonez.

Şi fermierii din Ucraina se plâng că primesc mult mai puţin decât preţul pieţei, deoarece aproximativ 100 de euro pe tonă se scade pentru acoperirea transportului către Europa de Est, mult mai mult decât costul pentru transportarea cerealelor către porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Restricţiile impuse de UE asupra importurilor de cereale au înrăutăţit perspectivele deja sumbre privind agricultura din Ucraina, care înaintea invaziei era al treilea exportator de cereale din lume. Fermierii ucraineni spun că au fost nevoiţi să reducă semnificativ suprafeţele plantate din cauza dificultăţilor şi a preţului ridicat pentru produsele cu care se aprovizionează din afara ţării.

Influxul de cereale ucrainene către Europa de Est afectează de asemenea capacitatea statelor vecine din UE de a-şi exporta propriile cereale, existând un deficit de camioane şi vagoane de tren disponibile.

În România, fermierii se plâng că procesatorii şi morile locale nu sunt interesaţi de recolta lor de grâu şi porumb, susţinând că la porţile lor ajung camioanele cu cereale ucrainene. Fermierii spun că nu găsesc camioane pentru a-şi transporta produsele, costurile logistice înregistrând un avans de 70% faţă de nivelul de dinaintea războiului.

"În UE şi în lanţul de aprovizionare, vânzătorii mici, traderii, procesatorii de alimente au avut de câştigat. Fermierii români au ratat sistematic oportunităţile de vânzare a cerealelor lor, începând din mai 2022", susţine Cezar Gheorghe de la firma de consultanţă AGRIColumn.

De la începutul conflictului, aproximativ 17 milioane tone de produse agricole majore au părăsit Ucraina fie pe şosele, fie pe calea ferată, fie pe Dunăre, arată datele Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Toată cantitatea de cereale, reprezentând aproximativ 38% din exporturile Ucrainei, a ajuns în statele vecine din UE, în condiţiile în care graniţele Ucrainei cu Rusia şi Belarus au fost închise.

"Dorinţa producătorilor locali de a-şi păstra recoltele în aşteptarea unor preţuri mai ridicate a creat un deficit pe piaţa locală, astfel încât consumatorii s-au grăbit să apeleze la cerealele Ucrainei disponibile în acel moment", susţine Sindicatul producătorilor de cereale ucraineni UGA.

Alte 28 milioane tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, arată datele ONU.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 06-05-2025 19:24

Ferrari va începe să comercializeze primul său model electric în luna octombrie 2026

Constructorul auto italian Ferrari va demara procesul de lansare a primului său automobil complet electric în luna octombrie a acestui an, iar procesul se va derula de-a lungul a trei etape, a declarat marți directorul general Benedetto Vigna, transmite Reuters. Cu prilejul publicării rezultatelor pe primul trimestru al acestui an, Vigna

Economic Extern 06-05-2025 18:18

IIF: Datoria mondială a atins un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari în primul trimestru

Datoria mondială a crescut cu aproximativ 7.500 de miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, atingând un nou maxim istoric de peste 324.000 de miliarde de dolari, arată un raport publicat marți de Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Pot

Economic Extern 06-05-2025 16:56

UE și-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia

Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată marți de Comisia Europeană, deschide calea pentru ca UE să pună capăt dependenței de energia rusă prin oprirea importului de gaze și petrol din Rusia și prin eliminarea treptată a energiei nucleare rusești, asigurând în același timp aprovizionarea cu energie și prețuri stabile la energie în întreaga Uniun

Economic Extern 06-05-2025 16:42

Deficitul balanței comerciale a SUA a atins un nivel record în luna martie

Deficitul balanței comerciale a SUA, pe care președintele Donald Trump vrea să îl reducă, a atins un nou maxim istoric în luna martie, în condițiile în care companiile au majorat importurile înainte de intrarea în vigoare a tarifelor, informează Reuters și AFP. Datele oficiale publicate marți de Departamentu

Economic Extern 06-05-2025 16:26

Producătorul păpușilor Barbie majorează prețurile în SUA din cauza tarifelor lui Trump

Grupul american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, a anunțat că renunță la obiectivele sale financiare anuale și totodată va majora prețurile la unele produse vândute în SUA, în condițiile în care tarifele extinse anunțate de Administrația Trump i-au majorat costurile cu input-urile, informează Reuters. 'Dat fii

Economic Extern 06-05-2025 15:40

UE va impune tarife la produse americane în valoare de 100 de miliarde de euro dacă discuțiile bilaterale eșuează (Bloomberg)

Uniunea Europeană intenționează să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro, în eventualitatea în care discuțiile comerciale care se poartă în prezent nu vor duce la un rezultat satisfăcător pentru blocul comunitar, au declarat marți pentru Bloomberg mai multe surse din apropi

Economic Extern 06-05-2025 14:54

Slovacia a detectat un focar de pestă porcină și sacrifică peste 18.000 de porci

Slovacia a detectat un focar de pestă porcină la o fermă din sudul țării, situație care a determinat autoritățile să înceapă sacrificarea a peste 18.000 de animale, relatează marți mass-media locale citate de agenția EFE. Focarul, descoperit la o fermă din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul acesta în Slovacia și în

Economic Extern 06-05-2025 14:21

Comisia Europeană consideră inacceptabile taxele și avertizează că toate opțiunile sunt pe masă, în lipsa unui acord

Comisia Europeană a transmis marți că taxele impuse Uniunii Europene de Statele Unite ale Americii 'nu sunt acceptabile' și a atenționat că 'toate opțiunile sunt în continuare pe masă', pentru a răspunde Washingtonului în cazul în care nu se ajunge la un acord satisfăcător în urma negocierilor, relatează agenția EFE.

Economic Extern 06-05-2025 14:16

Eurostat: Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a rămas stabil în 2024

Prețul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut ușor, până la 28,72 euro pentru 100 kWh în semestrul doi din 2024, comparativ cu 28,89 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acest nivel de preț rămâne

Economic Extern 06-05-2025 14:03

Eurostat: Ungaria, Croația și România, cele mai scăzute prețuri la gaze din UE

În semestrul doi din 2024, prețul mediu la gaze pentru consumatorii casnici din UE a crescut pentru prima dată după reducerea care a urmat crizei energetice din 2022, în timp ce Ungaria, Croația și România au avut cele mai scăzute prețuri, arată datele publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În

Economic Extern 06-05-2025 12:54

Eurostat: Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, cel mai semnificativ declin din UE al prețurilor producției industriale, în martie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 1,6% în UE și în zona euro în martie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,4% în UE și de 0,2% în zona euro, iar cel mai sever declin a fost în Estonia, Spania, Italia, Danemarca și România, arată datele publicate marți d

Economic Extern 06-05-2025 10:49

UE propune interzicerea importurilor de gaze rusești până la finalul lui 2027 (Reuters)

Uniunea Europeană va publica marți planurile ce vizează interzicerea până la finalul anului a unor noi acorduri privind gazele rusești și eliminarea contractelor existente până la finele lui 2027, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Marți, Comisia Europeană va publica 'foaia de parcurs' privind modul &i

Economic Extern 06-05-2025 09:49

Evoluții financiar-bancare și bursiere

Bursele din Tokyo și Seul sunt închise marți în urma celebrării unor sărbători publice, transmite Kyodo. Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat ședința de marți în creștere 1,50%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.525,56 puncte, în creștere cu 38,92 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la

Economic Extern 06-05-2025 08:57

Profitul operațional al Ford ar putea scădea cu miliarde de dolari din cauza incertitudinilor privind taxele vamale

Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operațional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari, transmit AP și Reuters. 'Încă este prea devreme să înțelegem deplin răspunsurile concurenților noștri la aceste taxe vamale. Totuși,

Economic Extern 05-05-2025 18:54

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut după ce Trump a amenințat cu tarife de 100% filmele produse în străinătate

Acțiunile grupurilor americane de media au scăzut luni, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de 100% pentru filmele produse în străinătate, o mutare care ar duce la o creștere semnificativă a costurilor pentru studiourile de la Hollywood și ar da peste cap industria globală a divertismentului, transmite Reuters.