CE: Regulamentul privind pieţele digitale va pune capăt practicilor neloiale din economia platformelor online

Noul regulament UE privind pieţele digitale (Digital Markets Act - DMA) va intra în vigoare marţi, 1 noiembrie, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Noul regulament va pune capăt practicilor neloiale ale companiilor care acţionează în calitate de controlori de acces în economia platformelor online. Acesta a fost propus de Comisie în decembrie 2020 şi aprobat de Parlamentul European şi de Consiliu în timp record, în martie 2022.
Regulamentul privind pieţele digitale defineşte situaţiile în care o platformă online mare poate fi considerată controlor de acces. Sunt vizate platformele digitale ce reprezintă un loc de întâlnire important al utilizatorilor comerciali cu consumatorii şi care, din poziţia de care beneficiază, pot acţiona ca un organ de reglementare privat, generând astfel blocaje în economia digitală. Pentru a aborda aceste aspecte, Regulamentul privind pieţele digitale va defini o serie de obligaţii pe care aceşti controlori de acces vor trebui să le respecte, inclusiv interzicerea anumitor comportamente ale acestora.
Societăţile care operează unul sau mai multe dintre aşa-numitele "servicii de platformă esenţiale" enumerate în DMA sunt considerate controlori de acces dacă îndeplinesc anumite cerinţe. Sunt vizate: serviciile de intermediere online, cum ar fi magazinele de aplicaţii, motoarele de căutare online, serviciile de socializare în reţea, anumite servicii de mesagerie, serviciile platformelor de partajare a materialelor video, asistenţii virtuali, browserele web, serviciile de cloud computing, sistemele de operare, pieţele online şi serviciile de publicitate.
Există trei criterii principale pe baza cărora o societate se încadrează în domeniul de aplicare al DMA: să fie suficient de mare încât să aibă un impact pe piaţa internă - atunci când societatea realizează o anumită cifră de afaceri anuală în Spaţiul Economic European (SEE) şi furnizează un serviciu de platformă esenţial în cel puţin trei state membre ale UE; să controleze un canal important prin care întreprinderile utilizatoare intră în legătură cu consumatorii finali - în cazul în care societatea furnizează un serviciu de platformă esenţial lunar unui număr de peste 45 de milioane de utilizatori finali activi stabiliţi sau situaţi în UE şi anual unui număr de peste 10 000 de utilizatori comerciali activi stabiliţi în UE şi să deţină o poziţie solidă şi durabilă - în cazul în care societatea a îndeplinit al doilea criteriu în ultimii trei ani.
DMA stabileşte o listă de acţiuni permise şi acţiuni interzise pe care controlorii de acces vor trebui să le respecte în operaţiunile lor zilnice pentru a asigura pieţe digitale echitabile şi deschise. Aceste obligaţii vor contribui la deschiderea de posibilităţi pentru întreprinderi de a contesta pieţele şi de a rivaliza cu controlorii de acces pe baza calităţii produselor şi serviciilor lor, ceea ce va genera mai mult spaţiu de inovare.
Atunci când un controlor de acces adoptă practici precum favorizarea propriilor servicii sau împiedicarea utilizatorilor comerciali ai serviciilor lor să ajungă la consumatori, acest lucru poate împiedica concurenţa, conducând la mai puţină inovare, la produse sau servicii de o calitate mai scăzută şi la preţuri mai mari. Atunci când un controlor de acces se angajează în practici neloiale, cum ar fi impunerea unor condiţii de acces inechitabile la magazinul său de aplicaţii sau împiedicarea instalării de aplicaţii din alte surse, se poate ajunge în situaţia ca preţurile plătite de consumatori să fie mai mari sau ca aceştia să fie privaţi de beneficiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi avut acces la servicii alternative.
Odată cu intrarea sa în vigoare, DMA va intra în etapa crucială de punere în aplicare: va începe să se aplice în termen de şase luni, adică începând cu data de 2 mai 2023. În termen de două luni de la această dată, adică cel târziu până la 3 iulie 2023, dacă îndeplinesc pragurile stabilite în DMA, potenţialii controlori de acces vor trebui să notifice Comisiei serviciile lor de platformă esenţiale.
După ce Comisia va primi notificarea completă, va avea la dispoziţie 45 de zile lucrătoare pentru a evalua dacă întreprinderea în cauză îndeplineşte pragurile şi pentru a o desemna drept controlor de acces (termenul pentru ultimele notificări posibile împlinindu-se la 6 septembrie 2023). După desemnarea ca atare, controlorii de acces vor avea la dispoziţie şase luni - adică până la 6 martie 2024 - pentru a se conforma cerinţelor prevăzute în DMA.
Pentru a pregăti punerea în aplicare a DMA, Comisia colaborează deja în mod proactiv cu părţile interesate din acest sector pentru a asigura respectarea efectivă a noilor norme. În plus, în următoarele luni, Comisia va organiza o serie de ateliere tehnice cu părţile interesate pentru a evalua opiniile terţilor cu privire la respectarea obligaţiilor pe care le au controlorii de acces în temeiul DMA. Primul dintre aceste ateliere va avea loc la 5 decembrie 2022 şi se va axa pe dispoziţia privind autofavorizarea.
Comisia lucrează, de asemenea, la un regulament de punere în aplicare care va conţine dispoziţii privind aspectele procedurale ale notificării.
Împreună cu propunerea referitoare la Regulamentul privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), Comisia a propus, în decembrie 2020, DMA pentru a aborda consecinţele negative care decurg din anumite comportamente ale platformelor online ce acţionează în calitate de controlori de acces pe piaţa unică a UE.
DMA va fi pus în aplicare prin intermediul unei arhitecturi solide de supraveghere, în cadrul căreia Comisia va fi singura autoritate de asigurare a respectării normelor, în strânsă cooperare cu autorităţile din statele membre ale UE. Comisia va fi în măsură să impună sancţiuni şi amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri mondială a unei întreprinderi şi de până la 20 % în cazul unor încălcări repetate. În cazul încălcărilor sistematice, Comisia va fi în măsură să impună şi măsurile corective comportamentale sau structurale necesare pentru a asigura eficacitatea obligaţiilor, inclusiv interdicţia de a efectua achiziţii suplimentare.
În cele din urmă, DMA conferă Comisiei competenţa de a efectua investigaţii de piaţă care vor asigura faptul că obligaţiile prevăzute în regulament sunt actualizate în contextul realităţii în continuă evoluţie a pieţelor digitale. AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Oficialii europeni îndeamnă la 'calm' după amenințarea lui Trump privind tarife de 50%
Oficialii europeni au încercat să dea dovadă de calm, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife vamale de 50% la importurile din blocul comunitar, un anunț care a dus la prăbușirea burselor pe ambele maluri ale At
Slovenia va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul
Parlamentul sloven a început vineri o procedură oficială pentru introducerea în Constituția țării a dreptului de a utiliza numerar, transmite EFE. Decizia a fost susținută de 61 de deputați, majoritatea necesară de două treimi, pe baza unei inițiative depuse în 2023 de peste 56.000 de cetățeni. Deputații au susținut, de asemenea, proiectul pr
UE va sancționa Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor rusești
Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancțiuni impuse Moscovei, pe fondul intensificării zvonurilor vizând reluarea livrărilor de gaze rusești, pe care blocul comunitar vrea să le oprească, transmite Bloomberg. Comisia Europeană urmează să demareze zilele acestea consultă
Șeful Volvo: Clienții trebuie să plătească pentru majorarea tarifelor vamale
Directorul general de la Volvo Cars, Hakan Samuelsson, a declarat vineri că clienții companiei vor trebui să plătească o mare parte din costurile majorate ca urmare a tarifelor, adăugând că ar putea deveni imposibil să fie importate în SUA cele mai mici modele din gama constructorului suedez, transmite Reuters.
Bursele europene și moneda euro au scăzut după ce Trump a amenințat că va impune tarife de 50%
Bursele europene au scăzut vineri după ce președintele american Donald Trump a sugerat că va impune taxe vamale de 50% asupra produselor importate din țările Uniunii Europene începând cu 1 iunie și a dat de înțeles că negocierile c
Trump amenință Apple cu tarife de 25% dacă telefoanele iPhone nu sunt fabricate în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat vineri grupul informatic Apple că va trebui să plătească tarife de 25% dacă telefoanele iPhone pe care le vinde în SUA nu sunt fabricate în interiorul granițelor, transmite Reuters. Imediat după acest anunț, acțiunile Apple au scăzut cu 2,5% în schimburile care preced deschiderea oficială a bursei,
Europenii planifică mai puține călătorii în SUA, o nouă consecință a tarifelor lui Trump
Europenii au planificat cu 10% mai puține călătorii în SUA în avanpremiera sezonului estival, cea mai nouă dovadă că turiștii internaționali evită America, odată cu intensificarea reacțiilor ostile față de politicile președintelui Donald Trump, transmite Bloomberg. Rezervările de zboruri dinspre Canada spre SUA în perioada mai-iulie înr
Comisia Europeană ia măsuri pentru consolidarea piețelor financiare din UE
Comisia Europeană a anunțat, vineri, că salută votul Parlamentului European de sprijinire a propunerii sale legislative de menținere a normelor actuale privind cerințele de lichiditate pentru anumite tranzacții financiare în temeiul cadrului prudențial bancar al Uniunii Europene (UE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Eurostat: Rata șomajului în UE a atins un nou nivel scăzut record, în 2024
Rata șomajului în Uniunea Europeană (UE), la categoria de vârstă 15-74 ani, a scăzut anul trecut la 5,9% din forța de muncă, cel mai redus nivel de când s-a început publicarea datelor, în 2009. Conform informațiilor prezentate, vineri, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), rata șomajului de lungă durat
Grecia: Veniturile din turism au crescut cu 4,4%, în primul trimestru din 2025
Veniturile statului elen din turism au crescut în ritm anual cu 4,4%, până la un miliard de euro, în primul trimestru din 2025, arată datele publicate, joi, de Banca Centrală a Greciei (BoG), informează Xinhua și publicația elenă To Vima. Statistica sugerează că Grecia este în grafic pentru a înregistra un alt an
Apple se extinde în India, în pofida obiecțiilor lui Donald Trump
Foxconn, furnizorul gigantului tehnologic american Apple, va investi 1,5 miliarde de dolari în India pentru a produce componente de iPhone-uri, în ciuda presiunilor președintelui Donald Trump de a muta producția în SUA, informează publicația indiană The Business Standard. La noua fabrică de lângă Chennai vor fi create 1
BCE avertizează că seceta este un risc major la adresa economiei zonei euro
Lipsa apei este cel mai important risc natural la adresa economiei din zona euro, potrivit Băncii Centrale Europene și cercetătorilor de la Universitatea Oxford, transmite Bloomberg. Lipsa apei de suprafață pune în pericol aproape 15% din producția economică a zonei euro, a declarat joi Frank Elderson, membru al boardului executiv al BCE. Potrivit acestu
Bitcoin a trecut de 111.000 de dolari
Cotația bitcoin a depășit joi, pentru prim dată, pragul de 111.000 de dolari, în condițiile în care traderii sunt din ce în ce mai optimiști cu privire la viitorul acestei criptomonede pe fondul înmulțirii cererii din partea investitorilor instituționali și al sprijinului din partea Administrației Donald Trump, transmite Bloomberg. Bitc
BYD a devansat Tesla în Europa pentru prima dată
Producătorul chinez BYD a vândut luna trecută mai multe automobile electrice în Europa decât Tesla, pentru prima dată în istorie, potrivit unui raport publicat de firma de consultanță JATO Dynamics, în condițiile în care gama de modele învechită și opiniile politice ale directorului general Elon Musk au redus cererea pentru automobil
CE anunță un nou centru digital pentru consolidarea industriei nucleare a Europei
Comisia Europeană a anunțat joi lansarea Centrului Comun de Cercetare (JRC) - un nou centru de modelare menit să furnizeze părților interesate din întreaga Europă modelare și date fiabile în domeniul nuclear. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, scopul acestei modelări digitale este de a descrie și de a prezice comportamentul reactoar