logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Europenii disperaţi se îndreaptă spre lemnul de foc pentru a se încălzi

Imagine din galeria Agerpres

Nu departe de aeroportul Tempelhof din Berlin, Peter Engelke tocmai a instalat o nouă poartă la depozitul său fiind îngrijorat că oamenii disperaţi ar putea să îi fure marfa preţioasă, compusă din lemne de foc, transmite Bloomberg.

Acţiunile lui Peter Engelke reflectă o îngrijorare crescută în Europa, în condiţiile în care continentul se pregăteşte pentru o criză energetică, care este posibil să includă probleme cu aprovizionarea, la iarnă.

La summitul care a avut loc vineri la Praga, liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor, pe fondul temerilor că o astfel de măsură ar fi ameninţat livrările de gaze spre continent. Până la 70% din încălzirea locuinţelor europenilor este asigurată de gaze naturale şi electricitate, însă în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti au fost drastic reduse, lemnul, care este deja utilizat de aproximativ 40 de milioane de persoane pentru încălzire, a devenit o marfă la mare căutare.

Preţurile la peleţi de lemn aproape s-au dublat, până la 600 de euro pe tonă în Franţa, şi exist deja semnale privind achiziţiile de panică pentru cel mai vechi tip de combustibil fosil din lume. Ungaria a mers până acolo încât a interzis exporturile de peleţi iar România a plafonat preţul lemnelor de foc pentru şase luni. În paralel, timpul de aşteptare pentru livrarea sobelor care funcţionează pe lemne a ajuns la câteva luni.

Pe lângă îngrijorările referitoare la posibile întreruperi în aprovizionare, criza energetică a intensificat şi o explozie a costului vieţi, inflaţia în zona euro atingând în septembrie, pentru prima dată, un nivel de două cifre. Gospodăriile în dificultate din regiune ajung din ce în ce mai frecvent în situaţia în care trebuie să aleagă între încălzire şi alte necesităţi.

"Ne-am reîntors la vremurile de altădată când oamenii nu puteau să îşi încălzească toată casa. Când stăteau în jurul focului şi foloseau căldura sobei sau a unui foc deschis după care mergeau la culcare. Vor fi multe cazuri de acest fel la iarnă", spune Nic Snell, director la retailerul britanic de lemne de foc Certainly Wood.

Acest trend înseamnă un val de comenzi pentru firma suedeză Gabriel Kakelugnar AB, un producător de sobe de teracotă din segmentul high-end, care costă în medie 86.000 de coroane suedeze (sau 7.700 de dolari). Sobele firmei suedeze pot păstra o cameră încălzită timp de 24 de ore graţie unui sistem de construcţie complicat care utilizează diferite canale pentru păstra şi a distribui căldura.

"În timpul pandemiei, oamenii au început să investească mai mult în casele lor. Acum cursa a escaladat", spune Jesper Svensson, patronul şi directorul companiei Gabriel Kakelugnar AB, o companie amplasată la mai puţin de o oră de cel mai mare reactor nuclear din Suedia.

Comenzile pentru sobele firmei suedeze au crescut de patru ori şi acum clienţii trebuie să aştepte până în luna martie 2023 pentru a intra în posesia sobelor comandate, comparativ cu mai puţin de patru săptămâni în urmă cu un an.

Pentru mulţi europeni, principala lor îngrijorare este că vor face tot cea ce este nevoie pentru a avea căldură în lunile următoare. Această îngrijorare a devenit şi mai presată pe măsură ce se apropie vremea friguroasă iar căutarea disperată de căldură ar putea crea probleme de sănătate şi de medie.

"Suntem îngrijoraţi că oamenii vor începe să ardă tot ce vor găsi. Vedem un nivel ridicat de poluare atunci când ai oameni care încep să ardă lemne şi nu ştiu cum să facă asta în mod corect", spune Roger Sedin, director responsabil pentru calitatea aerului la Agenţia pentru protecţia mediului din Suedia.

Această lipsă de experienţă este evidentă în Germania, unde asociaţia coşarilor spune că se confruntă cu un val de cereri disperate pentru a conecta sobe noi şi vechi, iar clienţii pun întrebări despre posibilitatea de a arde bălegar de cal şi alţi combustibili obscuri.

În plus sunt semnale că are loc un fenomen de stocare. În Franţa, Frederic Coirier, director la firma Poujoulat SA, care produce coşuri de fum şi peleţi de lemn spune că unii clienţi au cumpărat două tone de peleţi de lemn, în condiţiile în care în mod normal o tonă de peleţi este suficientă pentru a încălzi o casă timp de un an.

La Berlin, criza energetică readuce în amintire perioada de după cel de al doilea război mondial. Atunci, din lipsă de combustibil, berlinezii au tăiat aproape toţi copacii din parcul central Tiergarten pentru a se încălzi.

Chiar dacă, pentru moment, locuitorii capitalei Germaniei nu recurg la astfel de măsuri extreme, există îngrijorări cu privire la încălzire. Engelke nu doar că a pus o nouă poartă pentru a-şi proteja buştenii, brichetele de cărbune şi păcura dar a încetat să mai preia noi clienţi. "Ne uităm cu mare îngrijorare la iarna care vine", spune Engelke. AGERPRES/(AS-editor: Constantin Balaban, editor online: Anda Badea)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 10-02-2025 20:09

Cafeaua continuă să se scumpească, luni a fost a 13-a zi de prețuri record

Tendința de creștere a cotațiilor la cafeaua arabică a continuat luni, când prețurile la bursă au atins un nivel record pentru a 13-a ședință consecutivă, pe fondul prognozelor care arată un sistem de vreme secetoasă care se formează deasupra principalelor regiuni din Brazilia unde se cultivă cafea, astfel că fermierii care au rezerve de lichidități nu doresc să î

Economic Extern 10-02-2025 18:31

Egiptul a importat 6,3 milioane tone de grâu rusesc în sezonul 2024/25, susțin analiștii

Egiptul, cel mai mare cumpărător de grâu rusesc, a importat 6,3 milioane de tone de grâu rusesc în perioada iulie 2024-ianuarie 2025, o creștere de 70% în ritm anual, au estimat luni analiștii de la Rusagrotrans, principalul transportator feroviar de cereale pe calea ferată din Rusia, transmite Reuters. Analiștii de la Rusagrotrans susț

Economic Extern 10-02-2025 16:38

Moody's avertizează că ratingul Băncii Mondiale ar putea fi în pericol dacă Trump își retrage sprijinul

Ratingul de tip 'AAA' de care beneficiază Banca Mondială și alte instituții financiare multilaterale ar putea fi în pericol dacă SUA își retrag sprijinul pentru aceste instituții, după analiza ordonată de președintele SUA, Donald Trump, a avertizat luni agenția de evaluare financiară Moody's, informează Reuters. Săptămâna trecută,

Economic Extern 10-02-2025 16:22

UE vrea să simplifice regulile pentru subvențiile agricole

Uniunea Europeană pregătește o serie de planuri vizând simplificarea regulilor care guvernează programul său de subvenții agricole, arată documentele consultate de Reuters, într-un moment în care Bruxelles-ul se grăbește să reducă povara administrativă asupra firmelor locale. Măsura ar putea afecta mari sume de bani de la bug

Economic Extern 10-02-2025 15:30

Europa în pragul unei crize energetice pe măsură ce prețul gazelor este la maximul ultimilor doi ani

După o luptă îndelungată cu facturile mari, inflația ridicată și scăderea activității industriale provocată de criza energetică din 2022, Europa este în pragul unei noi crize energetice care ar putea declanșa noi probleme economice, transmite Bloomberg. Prețurile de referință la gaze au crescut luni cu 5,4%, până la 58,75 euro pentru un Megaw

Economic Extern 10-02-2025 14:44

SUA: Trump cere Trezoreriei să oprească emiterea monedei de un penny, considerată prea costisitoare

Președintele american Donald Trump i-a cerut secretarului Trezoreriei să oprească emiterea monedei de un penny (sau cent, a suta parte dintr-un dolar), considerată prea costisitoare, în scopul reducerii cheltuielilor publice, transmite AFP. 'Mult prea mult timp, Statele Unite au emis monede de un cent care ne costă în realitate

Economic Extern 10-02-2025 13:47

Tarifele anunțate de președintele american Donald Trump sporesc incertitudinile economice (oficial BCE)

Tarifele anunțate de președintele american Donald Trump ar putea determina incertitudini economice, dar impactul asupra inflației este mai puțin clar, a afirmat luni vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, transmite Reuters. Duminică, Trump a anunțat taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în SUA,

Economic Extern 10-02-2025 12:47

Germania: Prețurile proprietăților imobiliare comerciale au înregistrat al patrulea an de declin consecutiv

Prețurile proprietăților comerciale din Germania au scăzut cu 5,4% în 2024, al patrulea an de declin consecutiv, dar arată semne de stabilizare, a informat luni Asociația bancară VDP, transmite Reuters. Reculul a fost mai redus decât scăderea de 10,2% din 2023, după ce prețurile au urcat cu 0,5% în trimestrul patru din 2024,

Economic Extern 10-02-2025 12:12

Acțiunile producătorilor europeni de oțel, afectate de recentele declarații ale președintelui american Donald Trump

Acțiunile producătorilor europeni de oțel, care sunt responsabili pentru aproximativ 15% din importurile din SUA, au scăzut luni, după ce președintele american Donald Trump a anunțat impunerea de taxe vamale suplimentare la importurile de aluminiu și oțel, transmite Reuters. Aproximativ un sfert din oțelul folosit în SUA este importat, c

Economic Extern 10-02-2025 10:55

Republica Moldova: Transnistria refuză sprijinul UE pentru depășirea crizei energetice

Regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova a refuzat ajutorul în valoare de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice, a anunțat luni premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, transmit

Economic Extern 10-02-2025 10:54

Bloomberg: Piețele bursiere din Europa de Est ar putea fi afectate de taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump

Lăudat ca fiind 'dur' și 'isteț' de președintele Donald Trump, premierul Ungariei, Viktor Orban, este printre liderii din Europa de Est care speră că devotamentul față de SUA va avea ca rezultat tranzacții și câștiguri economice, transmite Bloomberg. În schimb, ei ar putea afla că piețele lor financiare nu pot scăpa

Economic Extern 10-02-2025 08:34

Aluminiul s-a scumpit la Bursa de metale de la Londra, după anunțul SUA privind impunerea de taxe vamale suplimentare

Cotația aluminiului a crescut luni, din cauza riscurilor legate de aprovizionare, după ce președintele american Donald Trump a anunțat impunerea de taxe vamale suplimentare la importurile de aluminiu și oțel, transmite Reuters. La Bursa de metale de la Londra, tona metrică de aluminiu cu livrare la trei luni a urcat cu 0,3%, la 2.635 dolari, l

Economic Extern 10-02-2025 00:58

VIDEO Trump anunță taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în SUA de luni

Statele Unite vor impune de luni taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în țară, a anunțat duminică președintele american Donald Trump, notează AFP. 'Tot oțelul care sosește în Statele Unite va avea taxe vamale de 25%', a declarat șeful statului în avionul prezidențial, potrivit elementelor rapor

Economic Extern 09-02-2025 14:46

Fermierii americani apelează la Airbnb pentru a face față scăderii prețurilor produselor agricole

Brit Thompson, care are o fermă în statul american Wisconsin, a decis să se îndrepte spre platforma online de închirieri turistice Airbnb pentru a profita de explozia numărului de orășeni care sunt interesați să își petreacă timpul liber la țară, transmite Reuters. Oaspeții săi, în principal locuitori din zona ora

Economic Extern 08-02-2025 12:06

Airbus și Boeing vor să cucerească piața în creștere susținută a transportului aerian din India

Traficul aerian cunoaște o creștere explozivă în India, chiar dacă doar o mică parte din populația țării zboară cu avionul în fiecare an, iar constructorii de avioane vor să încheie contracte profitabile la expoziția Aero India care începe luni, transmite AFP. De asemenea, Asociația Internațională a Transportatorilor Ae