Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut după întreruperea livrărilor din Ucraina şi Rusia (Reuters)
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8817667.jpg)
Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna aceasta iar tendinţa ar urma să continue, deoarece conflictul militar întrerupe livrările din Ucraina şi Rusia, au declarat traderii pentru Reuters.
Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.
"Săptămâna aceasta am văzut vânzările masive de exporturi UE, din România, Bulgaria, Franţa, Germania, Polonia şi alte ţări din blocul comunitar. Un final rapid al luptelor din Ucraina ar fi necesar pentru a permite revenirea la normal a livrărilor din Ucraina şi Rusia. Cum asta nu se întâmplă, se cumpără masiv pentru înlocuirea livrărilor", susţine un trader.
Vânzările de grâu rusesc au scăzut semnificativ din cauza închiderii porturilor, a lipsei navelor dispuse să meargă în porturile ruseşti şi a impactului sancţiunilor, chiar dacă rămâne deschis Novorossiisk, cel mai mare port rusesc la Marea Neagră, explică traderii.
"Piaţa grâului din UE merge strună, cererea fiind extrem de ridicată pentru livrări, în special către importatorii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Marea Mediterană. Este dificil să faci o estimare completă dar cred că vorbim de sute de mii de tone vândute săptămâna aceasta", adaugă alt trader.
În Bulgaria, creşterea exporturilor de grâu provoacă îngrijorări că furnizorii locali rămân fără stocuri suficiente.
În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creşterii preţurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o creştere a preţului grâului la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, costurile fiind suportate de consumatorii de pâine. Conflictul a afectat semnificativ comerţul din porturile de la Marea Neagră, iar la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures grâului înregistrau o creştere de 40%, sporind temerile privind inflaţia globală a produselor alimentare, deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Julie Marshall, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial, a avertizat că întreruperea livrărilor din Ucraina şi Rusia va eroda securitatea alimentară a milioane de persoane, cele mai vulnerabile fiind ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, din cauza dependenţei lor de importuri.
Şi preţurile la gaze şi petrol au crescut din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, în timp ce costurile transportului de marfă şi ale materiilor prime crescuseră deja semnificativ, din cauza perturbărilor din lanţul de aprovizionare, în urma pandemiei.
Chiar şi consumatorii din două dintre cele mai mari naţiuni producătoare de grâu - Canada şi Statele Unite - plătesc preţul.
"Din păcate, pe termen scurt şi mediu, inflaţia produselor alimentare şi costul produselor de panificaţie în SUA vor creşte şi mai mult, afectându-i pe cei mai vulnerabili din societatea noastră", a afirmat Robb MacKie, preşedinte şi director general al Asociaţiei brutarilor americani.
Conform datelor IGC (Consiliul Internaţional al Cerealelor), livrările în UE, Rusia, Statele Unite, Canada, Ucraina, Argentina, Australia şi Kazahstan ar urma să scadă la 57 de milioane de tone până la finalul sezonului 2021/2022, cel mai redus nivel din ultimii nouă ani.
Seceta din 2021 a dus la deja la scăderea livrărilor grâului de primăvară iar acum cumpărătorii globali, care depindeau de livrările de la Marea Neagră, ar putea achiziţiona grâu din Canada şi să concureze cu morile locale, a avertizat Joe Girdner, preşedintele companiei canadiene Rogers Foods.
"Este un motiv de îngrijorare semnificativ. Şi problema va fi dacă această situaţie va dura", a declarat Girdner, referindu-se la invadarea Ucrainei de către Rusia. AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Dicu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Airbus și Boeing vor să cucerească piața în creștere susținută a transportului aerian din India
Traficul aerian cunoaște o creștere explozivă în India, chiar dacă doar o mică parte din populația țării zboară cu avionul în fiecare an, iar constructorii de avioane vor să încheie contracte profitabile la expoziția Aero India care începe luni, transmite AFP. De asemenea, Asociația Internațională a Transportatorilor Ae
BTA: A zecea ediție a expozițiilor Agra, Vinaria și Foodtech are loc la Plovdiv în perioada 18-22 februarie
Ediția cu numărul zece a celor trei expoziții găzduite de Centrul expozițional internațional de la Plovdiv, Agra, Vinaria și Foodtech, se va desfășura în perioada 18-22 februarie, au anunțat luni organizatorii, transmite BTA. Ediția din acest an va strânge laolaltă cel mai mare număr de expozanți de până acum, pe lângă
Țările baltice au început decuplarea de la rețeaua electrică rusească
Cele trei țări baltice, Lituania, Letonia și Estonia, au început sâmbătă dimineață să se decupleze de la rețeaua electrică rusească, pentru a se integra în rețeaua europeană de electricitate, proces lansat cu ani în urmă și devenit urgent după invazia Moscovei în Ucraina, relatează AFP și Reuters. 'Pot confirm
România, Lituania, Bulgaria și Polonia, fruntașe în UE la creșterea salariului minim
România, Lituania, Bulgaria și Polonia au avut în perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2025 cea mai mare rată medie anuală de creștere a salariului minim din UE, informează Euronews. Ele au înregistrat creșteri între 10% și 14%, conform datelor Eurostat. În contrast, cea mai scăzută rată medie anuală de creștere a sa
Rusia va extinde confiscarea activelor (Reuters)
Rusia ar urma să-și extindă puterea de a răspunde confiscării activelor de către Occident cu o nouă legislație, care i-ar putea permite să confiște fondurile înghețate ale investitorilor și companiilor străine, au declarat pentru Reuters surse care au analizat proiectul de lege. Active financiare rusești, cum ar fi bonduri guvernamentale
Kyodo: Honda și Nissan vor anunța săptămâna viitoare că renunță la proiectul lor de fuziune
Honda și Nissan vor încheia săptămâna viitoare discuțiile privind fuziunea, renunțând la proiectul care ar fi creat al treilea grup auto mondial, la mai puțin de două luni de la anunțul inițial, au declarat vineri pentru Kyodo surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Decizia va fi finalizată la reuniunile Consiliile de
SUA: Rata șomajului a scăzut la 4% în ianuarie
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a încetinit mai mult decât se estima în ianuarie, afectat probabil de incendiile din California și de vremea nefavorabilă din cea mai mare parte a țării, dar rata șomajului a scăzut, ceea ce conferă noi argumente pentru abordarea prudentă a Rezervei Federale cu privire la reducerea dobâ
Reuters: UE caută metode de a permite majorarea cheltuielilor din sectorul apărării fără încălcarea regulilor fiscale
Guvernele din Uniunea Europeană iau în considerare o definiție extinsă a investițiilor în apărare, pentru a permite o majorare a cheltuielilor guvernamentale care să nu ducă la sancțiuni UE pentru împrumuturi excesive, conform reglementărilor fiscale ale blocului comunitar, informează Reuters citând oficiali din zona euro.
Politica BCE ar putea fi afectată de cea mai semnificativă remaniere de personal din 2019 (Bloomberg)
Banca Centrală Europeană ar urma să intre anul acesta într-o nouă fază de imprevizibilitate, deoarece mandatele a șapte dintre cei 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor BCE se încheie până în decembrie, marcând cea mai semnificativă remaniere de personal din 2019, transmite Bloomberg. Schimbările îl inc
FAO: Prețurile mondiale la alimente au scăzut în ianuarie, grație ieftinirii zahărului și uleiului
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna ianuarie, grație reducerii semnificative a cotațiilor la zahăr și uleiuri vegetale, a anunțat, vineri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de
Impunerea unor taxe vamale universale ar trebui studiată, consideră un viitor membru al administrației Trump
Taxe vamale universale impuse tuturor produselor care intră în Statele Unite 'trebuie studiate și luate în considerare', a declarat joi Jamieson Greer, nominalizat pentru postul de reprezentant special pentru comerț (USTR) al președintelui american în timpul audierii sale de confirmare în Congres, informează AFP.
Cererea globală de grâu va fi afectată de recoltele locale și problemele economice (analiză)
Importurile mondiale de grâu ar putea scădea în acest an, pe măsură ce încetinirea economică în rândul principalilor cumpărători, aprecierea dolarului și producțiile locale mari de cereale vor diminua achizițiile de peste hotare, ceea ce va pune presiune asupra prețurilor chiar dacă stocurile globale sunt la cel mai redus nivel din ultimii nouă
Germania a înregistrat un excedent comercial record pe relația cu SUA în 2024
Germania a înregistrat anul trecut un excedent comercial record, de 71,4 miliarde de euro, pe relația cu SUA, arată datele statistice publicate vineri, care riscă să alimenteze tensiunile cu Donald Trump, care amenință Uniunea Europeană cu introducerea de noi tarife vamale, transmite AFP. Potrivit datelor publicate de Oficiul federal de statistică (Desta
OpenAI va deschide servere în Uniunea Europeană și un sediu la Munchen
Compania americană OpenAI care a creat ChatGPT a anunțat joi că va permite clienților europeni să stocheze datele din conversațiile lor cu chatboții în Uniunea Europeană, mai degrabă decât în Statele Unite sau în altă parte, oferindu-le astfel control asupra acestor informații, informează AFP. Într-un comunicat, O
Importatorii americani își fac stocuri de Prosecco pentru a se proteja de posibilele tarife ale lui Trump
Importatorii americani au început să își facă stocuri de vin spumant italian Prosecco, în ideea de a se proteja de posibilul impact al tarifelor vehiculate de președintele SUA, Donald Trump, arată datele publicate de industria italiană a vinului, transmite AP. Conform datelor publicate de organismul reprezentativ Unione Italiana Vini (UIV), i