Airbus și Boeing vor să cucerească piața în creștere susținută a transportului aerian din India

Traficul aerian cunoaște o creștere explozivă în India, chiar dacă doar o mică parte din populația țării zboară cu avionul în fiecare an, iar constructorii de avioane vor să încheie contracte profitabile la expoziția Aero India care începe luni, transmite AFP.
De asemenea, Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) urmează să organizeze reuniunea sa generală anuală în luna iunie la New Delhi, capitala celei de a cincea mari economii a lumii, un alt semn clar al importanței pieței din India.
Creșterea susținută a economiei și clasei mijlocii au făcut din India și cei 1,4 miliarde locuitori ai săi cea de a treia mare piață aeriană din lume, după cele din SUA și China.
'India este steaua ascendentă a industriei aerospațiale mondiale', a declarat Remi Maillard, șeful Airbus pentru India și Asia de Sud. 'Este piața de aviație comercială cu cel mai puternic ritm de creștere din lume, și va rămâne așa în următorii 20 de ani', a adăugat Maillard.
Și rivalul american Boeing, care va lua și el parte la expoziția Aero India, care se va desfășura timp de cinci zile la Bengaluru, este la fel de entuziasmat cu privire la perspectivele pieței indiene. 'Este cea mai dinamică piață de pe planetă, și cu siguranță cea mai captivantă', a spus șeful Boeing pentru India, Salil Gupte.
Transportul feroviar rămâne extrem de popular și călătoria cu trenul dintr-o parte în alta într-o țară a cărei dimensiune este de trei sferturi din cea a Uniunii Europene este deseori lentă și haotică.
Boeing estimează că ar fi nevoie de aproximativ două procente din cei 18 milioane de călători care utilizează zilnic trenul în India, comparativ cu cei 430.000 de pasageri care zboară cu avionul, să facă trecerea la transportul aerian pentru ca piața aeriană din India să se dubleze.
Premierul naționalist Narendra Modi a făcut din dezvoltarea sectorului aerian o prioritate de la venirea la putere, în 2014. Modi a început un plan în 2016 de creștere a legăturilor aeriene între micile orașe și marile metrope din India. În ultimul deceniu, numărul aeroporturilor din India s-a dublat în ultimului deceniu, de la 74 în 2014 până la 157 în 2024, potrivit datelor Ministerului Transporturilor. Guvernul de la New Delhi alocă milioane de dolari și promite să ducă numărul de aeroporturi până undeva între 350 și 400 în anul 2047, când se va sărbători centenarul independenței. În același timp, guvernul a demarat programe pentru a pregăti aproximativ 30.000 de piloți și tot atâția mecanici în următorii 20 de ani.
Marii constructori subliniază că următorul salt în sectorul aerian din India va fi cel internațional. 'Genul de revoluție pe care l-am văzut pe piața internă din India în ultimii ani, se întâmplă acum pe piața zborurilor pe distanțe lungi', susține Maillard, adăugând că Airbus vrea să profite de avantajele oferite de locația, demografia și creșterea economică a Indiei.
La rândul său, Gupte a spus că Boeing se așteaptă la și mai multe comenzi pentru avioane capabile să zboare pe distanțe lungi, estimând că acest gen de avioane vor reprezenta 15% din flota totală a Indiei în următorii 20 de ani. Constructorul aeronautic american prognozează că piața din India va avea nevoie de cel puțin 2.835 noi avioane în următorii 20 de ani.
Pentru Airbus, India a fost responsabilă pentru o zecime din avioanele comerciale livrate anul trecut, 766 avioane livrate către 86 de clienți în 2024, dintre care 72 de aparate au fost livrate companiilor din India.
Niciunul din cei doi mari constructori de avioane nu vrea să își detalieze ambițiile cu privire la salonul Aero India. Cu toate acestea, comenzile venite din partea companiilor din India se înmulțesc.
Air India, după un uriaș contract pentru 470 de avioane (250 Airbus și 220 Boeing) anunțat în 2023, a ordonat peste 100 de noi avioane Airbus anul trecut.
Transportatorul de tip low-cost IndiGo, cea mai mare companie aeriană din India, nu este nici el satisfăcut după ce a plasat cea mai mare comandă din istoria aviației civile, 500 de aparate comandate Airbus în 2023. Anul trecut, IndiGo a ordonat alte 30 de avioane. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Trump admite că monitorizează piața de obligațiuni înainte de a decide o pauză în războiul taxelor vamale
Președintele american Donald Trump a recunoscut miercuri că monitorizează evoluția pieței americane de obligațiuni înainte de a decide o pauză în războiul taxelor vamale cu restul lumii, cu excepția Chinei, relatează AFP.
Razboiul comercial SUA-China ar putea reduce cu 'până la 80%' comerțul între cele două țări (OMC)
Războiul comercial dintre Statele Unite și China ar putea reduce 'cu până la 80% comerțul cu mărfuri între primele două mari economii ale lumii și ar putea șterge 'aproape 7%' din PIB-ul global pe termen lung, a avertizat miercuri directoarea generală a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, relatează AFP.
Trump crește la 125% tarifele pentru produsele chinezeşti și autorizează o pauză de 90 de zile pentru alte țări
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri pe rețeaua sa de socializare Truth că va impune tarife de 125% asupra produselor chinezeşti ca răspuns la represaliile Beijingului, dar va reduce la 10% tarifele pentru restul lumii, relatează AFP. 'Din cauza lipsei de respect a Chinei față de piețele mondiale (...), cresc taxele vamale pentru Chi
Guvernul ceh nu va avansa, deocamdată, o dată pentru aderarea la zona euro
Guvernul ceh a refuzat miercuri să avanseze o dată pentru aderarea Cehiei la zona euro, susținând că nu există suficient sprijin în rândul populației pentru renunțarea la moneda națională, transmite AFP. 'Dacă sprjinul nu ajunge la cel puțin 50%, nu are sens să renunțăm la moneda noastră', a declarat într-un com
Germania: Guvernul de coaliție vrea să stimuleze economia în contextul războiului comercial
Viitorul guvern de coaliție din Germania a dezvăluit miercuri un program de guvernare care include un set de reforme economice și fiscale destinate să repună pe creștere cea mai mare economie a Europei, tocmai când un război comercial global amenință să provoace o recesiune, transmite Reuters. Acordul de coaliție convenit de conservatori
SUA: Tarifele anunțate, un 'plafon' dacă țările nu vor riposta (secretarul Trezoreriei)
Tarifele vamale impuse de Washington și intrate în vigoare miercuri sunt un 'plafon' atât timp cât celelalte state nu vor riposta, a dat asigurări secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, invitând restul lumii să nu urmeze exemplul Chinei, transmite AFP. 'Cred că mulți oameni nu au înțeles că aceste tarife sunt un plafon
Uniunea Europeană a adoptat prima sa ripostă la tarifele lui Trump
Uniunea Europeană a adoptat miercuri primele sale măsuri de ripostă la tarifele vamale introduse de Donald Trump, taxând la rândul său o serie de produse americane precum motocicletele, soia sau carnea de pasăre, a anunțat Comisia Europeană, transmite AFP. 'UE consideră tarifele americane nejustificate și dăunătoare, provoc&aci
Barilul de petrol a coborât sub 60 de dolari după ce China a majorat tarifele pentru produsele americane
Cotația petrolului a atins miercuri cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în contextul în care intensificarea războiului comercial pune în pericol cererea de energie, după un nou val de tarife vamale anunțate de SUA și China, transmite Bloomberg. La bursa de la Londra, cotațiile futures pentru țițeiul Brent au cobor&aci
China ridică la 84% taxele pentru produsele americane
China a anunțat miercuri că va majora de la 34% la 84% taxele pentru bunuri provenite din Statele Unite, ca răspuns la taxarea adițională cu 50% anunțată marți de președintele american Donald Trump, care situează în total taxele pentru mărfurile chinezești la 104%, relatează agenția EFE. Ministerul de Finanțe din țara asiatică a precizat
Azerbaidjanul îndeamnă UE să își reevalueze restricțiile financiare cu privire la extinderea coridorului gazelor
Uniunea Europeană trebuie să își reevalueze modelele de finanțare și contractele pe termen lung dacă vrea să continue să importe gaze naturale din Azerbaidjan, a declarat, miercuri, președintele azer, Ilham Aliev, adăugând că autoritățile de la Baku ar putea căuta și alte piețe de export, transmite Reuters. Aliev a menționat interd
Exportatorii brazilieni de cafea văd o fereastră de oportunitate în tarifele americane
Exportatorii de cafea din Brazilia văd în tarifele globale anunțate de președintele SUA, Donald Trump, o fereastră de oportunitate pentru a livra mai multe boabe de cafea robusta, în condițiile în care rivalii lor internaționali au fost loviți de SUA cu tarife mai mari, transmite Reuters. Trump a impus tarife de 10% la import
Volkswagen a anunțat redresarea livrărilor globale, înainte de a resimți impactul noilor taxe vamale americane
Volkswagen AG, al doilea cel mai bine vândut producător auto mondial, a raportat miercuri un avans al livrărilor pe plan global în primul trimestru din 2025, transmit Reuters și DPA. Grupul german a livrat clienților aproximativ 2,1 milioane de vehicule în primele trei luni din acest an, un avans de 1,4% comparativ cu perioad
Comisia Europeană lansează un plan de acțiune pentru ca Europa să devină lider mondial în domeniul inteligenței artificiale
Comisia Europeană anunță lansarea, miercuri, a obiectivului Planului de acțiune pentru continentul IA, pentru ca Europa să devină lider mondial în domeniul inteligenței artificiale (IA), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Așa cum a anunțat președintele CE, Ursula von der Leyen, în cadrul Summitului de acțiu
Eurostat: Prețurile locuințelor și chiriile au crescut în UE, în trimestrul patru din 2024
Prețurile locuințelor în Uniunea Europeană au crescut cu 4,9%, iar chiriile cu 3,2% în trimestrul patru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Față de trimestrul trei din 2024, prețurile locuințelor și chiriile în cele 27 de stat
Acțiunile din sectorul apărării ajung din urmă giganții din industria de lux (analiză)
Creșterea accelerată a cheltuielilor militare în Europa a dus la evaluări record pentru companiile din sectorul apărării, ajungând la niveluri comparabile cu cele ale unor branduri de lux consacrate, acest interes crescut concretizându-se prin lansarea primului ETF dedicat exclusiv industriei de apărare europene, arată o analiză de specialitate dată