logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană propune un plan concret pentru transformarea digitală a societăţii şi economiei UE până în 2030

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a propus, luna aceasta, programul de politică digitală "Calea Europeană pentru Deceniul Digital" - un plan concret de acţiuni care să contribuie la transformarea digitală a societăţii şi economiei europene până în 2030, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Fiecare ţară membră UE ar trebui să aloce tranziţiei digitale cel puţin 20% din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, susţine CE.

Cercetătorii şi inovatorii din programul Next Generation Internet (NGI) pot contribui la implementarea "busolei digitale", misiunea programului NGI fiind aceea de a construi un internet centrat pe nevoile oamenilor, care să ajute cetăţenii şi companiile.

"Calea către transpunerea în realitate a deceniului digital" este propunerea Comisiei de a institui un cadru de guvernanţă pentru a se asigura că Uniunea Europeană îşi atinge obiectivele Deceniului Digital pentru 2030, cele patru puncte cardinale (Busola Digitală): competenţe digitale, infrastructură digitală, transformarea digitală a companiilor şi digitalizarea serviciilor publice.

Pandemia a arătat rolul central pe care tehnologia l-a avut în construirea unui viitor prosper şi sustenabil. În mod particular, criza a arătat diferenţa dintre companiile puternic digitalizate şi cele care încă implementează soluţii digitale, dar şi diferenţa dintre mediul urban bine conectat şi cel rural, izolat. Digitalizarea oferă multiple oportunităţi noi pe piaţa europeană, unde mai mult de 500.000 de joburi în domeniul securităţii cibernetice şi de data experts au rămas vacante în 2020. În ton cu valorile europene, "Calea europeană pentru deceniul digital" ar trebui să consolideze leadership-ul digital al UE şi să promoveze politici digitale sustenabile, care să ofere mai multă putere cetăţenilor şi companiilor.

"Viziunea europeană pentru un viitor digital este aceea în care tehnologia le oferă putere oamenilor. Aşa că propunem un plan concret prin care să atingem obiectivele de transformare digitală. Pentru un viitor în care inovaţia să lucreze în beneficiul companiilor şi societăţilor", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru o Europă pregătită pentru era digitală, la momentul lansării programului "Calea europeană pentru deceniul digital".

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a apreciat că Europa este pregătită să conducă în această cursă tehnologică globală.

"Faptul că ne-am setat aceste obiective pentru 2030 este un pas important, dar acum trebuie să le şi obţinem, să livrăm. Trebuie să ne asigurăm că Europa este autonomă în anii care vor urma. Altfel, vom rămâne prea expuşi atât la suişurile, cât şi la coborâşurile lumii şi vom rata creşterea economică şi oportunitatea de a crea noi locuri de muncă. Cred într-o Europă care conduce, în viitor, nu într-o Europă care este un subcontractor", a adăugat el.

Acest cadru de guvernanţă se va baza pe un mecanism anual de cooperare care va implica Comisia şi statele membre. Comisia va trasa mai întâi traiectoriile UE preconizate pentru fiecare obiectiv împreună cu statele membre, care, la rândul lor, ar urma să propună foi naţionale de parcurs pentru atingerea obiectivelor. Progresul - atât la nivelul Uniunii, cât şi al statelor membre - va fi evaluat anual.

Progresul digital în statele membre nu a fost unul foarte echilibrat în ultimii ani. Trendul arată că ţările care au avut o evoluţie lentă în ultimii cinci ani au continuat în acest ritm până astăzi. Prin intermediul acestui program, va exista o cooperare structurată, în aşa fel încât toate statele să lucreze pentru a îndeplini aceste obiective.

Specific, mecanismul anual de cooperare pentru statele membre va include: un sistem de monitorizare structurat, transparent şi comun, bazat pe indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), care va permite măsurarea progreselor înregistrate în direcţia atingerii fiecăruia dintre obiectivele pentru 2030; un raport anual privind stadiul îndeplinirii obiectivelor deceniului digital, în care Comisia evaluează progresele înregistrate şi formulează recomandări privind acţiunile de întreprins şi foi strategice de parcurs multianuale privind deceniul digital, în care statele membre îşi prezintă politicile şi măsurile adoptate sau planificate pentru a sprijini realizarea obiectivelor pentru 2030. De asemenea, va fi inclus un cadru structurat pentru a examina şi aborda domeniile în care nu se fac progrese suficiente, prin angajamente comune între Comisie şi statele membre şi un mecanism de sprijinire a implementării proiectelor multinaţionale.

Consultările publice cu cetăţenii, companiile şi administraţiile publice au condus la elaborarea politicii "Calea europeană pentru deceniul digital", care ia în considerare ideile tuturor pentru a conduce la o transformare digitală de succes. În baza acestei colaborări, Comisia va depune eforturi pentru a face progrese şi pentru a elabora, împreună cu statele membre, traiectorii pentru fiecare obiectiv prevăzut de "Calea către transpunerea în realitate a deceniului digital".

Comisia a identificat o listă iniţială de proiecte multinaţionale, care vizează domenii de investiţii precum: infrastructura de date, procesoarele cu consum redus de energie, comunicaţiile 5G, calculul de înaltă performanţă, comunicaţiile cuantice securizate, administraţia publică, tehnologia blockchain, centrele de inovare digitală şi competenţele digitale.

Proiectele multinaţionale sunt proiecte la scară largă care vor contribui la atingerea acestor ţinte pentru transformarea digitală a Europei până în 2030. Niciun stat membru nu poate implementa aceste proiecte de unul singur. Astfel de proiecte vor permite statelor membre să lucreze împreună şi să-şi unifice resursele pentru a construi mecanisme digitale în zonele fundamentale pentru a intensifica suveranitatea digitală a Europei şi pentru a grăbi recuperarea ei.

Proiectele multinaţionale ar trebui să strângă investiţii din resursele de finanţare ale UE, inclusiv din Mecanismul de redresare şi rezilienţă, cât şi de la statele membre. Alte entităţi publice şi private pot investi în anumite proiecte.

Misiunea programului NGI (Next Generation Internet) este de a construi un Internet centrat pe factorul uman, care să ajute cetăţenii şi companiile.

Obiectivele setate de inovatorii NGI se aliniază planului stabilit de Comisia Europeană cu privire la "Busola Digitală" pentru transformarea digitală, care include autonomie strategică sporită în tech şi reguli şi tehnologii noi care să protejeze cetăţenii de produsele contrafăcute, furt cibernetic şi dezinformare.

Cercetătorii şi inovatorii NGI pot contribui la implementarea "Busolei Digitale" prin acest nou program de politică digitală pe Futurium, o platformă dedicată europenilor pentru a discuta politicile UE. Focusul pe factorul uman nu este o opţiune pentru Europa care a intrat în Deceniul Digital, ci este o componentă de bază, iar NGI este o iniţiativă esenţială care îmbină nucleul Internetului cu o dimensiune umană.

În ultimii ani, inovatorii NGI au depus eforturi pentru a furniza tehnologii şi servicii care să respecte drepturile şi valorile europene, ducând la obţinerea unor beneficii tangibile atât pentru organizaţiile private şi publice, cât şi pentru cetăţeni.

Next Generation Internet (NGI) este o iniţiativă a Comisiei Europene care şi-a propus să contureze dezvoltarea şi evoluţia Internetului în Internetul oamenilor. Un Internet care răspunde la nevoile fundamentale ale oamenilor, inclusiv în materie de încredere, securitate şi incluziune, totodată reflectând valorile şi normele de care se bucură toţi cetăţenii în Europa.

NGI cuprinde un program ambiţios de cercetare şi inovare care are la bază o investiţie iniţială a Comisiei Europene de peste 250 de milioane de euro între 2018-2020 şi face parte din programul viitor Orizont Europa (2021-2027).

Comisia Europeană va aloca, în perioada 2021-2022, fonduri în valoare de 62 milioane de euro pentru a sprijini inovatori de top în tehnologia Internetului în domenii ce ţin de încredere şi suveranitatea datelor pe Internet, motoare de căutare de încredere, Internet Architecture şi tehnologii descentralizate, şi, de asemenea, pentru o relaţie de colaborare şi cooperare cât mai strânsă între Uniunea Europeană (UE) şi SUA şi UE şi Canada. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 27-01-2025 14:45

Prețul cafelei arabica a atins un nou record pe fondul disputelor dintre SUA și Columbia

Cotația livrei de cafea arabica a atins luni un nou maxim istoric, pe măsură ce traderii evaluează consecințele amenințărilor formulate de președintele Donald Trump de a impune tarife și sancțiuni economice Columbiei, informează Dow Jones Newswires. Luni la prânz, la bursa ICE, cotațiile futures la cafeaua arabica erau în creștere

Economic Extern 27-01-2025 14:20

Auchan dezminte, încă odată, speculațiile referitoare la o vânzare a afacerilor din Rusia

Subsidiara din Rusia a lanțului de supermarketuri Auchan, una dintre puținele companii franceze care mai este încă prezentă pe această piață, a dezmințit luni, încă odată, zvonurile referitoare la o vânzare iminentă, adăugând că operează în continuare în beneficiul populației locale, informează AFP. '&Ic

Economic Extern 27-01-2025 14:13

Tesla, BMW și producătorii chinezi de vehicule electrice contestă la CJUE taxele vamale impuse de UE

Tesla s-a alăturat BMW și producătorilor chinezi de vehicule electrice în depunerea unei contestații la Curtea de Justiție a Uniunii Europene contra taxelor vamale suplimentare impuse de UE la vehiculele electrice fabricate în statul asiatic, conform unui document publicat luni pe site-ul CJUE, transmite Reuters. Contestația deschi

Economic Extern 27-01-2025 12:59

Companiile producătoare din UE, controlate de țări din afara uniunii, au generat o cifră de afaceri de 5.657 miliarde euro

Companiile producătoare de pe piața UE controlate de țări din afara blocului comunitar au generat în 2022 o cifră de afaceri netă de 5.657 miliarde de euro, echivalentul a 14,7% din întreaga cifră de afaceri netă generată de firmele din UE (38.494 miliarde de euro), arată datele publicate luni de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Economic Extern 27-01-2025 12:20

Ryanair înrăutățește estimările privind numărul de pasageri, în urma întârzierii livrărilor de avioane Boeing

Ryanair a raportat luni un profit trimestrial peste estimări, dar cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa a înrăutățit din nou obiectivul privind numărul de pasageri, din cauza întârzierii livrărilor de avioane Boeing, transmite Reuters. În perioada octombrie-decembrie 2024, profitul după taxe al Ryanair s-a s

Economic Extern 27-01-2025 12:02

Christine Lagarde (BCE) avertizează asupra pierderii independenței băncii centrale

Independența băncii centrale este pusă sub semnul întrebării în diverse părți ale lumii, iar o influență politică mai mare asupra politicii instituției ar putea spori volatilitatea economică, a avertizat luni președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters. ''Deși cercetările recente sugerează că de jure (de drept) i

Economic Extern 27-01-2025 10:56

PwC: Vânzările globale de vehicule electrice pe baterii au crescut anul trecut cu 14%

Vânzările globale de vehicule electrice pe baterii (BEV) au crescut anul trecut cu aproximativ 14%, la 10,4 milioane, potrivit unui studiu al companiei de consultanță PwC, transmite DPA. Pe cele 21 de piețe analizate de PwC, China a dominat, cu aproape două treimi din volum - 6,7 milioane BEV - și o creștere de peste 20%.

Economic Extern 27-01-2025 10:44

Majoritatea executivilor se așteaptă la creșterea economiei globale și la rezultate mai solide de la GenAI (Raport)

Aproape 60% dintre directorii executivi din întreaga lume se așteaptă la o creștere a economiei globale în următoarele 12 luni, iar 46% vor să vadă îmbunătățiri ale rentabilității ca urmare a utilizării inteligenței artificiale generative (GenAI), conform celui de-al 28-lea sondaj anual PwC Global CEO Survey 2025, lansat în cadrul reuniunii an

Economic Extern 27-01-2025 08:51

Diageo: Guinness și Moet Hennessy nu sunt de vânzare

Principalul producător mondial de băuturi spirtoase - Diageo - a anunțat duminică că nu intenționează să vândă marca sa de bere Guinness sau participația deținută la Moet Hennessy - divizia de băuturi a grupului francez de produse de lux LVMH, transmite Reuters. Vineri, Bloomberg informa că firma explorează opțiunile pentru Guinness, un

Economic Extern 26-01-2025 14:18

Italia: Guvernul sprijină oferta Monte dei Paschi di Siena de a prelua Mediobanca

Guvernul de la Roma și-a exprimat acordul pentru oferta Monte dei Paschi di Siena (MPS) de preluare a Mediobanca, apreciind că propusa tranzacție va consolida sistemul bancar al țării și economia, transmite Reuters. Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că intenția MPS este 'total transparentă și este în interesul economiei ita

Economic Extern 25-01-2025 11:18

BCE se gândește la un euro digital ca răspuns la interesul președintelui Donald Trump de promovare a monedelor digitale stabile

Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde eforturilor președintelui Donald Trump de a promova monedele digitale stabile (stablecoins), un tip de monedă ancorat mai ales de dolarul SUA, a declarat vineri Piero Cipollone, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters. Trump a declarat că 'va promo

Economic Extern 24-01-2025 16:17

Reuters: România, căutând să vândă obligațiuni, luptă să evite revizuirea în scădere a ratingului

Încercările României de a restabili încrederea investitorilor și de a reduce cel mai ridicat deficit bugetar din UE se confruntă cu obstacole, într-un an plin de pericole politice și afectat de riscul pierderii mult râvnitului calificativ 'investment-grade' (recomandat pentru investiții), se arată într-o analiză realizată vineri de

Economic Extern 24-01-2025 14:06

Mitsubishi Motors nu este interesat să se alăture companiei rezultate în urma fuziunii dintre Nissan și Honda (Reuters)

Mitsubishi Motors, partener secundar al Nissan Motor, ia în considerare posibilitatea de a nu se alătura planificatei fuziuni dintre Nissan și Honda Motor, au declarat vineri pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Mitsubishi Motors intenționează să rămână listată în timp ce continuă relațiile de cooperare cu ambele comp

Economic Extern 24-01-2025 13:31

Noul Guvern bulgar abandonează obiectivul aderării la zona euro la 1 ianuarie 2026

Noul Guvern din Bulgaria a abandonat efectiv planul de a adera la zona euro la 1 ianuarie 2026, după ce ministrul de Finanțe Temenuzhka Petkova a anunțat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, informează Novinite. Datele publicate recent de Eurostat arată că în decembrie rata anuală a

Economic Extern 24-01-2025 12:28

Handelsblatt: Guvernul german a înrăutățit previziunile de creștere a PIB-ului în 2025

Guvernul german a înrăutățit previziunile de creștere a PIB-ului în 2025 la 0,3%, de la 1,1%, a anunțat vineri publicația Handelsblatt, citând surse guvernamentale, cea mai mare economie europeană arătând puține semne de revenire după doi ani de contracție, transmite Reuters. Reprezentanții Ministerului Economiei nu au dorit să facă com