logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comisia Europeană: Jucăriile, automobilele, aparatele şi echipamentele electrice, primele pe lista produselor periculoase retrase în 2020

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a publicat marţi raportul său anual privind Safety Gate - sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele de consum periculoase, care contribuie la eliminarea de pe piaţă a produselor nealimentare periculoase, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Potrivit raportului, jucăriile sunt categoria de produse cu privire la care se primesc cele mai multe notificări (27% din totalul notificărilor), urmate de automobile (21%) şi de aparatele şi echipamentele electrice (10%). Acest lucru ilustrează faptul că în cadrul acţiunilor de supraveghere a pieţei din UE se acordă o atenţie deosebită copiilor, ca şi grup de consumatori vulnerabili. În general, cel mai frecvente preocupări semnalate se referă la produse care pot fi vătămătoare, putând provoca de exemplu fracturi sau contuzii (25%), urmate de componentele chimice din produse (18%) şi de riscurile de sufocare a copiilor (12%).

Raportul arată că numărul de acţiuni întreprinse de autorităţi în urma unei alerte a crescut de la an la an, ajungând la un număr record de 5.377 de acţiuni faţă de 4.477 în 2019. 9% din alertele primite în 2020 vizau produse legate de COVID-19, majoritatea măşti de protecţie care nu îndeplineau standardele de calitate. Printre alte categorii de produse anti-COVID-19 periculoase care au fost notificate în sistemul Safety Gate s-au numărat dezinfectanţii care conţineau substanţe chimice toxice, cum ar fi metanolul care poate duce la orbire sau care poate fi chiar letal dacă este ingerat, sau dispozitivele de sterilizare UV care cauzau expuneri la radiaţii puternice, capabile să provoace iritaţii cutanate.

"Sistemul Safety Gate a dovedit că poate fi utilizat cu succes pe timp de criză: în timpul pandemiei de COVID-19, acesta a contribuit la protejarea consumatorilor, fiind un instrument esenţial pentru diseminarea eficientă şi rapidă de informaţii privind produsele periculoase, cum ar fi măştile care nu îndeplinesc standardele de securitate sau dezinfectanţii toxici, şi pentru eliminarea lor de pe piaţă. Graţie protecţiei oferite de astfel de instrumente, drepturile consumatorilor sunt în continuare garantate", a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiţie.

Acţiunile de supraveghere au vizat în primul rând produsele legate de COVID-19, care au devenit esenţiale pentru toţi consumatorii. În 2020 au fost primite aşadar în sistem 161 de alerte privind măştile, trei alerte privind combinezoanele specifice anti-COVID, 13 alerte privind dezinfectanţii pentru mâini şi 18 alerte privind lămpile UV de sterilizare a suprafeţelor. Alertele care au fost introduse în sistem continuă şi anul acesta.

În 2020, autorităţile din cele 31 de ţări participante la reţeaua Safety Gate (statele membre ale UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Marea Britanie) şi-au notificat reciproc, prin intermediul sistemului, în total 2.253 de alerte referitoare la măsuri luate împotriva produselor periculoase. Ca răspuns, au fost întreprinse 5.377 de acţiuni subsecvente, o creştere de peste 20% faţă de numărul de acţiuni subsecvente din 2019.

În comparaţie cu anul trecut, mai multe platforme multilaterale online şi-au asumat angajamentul de a îmbunătăţi siguranţa produselor pe care le vând. Luni, doi noi semnatari s-au alăturat iniţiativei "Angajamentul privind siguranţa produselor": Joom şi Etsy. Aceştia promit să verifice ca produsele notificate în sistemul Safety Gate să nu fie vândute pe site-urile lor web şi să ia rapid măsuri în cazul în care autorităţile naţionale le semnalează orice produs periculos care ar trebui scos de la vânzare.

Pentru a răsplăti întreprinderile care depun eforturi suplimentare pentru a-i proteja pe consumatori, Comisia decernează premiul UE pentru siguranţa produselor. Ediţia din acest an, care a fost deschisă luni pentru candidaturi, se va concentra asupra iniţiativelor menite să îi protejeze în special pe consumatorii vulnerabili şi asupra utilizării noilor tehnologii pentru îmbunătăţirea siguranţei produselor de consum. Termenul de trimitere a candidaturilor este 30 aprilie.

Din 2003, sistemul de alertă rapidă Safety Gate permite un schimb rapid de informaţii între statele membre UE/SEE, Regatul Unit şi Comisia Europeană cu privire la produsele nealimentare periculoase, care prezintă un risc pentru sănătatea şi siguranţa consumatorilor. În acest fel, se pot lua măsuri subsecvente adecvate, iar produsele pot fi interzise de pe piaţă.

În paralel cu publicarea raportului, Comisia a lansat şi site-ul web public Safety Gate, complet restructurat, cu o interfaţă modernă şi uşor de utilizat pentru a accelera şi a facilita procesul de notificare. Paginile sunt traduse progresiv în toate limbile UE, în islandeză şi în norvegiană. Întreprinderile pot, la rândul lor, să utilizeze Business Gateway, portalul de alertă privind siguranţa produselor destinat întreprinderilor, pentru a informa rapid şi eficient autorităţile naţionale cu privire la preocupările în materie de securitate legate de un produs pe care l-au introdus pe piaţă.

O altă acţiune întreprinsă în materie de protecţie a consumatorilor este https://ec.europa.eu/info/files/product-safety-pledge_en, care prezintă acţiuni voluntare specifice întreprinse de platformele multilaterale pentru a elimina rapid ofertele de produse nesigure de pe platformele lor. Până în prezent, unsprezece platforme multilaterale online au semnat deja acest acord de a coopera cu statele membre pentru a elimina produsele periculoase de pe site-urile lor de web. bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy şi Joom.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 12-04-2025 19:01

SUA: Smartphone-urile și computerele, scutite de suprataxele impuse de administrația Trump

Statele Unite, aflate în plin război comercial cu China, au decis să excepteze smartphone-urile și computerele de la recentele suprataxe vamale impuse de administrația Donald Trump, potrivit unui anunț al serviciului vamal american, relatează AFP. Aceste scutiri se aplică în special produselor electronice importate în Statele

Economic Extern 12-04-2025 11:25

Argentina elimină restricțiile asupra mișcărilor de capital după un acord cu FMI în valoare de 20 de miliarde de dolari

Argentina a încheiat, vineri, un nou acord de tip mecanism de finanțare extinsă (EFF), în valoare de 20 de miliarde de dolari, pe o perioadă de 48 de luni, cu Fondul Monetar Internațional (FMI), prin care va elimina o parte importantă din restricțiile sale asupra mișcărilor de capital și va relaxa cursul de schimb, transmite Reuters.

Economic Extern 12-04-2025 05:46

Trump susține că dolarul va fi 'întotdeauna' moneda de referință

Donald Trump a declarat vineri că dolarul va rămâne 'moneda de referință', în timp ce biletul verde este în cădere pe piețe, împovărat de politica vamală a președintelui american, notează AFP. 'Suntem moneda de referință. Întotdeauna vom fi... Cred că dolarul este grozav', a declarat republicanul la bordul Air Forc

Economic Extern 11-04-2025 21:22

SUA: Trump rămâne 'optimist' în ceea ce privește un acord comercial cu China (purtătoare de cuvânt)

Președintele american Donald Trump rămâne 'optimist' în ceea ce privește un acord comercial cu China, a declarat vineri Casa Albă, în timp ce între cele două puteri are loc o escaladare a disputei comerciale, care a început odată cu taxele vamale impuse de președintele SUA, relatează AFP. 'Președintele a spus c

Economic Extern 11-04-2025 18:35

Producătorii spanioli de ulei de măsline se gândesc să investească în SUA și accelerează exporturile pentru a evita tarifele

Unul dintre principalii producătorii spanioli de ulei de măsline analizează o posibilă extindere în SUA, ca răspuns la războiul tarifelor declanșat de Donald Trump, tocmai când rivalii săi se grăbesc să majoreze exporturile până când vor intra în vigoare noile tarife, transmite Reuters. Spania este responsabilă pentru aproximativ

Economic Extern 11-04-2025 16:36

BCE este gata să acționeze, dacă un război comercial va amenința stabilitatea financiară, spune Lagarde

Banca Centrală Europeană este 'pregătită să intervină', în cazul în care va exista un risc la adresa stabilității financiare a zonei euro, a declarat vineri președintele BCE, Christine Lagarde, după o săptămână agitată pe piețele financiare în contextul războiului comercial declanșat de Donald Trump, transmite AFP. Instituția mo

Economic Extern 11-04-2025 16:15

Bruxelles estimează că taxele ar putea reduce PIB cu 0,2% în UE și cu 1,4% în SUA

Comisia Europeană estimează că impunerea taxelor vamale va reduce Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene cu 0,2%, până în 2027, în timp ce impactul pentru Statele Unite ale Americii va fi între 0,8% și 1,4%, în aceeași perioadă, a declarat, vineri, comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, citat de agenția EFE.

Economic Extern 11-04-2025 15:48

Renault iese câștigător din haosul provocat de tarifele lui Trump (Financial Times)

Turbulențele provocate de politicile comerciale ale președintelui SUA, Donald Trump, au dat peste cap întreaga industrie auto, cu excepția unui mic jucător, grupul francez Renault, relatează Financial Times. După un proces de restructurare care a durat cinci ani, și cu vânzări reduse pe piața din SUA, Renault este izolat, cel puțin pentru moment, d

Economic Extern 11-04-2025 14:27

Beijingul amână aprobarea investițiilor Geely și BYD în America Latină

Beijing, 11 apr /Agerpres/ - Autoritățile chineze au amânat emiterea aprobărilor pentru planurile constructorilor de automobile Geely și BYD de a produce automobile în America Latină, în contextul în care tarifele vamale americane sporesc incertitudinile comerciale și economice, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Economic Extern 11-04-2025 13:22

Aurul a trecut de 3.200 de dolari uncia pe fondul intensificării îngrijorărilor economice

Cotația aurului a trecut vineri pentru prima dată peste pragul de 3.200 de dolari uncia, alimentat de deprecierea dolarului american și îngrijorările economice, în contextul intensificării războiului comercial, transmite Reuters. Pe piața spot, în jurul orei 8:01 GMT, cotația aurului era în creștere cu 1%, până la

Economic Extern 11-04-2025 11:02

Suedia este inundată de articole de îmbrăcăminte care ajung la centrele de colectare

Centrele de colectare a hainelor din Suedia sunt inundate de la începutul acestui an, când a intrat în vigoare o interdicție la nivelul UE cu privire la aruncarea textilelor, astfel că municipalitățile așteaptă cu nerăbdare ca giganții din sectorul de fast fashion să își asume responsabilitățile care le revin, transmite AFP.

Economic Extern 11-04-2025 05:50

Război comercial: Bruxellesul amenință că va taxa giganții americani ai tehnologiei

Bruxellesul ar putea impozita giganții americani ai tehnologiei dacă negocierile nu reușesc să pună capăt războiului comercial lansat de Donald Trump, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Financial Times publicat joi, scrie AFP. De când președintele american a impus taxe vamale la o

Economic Extern 10-04-2025 22:37

SUA: Deficitul bugetar a continuat să se adâncească

Deficitul public a crescut semnificativ în primele șase luni ale anului fiscal în Statele Unite, incluzând începutul noului mandat al președintelui Donald Trump care a promis că îl va reduce, potrivit datelor Departamentului Trezoreriei publicate joi, notează AFP. Donald Trump, învestit pe 20 ianuarie, l-a n

Economic Extern 10-04-2025 21:54

Trump afirmă că UE a fost 'foarte inteligentă' în răspunsul la taxele vamale

Președintele american Donald Trump a afirmat că Uniunea Europeană a fost 'foarte inteligentă' după ce a decis joi să suspende timp de 90 de zile riposta sa la taxele vamale americane, la o zi după ce președintele SUA luase o decizie similară cu privire la aplicarea acestor tarife, relatează AFP. 'Erau pregătiți să anunțe represalii și apoi

Economic Extern 10-04-2025 20:59

Taxe vamale: Trump avertizează că 'tranziția' va avea un 'cost'

Președintele american Donald Trump a avertizat joi că tranziția legată de politica sa de taxe vamale, care este deosebit de agresivă față de China, va avea 'un cost' și va pune 'probleme', în timp ce Wall Street este în declin, relatează AFP. 'Tranziția va avea un cost și va pune probleme, dar în cele din urmă aces