logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

IEA: Cererea de energie va scădea cu 5%, iar emisiile de CO2 cu 7%, în 2020

Image

Cererea de energie se va reduce anul acesta cu 5% şi emisiile de CO2 cu 7%, ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, care va avea efecte de durată şi va modifica tendinţele pentru următorul deceniu.

Acestea sunt principalele estimări ale Agenţiei Internaţionale a Energie (IEA), care, în raportul său anual privind perspectivele, publicat marţi, prezintă patru scenarii diferite în contextul multelor incertitudini legate de recuperare şi al posibilităţii de a fi elaborate politici pentru accelerarea tranziţiei energetice, relatează agenţia EFE.

În scenariul cel mai apropiat pentru 2020, an în care investiţiile în sectorul energetic se vor prăbuşi cu 18%, IEA estimează că la nivel global consumul de petrol va scădea cu 8%, cel de cărbune cu 7% şi cel de gaze naturale cu 3%, în timp ce energia regenerabilă va înregistra un uşor avans.

Contribuţia mai mică a combustibililor fosili va reduce emisiile de dioxid de carbon (CO2), care vor reveni la nivelul din urmă cu un deceniu, deşi poluarea nu va scădea în aceeaşi măsură în cazul metanului, un alt gaz cu efect de seră.

Dacă înainte de pandemie agenţia estima o creştere a cererii de energie de 12% în perioada 2019-2030, acum a revizuit în scădere acest procent, la 9%, în cazul în care economia globală va reveni în 2021 la nivelul de dinaintea crizei, şi la 4% dacă acest lucru nu se va întâmpla până în 2023.

În ambele scenarii, creşterea se va concentra pe producţia de energie electrică din surse regenerabile (80% din total până în 2030) şi, în mod special, pe energie solară, ale cărei costuri de generare sunt acum deja mai mici în multe ţări faţă de cele ale centralelor pe cărbune şi pe gaze.

Pe de altă parte, cărbunele va intra pe o pantă descendentă şi aportul său la producţia de energie în orizontul 2040 va scădea sub 20%, pentru prima dată de la începutul Revoluţiei Industriale.

IEA estimează că până în 2025 se vor închide unităţi de producţie pe bază de cărbune de 275 gigawatti la nivel mondial, ceea ce reprezintă 13% din capacităţile existente în 2019, şi asta se va întâmpla în special în SUA (100 GW) şi în UE (75 GW).

Se vor deschide noi centrale de cărbune în ţările asiatice în curs de dezvoltare, dar într-un ritm mult mai redus şi acestea nu vor compensa nici pe departe închiderile.

Astfel, ponderea cărbunelui în generarea de electricitate va scădea de la 37% în 2019 la 28% în 2030 dacă se menţin politicile actuale şi până la 15% dacă se produce o schimbare spre dezvoltarea durabilă şi îndeplinirea prevederilor Acordurilor de la Paris de limitare a încălzirii globale la mai puţin de 2 grade Celsius.

În ceea ce priveşte petrolul, autorii studiului recunosc faptul că există mai multe elemente de incertitudine. Aceştia consideră că până în 2030 consumul va înceta să avanseze, dar, de asemenea, subliniază că, în cazul în care recuperarea economică va întârzia, diferenţa ar putea fi de peste patru milioane de barili pe zi, cu o cerere mai mică de 100 milioane barili pe zi, nivelul din 2019.

Este clar că volumul de petrol utilizat pentru combustibili auto va scădea, deoarece motoarele sunt tot mai eficiente şi pentru că vânzările de autoturisme electrice iau avans, menţionează IEA. Cererea de petrol va veni tot mai mult din sectorul petrochimic.

În ceea ce priveşte gazele naturale, dacă politicile energetice se menţin, consumul global va creşte cu 30% la orizontul anului 2040, ca urmare a utilizării în sudul şi estul Asiei, unde de multe ori este un substitut pentru centralele pe cărbune în vederea diminuării poluării.

Noutatea raportului din acest an este aceea că, pentru prima oară, se preconizează un uşor declin al consumului de gaze naturale în ţările dezvoltate.

IEA semnalează că, deşi criza a redus emisiile de gaze cu efect de seră, există şi riscul (din cauza unor investiţii mai reduse) să fie întârziate multe decizii şi politici pentru o tranziţie energetică spre un viitor mai sustenabil.

Astfel, de exemplu, a calculat că, dacă infrastructurile energetice existente (centrale electrice şi maşini în circulaţie) continuă să funcţioneze ca şi în trecut, aceasta va contribui la o creştere adiţională a temperaturii globale de 1,65 grade.

AIE insistă în Planul său de Recuperare Sustenabilă că, prin investiţii suplimentare de un trilion de dolari anual între 2021 şi 2023 în reţelele electrice, în electricitate cu emisii reduse şi în eficienţă energetică, 2019 va rămâne anul cu nivelul maxim de emisii de CO2 din istorie.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 10-02-2025 15:30

Europa în pragul unei crize energetice pe măsură ce prețul gazelor este la maximul ultimilor doi ani

După o luptă îndelungată cu facturile mari, inflația ridicată și scăderea activității industriale provocată de criza energetică din 2022, Europa este în pragul unei noi crize energetice care ar putea declanșa noi probleme economice, transmite Bloomberg. Prețurile de referință la gaze au crescut luni cu 5,4%, până la 58,75 euro pentru un Megaw

Economic Extern 10-02-2025 13:47

Tarifele anunțate de președintele american Donald Trump sporesc incertitudinile economice (oficial BCE)

Tarifele anunțate de președintele american Donald Trump ar putea determina incertitudini economice, dar impactul asupra inflației este mai puțin clar, a afirmat luni vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, transmite Reuters. Duminică, Trump a anunțat taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în SUA,

Economic Extern 10-02-2025 12:47

Germania: Prețurile proprietăților imobiliare comerciale au înregistrat al patrulea an de declin consecutiv

Prețurile proprietăților comerciale din Germania au scăzut cu 5,4% în 2024, al patrulea an de declin consecutiv, dar arată semne de stabilizare, a informat luni Asociația bancară VDP, transmite Reuters. Reculul a fost mai redus decât scăderea de 10,2% din 2023, după ce prețurile au urcat cu 0,5% în trimestrul patru din 2024,

Economic Extern 10-02-2025 12:12

Acțiunile producătorilor europeni de oțel, afectate de recentele declarații ale președintelui american Donald Trump

Acțiunile producătorilor europeni de oțel, care sunt responsabili pentru aproximativ 15% din importurile din SUA, au scăzut luni, după ce președintele american Donald Trump a anunțat impunerea de taxe vamale suplimentare la importurile de aluminiu și oțel, transmite Reuters. Aproximativ un sfert din oțelul folosit în SUA este importat, c

Economic Extern 10-02-2025 10:55

Republica Moldova: Transnistria refuză sprijinul UE pentru depășirea crizei energetice

Regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova a refuzat ajutorul în valoare de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice, a anunțat luni premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, transmit

Economic Extern 10-02-2025 10:54

Bloomberg: Piețele bursiere din Europa de Est ar putea fi afectate de taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump

Lăudat ca fiind 'dur' și 'isteț' de președintele Donald Trump, premierul Ungariei, Viktor Orban, este printre liderii din Europa de Est care speră că devotamentul față de SUA va avea ca rezultat tranzacții și câștiguri economice, transmite Bloomberg. În schimb, ei ar putea afla că piețele lor financiare nu pot scăpa

Economic Extern 10-02-2025 08:34

Aluminiul s-a scumpit la Bursa de metale de la Londra, după anunțul SUA privind impunerea de taxe vamale suplimentare

Cotația aluminiului a crescut luni, din cauza riscurilor legate de aprovizionare, după ce președintele american Donald Trump a anunțat impunerea de taxe vamale suplimentare la importurile de aluminiu și oțel, transmite Reuters. La Bursa de metale de la Londra, tona metrică de aluminiu cu livrare la trei luni a urcat cu 0,3%, la 2.635 dolari, l

Economic Extern 10-02-2025 00:58

VIDEO Trump anunță taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în SUA de luni

Statele Unite vor impune de luni taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în țară, a anunțat duminică președintele american Donald Trump, notează AFP. 'Tot oțelul care sosește în Statele Unite va avea taxe vamale de 25%', a declarat șeful statului în avionul prezidențial, potrivit elementelor rapor

Economic Extern 09-02-2025 14:46

Fermierii americani apelează la Airbnb pentru a face față scăderii prețurilor produselor agricole

Brit Thompson, care are o fermă în statul american Wisconsin, a decis să se îndrepte spre platforma online de închirieri turistice Airbnb pentru a profita de explozia numărului de orășeni care sunt interesați să își petreacă timpul liber la țară, transmite Reuters. Oaspeții săi, în principal locuitori din zona ora

Economic Extern 08-02-2025 12:06

Airbus și Boeing vor să cucerească piața în creștere susținută a transportului aerian din India

Traficul aerian cunoaște o creștere explozivă în India, chiar dacă doar o mică parte din populația țării zboară cu avionul în fiecare an, iar constructorii de avioane vor să încheie contracte profitabile la expoziția Aero India care începe luni, transmite AFP. De asemenea, Asociația Internațională a Transportatorilor Ae

Economic Extern 08-02-2025 10:28

BTA: A zecea ediție a expozițiilor Agra, Vinaria și Foodtech are loc la Plovdiv în perioada 18-22 februarie

Ediția cu numărul zece a celor trei expoziții găzduite de Centrul expozițional internațional de la Plovdiv, Agra, Vinaria și Foodtech, se va desfășura în perioada 18-22 februarie, au anunțat luni organizatorii, transmite BTA. Ediția din acest an va strânge laolaltă cel mai mare număr de expozanți de până acum, pe lângă

Economic Extern 08-02-2025 10:04

Țările baltice au început decuplarea de la rețeaua electrică rusească

Cele trei țări baltice, Lituania, Letonia și Estonia, au început sâmbătă dimineață să se decupleze de la rețeaua electrică rusească, pentru a se integra în rețeaua europeană de electricitate, proces lansat cu ani în urmă și devenit urgent după invazia Moscovei în Ucraina, relatează AFP și Reuters. 'Pot confirm

Economic Extern 07-02-2025 20:10

România, Lituania, Bulgaria și Polonia, fruntașe în UE la creșterea salariului minim

România, Lituania, Bulgaria și Polonia au avut în perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2025 cea mai mare rată medie anuală de creștere a salariului minim din UE, informează Euronews. Ele au înregistrat creșteri între 10% și 14%, conform datelor Eurostat. În contrast, cea mai scăzută rată medie anuală de creștere a sa

Economic Extern 07-02-2025 18:40

Rusia va extinde confiscarea activelor (Reuters)

Rusia ar urma să-și extindă puterea de a răspunde confiscării activelor de către Occident cu o nouă legislație, care i-ar putea permite să confiște fondurile înghețate ale investitorilor și companiilor străine, au declarat pentru Reuters surse care au analizat proiectul de lege. Active financiare rusești, cum ar fi bonduri guvernamentale

Economic Extern 07-02-2025 18:12

Kyodo: Honda și Nissan vor anunța săptămâna viitoare că renunță la proiectul lor de fuziune

Honda și Nissan vor încheia săptămâna viitoare discuțiile privind fuziunea, renunțând la proiectul care ar fi creat al treilea grup auto mondial, la mai puțin de două luni de la anunțul inițial, au declarat vineri pentru Kyodo surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Decizia va fi finalizată la reuniunile Consiliile de