CJUE: Volkswagen poate fi dat în judecată pentru manipularea emisiilor în ţările de unde s-au achiziţionat maşinile
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8026283.jpg)
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, joi, că un constructor de automobile ale cărui vehicule manipulate ilicit sunt revândute în alte state membre poate fi chemat în judecată în faţa instanţelor acestor state.
Astfel, prejudiciul dobânditorului se materializează în statul membru în care achiziţionează vehiculul la un preţ mai mare decât valoarea sa reală, informează un comunicat de presă al CJUE.
Verein fur Konsumenteninformation (VKI), o asociaţie austriacă de protecţie a consumatorilor, a introdus în faţa Landesgericht Klagenfurt (Tribunalul Regional din Klagenfurt, Austria) o acţiune în daune interese împotriva constructorului de automobile german Volkswagen din cauza prejudiciilor care rezultă din încorporarea în vehiculele cumpărate de consumatori austrieci a unui program care manipulează datele referitoare la emisiile de gaze de eşapament. Aceasta solicită ca Volkswagen să fie obligată să îi plătească suma de 3,61 milioane de euro, pe lângă cheltuielile accesorii, şi să fie declarată responsabilă pentru toate prejudiciile care nu sunt cuantificabile încă şi/sau care se vor produce în viitor.
În susţinerea cererii, VKI se întemeiază pe răspunderea delictuală şi cvasidelictuală a Volkswagen şi invocă faptul că cei 574 de consumatori care i-au cedat drepturile în vederea acestei acţiuni au achiziţionat în Austria vehicule noi sau de ocazie echipate cu un motor EA 189 înainte de dezvăluirea către public, la 18 septembrie 2015, a manipulării operate de Volkswagen asupra datelor referitoare la emisiile de gaze de eşapament ale acestor vehicule.
În opinia VKI, aceste motoare sunt prevăzute cu un "dispozitiv de invalidare" care este ilegal în raport cu Regulamentul nr. 715/2007 privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce priveşte emisiile provenind de la vehiculele uşoare pentru pasageri şi de la vehiculele uşoare comerciale (Euro 5 şi Euro 6). Ar fi vorba despre un program care permite afişarea, în cadrul încercărilor şi măsurătorilor, a unor emisii de gaze de eşapament care respectă valorile maxime impuse, deşi, în condiţii reale, şi anume în timpul utilizării pe şosea a vehiculelor vizate, substanţele poluante emise efectiv ating proporţii care depăşesc de mai multe ori plafoanele autorizate. Doar prin utilizarea acestui program care manipulează datele referitoare la aceste emisii, Volkswagen ar fi putut obţine pentru vehiculele echipate cu un motor EA 189 omologarea
de tip prevăzută de reglementarea Uniunii.
În opinia VKI, prejudiciul pentru proprietarii acestor vehicule rezidă în faptul că, dacă ar fi avut cunoştinţă de manipularea în cauză, fie s-ar fi abţinut să cumpere un asemenea vehicul, fie ar fi obţinut o reducere a preţului cu cel puţin 30%. Întrucât vehiculele în discuţie au de la început un viciu, valoarea lor de piaţă şi, prin urmare, preţul lor de cumpărare ar fi fost net inferioare preţului care a fost plătit efectiv. Diferenţa ar reprezenta un prejudiciu care dă naştere unui drept la reparare.
Volkswagen, al cărei sediu se află la Wolfsburg (Germania), contestă în special competenţa internaţională a instanţelor austriece.
În acest context, Landesgericht Klagenfurt a solicitat Curţii de Justiţie interpretarea regulamentului nr. 1215/2012 privind competenţa judiciară.
Potrivit acestui regulament, în principiu sunt competente instanţele statului membru în care îşi are domiciliul pârâtul. Totuşi, în materie delictuală, acest regulament atribuie o competenţă specială instanţei de la locul materializării prejudiciului şi celei de la locul evenimentului cauzator care se află la originea acestui prejudiciu. În consecinţă, pârâtul poate fi acţionat în justiţie, la alegerea reclamantului, în faţa instanţei de la unul dintre cele două locuri.
În speţă, locul unde s-a produs evenimentul cauzator se află în Germania, acolo unde autovehiculele în cauză au fost echipate cu un program care manipulează datele referitoare la emisiile de gaze de eşapament. Legătura cu acest loc conduce, aşadar, ca şi domiciliul pârâtului, la competenţa instanţelor germane.
Landesgericht Klagenfurt are îndoieli cu privire la aspectul dacă trebuie să se considere, din cauza simplei cumpărări a vehiculelor în cauză de la comercianţi de autovehicule stabiliţi în Austria şi a livrării acestor vehicule în Austria, că locul materializării prejudiciului se află în Austria, ceea ce ar conduce la competenţa instanţelor austriece.
Prin hotărârea de joi, Curtea răspunde că, atunci când anumite vehicule au fost echipate ilegal într-un stat membru (Germania) de către constructorul lor cu un program care manipulează datele referitoare la emisiile de gaze de eşapament înainte de a fi achiziţionate de la un terţ într-un alt stat membru (Austria), locul materializării prejudiciului se situează în acest ultim stat membru (Austria).
În speţă, prejudiciul pretins de VKI constă într-o diminuare a valorii vehiculelor în cauză, care rezultă din diferenţa dintre preţul pe care dobânditorul l-a plătit pentru un astfel de vehicul şi valoarea reală a acestuia din cauza instalării unui program care manipulează datele referitoare la emisiile de gaze de eşapament.
În consecinţă, deşi aceste vehicule erau afectate de un viciu începând de la instalarea acestui program, trebuie să se considere că prejudiciul invocat nu s-a materializat decât în momentul cumpărării vehiculelor menţionate, prin achiziţionarea lor la un preţ mai mare decât valoarea lor reală.
Curtea concluzionează că, în cazul unei comercializări de vehicule echipate de constructorul lor cu un program care manipulează datele referitoare la emisiile de gaze de eşapament, prejudiciul suferit de dobânditorul final nu este nici indirect, nici pur patrimonial şi se materializează la achiziţionarea unui asemenea vehicul de la un terţ.
Pe de altă parte, Curtea arată că un constructor de automobile stabilit într-un stat membru care se dedă la manipulări ilicite ale unor vehicule comercializate în alte state membre se poate aştepta în mod rezonabil să fie chemat în judecată în faţa instanţelor acestor state. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
În cazul impunerii de taxe vamale americane, UE va reacționa 'ferm și rapid' (comisarul european pentru comerț)
Uniunea Europeană nu vede 'nicio justificare' pentru aplicarea de către președintele american Donald Trump de taxe vamale suplimentare la produsele sale, dar este pregătită să reacționeze 'ferm și rapid' dacă acestea se concretizează, a declarat miercuri comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic, în cadrul unui eve
Producătorul de vehicule electrice Nikola a intrat în faliment
Producătorul de vehicule electrice Nikola a solicitat, miercuri, să intre sub protecția capitolului 11 din Legea falimentului din SUA și va demara vânzări de active, cel mai recent exemplu al dificultăților cu care se confruntă industria auto, transmite Reuters și Bloomberg. Firmele EV care s-au listat în timpul pandemiei, promiț&a
Turcia exportă masiv ouă în Statele Unite, afectate de epidemia de gripă aviară
Turcia a ajuns să exporte aproximativ 15.000 de tone de ouă în SUA, afectată de epidemia de gripă aviară, care a afectat aprovizionarea și a majorat la un nivel record prețurile, transmite Reuters. Președintele Uniunii Centrale a Producătorilor de Ouă din Turcia, Ibrahim Afyon, a declarat, pentru Reuters, că livrările au început lu
Japonia: Nivel record de turiști străini, în ianuarie
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a atins luna trecută nivelul record de 3,78 milioane, un avans anual de 40,6%, arată datele oficiale publicate miercuri, demonstrând efectele turismului asupra avansului economiei în cea de-a treia economie mondială, pe fondul deprecierii yenului, transmit Kyodo și Xinhua. Numărul de t
Comisia Europeană și-a prezentat foaia de parcurs pentru un sector agricol și agroalimentar prosper în UE
Comisia Europeană și-a prezentat miercuri 'Viziunea pentru agricultură și alimentație', o foaie de parcurs ambițioasă privind viitorul agriculturii și al alimentației în Europa, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Această foaie de parcurs pregătește terenul pentru un sistem agroalimentar atractiv, competit
Șeful fondului suveran al Rusiei se așteaptă ca firmele americane să revină în 2025
Șeful fondului suveran al Rusiei, Kirill Dmitriev, a declarat miercuri că se așteaptă ca unele companii americane să revină în Rusia, încă din al doilea trimestru al acestui an, după ce recent a avut loc cea mai importantă reuniune bilaterală la nivel înalt de la începutul războiului din Ucraina, în 2022, transmite Reuters.
Vietnamul va construi o nouă legătură feroviară cu China pentru opt miliarde de dolari
Vietnamul va construi o nouă linie de cale ferată pentru a conecta cu sudul Chinei capitala Hanoi și cel mai mare port din nordul țării, Haiphong, pentru mai mult de opt miliarde de dolari, potrivit unei legi adoptate miercuri de parlament, scrie AFP. Deputații acestei țări comuniste au adoptat aproape în unanimitate acest proiect de leg
BCE extinde cu doi ani programul care permite angajaților să lucreze de acasă
Banca Centrală Europeană a informat marți că a extins cu doi ani politica care permite angajaților să lucreze de acasă, cerându-le doar să fie la birou aproximativ 50% din timpul lor, într-un moment în care entități importante anunță schimbarea politicii lucrului la distanță, transmite Reuters. BCE, a doua cea mai mare banca
Reuters: Comisia Europeană va restricționa importarea culturilor tratate cu pesticide interzise
Uniunea Europeană intenționează să introducă restricții mai dure la importurile de culturi tratate cu pesticide interzise în blocul comunitar, conform unui proiect de document al Comisiei Europene consultat de Reuters, o decizie care va afecta furnizorii, inclusiv din SUA. Președintele SUA, Donald Trump, a apreciat ca neimportant un rapo
BTA: Sectorul agricol este responsabil pentru 4% din PIB-ul Bulgariei, afirmă ministrul Agriculturii
Sectorul agricol este responsabil pentru aproximativ 4% din PIB-ul Bulgariei și furnizează 6% din ocuparea forței de muncă în țară, a declarat marți ministrul Agriculturii și Alimentației Georgi Tachov la deschiderea celei de-a 10-a ediții a expozițiilor Agra, Vinaria și Foodtech la Plovdiv. Printre invitații oficiali s-au aflat primarul
Reuters: Comisia Europeană va anunța măsuri de sprijin pentru industriile mari consumatoare de energie
Comisia Europeană va propune săptămâna viitoare un pachet de măsuri pentru sprijinirea industriei blocului comunitar, inclusiv ajutor pentru contracte de cumpărare a energiei electrice cu reducerea riscurilor și reglementări mai simple privind ajutorul de stat, conform proiectului institulat 'Planul industrial curat', consultat de Reuters.
Banca Mondială anunță descentralizarea operațiunilor
Banca Mondială a anunțat marți că-și va restructura operațiunile globale mutând echipele regionale de gestionare din Washington către birourile importante din întreaga lume, o decizie menită să ajute instituția să răspundă mai bine și mai rapid nevoilor locale, transmite Reuters. 'Cel mai recent pas în descentralizare mar
Franța: Rata anuală a inflației s-a situat în ianuarie la 1,8%
Prețurile de consum în Franța, a doua economie a zonei euro, au crescut în ianuarie cu 1,8% în ritm anual, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (Insee), în linie cu estimările analiștilor și estimarea preliminară, transmite Reuters. În servicii și energie, prețurile au crescut cu 2,5% și, respectiv 1,
Marea Britanie: Creșterea salariilor depășește inflația
Creșterea anuală a salariilor în Marea Britanie continuă să depășească inflația, remunerațiile înregistrând creșteri atât în sectorul public cât și în cel privat, arată datele publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmit DPA și BBC. Salariile ajustate în funcție de inflație a
UE este gata să relaxeze rapid regulile bugetare privind cheltuielile pentru apărare
Comisia Europeană este pregătită să avanseze rapid cu propunerile destinate relaxării regulilor bugetare, în ideea de a ajuta la majorarea cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre, a declarat marți comisarul european pentru economie și productivitate, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters. 'Este clar că trebuie să ne mișcăm rapid, cu privire