logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UE analizează opțiunile legale pentru a pune capăt contractelor de aprovizionare cu gaze rusești

Imagine din galeria Agerpres

Bruxelles-ul analizează opțiunile legale care ar permite companiilor europene să rupă contractele pe termen lung de aprovizionare cu gaze rusești, fără a plăti penalități Moscovei, informează Financial Times.

Comisia Europeană a studiat contractele precum și posibilitatea invocării clauzei de 'forță majoră', care ar permite importatorilor să pună capăt obligațiilor lor fără a plăti despăgubiri suplimentare, au declarat pentru Financial Times mai mulți oficiali din apropierea acestui dosar.

'Dacă ideea de bază este aceea de a nu plăti Rusiei, atunci plata despăgubirilor ar submina scopul', a spus un oficial european.

Planul scoate în evidență dificultățile UE în a scăpa de energia furnizată de Rusia și a lipsi Kremlinul de veniturile necesare pentru războiul din Ucraina. Gazele rusești reprezintă în prezent 11% din livrările prin conducte către blocul comunitar, comparativ cu două cincimi în 2022, însă livrările de gaze lichefiate rusești spre Europa au crescut rapid în ultimii trei ani.

Avocații Comisiei analizează opțiunile legale în cadrul unei strategii prin care blocul comunitar vrea să renunțe la combustibilii fosili rusești în 2027. Planul Bruxelles-ului vine într-un moment delicat pentru UE, care încearcă în paralel să ajungă la un acord energetic cu UE, pentru a contracara tarifele anunțate de președintele Donald Trump.

SUA sunt deja cel mai mare furnizor de gaze naturale lichefiate al blocului comunitar, considerate înlocuitorul ideal pentru orice reducere a ponderii ocupate de combustibilului rusesc.

Potrivit datelor publicate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), în perioada februarie 2024 - februarie 2025, UE a plătit 21,9 miliarde euro pentru petrol și gaze rusești.

Publicarea strategiei UE, care inițial era programată pentru începutul acestui an, a fost amânată din cauza îngrijorărilor că legislația care ar urma ar fi blocată de Ungaria și Slovacia, care acum sunt responsabile pentru cea mai mare parte a importurilor de gaze rusești prin conducte în UE. De asemenea, strategia a fost amânată pe fondul discuțiilor cu privire la viitorul gazoductului Nord Stream, precum și al includerii achizițiilor de gaze în discuțiile comerciale cu Administrația Trump.

'Este complicat', a spus un diplomat european. 'Care este locul SUA în toate astea? Cum ne diversificăm?', a adăugat diplomatul.

Cu toate acestea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus pentru Financial Times că planul ar trebui să fie publicat 'în trei-patru săptămâni'.

În pofida presiunilor Bruxelles-ului, țările UE sunt reticente la ideea de a forța companiile să rupă contractele cu Rusia privind gazele lichefiate, pe fondul îngrijorărilor că asta va duce la creșterea prețurilor, într-un moment în care companiile se confruntă cu probleme geopolitice și costuri ridicat.

Comisia le-a dat statelor membre puterea de a împiedica operatorii din Rusia și Belarus să introducă gaze lichefiate în infrastructura portuară sau să trimită gazele lor prin conductele din UE, dar miniștrii s-au plâns că asta nu le oferă puterea legală pentru a forța companiile să rupă contractele.

Problema pentru avocații Comisiei este că este vorba de contracte confidențiale și termenii tind să varieze de la caz la caz. Utilizarea războiului din Ucraina drept motiv pentru a declara forță majoră ar putea să nu fie suficient din punct de vedere legal, a declarat un oficial european.

Recent, centrul de reflexie Bruegel s-a declarat în favoarea tarifelor mai degrabă decât a unei interziceri complete a importurilor de gaze rusești, subliniind că prima opțiune ar genera venituri pentru UE și ar forța furnizorii din Rusia să reducă prețurile pentru a rămâne competitivi. Spre deosebire de sancțiuni, tarifele au nevoie doar de sprijinul majorității țărilor membre, pentru a fi aprobate.

'Este nevoie urgent de o soluție comună eficientă cu privire la importurile de gaze rusești, în caz contrar Rusia ar putea să utilizeze, din nou, varianta unor livrări selective pentru a crea diviziuni în rândul statelor membre', susțin analiștii de la Bruegel. AGERPRES/(AS-redactor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 227

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 09-05-2025 15:07

Trump evocă o reducere a tarifelor vamale impuse Chinei până la 80%

Președintele SUA, Donald Trump, a spus vineri că tarife de 80% la produsele importate din China 'par corecte', într-un moment în care reprezentanți ai SUA și China se pregătesc pentru discuții având drept obiectiv limitarea unui război comercial între primele două economii ale lumii, transmite Reuters. Secretaru

Economic Extern 09-05-2025 13:31

Noul ministru german al Economiei vrea noi centrale pe gaze, dar exclude revenirea la energia nucleară

Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat vineri un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, transmite DPA. 'Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid', a spus Katha

Economic Extern 09-05-2025 12:30

Criza politică ar putea afecta sursele de finanțare externă ale României, avertizează S&P

Criza politică din România și posibilele întârzieri în elaborarea unor politici de răspuns la dezechilibrele economice, apărute ca urmare a prăbușirii guvernului de coaliție în această săptămână, ar putea submina unele surse de finanțare externă, apreciază analiștii agenției de evaluare S&P Global, potrivit Reuters.

Economic Extern 09-05-2025 11:54

Bancnotele pierdute de elvețieni înseamnă un plus de aproape 900 de milioane de franci pentru guvern

Bancnotele pierdute de elvețieni începând din 1970, și care nu au mai fost schimbate cu unele noi, vor crea un beneficiu semnificativ pentru cantoanele și guvernul federal, transmite Bloomberg. La un sfert de secol după ce Banca Națională a Elveției a încetat să mai tipărească cea de a șase serie de bancnote, care a circulat

Economic Extern 09-05-2025 10:30

Impactul războiului comercial asupra Chinei a fost unul sub așteptări în luna aprilie

Autoritățile chineze au anunțat vineri o creștere peste așteptări a exporturilor în luna aprilie, în condițiile în care SUA și China, primele două economii ale lumii, sunt implicate într-un război comercial declanșat de Donald Trump, informează AFP. Potrivit datelor oficiale publicate vineri de Administrația vamală chin

Economic Extern 09-05-2025 02:57

VIDEO Metz și Trump doresc să pună capăt 'rapid' diferendelor comerciale

Președintele american, Donald Trump, și noul cancelar german, Friedrich Merz, au 'convenit' joi, în timpul unei discuții telefonice, să pună capăt 'rapid diferendelor comerciale' dintre Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) privind taxele vamale, a indicat guvernul german, citat de AFP. Datorită importanței exporturilor

Economic Extern 09-05-2025 01:23

SUA: UE și alții vor fi afectați 'probabil' de taxe vamale mai mari de 10% (secretarul pentru Comerț)

Partenerii comerciali care exportă mult către Statele Unite se vor confrunta 'probabil' cu taxe vamale mai mari decât pragul de 10% aplicat tuturor începând cu aprilie, a declarat joi secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, citat de AFP. 'Pragul de 10% se aplică tuturor celor care au un comerț echilibra

Economic Extern 08-05-2025 20:02

Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian

Washingtonul a anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva cumpărătorilor chinezi de petrol iranian, inclusiv împotriva unei rafinării independente, în pofida negocierilor în desfășurare între SUA și Iran asupra programului nuclear al Iranului, relatează AFP. 'Statele Unite rămân hotărâte să accentueze presiune

Economic Extern 08-05-2025 17:53

UE amenință să taxeze automobilele și avioanele americane și totodată pregătește un litigiu la OMC

Comisia Europeană a lansat, joi, o consultare publică cu privire la o listă de importuri din SUA care ar putea face obiectul contramăsurilor UE, în cazul în care negocierile în curs dintre UE și SUA nu duc la un rezultat reciproc avantajos și la eliminarea tarifelor SUA, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Lista supusă

Economic Extern 08-05-2025 16:42

SUA și Rusia analizează modalitățile prin care ar putea fi reluate livrările de gaze rusești spre Europa

Într-un moment în care relațiile energetice dintre Europa și Rusia au înghețat, oficiali de la Washington și Moscova au purtat discuții cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze rusești spre Europa, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Europa și-a redus drasti

Economic Extern 08-05-2025 14:22

BCE: Angajații străini, un motor cheie al creșterii economiei zonei euro

Angajații străini au fost responsabili pentru o mare parte din creșterea economiei zonei euro, de la pandemie, și ar putea ajuta regiunea să depășească constrângerile economice provocate de îmbătrânirea și reducerea forței de muncă, se arată într-un studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. În ultim

Economic Extern 08-05-2025 13:24

Eurostat: Producția de servicii a scăzut în UE, dar a crescut în România, în februarie

Producția de servicii a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și în zona euro în februarie, comparativ cu luna precedentă, însă România se numără printre statele membre unde s-au înregistrat creșteri, conform datelor publicate joi

Economic Extern 08-05-2025 12:40

Germania: Exporturile și producția industrială au crescut în martie, înaintea taxelor vamale americane

Exporturile Germaniei au crescut peste așteptări în martie, pe fondul majorării cererii din China și SUA, în anticiparea taxelor vamale, iar producția industrială a depășit de asemenea previziunile, indicând o redresare a sectorului, transmit DPA și Reuters. Conform

Economic Extern 08-05-2025 11:42

Maersk avertizează asupra declinului comerțului maritim, pe fondul războiului comercial

Compania daneză A.P. Moller Maersk A/S a avertizat joi că un război comercial global și incertitudinile geopolitice ar putea duce anul acesta la scăderea transportului maritim de containere pe plan mondial, deși nu și-am modificat previziunile de profit, transmite Reuters. Taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump au determinat compa

Economic Extern 08-05-2025 11:01

Rusia: Veniturile din exporturile de petrol și gaze au scăzut cu 12% în aprilie

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au înregistrat un declin anual de aproximativ 12% în aprilie, a anunțat Ministerul de Finanțe, dând vina pe scăderea cotațiilor la țiței, transmite Reuters. Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproxima