logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Renault, Nissan şi Mitsubishi anunţă restructurarea alianţei lor, pentru reducerea costurilor

Image

Renault, Nissan şi Mitsubishi au anunţat miercuri un noul model de cooperare în afaceri, pentru reducerea costurilor, sporirea competitivităţii şi profitabilităţii, conform unei noi scheme a alianţei, în condiţiile în care companiile auto din întreaga lume sunt afectate de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit Bloomberg şi Reuters.

Partenerii din cadrul alianţei utilizează schema leader-follower pentru a spori eficienţa şi competitivitatea produselor şi tehnologiilor, iar aproape 50% din modele vor fi dezvoltate şi produse în conformitate cu schema leader-follower până în 2025.

Producătorii auto vor să-şi reducă costurilor împărţind mai sistematic producţia lor. Investiţiile per model vor fi reduse cu până la 40% pentru vehiculele incluse în noua schemă.

Într-o declaraţie comună, Renault, Nissan şi Mitsubishi au anunţat că fiecare membru este de referinţă pentru regiuni, acţionând ca o poartă de acces şi ca un mecanism de sprijin pentru competitivitatea tuturor partenerilor. Astfel, Nissan va fi lider în unele regiuni, cum ar fi China, America de Nord şi Japonia, în timp ce Renault va servi de referinţă în Europa, Rusia, America de Sud şi Africa de Nord, iar Mitsubishi în sud-estul Asiei.

Fiecare companie devenind compania de referinţă în regiunile respective, oportunităţile de sinergie vor creşte pentru a maximiza partajarea costurilor fixe, precum şi pentru a valorifica activele fiecărei companii.

Nissan se va concentra pe conducerea autonomă, Renault pe caroseria vehiculelor electrice şi sistemele de propulsie electrice, în timp ce Mitsubishi va lucra la vehiculele plug-in hibride, a informat alianţa.

Renault, Nissan şi Mitsubishi intenţionează să valorifice anumite beneficii existente ale alianţei în domenii precum achiziţiile comune, prin utilizarea poziţiilor de leadership şi a punctelor forte la nivel geografic, pentru a sprijini dezvoltarea comercială a partenerilor.

"Alianţa reprezintă un parteneriat strategic şi operaţional unic în domeniul auto şi ne oferă un avantaj puternic în peisajul auto mondial, aflat într-o continuă schimbare", a declarat Jean-Dominique Senard, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alianţei şi al Renault. "Noul model de afaceri va permite Alianţei să valorifice la maximum activele şi performanţele fiecărei companii, având totodată ca fundaţie culturile şi moştenirile acestora. Cele trei companii care fac parte din Alianţă vor acoperi toate segmentele de vehicule şi tehnologiile aferente, în toată lumea, în beneficiul fiecărui client, crescând în acelaşi timp competitivitatea, rentabilitatea durabilă şi responsabilitatea socială şi de mediu", a adăugat Senard.

Conducerile celor trei companii au aprobat principiile schemei leader-follower pentru vehicule, în cadrul cărora vor coopera cu scopul de a continua să promoveze strategia de standardizare a alianţei, de la platforme la caroserii, pe segmentul de produs, de a se concentra pe un vehicul-mamă (vehiculul principal) şi pe vehicule-surori concepute de lider, cu sprijinul echipelor de followers, de a se asigura că vehiculele leader şi follower pentru fiecare marcă sunt produse utilizând cea mai competitivă configuraţie, inclusiv prin gruparea producţiei, după caz, şi de a continua să valorifice sinergiile la nivelul produselor în cazul vehiculelor comerciale uşoare, acolo unde modelul leader-follower este deja aplicat, se arată într-un comunicat al alianţei.

Renault, Nissan şi Mitsubishi estimează că schema leader-follower va facilita reduceri de investiţii în modele de până la 40% pentru vehiculele integrate pe deplin în schemă. Se anticipează că aceste beneficii vor veni în plus faţă de sinergiile convenţionale care sunt deja asigurate astăzi.

În ceea ce priveşte eficienţa tehnologiei, membrii alianţei vor continua valorificarea activelor existente pentru a se asigura că fiecare companie membră continuă să ia parte la investiţiile în platforme, sisteme de propulsie şi tehnologii. Acest lucru şi-a dovedit eficienţa în dezvoltarea motorului şi a platformelor şi a permis lansarea cu succes a platformei CMF-B pentru Renault Clio şi Nissan Juke, precum şi a platformei kei pentru Nissan Dayz şi Mitsubishi eK Wagon. Platformele CMF-C/D şi CMF-EV vor urma în curând.

Noul model de business va permite Renault, Nissan şi Mitsubishi să îşi extindă la maxim expertiza şi competitivitatea pentru a consolida alianţa în ansamblu, într-un mediu auto global aflat în schimbare radicală, informează alianţa.

Renault şi Nissan urmează să anunţe săptămâna aceasta planuri de restructurare, ele fiind văzute ca un tratat de pace menit să rezolve tensiunile îndelungate, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Alte surse au declarat săptămâna trecută că Nissan lucrează la un plan ce prevede reducerea afacerii sale din Europa, o împărţire mai eficientă a produselor şi investiţiilor cu partenerul Renault şi concentrarea pe SUV-uri şi vehicule comerciale.

Strategia, parte a planului de redresare pe trei ani, care va fi prezentat pe 28 mai, va include un nou mod de lucru cu partenerul de alianţă Renault, prin care cele două companii îşi vor împărţi zonele de responsabilitate, în fiecare zonă una devenind "lider" şi cealaltă "subordonat", susţin sursele. Analiştii apreciază că Renault şi Nissan nu au reuşit să atingă întregul potenţial al alianţei lor şi din cauza tensiunilor privind zonele de control.

Planul este sprijinit de directorul operaţional al Nissan, Ashwani Gupta, şi de preşedintele Renault, Jean-Dominique Senard. Conform planului, Nissan va deveni "lider" în Europa pe segmentul SUV-urilor, şi va fi "subordonat" pe segmentul vehiculelor comerciale şi a maşinilor mici de oraş, unde va folosi versiune produse de Renault, precizează sursele.

De asemenea, fabrica Nissan din Sunderland, Marea Britanie, va rămâne cu două schimburi în loc de trei, dar va deveni un centru cheie pentru SUV-uri, cum ar fi modelele Qashqai şi Juke, dar aici ar putea fi produse şi SUV-uri Renault - Kadjar şi Captur, adaugă sursele.

Şi Renault lucrează la un plan de restructurare, care vizează realizarea unor economii în valoare de două miliarde de euro pe parcursul a trei ani, în ideea redresării situaţiei financiare, susţin alte surse.

De asemenea, Renault se pregăteşte să anunţe o restrângere drastică a gamei de vehicule şi va înceta să mai producă modele binecunoscute, dar care în prezent sunt în pierdere de teren, precum monovolumul Espace.

Renault a încheiat anul 2019 cu primele sale pierderi nete din ultimii 10 ani din cauza dificultăţilor întâmpinate de partenerul său japonez Nissan, dar şi a scăderii vânzărilor şi a marjei sale operaţionale. Pentru a reduce costurile, mai multe modele Renault, care se numără printre cele mai puţin rentabile, ar urma să fie victime ale procesului de raţionalizare, chiar dacă este vorba de modele simbolice.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.), are 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 06-02-2025 18:51

FMI: Este prea curând să evaluăm impactul taxelor vamale americane

Fondul Monetar Internațional a anunțat joi că urmărește cu atenție evoluțiile din SUA, inclusiv deciziile administrației Trump de a opri ajutorul extern și de a impune taxe vamale Chinei, dar este prea curând să ofere o evaluare clară a impactului, transmite Reuters. Creditorul global a avertizat în mod repetat țările că măsurile p

Economic Extern 06-02-2025 17:46

Wopke Hoekstra: Majoritatea companiilor din UE ar putea fi exceptate de la taxa pe carbon

Comisia Europeană ar putea lua în considerare reducerea taxei pe carbon la doar 20% din companii acoperite de schemă, deoarece ele sunt responsabile pentru aproape toate emisiile implicate, a anunțat joi Wopke Hoekstra, comisarul european pentru climă, zero emisii nete și creștere curată, transmite Reuters. În ultima perioadă Execu

Economic Extern 06-02-2025 17:19

Franța: Parlamentul a adoptat bugetul de austeritate pentru anul 2025

Senatul Franței a aprobat joi, cu întârziere, proiectul de buget pe anul 2025, după luni de turbulențe politice, transmite dpa. Bugetul a fost aprobat cu 219 voturi pentru și 107 împotrivă. Guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului François Bayrou avea nevoie ca proiectul de buget să fie adoptat pen

Economic Extern 06-02-2025 14:20

Eurostat: Rețeaua UE de căi ferate de mare viteză a ajuns la 8.556 km în 2023

Căile ferate de mare viteză s-au extins semnificativ în ultimul deceniu, în rețeaua feroviară din Uniunea Europeană, înregistrând în perioada 2013- 2023 o creștere cu 2.744 km (47,2%), la 8.556 km, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În 2023, Spania a fost lider, c

Economic Extern 06-02-2025 11:55

Slovacia importă gaze rusești via conducta TurkStream

Firma de stat SPP, operatorul rețelei de gazoducte din Slovacia, a început să importe gaze naturale rusești via conducta TurkStream de la 1 februarie, iar livrările sunt așteptate să se dubleze începând din luna aprilie, a declarat joi președintele SPP, Vojtech Ferencz pentru presa locală, transmite Reuters. SPP nu are de g&a

Economic Extern 06-02-2025 10:28

Școlile din Cipru participă la colectarea uleiul de gătit uzat pentru a fi transformat în combustibil

Cercetătorii din Cipru beneficiază de ajutorul copiilor pentru a recicla uleiul de gătit uzat în biocombustibili, în cadrul unui program care a fost lăudat la nivel internațional, transmite Reuters. Inițiativa 'Tiganokinisi', sau tigaia, presupune o caravană care vizitează școlile, unde cercetării fac demonstrații cu privir

Economic Extern 06-02-2025 09:02

Europa ar putea avea de pierdut de pe urma războiului comercial dintre SUA și China, avertizează BCE

Dobânzile de referință practicate de Banca Centrală Europeană mai pot fi reduse, pe măsură ce inflația încetinește, a declarat Piero Cipollone, membru în board-ul BCE, care a avertizat însă că războiul comercial dintre SUA și China ar putea avea un impact dăunător asupra zonei euro. BCE a redus costul creditului î

Economic Extern 06-02-2025 08:38

Prețul cafelei arabica a atins un maxim istoric de patru dolari pentru o livră

Cotația cafelei arabica a depășit miercuri, pentru prima dată în istorie, pragul de patru dolari pentru o livră, într-un context în care îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială alimentează un șir de creșteri neîntrerupte care au dublat prețurile în ultimele 12 luni, transmite Bloomberg. Creșteril

Economic Extern 05-02-2025 18:44

Tesla, cel mai sever declin al vânzărilor în Germania, începând din iulie 2021

Vânzările Tesla în Germania, cea mai mare piață auto europeană, au scăzut luna trecută cu 59%, în condițiile în care directorul general al producătorului de vehicule electrice, Elon Musk, și-a manifestat susținerea față de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), poziție considerată de politicienii germani pro-europeni dr

Economic Extern 05-02-2025 17:35

BTA Ministrul Comunicațiilor: Investiții de 478 milioane de leva pentru redcerea diviziunii digitale în Bulgaria

Aproape jumătate de miliard de leva vor fi investiți în conectivitate 5G până la jumătatea anului viitor, a declarat miercuri vicepremierul și ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Grozdan Karadjov. Proiectul va îmbunătăți conectivitatea în 140 de municipalități și 16 puncte de trecere a frontierei, a adăugat el.

Economic Extern 05-02-2025 15:17

Toyota Motor și-a îmbunătățit previziunile privind profitul anual

Toyota Motor, cel mai bine vândut producător auto mondial, a revizuit miercuri în creștere cu 9% previziunile privind profitul operațional anual, un semn de încredere în capacitatea sa de a face față potențialului impact al taxelor vamale americane, transmit Reuters și Kyodo. În anul fiscal care se va închei

Economic Extern 05-02-2025 15:04

Protest în fața Comisiei Europene pentru a avertiza asupra situației dificile a industriei europene (GALERIE FOTO)

Mii de muncitori din statele UE s-au adunat miercuri la o manifestație în apropierea sediului Comisiei Europene la Bruxelles pentru a cere garanții asupra viitorului industriei europene și locurilor de muncă, relatează AFP. ''Uzinele noastre se închid'', ''situația este gravă'', au avertizat manifest

Economic Extern 05-02-2025 14:28

Comisia Europeană investighează retailerul online chinez Shein

Comisa Europeană a anunțat miercuri că va investiga retailerul online Shein din China pentru presupusa încălcare a normelor UE de protecție a consumatorilor, transmite DPA. Există motive rezonabile privind încălcarea reglementărilor UE în privința condițiilor contractuale incorecte, a referirilor legate de preț și a practicil

Economic Extern 05-02-2025 13:13

Comisia Europeană ar dori să taxeze coletele cu o valoare mai mică de 150 euro, care intră în UE

Comisia Europenă a anunțat miercuri că ar dori să introducă o taxă de manipulare nediscriminatorie, pentru articolele de comerț electronic importate în UE direct către consumatori, pentru a putea finanța costurile cu controalele vamale extinse împotriva produselor ilegale, transmite AFP. Potrivit Executivului comunitar, vămile sunt inundate de mili

Economic Extern 05-02-2025 10:52

Acțiunile Nissan în picaj pe fondul informațiilor privind eșecul fuziunii cu Honda

Acțiunile constructorului auto japonez Nissan s-au prăbușit miercuri la bursa de la Tokyo, după ce în presă au apărut informații referitoare la abandonarea proiectului de fuziune cu rivalul japonez Honda, ale cărui acțiuni au înregistrat creșteri la bursă, transmite AFP. Cotidianul financiar Nikkei și alte media japoneze au dezvăluit că Honda ar fi