logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Renault îşi va restrânge drastic gama de modele pentru a tăia costurile (Reuters)

Image

Constructorul auto francez Renault se pregăteşte să anunţe o restrângere drastică a gamei de vehicule şi va înceta să mai producă modele binecunoscute, dar care în prezent sunt în pierdere de teren, precum monovolumul Espace, au declarat pentru Reuters mai multe surse din interiorul companiei franceze.

Grupul Renault, proprietarul Dacia, urmează să detalieze în săptămânile următoare un plan care vizează realizarea unor economii în valoare de două miliarde de euro pe parcursul a trei ani, în ideea redresării situaţiei financiare.

"Proiectul nu este încă definitivat dar putem spune că modelele Espace, Scenic şi Talisman vor fi scoase din viitorul plan de produs. Este practic decis că aceste modele nu vor fi reînnoite şi se vor opri", a spus una dintre surse. "Pe scurt, mai puţine monovolume şi berline pentru a da prioritate crossover-urilor şi SUV-urilor", a adăugat sursa.

Renault a demarat încă din anul 2009 o vastă reformă a gamei sale de vehicule sub conducerea directorului de design, Laurens van den Acker, în ideea de a-şi simplifica oferta şi de a unifica stilul. Însă un deceniu mai târziu, grupul Renault aliniază încă între 45 şi 50 de modele în catalogul său sub mărcile Renault, Dacia, RSM, Lada şi Alpine.

Rivalul PSA a anunţat şi el în 2014 o reducere spectaculoasă a gamei de vehicule, de la 45 la 26 în mai puţin de zece ani pentru toate cele trei mărci din portofoliul său, reuşind prin aceasta o reducere a costurilor cu 300 de milioane de euro pe an.

"Comparaţia cu PSA are limitele sale deoarece Renault este un grup mult mai internaţional decât compatriotul său", a precizat una dintre surse. "Însă dacă diversitatea geografică a Renault explică numărul său ridicat de modele, astăzi acest nivel nu mai este sustenabil", a adăugat sursa.

Renault a încheiat anul 2019 cu primele sale pierderi nete din ultimii 10 ani din cauza dificultăţilor întâmpinate de partenerul său japonez Nissan dar şi a scăderii vânzărilor şi a marjei sale operaţionale. Pentru a reduce costurile, mai multe modele Renault, care se numără printre cele mai puţin rentabile, ar urma să fie victime ale procesului de raţionalizare, chiar dacă este vorba de modele simbolice.

Un exemplu este monovolumul Espace, care începând din 1984 a simbolizat imaginea familială pe care Renault vrea să o proiecteze, şi s-a vândut în peste 1,3 milioane de exemplare. Însă cea de-a cincea generaţie, lansată în 2015, nu poate concura cu SUV-urile astfel că anul trecut vânzările au scăzut cu 21% până la doar 10.000 de unităţi. Acest model, la fel ca şi monovolumul mai mic Scenic, vor ceda locul noului Renault Kadjar, un SUV fabricat în Spania şi care va fi disponibil în versiuni cu 5 şi 7 locuri, susţin sursele citate de Reuters.

Modelele Espace, Scenic şi Talisman sunt produse toate trei la uzina Renault de la Douai (nordul Franţei). Această uzină va începe să producă două noi modele bazate pe platforma electrică comună alianţei, în special un văr al SUV-ului electric Nissan Ariya.

Sursele au adăugat că şi berlina Fluence, care se mai comercializează în America Latină dar în volume mici, pare să îşi trăiască ultimele zile.

Înlocuirea modelului electric Zoe produs la uzina de la Flins este analizată şi ea la fel ca şi viitorul berlinei Mégane, un alt produs simbolic al constructorului francez. "Crossover-ul Arkana, lansat în Rusia, se va vinde bine în Europa pentru a înlocui volumele slabe ale Mégane şi probabil va înlocui acest model pe termen lung", susţin sursele.

De asemenea, din catalog ar putea dispărea unele variante locale, cum s-a întâmplat anul trecut cu versiunea break a modelului Clio, atunci când s-a făcut trecerea la cea de-a cincea generaţie a acestui model.

Anterior, o serie de surse au declarat că Renault intenţionează să îşi reducă în mod semnificativ numărul de subcontractori cu care lucrează la dezvoltare de noi modele, o măsură care ar putea să îi permită să facă economii cuprinse între 100 şi 200 de milioane de euro pe an.

Constructor de automobile din 1898, Groupe Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,8 milioane de vehicule în 2019. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 01-04-2025 12:46

Inflația în zona euro a continuat să scadă în martie, până la 2,2%

Bruxelles, 1 apr /Agerpres/ - Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în luna martie, așa cum se preconiza, ceea ce ar putea oferi noi argumente pentru o nouă reducere de dobândă din partea Băncii Centrale Europene, transmite Reuters. Potrivit unei estimări preliminare publicate marți de Eurostat, rata anuală a inflației în zona e

Economic Extern 01-04-2025 12:11

Elveția anunță o creștere semnificativă a activelor rusești înghețate

Valoarea activelor rusești înghețate de Elveția a crescut cu 28% în ultimele 12 luni, pe măsură ce țara cantoanelor s-a alăturat noilor sancțiuni introduse de Uniunea Europeană împotriva a sute de persoane fizice și companii rusești considerate a fi apropiate de Kremlin, transmite Bloomberg. Valoarea totală a activelor confiscate a ur

Economic Extern 01-04-2025 11:22

'Ziua Eliberării Americii' va majora tarifele vamale pentru exportatorii din Uniunea Europeană, inclusiv cei români

'Ziua Eliberării Americii' anunțată de Trump va duce la o creștere a tarifelor vamale pentru exportatorii din Uniunea Europeană, inclusiv cei români, cu până la 2%, iar cea mai afectată va fi China, cu o creștere a tarifelor de la 10,2% la 29,5%, potrivit unei analize realizate de iBanFirst. 'Pe 2 aprilie, declarată de președintele Dona

Economic Extern 01-04-2025 10:12

Înmatriculările Tesla în Franța s-au prăbușit în luna martie, vânzările Renault-Dacia sunt stabile

Înmatriculările Tesla pe piața din Franța și-au continuat scăderea în luna martie, pentru a treia lună consecutivă, astfel că vânzările trimestriale ale mărcii de automobile electrice controlate de Elon Musk au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, arată datele publicate marți de Plateforme automobile (PFA), organizația care reprezint

Economic Extern 01-04-2025 09:35

Mercedes-Benz și-a făcut stocuri în SUA înainte de introducerea tarifelor

Constructorul german de automobile de lux Mercedes-Benz și-a majorat stocurile în SUA, atât la nivelul angrosiștilor cât și al reprezentanțelor, pentru a face față tarifelor vamale suplimentare ce urmează a fi colectate din 3 aprilie, au declarat luni directorii firmei la o întâlnire cu analiștii, transmite Reuters. Întrebaț

Economic Extern 01-04-2025 08:59

Finlanda închide ultima termocentrală pe cărbune care mai produce energie electrică și termică

Ultima termocentrală pe cărbune care mai produce energie electrică și termică în Finlanda va fi închisă permanent marți, ceea ce va permite grupului de utilități Helen să își reducă emisiile și să pună capăt majorării costurilor la energie pentru clienții săi, a declarat directorul general Olli Sirkka pentru Reuters. Capacitățile regenerabile

Economic Extern 31-03-2025 19:28

Croația: Venituri record din turism, în 2024

Cheltuielile vizitatorilor străini în statul croat au urcat cu 2,7% anul trecut, la nivelul record de 14,97 miliarde de euro, conform datelor Băncii Naționale a Croației (HNB), reprezentând o creștere semnificativă, în pofida incertitudinilor globale,

Economic Extern 31-03-2025 18:38

Exporturile de gaze rusești prin conducte spre Europa au scăzut în martie cu 19,4%

Livrările zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europe via conducta TurkStream au scăzut luna aceasta cu 19,4%, comparativ cu luna precedentă, conform calculelor Reuters Turcia este singura rută de tranzit către Europa rămasă pentru gazul rusesc, după ce Ucraina a decis să nu extinsă acordul de tranzit pe cinci ani cu Moscova, când

Economic Extern 31-03-2025 18:01

Ungaria ar trebui să-și vândă participația deținută la MBH Bank (ministrul Economiei)

Statul ungar ar trebui să vândă participația sa de 20% în MBH Bank, al doilea mare creditor al țării, prin intermediul unei potențiale oferte de acțiuni în viitor, a declarat luni ministrul Economiei, Marton Nagy, transmite Reuters. Săptămâna trecută, Bloomberg anunța că MBH lucrează la o potențială ofertă de acțiuni, i

Economic Extern 31-03-2025 16:55

Traderii de cereale cer Ucrainei să suspende modificările la mecanismul de preț, pentru a nu afecta exporturile

Uniunea traderilor ucraineni de cereale din Ucraina (UGA) a anunțat luni că împreună cu Consiliul Agrar din Ucraina (UAC) a cerut Guvernului să suspende amendamentele la mecanismul pentru determinarea prețurilor minime de export, avertizând că modificările ar putea duce la oprirea exporturilor, transmite Reuters. În decembrie

Economic Extern 31-03-2025 16:19

Germania: Datoria guvernamentală a ajuns anul trecut la 2.690 miliarde de euro

Datoria guvernamentală a Germaniei a crescut cu 57 miliarde de euro anul trecut, ajungând la 2.690 miliarde de euro (2.900 miliarde de dolari), deși ponderea datoriei ca procent din PIB a scăzut la 62,5%, arată datele publicate luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite DPA. Chiar dacă ponderea datoriei ca procent din PIB

Economic Extern 31-03-2025 14:57

Renault și Nissan au modificat parteneriatul lor de lungă durată

Producătorii auto Renault și Nissan au convenit luni să modifice parteneriatul lor de lungă durată, pentru a permite reducerea participațiilor lor încrucișate la 10%, de la 15% anterior, transmite Reuters. Decizia vine cu o zi înainte ca Ivan Espinosa să preia conducerea companiei nipone, care este sub presiune să-și majoreze compe

Economic Extern 31-03-2025 14:11

Airbus: Gestionăm mai bine perturbările din lanțurile de aprovizionare

Perturbările din lanțurile de aprovizionare, care întârzie livrările de aeronave, se reduc, și Airbus le gestionează din ce în ce mai bine, a afirmat luni Benoit de Saint-Exupery, vicepreședinte responsabil de vânzări al diviziei de avioane comerciale, în Taiwan, transmite Reuters. Conform datelor publicate recent

Economic Extern 31-03-2025 13:18

Comisia Europeană sprijină 135 de proiecte pentru a ajuta statele membre să pună în aplicare agenda de reforme

Comisia Europeană a aprobat, luni, o nouă rundă de 135 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST), pentru a susține statele membre să pregătească, să conceapă și să pună în aplicare în total 390 de reforme în 2025, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Proiectele selectate vor ajuta statele membre

Economic Extern 31-03-2025 12:26

Gazprom va majora livrările de gaze prin conducta TurkStream în luna aprilie, susține operatorul slovac SPP

Grupul rus Gazprom își va majora semnificativ livrările de gaze spre Slovacia prin conducta TurkStream, începând din aprilie, a declarat luni directorul firmei de stat SPP, operatorul rețelei de gazoducte din Slovacia, Vojtech Ferencz, transmite Reuters. Luna trecută, SPP a anunțat că Gazprom a reluat furnizarea de gaze naturale către Slovaci